Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Zadarska nadbiskupija poziva vjernike na Nadbiskupijsko hodočašće u Istru, Padovu i Trsat

Objavljeno

-

Zadarska nadbiskupija uputila je poziv svećenicima, redovništvu i vjernicima laicima Zadarske nadbiskupije, odnosno dopis župnim uredima i samostanima, u kojima poziva sve zainteresirane da sudjeluju na Hodočašću Zadarske nadbiskupije  u Istru, Padovu i na Trsat koje predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Zadarska nadbiskupija organizira Hodočašće od četvrtka, 12. do subote, 14. listopada 2023., za 500 sudionika. U Hodočašću su pozvani sudjelovati vjernici, svećenici, redovnici i redovnice. Prijave hodočasnika su do 1. rujna 2023. ili do popunjenja mjesta od 500 sudionika.

Tim hodočašćem izražava se čašćenje Majke Božje Trsatske u Rijeci, sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću i sv. Antunu Padovanskom u Padovi te bl. Miroslavu Bulešiću u Svetvinčentu u Istri.

Plan hodočašćaje sljedeći: u četvrtak, 12. listopada je polazak iz Zadra u ranim jutarnjim satima prema Istri u Svetvinčenat, koji je mjesto rođenja i ukopa bl. Miroslava Bulešića. Toga dana hodočasnici će posjetiti i Eufrazijevu baziliku u Poreču. 

U petak,13. listopada, hodočasnici iz Istre kreću prema Padovi. U svetištu sv. Ante Padovanskog u Padovi koncelebrirano misno slavlje će predvoditi nadbiskup Zgablić. Potom će hodočasnici pohoditi svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića.

U subotu, 14. listopada, hodočasnici iz Istre putuju prema svetištu Gospe Trsatske gdje će misno slavlje predvoditi nadbiskup Zgrablić. Povratak u Zadar predviđen jeu poslijepodnevnim satima toga dana. 

Cijelo vrijeme hodočašća, smještaj hodočasnika je u hotelu ‘Plava laguna’ u Poreču. Sobe su dvokrevetne. Cijena hodočašća s prijevozom i dva polupansiona (doručak i večera)iznosi 200,00 eura poosobi.

Vjernici se prijavljuju u župnim uredima gdje će župnici zapisati ime i prezime hodočasnika, adresu i telefonski kontakt. Prigodom prijave potrebno je uplatitiakontaciju u iznosu od 50 eura.

Otkad mons. Zgrablić obavlja službu zadarskog nadbiskupa, to je drugo Hodočašće Zadarske nadbiskupije koje se organizira unutar godine dana. Prvo nadbiskupijsko hodočašće koje je predvodio mons. Zgrablić održano je kao korizmeno Nadbiskupijsko hodočašće na Molat 11. ožujka 2023., povodom 80. godišnjice smrti s. Agneze Petroša, redovnice rodom s otoka Molata, za koju se vodi proces kauze Slugu Božjih Zadarske nadbiskupije.

Hodočašće je uvijek zauzimalo važno mjesto u životu kršćana i vjernicima laicima predstavlja dragu crkvenu stvarnost i pobožnost u kojoj rado sudjeluju. Sveta Stolica u svom Dokumentu o hodočašću, izdanom povoda hodočašća u Godini jubileja 2000., kaže: „Tijekom povijesti, kršćanin je polazio na put slaviti svoju vjeru na mjestima koja čuvaju uspomenu na Gospodina ili na mjestima koja predstavljaju važne trenutke povijesti Crkve. Posjećivao je svetišta koja časte Majku Božju ili svetišta koja podržavaju živim primjer svetaca. Njegovo je hodočašćenje proces obraćenja, žudnja za intimnošću s Bogom, povjerljiva molitva za svoje materijalne potrebe. U svim svojim mnogostrukim vidovima, hodočašće je uvijek bilo za Crkvu kao čudesni dar“.

Ovo Hodočašće organizira se u listopadu, Gospinom mjesecu i u znaku je pohoda i Gospi Trsatskoj. Crkveni dokumenti ističu da hodočašće na osobiti način predstavlja i susret s Marijom. Vjernici rado hodočaste u marijanska svetišta kao povlašteno mjesto susreta s njenim Sinom, Isusom Kristom. Svom ljubljenom učeniku na Kalvariji Isus je povjerio Mariju za majku koja se s učenicima nalazila i u dvorani Posljednje večere gdje su apostoli primili dar Duha Svetoga. Hodočašće je u službi evangelizacije i mogućnost za produbljivanje vjere i duhovnoga života, simbol putovanja Božjeg naroda na zemlji, koji se po molitvama i zahvalama tijekom hodočašća na osobiti način povezuje s proslavljenom, nebeskom Crkvom.

Ines Grbić

 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) NARODNI TRG / Baklja mira iz Vatikana stigla do Zadra

Objavljeno

-

By

Atletičari Atletskog kluba Alojzije Stepinac u subotu 4. svibnja ispratili su s Narodnog trga u Zadru Baklju mira prema Pagu. Baklja je na put oko svijeta krenula iz Vatikana uz blagoslov pape Franje.

Uoči starta utrke na glavnom zadarskom trgu priređen je kratki kulturni program folklornog ansambla Donatići pod vodstvom nastavnice Anamarije Botica Milijanović.

Baklju mira ulicama grada ponijeli su Marija Fuzul, Vanja Petrović, Reza Javidi, Mihael Dražević, Ivica Berdik, Iva Dražević, Mila Trumbić i Leona Petani.

U Poličniku su ju predali Lovri Kalcu, poznatom zadarskom maratoncu, koji je uz pratnju Šime Grgurice, Gabrijele Grgurice, Nikole Grgurice i Ive Barišić trčao do mjesta Visočane, odakle je baklja nastavila put prema gradu Pagu.

„Zahvaljujemo Gradu Zadru, Upravnom odjelu za kulturu i sport te pomoćnici pročelnice Snježani Jurinić koji su nam ukazali čast da budemo domaćini ispraćaja Baklje mira“, rekao je Slobodan Miolović, trener u Atletskom klubu Alojzije Stepinac. Ujedno je najavio i dva značajna atletska sportska natjecanja u organizaciji kluba:

„Na atletskom stadionu SC Višnjik u nedjelju 12. svibnja bit ćemo domaćini Prvenstva Dalmacija za limačice i limače te drugog kola Dalmatinske atletske lige. Limači će se natjecati od 12 sati, a stariji na red dolaze u 16 sati. Veselimo se novim izazovima i atletskoj fešti koja je pred nama“, istaknuo je Miolović.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Svjetski dan astme u Cedulinu

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / U Cedulinu obilježen Svjetski dan astme i početak kampanje “S ljubavlju, bez dima – za zdravu obitelj svima”

Objavljeno

-

By

U subotu, 4. svibnja u Palači Cedulin obilježen je Svjetski dan astme i početak javnozdravstvene kampanje “S ljubavlju, bez dima – za zdravu obitelj svima”.

-U posljednjih dvadesetak godina koliko se ja bavim pulmologijom liječenje se astme značajno promijenilo. Osnova su liječenja inhalacijski kortikosteroidi a danas imamo na raspolaganju velik broj  „pumpica“ i za svakog bolesnika treba odabrati idealnu prema individualnim karakteristikama ali i preferencijama. Ono zbog čega smo posebno sretni je što većini naših najtežih bolesnika  možemo pomoći učinkovitom biološkom terapijom.

Za dobro liječenje astme važna je dobra suradnja liječnika i bolesnika, dobro poznavanje bolesti, prepoznavanje situacija koje prethode pogoršanju ali i vještina samopomoći, istaknula je prim. doc. dr. sc. Eugenija Kasap, inicijatorica i organizatorica događanja u Zadru ističući kako se ovaj dan obilježava diljem svijeta nizom aktivnosti primarno usmjerenih na edukaciju oboljelih osoba. Ujedno je zahvalila svima koji su uvidjeli važnost akcije i pomogli realizaciju.

-Opća bolnica Zadar podržava današnju akciju i cilj je da se ne bavimo samo s bolestima već ulažemo napore u preventivne aktivnosti. Konkretno, astma je neprepoznata i prevencija pomaže smanjenje nastanka bolesti pa su ovakve inicijative iznimno važne, rekao je ravnatelj Opće bolnice Željko Čulina, dr. med. naglašavajući brojne preventivne akcije i sistematske preglede koje zadarska bolnica provodi kako bi se bolesti otkrile na vrijeme.

– Grada Zadar podržava zdravi i čisti grad, rekao je Mladen Klanac, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo koji se obratio u ime gradonačelnika Zadra Branka Dukića. Također je naglasio važnost obitelji koja je temeljno polazište za život.   

U programu su nastupila djeca, članovi Glazbeno – scenskog studija Arija by Nela Šarić pod vodstvom Marijane Dušević. Djeci se pridružio i Plućko, glavni protagonist zdravlja pluća, zaštitno lice kampanje. Zajedno u predstavili pjesmu „Plućko se voli igrati“ koju će djeca imati prilike pjevati u vrtićima u kojima se nastavlja javnozdravstvena akcija. Djeca su također imala priliku bojati Plućka i puhati balone dok su odrasli mogli obaviti pregled spirometrije, naučiti vježbe disanja te razgovarati s pulmolozima.

U Hrvatskoj, prema procjenama, oko 200 tisuća osoba boluje od astme, a svaka druga svoju bolest ne drži pod kontrolom.

Godišnje se u Hrvatskoj zabilježi 12.000 novooboljelih osoba od astme.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu