Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

UVJERLJIVA POBJEDA U STARIGRADU Na izvanrednim izborima za načelnika kandidat HDZ-a Marin Čavić osvojio preko 60 posto glasova!

Objavljeno

-

Na izvanrednim izborima za načelnika Općine Starigrad, kandidat HDZ-a Marin (Marko) Čavić ostvario je uvjerljivu pobjedu.

S preko 60 posto glasova u prvom krugu uvjerljivo je nadmašio SDP-ovog Zlatka Marasovića kojeg je podržala lijevo-desna koalicija stranaka…

“… pojedinci bez ikakve ideološke poveznice, osim što su još jednom bezuspješno pokušali srušiti HDZ”, priopćeno je iz HDZ-a.

Višeslavu Dokozi birači su poslali jasnu poruku. Dobio je svega 69 glasova (7,2 posto).

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Vrlo tople noći i vrlo vrući dani, uz upozorenje na toplinski val. Neće pomoći ni bura

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas sunčano i vruće. U Gorskoj Hrvatskoj uz umjeren dnevni razvoj oblaka. Vjetar slab do umjeren južni i jugoistočni, na Jadranu jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 31 i 36 °C.

U nedjelju će prevladavati sunčano, na Jadranu često i vedro te danju vruće i vrlo vruće. No popodne i osobito navečer uz jače naoblačenje u središnjoj Hrvatskoj lokalno su mogući intenzivni pljuskovi praćeni grmljavinom, a prema kraju dana lokalnih pljuskova može biti i u Gorskom kotaru te u zapadnoj Slavoniji. Vjetar veći dio dana uglavnom slab, no prema večeri naglo će zapuhati umjeren do jak sjeverac, uz nestabilnosti prolazno moguće i s olujnim udarima. Na Jadranu će mjestimice umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak navečer na sjevernom dijelu naglo okrenuti na jaku, na udare i olujnu buru. Jutarnja temperatura od 15 do 20, na obali i otocima između 22 i 26, a najviša dnevna većinom između 33 i 38 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, na Jadranu često i vedro. Ipak, u nedjelju popodne i navečer u središnjim predjelima mogući su izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom, a u noći na ponedjeljak vjerojatnost za pljuskove raste i u istočnoj Hrvatskoj te u Gorskom kotaru. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u unutrašnjosti u nedjelju popodne i navečer uz nestabilnosti prolazno moguće i jak do olujan. Na Jadranu mjestimice umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak prema večeri u nedjelju naglo okreće na buru, jaku, osobito podno Velebita na udare i olujnu. Na Jadranu često vrlo tople noći te vrući i vrlo vrući dani uz upozorenje na toplinski val, a na kopnu nakon vrlo vruće nedjelje, početkom tjedna niža temperatura zraka.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIMANJE KOD ŽUPANA LONGINA / Četrnaest mladih hrvatskog porijekla borave u Zadru u sklopu programa Hrvatske matice iseljenika

Objavljeno

-

By

Župan Božidar Longin primio je sudionike programa Hrvatske matice iseljenika Eco Heritage Task Force koji borave u Zadru.

Program okuplja mlade hrvatskog podrijetla koji se angažiraju volonterskim radom u ekološkoj obnovi i očuvanju hrvatske baštine u lokalnim zajednicama, ali paralelno i uče hrvatski jezik.

U Zadru boravi tako 14 mladih iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Italije, Sudana, Kanade, Argentine i Australije zajedno s voditeljicom Ivanom Rora iz Hrvatske matice iseljenika.

Zadarska županija povezala je Hrvatsku maticu iseljenika s Volonterski Centar Zadar koji im je održao predavanje te dogovorio volonterske akcije u sklopu koje su već očistili školski vrt Prirodoslovno-grafičke škole i OŠ Šime Budinića gdje su i obojali školsku dvoranu.

Čeka ih još čišćenje rijeke Zrmanje i okoliša Srednjoškolskog đačkog doma, posjet Udruzi Prospero u Gračacu te bojanje klupa i sređivanje biljaka u Domu sv. Frane. U suradnji sa Sveučilištem u Zadru organizirana im je i nastava hrvatskog jezika, a posjetit će i PP Telašćica.

Mislim da je zajednički zadatak svih nas potaknuti ljubav prema Domovini kod onih koji odrastaju daleko od nje, a puno je lakše voljeti ono što poznaješ. U konačnici krajnji cilj ovakvih programa možda je i stvaranje želje kod nekoga od polaznika da učine suprotno od svojih predaka i vrate se graditi život u Hrvatskoj. Danas je Hrvatska moderna i razvijena zemlja, članica Europske unije, i ne postoji razlog zašto mladi ljudi ne bi mogli ovdje ostvariti svoje poslovne i privatne planove.“, rekao je župan Božidar Longin.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJA: Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja marikulture za 2024. godinu

Objavljeno

-

By

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja marikulture za 2024. godinu (u daljnjem tekstu: Javni poziv). Ukupna planirana vrijednost Javnog poziva je 20.000,00 EUR-a, a prijave se podnose do 28. kolovoza 2024. godine. Ovim Javnim pozivom želi se nastaviti poticati razvoj marikulturne djelatnosti na području Zadarske županije. Potpora se može dodijeliti fizičkim i pravnim osobama iz ranga mikro poduzeća (manje od 10 zaposlenika, čiji je godišnji promet manji od 2.000.000,00 EUR-a) koje su nositelji dozvole za akvakulturu na području Zadarske županije.

Predmet dodjele potpore mora se obavljati na području Zadarske županije.

Sufinanciraju se troškovi nastali i plaćeni od 26. studenog 2023. godine do dana zatvaranja Javnog poziva.

Potpore male vrijednosti, Zadarska županija će dodijeliti za mjere:

  • MJERA 1: Potpore za pripremu projektne dokumentacije u marikulturi
  • MJERA 2: Potpore za razvoj marikulture
  • MJERA 3: Potpore za ulazak u sustave zaštite naziva prehrambenih proizvoda

Za mjeru 1. i 2. prihvatljivo je financiranje do 50% ukupnih dokumentiranih troškova. Najveći pojedinačni iznos može iznositi do 4.000,00 EUR-a po pojedinačnoj mjeri.

Financiranje u Mjeri 3. je 100% i ograničeno na 700,00 EUR-a po korisniku.

Tražitelj potpore može se prijaviti na sve tri mjere, a za koje je ukupan maksimalan iznos koji se može odobriti 4.000,00 EUR-a.

Tražitelj potpore može se prijaviti na dvije mjere za koje je maksimalan iznos koji se može odobriti 5.000,00 EUR-a uključujući i iznos bonusa u slučaju da ostvaruje pravo.

Zahtjev se podnosi isključivo u elektronskom obliku, odnosno putem SOM sustava.

Javni poziv i sva potrebna dokumentacija u vezi istog, objavljena je na web stranici Zadarske županije www.zadarska-zupanija.hr

(poveznica Natječaji, Aktivni natječaji), ali je dostupna i u SOM sustavu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu