Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

BLAGDAN DUHOVA U subotu bdijenje u katedrali, u nedjelju svečana misa

Objavljeno

-

Duhovsko bdjenje i susret članova crkvenih pokreta Zadarske nadbiskupije u subotu, 27. svibnja, u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 20 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Uoči svetkovine Duhova, Bdjenje započinje svečanim misnim slavljem koje predvodi nadbiskup Zgrablić, a potom će se održati euharistijsko klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom.

To Duhovsko bdjenje kao susret članova crkvenih zajednica, pokreta i udruga djelatnih u Zadarskoj nadbiskupiji, baš na uočnicu Duhova na tako organizirani način održava se prvi put u zadarskoj prvostolnici.

Susret organizira Povjerenstvo za laičku duhovnost, crkvene zajednice i pokrete Zadarske nadbiskupije i ima više dimenzija svoga slavlja.

Naime, katedrala je majka svih crkava u jednoj mjesnoj Crkvi i simbol zajedništva svih vjernika u Nadbiskupiji. U tom kontekstu, providonosno je da se taj susret zajednica podudara s datumom godišnjice posvete zadarske katedrale, koja se obilježava 27. svibnja svake godine.

Ovoga 27. svibnja je 738. godišnjica posvete zadarske katedrale sv. Stošije. Obnovljenu zadarsku katedralu podignutu na temeljima ranokršćanske bazilike iz 4. st. posvetio je zadarski nadbiskup Lovro Periandar 27. svibnja 1285. godine.

Također, u duhu skorog sjećanja na 20. godišnjicu pohoda sv. Ivana Pavla II. Zadru (9. lipnja 2003.), susret crkvenih zajednica i pokreta u zadarskoj katedrali predstavlja i zahvalni spomen zajedništva i prizor podsjećanja na susret s Velikim Papom Woytilom, koji je upravo u sjeni zadarske katedrale, predvodeći Slavlje šestog časa na Forumu, za svog pohoda Zadru pohvalio djelo Nove evangelizacije u Zadarskoj nadbiskupiji i angažman vjernika laika. Bogatstvo crkvenih zajednica bilo je specifično vidljivo i za njegovog pohoda, kada su Papu, svatko u majici prepoznatljive boje svoga pokreta i s prikladnim transparentima, bili pozdravili članovi različitih crkvenih zajednica.

Ivan Pavao II. bio je u Zadru na duhovski ponedjeljak 2003. i blagdan Marije, Majke Crkve, koja je bila s apostolima upravo na svetkovinu Duhova, dan koji se naziva Rođendanom Crkve.

U svom nagovoru pred 120 000 ljudi na Forumu, Ivan Pavao II. 2003. u Zadru je poručio: “Raduje me spoznaja da je Zadarska nadbiskupija prošlih godina doživjela procvat i višestruki rast raznovrsnih oblika zalaganja i apostolske djelatnosti vjernikâ svjetovnjakâ. Od Marije, draga braćo i sestre, naučite biti vjerodostojni svjedoci i velikodušni apostoli, pružajući svoj doprinos velikom djelu Nove evangelizacije. I uvijek imajte na umu da pravi apostolat kao preduvjet traži osobni susret s Isusom, živim Gospodinom“.

Na svetkovinu Duhova, u nedjelju, 28. svibnja, svečano koncelebrirano slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Za vrijeme te mise, nadbiskup Zgrablić će podijeliti sakrament svete potvrde krizmanicima katedralne župe sv. Stošije i zadarske župe sv. Šime.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

SASTANAK U BIOGRADU / “Komunalac” s Austrijancima o suradnji i razvoju vodokomunalne infrastrukture

Objavljeno

-

By

U suorganizaciji Komunalca d.o.o. Biograd na Moru i Veleposlanstva Republike Austrije održan je radni sastanak gdje je predstavljena trenutna situacija, ali i planirani napredak vodnokomunalne infrastrukture na području kojim upravlja Komunalac d.o.o..

S austrijskim kolegama su razmijenjena iskustva i utvrđen je put za buduću suradnju u unaprjeđenju i poboljšanju vodnokomunalne infrastrukture, priopćeno je iz Komunalca.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

“PLETER FOTOGRAFIJE I STIHA” / U četvrtak u Kneževoj otvorenje izložbe Zdenka Kneževića

Objavljeno

-

By

Otvorenje izložbe Pleter fotografije i stiha autora Zdenka Kneževića najavljeno je za četvrtak, 5. listopada 2023. godine u 18 sati u Edukativnoj dvorani Kneževe palače.

Izložbu Pleter fotografije i stiha organizira udruga književnih stvaralaca “Riječi iznad svega” Zadar, a na otvorenju će sudjelovati pjesnici udruge, čiji je član i sam autor.

Otvorenje je zamišljeno kao prožimanje stihova tematski vezanih uz svaku izloženu fotografiju, čime će se poezija i fotografije autora spojiti u jedinstvenu umjetničku cjelinu.

Informacije o autoru izložbe:

Zdenko Knežević rođen je u Zadru 1965. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a kasnije i studij Kulture i turizma na Sveučilištu u Zadru. Fotografijom se amaterski bavi od srednje škole. Najveći dio radnog vijeka proveo je kao vatrogasac. Međutim, gaseći požare želio je snimiti te scene pa je svaku slobodnu priliku koristio da zabilježi dramatične trenutke borbe s vatrom. Tako je uz pomoć Javne vatrogasne postrojbe Zadar i Narodnog muzeja Zadar 2011. godine u Gradskoj loži postavljena velika izložba fotografija „Vatrena priča zadarskih vatrogasaca”. Fotografije te tematike redovito objavljuje i u časopisu „Vatrogasni vjesnik”, glasilu hrvatskih vatrogasaca. Od ostalih kategorija najviše pokazuje interes za pejzaže, ali zabilježit će i sve drugo iz svoje okoline u čemu vidi motiv. Član je foto klubova Fotozine Zagreb i Foto kino video kluba Zadar (FKVK). Sudjelovao je i na nekoliko zajedničkih izložbi fotografija, a zadnja je bila u travnju 2023. u Guma baru u Zadru. Izložba je imala naziv „Autorskih top 10″, a nastala je suradnjom Guma bara i FKVK Zadar.

Udruga “Riječi iznad svega” osnovana je 2016. godine sa svrhom promoviranja poezije, ali i objedinjavanja poezije i ostalih oblika umjetnosti (glazba, slikarstvo, kiparstvo, fotografija…).

Izložbu možete pogledati do 15. listopada 2023. godine, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIVILEGIJA I ODGOVORNOST / Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Sv. Filipu i Jakovu. Odazovite se!

Objavljeno

-

By

Darivatelje krvi možemo nazvati svojevrsnim herojima, jer upravo oni spašavaju tuđe živote i nesebično poklanjaju dio sebe za dobrobit drugih.

Zašto je darivanje krvi važno?

– krv nije moguće proizvesti na umjetan način

– spašavate ljudske živote

– kontrolirate svoje zdravlje

– primate priznanja Hrvatskog Crvenog križa

– za 35 darivanja muškarci i 25 darivanja žene, oslobođeni su plaćanja participacije za zdravstvenu zaštitu.

“Biti darivatelj je privilegija, ali i odgovornost. Skupite snagu te nam se pridružite, pozovite svoje prijatelje, kolege, obitelj da daruju krv, jer možda baš vi nekome spasite život!

Vidimo se 16. listopada 2023. godine u vijećnici Općine Sv. Filip i Jakov (“stara škola”) od 16 do 18 sati!”, stoji u pozivu iz Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu