Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVO VODSTVO / Ivana Kuljerić Bilić – nova umjetnička ravnateljica Glazbenih večeri u Sv. Donatu

Objavljeno

-

Upravno vijeće Glazbenih večeri U Sv. Donatu oprostilo se od umjetničkog ravnatelja Jurice Šoše i odabralo novu umjetničku ravnateljicu.

Na sjednici Upravnog vijeća Glazbenih večeri u Sv. Donatu koja se održala dana, 5. rujna 2023., članovi u sastavu Dina Bušić, predsjednica; Linda Ivić Bijuklić; Jelka Milošević; Ante Gverić;  Ante Ćurković; Melita Ivković; Branko Dukić, odabrali su novo umjetničko vodstvo najstarijeg zadarskog festivala kojemu je osnivač Grad Zadar i zahvalili se na suradnji dosadašnjem umjetničkom ravnatelju.

 Zadarski pijanist, mr. art, Jurica Šoša, koji je 2010. naslijedio dirigenta Tomislava Fačinija, ostvario je tijekom svog mandata, prema mišljenju Upravnog vijeća, planirane nove programske i koncepcijske iskorake festivala.

 Bila mi je izuzetna čast posljednjih četrnaest godina kreirati program Glazbenih večeri u Sv. Donatu. Program nije značio samo program u užem smislu riječi. Bilo je to osluškivanje kulturnih potreba naših Zadrana, gostiju, stvaranje atmosfere u Gradu, ali i program koji je pomogao da iz njega iznikne nova gradska ustanova, Koncertni ured Zadar, a potom da dodano napreduju i rastu solisti, ansambli, poglavito oni domaći, a što se osobito odnosi na niz zadarskih glazbenika i na naš Zadarski komorni orkestar – ansambl koji je upravo kroz Večeri doživio svoju renesansu. Zajedničkim snagama festival je svake godine napredovao i ponosan sam što sam i ja bi dio tog zamašnjaka. Sutra se vraćam u možda ipak najljepšu funkciju, a to je ona vjernog slušatelja, a Večerima i novoj umjetničkoj ravnateljici želim sve najbolje – zadovoljan je Šoša.

                Nova umjetnička ravnateljica Glazbenih večeri u Sv. Donatu je Ivana Kuljerić Bilić, međunarodno priznata udaraljkašica, solistica, orkestralna i komorna glazbenica te profesorica i pročelnica Odsjeka za dirigiranje, harfu i udaraljke na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

Nova umjetnička ravnateljica izrazila je zadovoljstvo povjerenjem koje je dobila:

Počašćena sam izborom na ovu važnu funkciju za kulturni život Zadra. Duhovni prostor Grada i njegovih otoka utkan je u moje obiteljsko nasljeđe. Tim je više uzbudljivo biti sudionikom aktualnog trenutka u kojem ovaj dinamičan Grad raste i razvija svoj izniman ljudski i kulturni potencijal – kazala je profesorica Kuljerić Bilić.

Povodom izbora nove umjetničke ravnateljice, predsjednica Upravnog vijeća Dina Bušić je naglasila:

Zahvalni na izuzetno uspješnoj i plodnoj suradnji s Juricom Šošom koji je iz svoje pozicije pomogao da Večeri izrastu u događanje koje je jasno profiliralo svoju ulogu na karti hrvatskih festivala, nastavljamo suradnju s uglednom glazbenicom, prepoznatoj na nacionalnoj i međunarodnoj razini, sa svestranom umjetnicom koja će u program unijeti novu energiju te program oblikovati kroz svoju kreativnu prizmu. Ivana Kuljerić Bilić bila je čest gost Koncertne sezone Zadar i Glazbenih večeri u Sv. Donatu, a kroz obiteljsku vezu sa Zadrom i Silbom i česte boravke na našem području, pobliže je upoznata  s kontekstom u kojem će raditi tijekom četverogodišnjeg mandata.

Mandat umjetničkog ravnatelja traje do prosinca 2023., no s obzirom da planovi kao i natječaji na koje festival aplicira kako bi se sufinancirao za sljedeću, 2024., kreću već sad od rujna, smatrali smo važnim na vrijeme donijeti odluku, da bi sljedeće izdanje Glazbenih večeri u Sv. Donatu bilo pripremljeno na vrijeme.

 Uz Ivanu Kuljerić Bilić, svoj rad na ciklusu rane glazbe u sklopu Večeri nastavlja ugledan zadarska i hrvatska znanstvenica, muzikologinja i pjevačica, Katarina Livljanić.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

2. Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice

Objavljeno

-

By

 2. Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice održat će se 25. svibnja 2024. s početkom u 18:00 sati na Šetalištu kneza Branimira u Benkovcu. Cilj festivala je promocija poduzetništva kao glavnog pokretača gospodarskog razvoja lokalne zajednice. Na festivalu vas očekuje i bogata gastro ponuda, glazbeno.scenski program, radionica modeliranja gline i tombola.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Zadarski otočić privukao pažnju stranaca: Tu su i auti i bicikli zabranjeni tijekom ljeta

Objavljeno

-

By

Britanski Sun navodi da vrlo mali broj Britanaca zna za Silbu, otočić u zadarskom arhipelagu, smješten između otoka Premude i Oliba. Na Silbi možete uživati u kristalno čistom moru i skrovitim plažama, a posjećuju ga uglavnom lokalni stanovnici.

Do Silbe je Zadra potrebno je tri sata vožnje trajektom. Maleni otok prostire se na samo 15 četvornih kilometara. Zimi na otoku živi samo 150 mještana, no taj se broj u ljetnim mjesecima penje na 6000.

Samo jedan grad

Automobili su na otoku zabranjeni tijekom cijele godine, dok su bicikli zabranjeni ljeti. Na otoku postoji samo jedan grad koji je prikladno nazvan Silba.

U gradu se nalazi jedna od ključnih znamenitosti otoka – cilindrična kamena kula Toreta. Mještani ga zovu “Kula ljubavi” jer legenda kaže da je mornar sagradio toranj za svoju dragu kako bi ona mogla čekati njegov povratak. No, draga se umorila od čekanja te se udala za drugog. Od ostalih znamenitosti vrijedi spomenuti crkvu sv. Marka, koja je najstarija crkva na otoku.

Predivne plaže

Silba je poznata i po lijepim plažama, a jedna od njih je i Počukmarak, najveća plaža na južnoj strani otoka. U blizini uvale Počukmarak nalazi se mjesto od povijesnog značaja, na kojem su pronađeni sarkofazi.

Naime, istraživači sa zadarskog sveučilišta tu su otkrili 1500 godina star sarkofag. Prema Silba.org, voda oko sarkofaga duboka je samo dva do tri metra, što znači da nije potrebna nikakva ronilačka oprema za razgledavanje podvodnog nalazišta.

Na otoku se nalazi i mnoštvo drugih plaža, uključujući plažu Traticu, šljunčanu plažu na južnoj strani otoka. Turisti su oduševljeni nevjerojatnim zalascima sunca koji se tamo vide.

Sun dalje piše da Hrvatskoj svakako ne manjka malo poznatih otoka koje turisti mogu posjetiti, a osim Silbe, navode da se svakako isplati posjetiti i Drvenik Veli i Krknjaš Veli koji je poznat i kao Plava laguna.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Požar u stanu na Pagu

Objavljeno

-

By

Policija je u utorak, 21. svibnja u 11.30 sati zaprimila dojavu o izbijanju požara u stanu u Mandrama na  Pagu, a po dojavi su na mjesto događaja upućene žurne službe.

Požar su ugasli vatrogasci JVP Pag, a nakon što su stvoreni uvjeti za obavljanje očevida, policijski službenici su u suradnji sa inspektorom zaštite od požara, eksploziva i oružja obavili očevid kojim je utvrđeno kako je do požara došlo u stanu na trećem katu stambene jedinice uslijed kvara na električnim instalacijama u prostoriji kuhinje stana, u kojem je boravila 96-godišnjakinja, koja je po HMP-i prevezena u zadarsku bolnicu na pružanje liječničke pomoći, gdje je konstatirano kako nije zadobila ozlijede.

U požaru, u kojem je izgorjela unutrašnjost stana je nastala veća materijalna šteta, a o događaju će policija putem posebnog izvješća upoznati nadležno državno odvjetništvo.

 
Nastavi čitati

U trendu