Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO/ PREDSTAVLJENA NOVA KNJIGA „VELIKE HRVATSKE GEOGRAFIJE“ Čovjek je utjecao na ovaj prostor jednako kao što je prostor određivao kako će on živjeti

Objavljeno

-

Sveučilište u Zadru i Školska knjiga danas su u Svečanoj dvorani predstavili knjigu „Velika geografija Hrvatske: Povijesno-geografske odrednice razvoja Hrvatske”. Riječ je o trećoj od ukupno sedam monografija u kojima se daje veliki pregled hrvatske geografije, predstavljen s različitih aspekata.  Prošle godine predstavljene su knjige „Geografski položaj, granice i političko-geografska obilježja Hrvatske“ te „Razvoj i značenje hrvatske geografije“, u slogu je „Fizička geografija“, kao najzahtjevniji dio, dok će u skoro vrijeme izaći i knjige o ekonomskoj, regionalnoj i demografskoj geografiji.

– U ovoj knjizi obrađene su sve prostorne mijene koje su relevantne za današnji prostor Hrvatske i njezin suvremeni razvoj. Obično povijest pišu povjesničari, no ona se može proučavati i s geografskog, arheološkog i drugih aspekata. Osim jezika i povijesti, jedna nacija mora poznavati i svoj prostor i sve što je vezano uz njega, rekao je Magaš.

Ovaj prostor je zbog svog geografskog položaja u geopolitičkom smislu bio zanimljiv različitim čimbenicima, a i u ovom kriznom momentu bitno je pokazati da je Hrvatska dio zapadne i srednje Europe, da baštini svoje naslijeđe kao osnovu suvremenog razvoja te da se ne da svrstati u istočnu sferu interesa, istaknuo je Magaš.

Pozdravljajući velike napore urednika i autora priloga, prorektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić rekla je kako se radi o kapitalnoj monografiji koja će zasigurno zainteresirati ne samo znanstvenike, nego i širu javnost. Širu sliku o značenju ovog dijela serijala dao je recenzent knjige, prorektor prof. dr. sc. Josip Faričić.

– Čovjek je utjecao na prostor na kojem je živio, ali i prostor utječe na njega, usmjeravajući ga u pojedine djelatnosti koje su za njega karakteristične. Zbog položaja na Jadranu stanovnici Hrvatske rano su bili uključeni u razmjenu roba, ideja i tehnologija. Ta razmjena i kontakti nisu uvijek bili mirnodopski i često su rezultirali ratovima. Često razmišljamo o povijesti kao skupu ratova, ali ne vidimo tzv. običnog čovjeka, koji je živio na tom prostoru i živio „održivi razvitak“ prije nego su teoretičari postavili modele kojim ga tumače. Granice na kojima su živjele nisu bile kao današnje Izraela i Palestine ili nekadašnji Berlinski zid, nego fluidne, čak i u Domovinskom ratu. Granice su se počele fiksirati tek s početkom geodetskih izmjera, rekao je Faričić.

Pitanje je na kraju što je prostor i geografska stvarnost i može li geodet sve izmjeriti. Jako je važna percepcije, jer prostor uvijek gledamo tako da smo mu mi u središtu. Na taj način stvaramo model, a prostor je nešto između tog modela i stvarnog stanja na terenu.

O ostacima nekadašnjih geografskih realnosti i kontinuitetu prostora svjedočila je okolnost da je jedna od autorica tekstova dr. sc. Dubravka Mlinarić, zbog bure i zatvorenih prometnica na predstavljanje iz Zagreba sa zakašnjenjem stigla preko Knina, odnosno nekadašnjom Via magna.

– Imali smo veliku sreću da nam „dirigent“ bude profesor Magaš, koji je svojim sugestijama uspio da knjiga s radovima znanstvenika različitih profila bude ujednačena. Moj rad odnosio se na osmansko razdoblje, a veliki izazov bilo je doći do izvora, koji su bili na različitim mjestima, partikularni, napisani na osmanskom jeziku, odnosno starijem turskom jeziku, rekla je Mlinarić.

Dr. Magaš zahvalio je izdavačima, Školskoj knjizi i Sveučilištu u Zadru, autorima priloga, korektorima, crtačima, izrađivačima kazala i brojnim drugima koji su pomogli da knjiga ugleda svjetlo dana.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

“UČINIMO PRIVLAKU PRIVLAČNIJOM” / U subotu u Privlaci akcija čišćenja podmorja i priobalja

Objavljeno

-

By

U Privlaci se priprema akcija čišćenja podmorja i priobalja pod nazivom “Učinimo Privlaku privlačnijom”. Akcija će održati u subotu 25. svibnja od 9 do 12 sati u glavnoj luci u privlačkom Selu.

Udruga “Šijavoga” iz Privlake je glavni organizator, a u čišćenju će im se pridružiti ronilački klub Sv. Roko iz Bibinja, volonteri Gradskog društva Crvenog Križa Zadar, ronioci Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, Dječji Vrtić Sabunić iz Privlake, udruga Kanata te brojni drugi volonteri koji će pomoći veslajući na barkama ili skupljajući smeće uz obalu. Akciju sponzoriraju Općina Privlaka, TZ Općine Privlaka i T.O. Alen iz Privlake.

Sudionici se okupljaju na glavnom mulu u Selu od 9 sati, a nakon akcije se sve sudionike očekuje roštilj i dobra zabava.

Pozivaju se svi koji su spremni pomoći u akciji i pritom se dobro zabaviti da sutra u jutro dođu na glavni mul u Selu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VAŽNA OBAVIJEST S VIŠNJIKA: Vlasnici zamoljeni da uklone autobuse uoči utakmice Zadar – Split!

Objavljeno

-

By

Športski centar Višnjik informira sve korisnike i javnost o sljedećem:

petak, 24. svibnja 2024. u 20 sati i u nedjelju, 26. svibnja 2024., u 20 sati, u dvorani Krešimir Ćosić održavaju se finalne utakmice između KK Zadar i KK Split (FAVBET Premijer liga). Zbog velikog interesa publike i navijača, molimo sve vlasnike autobusa da ih uklone kako bi oslobodili parkiralište za posjetitelje utakmica.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

JAVNI POZIV / Turistička zajednica ZŽ dijeli potpore za razvoj turističkih proizvoda posebnih interesa

Objavljeno

-

By

Turistička zajednica Zadarske županije je na svojim mrežnim stranicama objavila Javni poziv za dodjelu potpora za razvoj turističkih proizvoda posebnih interesa. 

Ovaj javni poziv omogućuje bespovratna sredstava za programe i projekte koji obogaćuju turističku ponudu i stvaraju motive za dolazak kroz cijelu godinu. Uz to, cilj je produljiti potaknuti ravnomjerni razvoj turizma u svim dijelovima županije, kao i stvaranje prepoznatljivosti i brenda Zadarske županije kao destinacije turizma posebnih interesa, destinacije raznovrsne ponude i posebnih doživljaja. 

Potpore su namijenjene za edukaciju radi specijalizacije, promotivne svrhe ili nabavku opreme i uređenje prostora koji će podići razinu kvalitete ili dati dodatnu vrijednost na postojeću uslugu. U svakome slučaju ova inicijativa želi pružiti priliku za unapređenje i stvaranje jedinstvenih doživljaja za posjetitelje.  

U tu svrhu je protekle godine TZ Zadarske županije izdala „Priručnik za stvaranje doživljaja u Zadarskoj županiji“ koji može potencijalnim korisnicima pomoći u planiranju i realizaciji transformacije klasičnog i uobičajenog turističkog proizvoda ka autentičnom i relevantnom doživljaju koji ima dodanu vrijednost i koji se pamti. 

Korisnici mogu biti turističke zajednice i jedinice lokalne samouprave, ustanove; tvrtke i i obrtnici koji imaju registriranu ugostiteljsku djelatnost ili djelatnost pružanja usluga u turizmu, te OPG-i. 

Predmetni Javni poziv objavljen je na mrežnim stranicama Turističke zajednice Zadarske županije na poveznici https://www.zadar.hr/hr/o-nama/natjecaji-pozivi-i-obavijesti, dok će online prijave biti dostupne do 7. lipnja na poveznici:  https://www.zadar.hr/hr/o-nama/prijava-projekta.  

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu