Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) PREDSTAVLJEN ZBORNIK RADOVA O NIVES TOMAŠEVIĆ „Druženje s knjigom je najljepša aktivnost, a čitanjem postajete bolji ljudi“

Objavljeno

-

Na Sveučilištu u Zadru predstavljen je zbornik radova „Kreativni pristupi nakladništvu i baštini: (ne)vidljiva Nives Tomašević“ urednica Marijane Tomić i Ivane Hebrang Grgić, posvećen izv. prof. dr. sc. Nives Tomašević.

Zbornik su u Svečanoj dvorani predstavile urednice Tomić i Hebrang Grgić, dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić i pročelnica Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević. U njegovom pisanju sudjelovalo je 36 autora, a sastoji se od znanstvenih i stručnih radova iz područja nakladništva, istraživanja čitanja, književnih studija, kulturologije i kulturne baštine i njezine digitalizacije te ostalih tema kojima se propituje nakladništvo u širem kontekstu. Uključeno je i nekoliko umjetničkih, književnih i slikarskih ostvarenja posvećenih prof. Tomašević te bibliografija i biografija. Poseban prinos čini i intervju kojim se Tomašević osvrće na vlastiti znanstveni, nakladnički i nastavni rad.

– Veliki odaziv ovom predstavljanju svjedoči o prepoznavanju vrijednosti rada prof. Tomašević. U vremenu kada polako napuštamo čitanje zadovoljstvo je vidjeti da naša izdavačka djelatnost raste i obogaćuje se ovakvim izdanjima. Svi oni koji su ispisivali ovakva djela svjesni su koliko je truda uloženo u nastanak zbornika. Čestitam vam na njegovom objavljivanju i veselim se novim izdanjima na vašem odjelu, rekao je okupljenima prorektor Sveučilišta  u Zadru prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić.

Tomašević je u svom znanstvenom i profesionalnom radu promicala znanstvena istraživanja u područja nakladništva, knjižarstva, kulturologije, kulturne baštine, kreativnih industrija, digitalizacije baštine, povijesti knjige i nakladništva te umjetnosti i uz to ostvarila zapaženu uredničku profesionalnu karijeru. U više od 40 godina rada u nakladničkim kućama uredila je veliki broj nakladničkih nizova i knjiga, a u ovom zborniku popisano ih je nevjerojatnih 396! Sve je te knjige Tomašević uredila dajući veliku podršku autorima, ostajući u sjeni, „nevidljiva“, gurajući u prvi plan autora.

– Uvjeravala nas  je da je to što radimo vrijedno i da je  korisno objaviti. Mnogima od nas to je bilo potrebno čuti i vjerojatno bez tog poticaja mnogi od nas ne bismo objavili te knjige. Način na koji je uskakala u svim krizama sve nas je zadužio te je Odjel za informacijske znanosti odlučio objaviti knjigu posvećenu Nives, rekla je suurednica izv. prof. dr. sc. Marijana Tomić, dodajući kako je Tomašević paralelno s uredničkom gradila i akademsku karijeru, stručno se usavršavala kroz različite programe i  međunarodne konferencije, a sa sobom je uvijek na sajmove knjiga vodila brojne studente.

Izvodila je nastavu na preddiplomskom, diplomskom i doktorskom studiju, na kojemu je utemeljila i modul koji se bavio nakladništvom. Dobila je brojne nagrade, među njima nagradu HAZU Josip Juraj Strossmayer za biblioteku Razotkrivanja, povelju Grada Osijeka, odlikovana je Redom Danice hrvatske sa slikom Marka Marulića… Kroz suradnju s eminentnim znanstvenicima i profesionalcima, kao i književnicima, književnim teoretičarima i teoretičarima kulture, sustavno je razvijala područje nakladništva, aktivno razvijajući i profesionalnu zajednicu nakladnika i uvodeći nakladništvo u studijske programe.

Tomašević je na kraju zahvalila Upravi Sveučilišta u Zadru i prorektoru Zvjezdanu Peneziću na dolasku. Posebno je zahvalila Odjelu za informacijske znanosti na kojem je provela 10 godina na suradnjama i zajedničkom radu, a osobito na ovom zborniku radova koji joj je posvećen, urednicama na njihovom radu te studentima na dolasku.

– Pozivam vas da puno čitate, jer ćete čitanjem postati bolji ljudi, ljudi koji imaju razvijenu empatiju, koji razumiju druge ljude. Iako je čitanje samotna aktivnost, čitajući nikad nismo sami, a druženje s knjigom najljepša je aktivnost koju preporučujem svima, poručila je Tomašević.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJSKI DANI / U subotu predstavljanje projekta „Jedimo zdravo“

Objavljeno

-

By

Zadarska županija je u suradnji s Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom školom provela  program usavršavanja kuhara osnovnih škola Županije.

Uvođenjem obvezne prehrane učenika u osnovnim školama iskazala se potreba za dodatnim usavršavanjem prethodno stečenih znanja i vještina, a u svrhu stjecanja novih znanja i vještina u pripremanju zdravih i hranjivih obroka za djecu.

Program se sastojao od dva dijela: zdrave mediteranske prehrane i dijetalne prehrane.

Nastava se sastojala od  teorijske i praktične nastave koja se odvijala  u specijaliziranim praktikumima kuharstva i slastičarstva.

Program je obuhvaćao mediteransku prehranu, namirnice mediteranske prehrane, mediteranska jela, osnove dijetalne prehrane, namirnice dijetalne prehrane, pripremanje dijetalnih jela i higijene u ugostiteljstvu.

Program su vodili nastavnik kuharstva Renato Kraljev i nastavnica slastičarstva Kristina Lončar.

U programu su sudjelovale:

OŠ Privlaka, Ljubica Begonja,

OŠ Privlaka, Tomislava Glavan,

OŠ Braća Ribar, Posedarje, Branka Knežević

OŠ Braća Ribar, Posedarje, Marija Klanac

OŠ Stjepana Radića Bibinje,  Ana Lisica

OŠ Stjepana Radića Bibinje,  Ljerka Mirt

OŠ Pakoštane, Mandalina Vulin

OŠ Pakoštane, Anita Macuka

Prezentacija realiziranog programa biti će u sklopu Županijskih dana  na Narodnom trgu u subotu, 20. 4. 2024. u vremenu od 10,00 – 12,00 sati.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu