ZADAR / ŽUPANIJA
(FOTO) VRIJEDNO IZDANJE PREDSTAVLJENO NA SVEUČILIŠTU Uglešić je u knjizi o krsnom zdencu dokazao da je Višeslav bio Domagojev sin
Muzej hrvatskih arheoloških spomenika – Split i Sveučilište u Zadru danas su u Svečanoj dvorani predstavili novu knjigu prof. dr. sc. Ante Uglešića „U potrazi za Višeslavovom krstionicom“. O knjizi su govorili ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, ujedno suizdavača knjige, dr. sc. Miroslav Katić, doc. dr. sc. Tomislav Fabijanić, doc. dr. sc. Zdenko Dundović i sam autor.
Knjiga govori o jednom od najznačajnijih spomenika za hrvatski identitet, koji je do sada često krivo interpretiran, a istraživanja koja je 2001. godine proveo pokojni profesor Janko Belošević nisu na sustavan način prezentirana javnosti.
Uglešićeva knjiga donosi dokaz da je Višeslavov krsni zdenac, kojeg su u 18. stoljeću otuđili Mlečani, da bi sredinom 20. stoljeća bio vraćen u Hrvatsku, zaista bio postavljen u ninskoj crkvi, ali s bitnom izmjenom u odnosu na dosadašnje zaključke. Naime, on nije bio izrađen oko 820. godine, nego za uspostavu Ninske biskupije, čemu u prilog ide i provedena analiza, koja ga smješta u razdoblje od 876. do 878. godine. Ono što iz toga proizlazi da Višeslav nije živio prije Domagoja, nego je bio Domagojev sin, čime je upotpunjena genealogija hrvatskih vladara.
– Znao sam od početka da zdenac ne može biti datiran u 820. godinu, kao ni to da je služio da se ulazi u njega, jer je ta praksa bila napuštena koncem 8. stoljeća. Napravljen je u vrijeme za nas značajnog pape Ivana VIII., pri uspostavi Ninske biskupije, a na njemu se vidi i garež, koji se može povezati sa spaljivanjem stolne ninske crkve, kao i činjenicom da je na sebi imao drveni poklopac. Sve što sam naveo u knjizi ide u prilog da je krsni zdenac iz Nina, a jedino što nedostaje je da u nekim spisima pronađemo kad je došao u Veneciji, a zasigurno nakon 1720., jer se tada više ne spominje u vizitacijama, rekao je Uglešić.
– Ova knjiga pokazuje i da je Nin za hrvatsku povijest daleko značajniji nego mislimo i znamo. O svojoj povijesti gotovo ništa ne znamo, a najstarijom prošlošću se bavimo vrlo malo, rekao je Uglešić.
Predstavljajući knjigu dr. Fabijanić dao je presjek dosadašnjih istraživanja, pa i ono Luke Jelića koje je mnoge istraživače odvelo u krivom smjeru. Dr. Dundović iznio je saznanja o vremenu nakon paljenja grada, kada je kanonik svakodnevno služio mise u ruševinama sv. Anselma.
Ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika dr. sc. Miroslav Katić rekao je kako je Višeslavova krstionica zaštitni znak ove ustanove te je priča o njoj napokon vraćena u normalni kolosijek, nakon što su je mnogi prisvajali i pripisivali drugim mjestima.
– Ova knjiga je pristupačna i vrhunskim stručnjacima i studentima. Ona će sljedećih desetljeća imati ključnu ulogu u proučavanju hrvatske srednjovjekovne države i ovog vrhunskog spomenika, istaknuo je Katić.
ZADAR / ŽUPANIJA
SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024
Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.
Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.
Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara – u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.
Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.
Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.
Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.
Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.
Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.
Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.
ZADAR / ŽUPANIJA
OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!
Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.
Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.
ZADAR / ŽUPANIJA
PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti
Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.
Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.
Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:
-
ZADAR / ŽUPANIJA5 sati prije
PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
(IZBORI 2024.) PREFERENCIJALNI GLASOVI / Donosimo top ljestvicu najpopularnijih političara u IX. izbornoj jedinici…
-
magazin2 dana prije
Horoskop za 18. travnja 2024.
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
FOTOGALERIJA / Izborna noć u Zadru