Connect with us

magazin

Odobren prvi kućni test koji otkriva i covid i gripu

Objavljeno

-

foto: Pixabay

U petak je američka Agencija za hranu i lijekove odobrila prvi kućni test koji pacijentima može otkriti imaju li gripu i/ili Covid-19.

Test koristi jedan bris nosa koji ste sami uzeli i može dati rezultate za otprilike pola sata. U SAD-u se prodaje bez recepta. Ovlašteno je za samostalnu upotrebu svih osoba starijih od 14 godina, a mogu ga koristiti i odrasle osobe u svrhu testiranja djece starije od 2 godine.

Test može identificirati negativan rezultat za virus tipa A koji uzrokoje gripu s više od 99 posto točnosti i pozitivan rezultat s više od 90 posto točnosti. Sto posto je točan za negativne covid uzorke i više od 88 posto točan za pozitivne rezultate, piše CNN.

Nije bilo dovoljno slučajeva gripe koju uzrokuje virus tipa B dok je tvrtka testirala učinkovitost proizvoda pa kažu da će morati ponoviti test kada bude dovoljno virusa cirkuliralo u populaciji. Ali u laboratorijskim studijama, uhvatio je gotovo 100 posto negativnih slučajeva.

Uz napomenu da svi testovi nose rizik od lažno pozitivnih ili negativnih rezultata, FDA savjetuje osobama koje su pozitivne na gripu ili covid da poduzmu mjere opreza kako ne bi širili bolest. Ako je potrebno za liječenje bolesnika, negativne rezultate treba potvrditi laboratorijskim testom, dodaje FDA.

Osobe koje imaju simptome slične gripi ili covidu, ali su testovi negativni, možda imaju drugu vrstu respiratorne infekcije i trebaju dobiti potrebnu skrb.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Petak ujutro na Fish & Jazz Festivalu 

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati

magazin

“PROĐE OVAJ DAN” Klapa Kontrada obradila poznatu pjesmu Drugog načina. Poslušajte…

Objavljeno

-

By

“Konačno je vani!” – objavila je na društvenim mrežama klapa Kontrade:

“Nadamo se da vam se sviđa. Nama… jako!”

Riječ je o obradi hita “Prođe ovaj dan”, a iz klape Kontrade zahvaljuju ovim putem Borisu Turini koji im je dozvolio, kažu, da koriste ovu predivnu pjesmu.

Poslušajte:

Dženan Salković- Autor glazbe

Dženan Salković – Autor teksta

Boris Turina – Autor teksta

Aranžman: Ljubomir Mićanović

Mastering : Saša Miočić

 
Nastavi čitati

magazin

SPIZA, PIĆE, KONCERTI I – STRIPTIZ SHOW! U subotu u Bibinjama moto susret i Bibinski plet!

Objavljeno

-

By

U subotu, 10. lipnja Moto klub Roko Bibinje slavi svoj drugi rođendan. Bibinje postaje mjesto dobre zabave i druženja motorista, moto klubova i njihovih prijatelja.

Na rođendanu MK Roko u prostorijama kluba na nekadašnjem željezničkom kolodvoru očekuje vas piće dobrodošlice, juneći gulaš, moto defile, te nastupi bendova Dirty Harry i Gambit uz striptiz show.

Za one željne mirnije atmosfere i opuštanja, na šetnici Taline od 19 sati obilježava se Bibinjski plet.

Manifestacijom nazvanom po starom odjevnom predmetu kakvog su nekada nosile brojne Bibinjke – ˝Bibinjski plet˝, Udruga aktivno Bibinje i ove godine obilježit će Svjetski dan pletenja u javnosti. Na taj način Bibinje se pridružuje stotinama pletača i pletilja koji obilježavaju ovaj dan diljem svijeta.

Pletenje osim što potiče zajedništvo, zabavno je i kreativno, te ima zdravstvene prednosti, poput smanjivanja depresije, anksioznosti. Povećava osjećaj smirenosti i smanjuje osjećaj usamljenosti jer Bibinjski plet povezuje i generacije.

Pletenje u javnosti je potpuno besplatno za sudionike, a organizatori će se potruditi da se osiguraju i pribor kojim će i slučajni prolaznici imati priliku okušati se u ovoj vještini. Bibinje – pleti i uživaj. Vidimo se!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu