Connect with us

Hrvatska

Predviđanja ekonomista: Poskupljenja će se nastaviti. Euro s tim nema veze

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Tranziciju s kuna na euro u Dnevniku N1 komentiro je profesor s Ekonomskog fakulteta u Splitu Željko Garača.

“S tehničkog aspekta provedena je relativno uspješno, no halabuka koje se digla oko podizanja cijena, zaokruživanja, za mene je ekonomski irelevantna, više je politička, populistička. Zbog opravdanog gnjeva građana i porasta cijena, Vlada je pokušala gnjev usmjeriti prema nekima drugima, trgovcima prije svega. Ozbiljnog ekonomskog učinka sve to neće imati”, smatra Garača.

Dodao je da “nitko nije smi bio iznenađen poskušljenjima jer smo u razdoblju iznimno visoke inflacije”.

“Cijene će i dalje rasti, bez obzira na sveo ovo što se sada događa. Vlada se malo povukla, ovi što su podigli cijene, a nisu vratili su isto napravili glupost, a ovo što serviraju nalaze inspekcije je opet u stvaranju neke histerije”, rekao je Garača te podsjetio da poskupljenja traju već duže vrijeme.

“Inflaciju iskontrolirati može jedino tržište!”

“Prošle godine je bilo skokovitih rasta cijena prehrambenih proizvoda i to je prolazilo ispod radara. E sad smo uveli euro, e sad samo zbog eura postaje sve skupo… Euro s poskupljenjima nema nikakve veze. Kasnijim analizima će se utvrditi koliko je u tekućoj inflaciji udio eura, mislim da će biti upravo na onome koliko je i prognozirano, do 0,5 posto, a sve ovo ostalo je tekuća inflacija koju Vlada ne može kontrolirati. Nju iskontrolirati može jedino tržište.”

Podsjeća da nije samo nama teško, da situacija u ostatku Europe također nije bajna. “Bit će još teže, ali to je izvan kontrole Vlada. Vlada se eventualno mogla bolje pripremiti ili barem promijeniti strategije komunikacije gdje su stalno najavljivali da poskupljenja neće biti, a ona su se morala dogoditi. To je najviše što je mogla, bolje informirati građane.”

Komentirajući neke špekulacije o zamrzavanju proizvoda tvrdi da bi zamrzavanje velikog broja proizvoda sigurno doveo do nestašice.

“Kažnjavanje, je li netko opravdano ili neopravdano podigao cijene je vrlo arbitrarno. Kako ćete to dokazati? U tržišnoj ekonomiji nema neopravdanog. Jedino tržiše i kupci mogu reći je li nešto opravdano ili nije”, zaključuje profesor.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Hrvatska postaje sve popularnija destinacija za ove turiste…

Objavljeno

-

By

Na najvećem turističkom sajmu u Mađarskoj, budimpeštanskom Utazasu ovog se tjedna uz mnoge zemlje svijeta predstavlja i Hrvatska, za koju rastu interes i potražnja mađarskih turista kojih je do sada ove godine došlo 20 posto više nego lani, izvijestio je u petak HTZ.

Na sajmu u Budimpešti od 22. do 25. veljače hrvatsku ponudu predstavlja predstavništvo HTZ-a (Hrvatske turističke zajednice) u Mađarskoj, čija je direktorica Ivana Herceg poručila da je to idealna prilika za daljnje jačanje prepoznatljivosti Hrvatske kao turističke destinacije na tom tržištu.

Veliko zanimanje mađarskih turista

“Već prvog dana sajma održali smo brojne sastanke s različitim partnerima, a i mnogi predstavnici medija iskazali su veliki interes za studijska putovanja u Hrvatsku. Takve informacije dokazuju da zanimanje za hrvatskim destinacijama i dalje jača”, dodala je Herceg.

Veliko zanimanje mađarskih turista za putovanja u Hrvatsku uz ostalo dokazuju i rezultati do sada ove godine, prema kojima ih je došlo više od sedam tisuća ili 20 posto više nego u isto vrijeme 2023., a još viši porast, od čak 64 posto – ostvarili su s gotovo 30 tisuća noćenja.

“Tijekom sajma Utazas moći ćemo dodatno procijeniti stanje na tržištu Mađarske koje se tradicionalno nalazi među najvažnijima za hrvatski turizam. Vesele dosadašnji trendovi i pokazatelji po kojima Hrvatska postaje sve popularnija destinacija Mađara i za putovanja izvan glavne ljetne sezone”, ocijenila je Herceg.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Cijena ovog povrća nezaustavljivo raste: Kilogram čak 12,5 eura!

Objavljeno

-

By

Unatoč usporavanju inflacije, cijena jedne važne prehrambene namirnice u Hrvatskoj i dalje raste.

Protekli tjedan cijena češnjaka na tržnicama u prosjeku je iznosila 7,36 eura za kilogram, što je 1,5 posto više nego prethodni tjedan. Na tržnici u Požegi češnjak se prodavao za čak 12,5 eura!

Na tržnicama u Zagrebu prosječna je cijena prošli tjedan bila 7 eura, Bjelovaru 6,5 eura, Koprivnici 7,5 eura, Čakovcu 8 eura, a Varaždinu 10 eura za kilogram, piše Danica.hr.

Cijena češnjaka već godinama kontinuirano raste, i to zbog drastičnog pada domaće proizvodnje. U odnosu na isti tjedan lani kilogram češnjaka na tržnicama u prosjeku je skuplji za 17 posto, a u odnosu na predlani za 24 posto.

Najviše češnjaka dolazi iz Kine

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, tijekom 2008. godine – zadnje prije ulaska u EU – Hrvatska je proizvela oko 36.000 tona češnjaka, a predlani manje od 17.000 tona. Riječ je o padu od nevjerojatnih 53 posto.

Najviše češnjaka, očekivano, na naše tržište dolazi iz Kine koja je uvjerljivo najjači svjetski proizvođač tog povrća. Prema posljednjim podacima, Kina drži čak 70 posto svjetske proizvodnje luka i češnjaka.

Uvozni je češnjak u dućanima jeftiniji od domaćeg na tržnicama. Kilogram češnjaka iz Kine u Konzumu se danas, primjerice, prodaje za 5,99 eura. To je oko 20 posto jeftinije od prosječne cijene na tržnicama prošli tjedan.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Privremeno se povlači nekoliko serija poznatog lijeka, HALMED poslao upozorenje

Objavljeno

-

By

HALMED je objavio kako se privremeno povlači iz prodaje nekoliko serija poznatog lijeka koji je dostupan u hrvatskim ljekarnama.

“Tvrtka Bayer d.o.o., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Iberogast oralne kapi, tekućina (9 biljnih pripravaka), na zahtjev Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi postupak privremene obustave primjene i distribucije serija DR08202, DR08606 i DR08250 predmetnog lijeka”, javljaju iz HALMED-a.

“Predmetni postupak provodi se temeljem prijave sumnje u neispravnost u kakvoći lijeka koja se odnosi na rezultat izvan granice specifikacije tijekom ispitivanja stabilnosti. Obustava će biti na snazi do završetka provjere, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena. Nisu zaprimljene sumnje na nuspojave povezane s predmetnim serijama lijeka.

Na tržištu Republike Hrvatske u prometu su dostupne druge serije ovog lijeka koje nisu zahvaćene obustavom, kao i drugi lijekovi iz iste terapijske skupine. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije”, nastavlja se u priopćenju.

“Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije”, podsjeća HALMED.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu