Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) POČELO OBILJEŽAVANJE DANA SVEUČILIŠTA U ZADRU Erlić: “Koliko je jako Sveučilište u Zadru, toliko su jaki grad i županija”

Objavljeno

-

Obilježavanje Dana Sveučilišta u Zadru započelo je danas sastankom rektorice prof. dr. sc. Dijane Vican s predstavnicima gospodarstva i lokalne samouprave u zgradi novog studentskog doma. Susret je održan kako bi Sveučilište kroz prezentaciju provedenih projekata pokazalo ostvarenje zacrtanih strateških ciljeva, koji su sukladni nacionalnim i europskim ciljevima.

– Usmjereni smo na transfer tehnologija koje izravno doprinose gospodarstvu i javnom sektoru. Proveli smo brojna istraživanja u turizmu, pomorstvu,  agronomiji, akvakulturi, geografiji, psihologiji, sociologiji, pedagogiji… koja povezana s gospodarskim granama predstavljaju čistu dodatnu vrijednost.  Sudjelovali smo u izradi krovnih strateških dokumenata koji predstavljaju temelj budućih financiranja. Kako bi naš doprinos bio utemeljen na najnovijim spoznajama, nabavljena je visoko sofisticirana oprema, koja omogućuje vrlo precizne rezultate. Ponosna sam jer smo uspostavili kulturu rada, koja podrazumijeva inovativnost i sustavnost, utemeljenu na međuodjelnoj suradnji, istaknula je rektorica Vican.

Znanost i visoko obrazovanje nezaobilazni su u ostvarivanju politike EU , koja je pametna, zelena, povezana, solidarna i bliža građanima. U aktualnom programskom razdoblju Sveučilište u Zadru se vidi kao aktivni sudionik  stvaranja snažnog, održivog i ekološki orijentiranog društva.

– Na tome ćemo raditi kroz različite projekte, aktivnosti i kroz osmišljavanje novih studijskih programa za mlade naraštaje, poručila je rektorica.

Sveučilištu je na ostvarenim rezultatima čestitao ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić, koji je kao nekadašnji pročelnik gradskog odjela za EU fondove, istaknula je rektorica, bio svojevrstan kum Centra za projekte, znanost i transfer tehnologija, kroz kojega su provođeni projekti.

– Sveučilište u Zadru je najvažnija institucija u našem gradu i županiji. Ovo zdanje, financirano EU fondovima, najbolje govori o snazi sveučilišta, koje je pokazalo da ima viziju i da zna kako viziju pretočiti u konkretne stvari. Ovakva okupljanja omogućuju da se razgovara o perspektivi ovog kraja, pri čemu Sveučilište stavlja svoju znanost, struku, ekspertize, u funkciju razvoja grada i županije. Razvoj ovog kraja povezan je s razvojem Sveučilišta, koliko je ono jako toliko su jaki grad i županija, rekao je Erlić.

Hrvatska je u zadnjoj godini aktualne financijske perspektive, u kojoj su realizirani deseci tisuća projekata kojima je u kratkom vremenu standard približen razvijenim zemljama EU. U Zadarsku županiju uložene su oko 4 milijarde kuna, a nova perspektiva, u kojoj će biti više nego dvostruko sredstava, omogućit će dodatan iskorak.

– Realizirali smo brojne infrastrukturne projekte, od Pelješkog mosta nadalje, a u novom razdoblju naglasak će biti na zelenim politikama, ulaganjima u pametne vještine. Znanost nam mora dati odgovor na pitanje u što usmjeriti sredstva kako bismo mogli što više naših resursa staviti u funkciju razvoja, rekao je Erlić.

Nazočnima su zatim prezentirani projekti koji se provode kroz Pomorski odjel, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu i Centar za geoprostorne tehnologije. Svi su oni kroz različite aktivnosti i projekte, suradnju s partnerima iz više europskih zemalja, nabavljali vrijednu opremu, bilo da se radi o dronovima, georadarima, uređajima za ispitivanje ispušnih plinova, softveru… Sam Centar za geoprostorne tehnologije nabavio je opremu vrijednu 440.000 eura.

– Od naših projekata izdvojio bih projekt GUTTA, kroz koji brodari mogu ovisno o vremenskim uvjetima, mogu optimizirati svoju rutu i potrošiti manje goriva, istovremeno i emitirati manje štetnih plinova. Drugim smo u suradnji s lokalnim partnerom Adriatic Propeleri i Jadrolinijom omogućili poboljšavanje propulzije broda optimizacijom propelera, pri čemu bi se potrošnja goriva, vibracija i emisije plina mjerile prije i poslije modifikacije i optimizacije, rekao je izv. prof. dr. sc. Josip Orović s Pomorskog odjela.

Izv. prof. dr. sc. Ivan Župan predstavio je projekte Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, koji se provode u Laboratoriju za istraživanje mora i akvakulturu Sfinga, na Sveučilišnom dobru Baštica, u Novigradskom moru… Naglasak je na korištenju suvremenih tehnologija u proizvodnji hrane, ali i zaštiti okoliša kroz smanjenje upotrebe sintetskih tvari.

U zaključnom panelu kojim je moderirala dr. sc. Gabrijela Vidić o inovacijama u doprinosu gospodarskom razvoju govorili su izv. prof. dr. sc. Tomislav Šarić, izv. prof. dr. sc. Tomislav Kos, dr. sc. Fran Domazetović, izv. prof. dr. sc. Josip Orović i izv. prof. dr. sc. Božena Krce Miočić.

– Sveučilište je spremno prilagoditi se novim izazovima u smjeru održivosti. Jedan od naših projekata istražit će što nam se događa u turizmu preklapanjem brojki o potrošnji energije, vide, emisiji ispušnih plinova, fiskaliziranim računima… Kad sve to usporedimo znat ćemo jesmo li održivi i kuda naš turizam ide, rekla je Krce Miočić.

Na kraju događanja napore u izlasku iz učionica i prezentaciji javnosti pohvalio je zadarskih gradonačelnik Branko Dukić. Naša sredina, istaknuo je, treba povezivanje obrazovanja, poljoprivrednika i gospodarstvenika, kako bi se stvorili kvalitetni kadrovi, na vrijeme prepoznali trendovi u svijetu i lokalnoj zajednici i onda inovacije pretočile u život.

– Dolazimo do onog da se naš mentalitet mijenja. Ovi ljudi svoje znanje će pretočiti u neku  gospodarstvenu aktivnosti i pomoći svima nama da Zadar napravimo još boljim i ljepšim. U svemu tome vidim svijetlu budućnost, rekao je gradonačelnik Dukić.

Obilježavanje Dana Sveučilišta u Zadru nastavlja se sutra okruglim stolom „Izazovi roditeljstva djece s teškoćama u razvoju – aktualna promišljanja“, koji će se održati u Svečanoj dvorani s početkom u 12 sati.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Zadar

HNK Zadar: Otkazana večerašnja izvedba komedije Puni pansion

Objavljeno

-

By

Večerašnja izvedba komedije “Puni pansion” u HNK Zadar odgađa se zbog bolesti glumice. O novom terminu posjetitelji će biti naknadno obaviješteni.

Povrat za online kupljene ulaznice izvršit će se automatski u narednim danima, a za ulaznice kupljene na prodajnim mjestima potrebno je poslati zahtjev za povrat novca putem  https://www.entrio.hr/refund web forme najkasnije u roku od mjesec dana.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

STIŽE LJEPŠE VRIJEME / Kiša prijeti još danas i u petak; od subote sunčano i sve toplije

Objavljeno

-

By

Danas promjenjivo oblačno, ponegdje kiša, najmanje na istoku. U Gorskoj Hrvatskoj susnježica i snijeg. Na Jadranu pljuskovi praćeni grmljavinom na sjevernom dijelu prijepodne, a na jugu većinom sunčano, mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. U unutrašnjosti ujutro lokalno magla. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ponegdje umjerena bura pa jugozapadni i jugo. Najviša dnevna temperatura između 12 i 17 °C, u gorju malo niža.

U petak u unutrašnjosti djelomice sunčano i uglavnom suho. Na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom ili lokalnim pljuskovima. Vjetar na kopnu većinom slab južni i jugozapadni, na Jadranu većinom umjereno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 5, na Jadranu između 8 i 11, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 19 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U petak i subotu na kopnu djelomice sunčano i uglavnom suho, a na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom. U nedjelju pretežno sunčano i toplo. Vjetar na kopnu većinom slab jugozapadni, na Jadranu mjestimice umjereno jugo i jugozapadnjak. Temperatura zraka u postupnom porastu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) DAN OPĆINE / Gračac se aktivno razvija uz ruralni turizam i nove razvojne projekte

Objavljeno

-

By

Nizom aktivnosti obilježava se Dan općine Gračac i blagdan njezinog nebeskog zaštitnika Sv. Jurja. Tim je povodom u multimedijalnoj dvorani Kulturno informativnog centra Napredak održana Svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su, uz ostale, nazočili potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga i župan Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Vickovićem.  

Okupljene su pozdravili domaćini, predsjednica Općinskog vijeća Ankica Rosadnić i načelnik Robert Juko koji je u svojem obraćanju istaknuo da se u Gračacu provode brojni projekti, uglavnom uz značajnu pomoć sredstava iz europskih i nacionalnih fondova te Zadarske županije. Općina se tijekom prošle godine suočila i s posljedicama velike poplave, no uz pomoć države i županije štete su uglavnom uspješno sanirane.

Veseli me doći u ovaj naš lički dio županije u općinu kao je površinom naša najveća jedinica lokalne samouprave, a veća je i od nekih županija, istaknuo je u svom obraćanju župan Longin.

„Najveći razvojni potencijal ovoga kraja jesu prirodne ljepote i čist okoliš, a u takvom okolišu najbolju razvojnu perspektivu imaju ekološka proizvodnja i ruralni turizam koji bilježi sve veće brojke. Ukazuje nam to na činjenicu da su gosti otkrili ovu ljepotu koja, za razliku od obale, ljeti pruža mir i svježinu te da je uloženo puno u podizanje i broja i kvalitete smještajnih kapaciteta. Bez sumnje je na porast gostiju utjecalo i otvaranje Centra izvrsnosti Cerovačke špilje, projektu na kojem je partner bila i Zadarska županija, kao i naša ustanova Natura Jadera. Županijska turistička zajednica, pak, osmislila je i posebnu kampanju promocije velebitskog i ličkog dijela naše županije“, naglasio je župan dodavši da Zadarska županija s općinom Gračac ima odličnu suradnju i kontinuirano pružamo pomoć lokalnoj samoupravi u ostvarenju značajnih projekata.

„Kvalitetna komunalna infrastruktura od izuzetne je važnosti i za život stanovnika i za razvoj turizma. Tako će Zadarska županija financirati izgradnju cjevovoda za priključak na vodovodnu mrežu Centra za izvrsnosti Cerovačke špilje. Županijska uprava za ceste u prošloj je godini obavila sanaciju šteta nakon poplave, kao i mosta preko Une u Suvaji. Županiji su kroz program podrške brdsko-planinskim područjima odobrena sredstva za uređenje školskog igrališta osnovne škole u Gračacu, a preko mehanizma prekogranične suradnje Hrvatska – BiH prijavili smo 850 tisuća eura vrijedan projekt koji uključuje uređenje pješačkih staza na području općine Gračac“, najavio je župan Longin.

Potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga naglasila je kako je Gračac dobar primjer proaktivne općine te najavila da će Vlada i dalje pružati potporu svim kvalitetnim projektima.

„Vrlo je važan partnerski odnos općina i gradova sa županijama i ministarstvima, jer je to konkretna mjera podrške razvojnim projektima i doprinos jačanju ravnomjernog regionalnog razvoja. Za nastavak gospodarskog rasta Hrvatske i uspješnog provođenja projekata važna je i stabilnost vlasti te vjerujem u nastavak partnerskog odnosa nacionalne i lokalne razine“, poručila je Šimpraga.

Na Svečanoj sjednici uručena su i godišnja priznanja. Nagrađene su najbolje učenice generacije, Doris Drlja (OŠ Nikole Tesle) i Marija Andrić (SŠ Gračac), a općinska priznanja zaslužili su i Služba civilne zaštite Zadar te Hrvatska gorska služba spašavanja.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu