Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) PREDSTAVLJEN ZBORNIK RADOVA O NIVES TOMAŠEVIĆ „Druženje s knjigom je najljepša aktivnost, a čitanjem postajete bolji ljudi“

Objavljeno

-

Na Sveučilištu u Zadru predstavljen je zbornik radova „Kreativni pristupi nakladništvu i baštini: (ne)vidljiva Nives Tomašević“ urednica Marijane Tomić i Ivane Hebrang Grgić, posvećen izv. prof. dr. sc. Nives Tomašević.

Zbornik su u Svečanoj dvorani predstavile urednice Tomić i Hebrang Grgić, dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić i pročelnica Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević. U njegovom pisanju sudjelovalo je 36 autora, a sastoji se od znanstvenih i stručnih radova iz područja nakladništva, istraživanja čitanja, književnih studija, kulturologije i kulturne baštine i njezine digitalizacije te ostalih tema kojima se propituje nakladništvo u širem kontekstu. Uključeno je i nekoliko umjetničkih, književnih i slikarskih ostvarenja posvećenih prof. Tomašević te bibliografija i biografija. Poseban prinos čini i intervju kojim se Tomašević osvrće na vlastiti znanstveni, nakladnički i nastavni rad.

– Veliki odaziv ovom predstavljanju svjedoči o prepoznavanju vrijednosti rada prof. Tomašević. U vremenu kada polako napuštamo čitanje zadovoljstvo je vidjeti da naša izdavačka djelatnost raste i obogaćuje se ovakvim izdanjima. Svi oni koji su ispisivali ovakva djela svjesni su koliko je truda uloženo u nastanak zbornika. Čestitam vam na njegovom objavljivanju i veselim se novim izdanjima na vašem odjelu, rekao je okupljenima prorektor Sveučilišta  u Zadru prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić.

Tomašević je u svom znanstvenom i profesionalnom radu promicala znanstvena istraživanja u područja nakladništva, knjižarstva, kulturologije, kulturne baštine, kreativnih industrija, digitalizacije baštine, povijesti knjige i nakladništva te umjetnosti i uz to ostvarila zapaženu uredničku profesionalnu karijeru. U više od 40 godina rada u nakladničkim kućama uredila je veliki broj nakladničkih nizova i knjiga, a u ovom zborniku popisano ih je nevjerojatnih 396! Sve je te knjige Tomašević uredila dajući veliku podršku autorima, ostajući u sjeni, „nevidljiva“, gurajući u prvi plan autora.

– Uvjeravala nas  je da je to što radimo vrijedno i da je  korisno objaviti. Mnogima od nas to je bilo potrebno čuti i vjerojatno bez tog poticaja mnogi od nas ne bismo objavili te knjige. Način na koji je uskakala u svim krizama sve nas je zadužio te je Odjel za informacijske znanosti odlučio objaviti knjigu posvećenu Nives, rekla je suurednica izv. prof. dr. sc. Marijana Tomić, dodajući kako je Tomašević paralelno s uredničkom gradila i akademsku karijeru, stručno se usavršavala kroz različite programe i  međunarodne konferencije, a sa sobom je uvijek na sajmove knjiga vodila brojne studente.

Izvodila je nastavu na preddiplomskom, diplomskom i doktorskom studiju, na kojemu je utemeljila i modul koji se bavio nakladništvom. Dobila je brojne nagrade, među njima nagradu HAZU Josip Juraj Strossmayer za biblioteku Razotkrivanja, povelju Grada Osijeka, odlikovana je Redom Danice hrvatske sa slikom Marka Marulića… Kroz suradnju s eminentnim znanstvenicima i profesionalcima, kao i književnicima, književnim teoretičarima i teoretičarima kulture, sustavno je razvijala područje nakladništva, aktivno razvijajući i profesionalnu zajednicu nakladnika i uvodeći nakladništvo u studijske programe.

Tomašević je na kraju zahvalila Upravi Sveučilišta u Zadru i prorektoru Zvjezdanu Peneziću na dolasku. Posebno je zahvalila Odjelu za informacijske znanosti na kojem je provela 10 godina na suradnjama i zajedničkom radu, a osobito na ovom zborniku radova koji joj je posvećen, urednicama na njihovom radu te studentima na dolasku.

– Pozivam vas da puno čitate, jer ćete čitanjem postati bolji ljudi, ljudi koji imaju razvijenu empatiju, koji razumiju druge ljude. Iako je čitanje samotna aktivnost, čitajući nikad nismo sami, a druženje s knjigom najljepša je aktivnost koju preporučujem svima, poručila je Tomašević.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

NJIHOV DAN / Iz Županije upućena čestitka svim pripadnicima Oružanih snaga RH i Hrvatske kopnene vojske

Objavljeno

-

By

Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a. Zbor narodne garde bio je naziv za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju, vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj, preteču Hrvatske vojske. Tim povodom, iz Županije zadarske upućeno je sljedeće priopćenje:

“Bila je to prva službena smotra postrojbe koja je predala prijavak Predsjedniku, pa je i sam čin označio povijesno osnivanje oružanih snaga.

“Vi ste danas položili prisegu i preuzeli veliku i plemenitu obvezu”, rekao je gardistima prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i dodao:

“Nadam se da ćemo demokratskim putem spriječiti one koji nam žele raditi o glavi. Ali, bude li potrebno branit ćemo svi skupa, do posljednjeg, svoju slobodu i suverenost.”

Ispred predsjednika bili su postrojeni i Združeni odred policije, Mornarička brigada ZNG-a, plave beretke, diverzanti, padobranci i pripadnici motoriziranih, zračnih, te protuoklopnih i protuzračnih jedinica. Također, uz puno simbolike, nazočni su bili i sinjski alkari.

Svim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske, kao i pripadnicama i pripadnicima Hrvatske kopnene vojske čestitamo njihov dan te 33. obljetnicu osnutka Hrvatske vojske!”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NIGDJE BEZ KIŠOBRANA! / Nastavlja se nestabilno vrijeme. Obilna kiša najavljena za četvrtak i petak

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom te nestabilno. U drugom dijelu dana ponajprije u unutrašnjosti mjestimična kiša te pljuskovi s grmljavinom, lokalno moguće izraženi. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Vjetar slab, u drugom dijelu dana do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, mjestimice prolazno i jak. Na Jadranu jugozapadni i zapadni vjetar, navečer na sjevernom dijelu bura. Najviša dnevna temperatura između 22 i 27 °C.

U srijedu djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. U prvom dijelu dana lokalno kiša, a uglavnom poslijepodne i pljuskovi s grmljavinom, osobito u Gorskoj Hrvatskoj i u Dalmaciji. Vjetar slab, na istoku i umjeren sjeverozapadni, na Jadranu i jugozapadni, do sredine dana na sjevernom dijelu bura, podno Velebita ponegdje i jaka. Najniža jutarnja temperatura zraka između 10 i 15, na Jadranu od 15 do 19 °C. Najviša dnevna između 20 i 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima te nestabilno. Mjestimična kiša, nerijetko i u obliku pljuskova s grmljavinom, moguće i obilnijih, bit će češća u četvrtak i petak. Vjetar slab, u srijedu ponegdje umjeren sjeverozapadni, na sjevernom Jadranu još u prvom dijelu dana i bura. U četvrtak će na Jadranu zapuhati umjereno, povremeno i jako jugo, krajem petka u okretanju na jugozapadnjak. Temperatura zraka na moru bez veće promjene, dnevna na kopnu u petak malo niža.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

“DAJ ŠAPU” / Uskoro amaterska revija pasa u Zadru. Bira se Njuška godine, te Miss i Mister Azila. Prijave su otvorene!

Objavljeno

-

By

Učenici i nastavnici Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, smjer veterinarski tehničar, već šestu godinu zaredom organiziraju Amatersku reviju pasa „Daj šapu!“ u kojoj se bira Njuška godine i izbor za Miss i Mister Azila.

Osnovne informacije

Cilj učenika i nastavnika Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića jeste Revijom podsjetiti našu lokalnu zajednicu o pravima, brizi i zaštiti kućnih ljubimaca i potaknuti udomljavanje nezbrinutih životinja. Sudionici i posjetitelji će imati priliku mogućnost udomiti nezbrinute pse iz Zadarskih šapica.

Prijave za „Njušku godine“

Ako ste zainteresirani za sudjelovanje vašeg ljubimca u Amaterskoj reviji pasa u organizaciji PPVS Ožanić, preduvjet je samo jedan: VAŠ PAS MORA BITI MJEŠANAC!

Prijavu za Reviju: ispuniti kratki obrazac na službenoj stranici škole: https://ppvs-ozanic.hr/amaterska-revija-pasa-2024/

Prijave su otvorene od 27. svibnja 2024., a broj natjecatelja je ograničen, stoga požurite!

Amaterska revija pasa održat će se u četvrtak, 6. lipnja 2024. ispred Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, s početkom u 17:30 sati, na adresi ulica dr. F. Tuđmana 24/h, Zadar. Prijem svih kandidata (dodjela rednih brojeva, fotografiranje) održat će se od 17:00 – 17:25 sati istog dana. Ukoliko dođe do izvanrednih promjena zbog lošeg vremena, svi vlasnici će biti pravovremeno obaviješteni. U nešto manje od dva sata, uz glazbu i smijeh, družimo se s našim četveronožnim prijateljima i odabiremo Njušku godine i Miss i Mistera azila.

Kao i svake godine, glavni sponzor Revije je PET CLUB t.o., tako da sve sudionike čekaju lijepe nagrade.

Veselimo se druženju s vašim ljubimcima!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu