Connect with us

Sport

AŠK Zadar: Riješite zaletište za bacanje koplja!

Objavljeno

-

Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, u Press salonu, u srijedu, 7. rujna 2022. održana je konferencija za novinare na kojoj su se glasilima i javnosti obratili predstavnici Atletskoga športskoga kluba Zadar. Govorili su Ivica Šola, predsjednik i jedan od trenera, Predrag Saratlija, trener, te bacačice koplja Veronika Šokota i Anita Odžaković.

U uvodu je Ivica Šola iznio podatak da je AŠK Zadar u svim natjecanjima u sezoni i u svim kategorijama osvojio 39 medalja, od čega je bilo 10 naslova državnih prvakinja i prvaka, te posebno istaknuo plasmane Veronike Šokota (prvakinja Balkana i četvrta na SP za mlađe juniore) što joj je omogućilo da je trenutačno na svjetskim tablicama četvrta, a druga u Europi.
– Njezino (Šokotino, pr. a.) nedavno postignuće ujedno je i najbolji pojedinačni plasman nekoga iz AŠK-a Zadar u cijeloj klupskoj povijesti – istaknuo je Ivica Šola.

Nadalje, Šola je zborio da uvjeti za bacačice/bacače nisu odgovarajući na igralištu Bagat, zamjerio pasivnost Županijskom atletskom savezu “na nerazumijevanju”, kao i pasivnost drugih klubova na prijedlog AŠK-a Zadar o objedinjavanju klubova.

visnjik-sc-visnjik-šc-višnjik-sportski-centar-zadar-press-konferencija-za-medije-ašk-zadar-saratlija-šola-šokota-odžaković-foto-nenad-opačić

Poslije Ivice Šole govorio je Predrag Saratlija, trener u klubu. On je istaknuo da će govoriti s pozicije natjecateljske uspješnosti, te s pozicije uvjeta održavanja kvalitetnih treninga. Za rezultat Veronike Šokota naveo je da je najveći uspjeh zadarske atletike uopće i da je značajan jer se Veronika Šokota time “smjestila u juniorski svjetski vrh”.
– Nije lako ući u svjetski seniorski vrh, to znamo svi. Potencijal koji Veronika ima izvrsna je baza za taj put, ali, iskreno, nažalost to neće biti moguće u Zadru. U ovom trenutku mogu reći da mi tri godine ne znamo kad možemo trenirati. Uskoro će Hanžekovićev memorijal, na kojem će nastupiti i Veronika Šokota, a mi ne znamo kad ćemo sutra (četvrtak, 8. rujna 2022., pr. a.) trenirati. Svoje ambicije ona neće moći ostvariti u Zadru. Optužujem Grad Zadar za to što je Veronika na nedavnom SP-u izgubila medalju. A izgubila je jer nije moguće u Zadru ostvariti onaj tehnički dio treninga usavršavanja hitca. Na Bagatu nam je termin od 11 do 15, ljeti po zvizdanu. I to zato jer je pod pritiskom nogometnoga lobija unutar nedavno rekonstruirane i obnovljene atsletske staze i drugih atletskih borilišta izmijenjena travnata podloga. To nigdje u svijetu nisam vidio, nigdje! Ne kažem da nema dobre volje, svi nas tapšu, ali realizacije dobre volje je izostala. Molili smo Grad Zadar i odgovorne da ne mijenjaju podlogu. Na Bagatu je napravljeno zaletište ali mi smo tamo nepoželjni i u prenesenom značenju svaki dan nam kažu “Idite ća”. Zaletište je već devastirano. Koplja? Da, postoje koplja i za umjetnu travu, ali njima se koriste samo Skandinavci u dijelu godine kad ne mogu vani – kazao je Predrag Saratlija.

visnjik-sc-visnjik-šc-višnjik-sportski-centar-zadar-press-konferencija-za-medije-ašk-zadar-saratlija-šola-šokota-odžaković-foto-nenad-opačić

Poslije Saratlije ponovno je Ivica Šola kazao nekoliko riječi:
– Predlagali smo alternativni prostor unutar ŠC-a Višnjik, ali to nije prihvaćeno. AŠK Zadar ovako više neće istupati, ovo je zadnji put jer se drugi klubovi prikriju, zašute i čekaju da sve bude gotovo. Podsjetit ću da je od svih zadarskih klubova i udruga najbolje rezultate i postignuća uopće imao ženski dio AŠK-a Zadar. Sad je Veronika Šokota u određenoj razini programa HOO-a, a i Anita Odžaković će uskoro biti, pa ne tražimo ništa niti očekujem ništa više od omogućavanja kvalitetnih uvjeta za njihov razvoj, ali i razvoj svih atletičara u bliskoj budućnosti.

visnjik-sc-visnjik-šc-višnjik-sportski-centar-zadar-press-konferencija-za-medije-ašk-zadar-saratlija-šola-šokota-odžaković-foto-nenad-opačić

Anita Odžaković, koja je trenutačno osma mlađa juniorka u svijetu, istaknula je da je puno radila, da voli atletiku, te dodala:
– Nedavni rezultati i plasmani značit će mi umotivaciji veoma puno. Stekla sam nove prijatelje, vidjela kako sve izgleda na velikim natjecanjima. Želim dalje raditi, razvijati se i bilo bi veoma lijepo od Grada Zadra na nam omogući uvjete u kojima nećemo razmišljati o tomu kad ćemo, gdje ćemo trenirati, gdje se presvući, itd. Hvala svima na potpori, roditeljima, treneru, prijateljima, rodbini…

visnjik-sc-visnjik-šc-višnjik-sportski-centar-zadar-press-konferencija-za-medije-ašk-zadar-saratlija-šola-šokota-odžaković-foto-nenad-opačić

Veronika Šokota, pak, kazala je da su joj prošle dvije godine bile najljepše.
– Osnažila je u meni želja da se nastavim baviti atletikom, da prijeđem u seniorski sustav. Žalosno je što su uvjeti u Zadru nedovoljno dobri i kao da će se svaki tren pojaviti odluka da predstanemo sa svim. Ružan je osjećaj nepoželjnosti na Bagatu. Nema svlačionice, nema ostave za odjeću, događaju se i druge neprilike i u takvim uvjetima, eto, uspjeli smo ostvariti značajna postignuća.

U Zaključku Ivica Šola podsjetio je da je atletika od 2017. dobila znatno bolje uvjete jer su tad, kaže on, zahvaljujući Gradu Zadru, ŠC-u Višnjik i Denisu Karloviću, direktoru, rekonstruirani i obnovljeni atletski sadržaji, ali i da apelira da se jednom zauvijek, ističe – u interesu atletike, kvalitetno riješi pitanje zaletišta za bacanje koplja.

Izvor: ŠC Višnjik

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Sport

NEPOBJEDIVI: Zadar Bike Magic osvojio prvo mjesto na 4 Islands MTB stage race utrci

Objavljeno

-

By

Foto: 4 Islands

Završna etapa ovogodišnje 4 Islands MTB utrke bila je brza i zahtjevna, idealna za zaključenje 4 Islands MTB Croatia avanture. Ova ruta se ističe najvišim prosječnim brzinama, ne samo zbog iskustva timova u intenzitetu otočkih utrka, već i zato što trasa na Rabu nikada ne prelazi 150 metara nadmorske visine.

U „UCI Men“ kategoriji, prvi tim koji je stigao do cilja u Rabu bio je ORBEA x Leatt x Speed Company. Međutim, ukupna pobjeda u ovoj kategoriji pripala je timu Metallurgica Veneta Mtb koji je danas zauzeo drugo mjesto na cilju. Metallurgica Veneta Mtb osvojila je prvo mjesto s ukupnim vremenom od 10:23:14, dok je tim ORBEA x Leatt x Speed Company završio drugi s vremenom 10:25:21. Treće mjesto u kategoriji osvojio je tim Klimatiza Toteemi Cabberty 2 s vremenom 10:28:43 sati.

U ženskoj “UCI Women” kategoriji, prvo mjesto na cilju zauzeo je tim BUFF MEGAMO Women s vremenom 3:04:19, čime su obranile naslov prvaka u sveukupnom poretku s ukupnim vremenom od 12:58:50 sati za sve četiri etape. Drugo mjesto osvojio je tim CANNONDALE ISB SPORT s vremenom 13:07:08, dok je treće mjesto pripalo timu 8capital s vremenom 13:18:12.

„Mixed“ kategoriji pobjednici četvrte etape, ali i ukupni pobjednici su Karmen Skiljic i Tonko Čičin Šain, naš nepobjedivi tim Zadar Bike Magic. Finalnu etapu odvozili su s vremenom 3:02:49, a ukupno vrijeme za sve četiri etape im je 12:04:27.

„Ja sam osobno iznenađena pobjedom! Svaku etapu smo odradili gotovo savršeno, bez padova ili kvarova, što me ostavlja s osjećajem većeg zadovoljstva nego što sam očekivala. Moj otac, koji je ujedno i naš manager, pažljivo je vodio brigu o prehrani i suplementima tako da smo imali sjajnu podršku cijelo vrijeme.“ – rekla je Karmen, a Tonko nastavio: “Mislim da je sve prošlo izvrsno, posebno jer je u ovakvoj utrci presudno proći bez problema. ‘Defekt’ može puno vremena oduzeti, pa je to zaista bilo ključno izbjeći. Jučer smo pritisnuli jako i stekli značajnu prednost s obzirom na kratku etapu, ali danas je to malo došlo na naplatu. Bez obzira na to, sveukupno je bilo odlično, nema negativnih strana. Osjećam bolove, ali ništa više od toga! Ovo je bio jedan specifičan trening i mislim da ćemo imati dugoročnih efekata od ovoga jer se sam na treningu ne možeš natjerati do ovih granica izdržljivosti. Oduševljen sam cijelim konceptom 4 Islands utrke, ne samo zbog same utrke koja je specifična i drugačija, već i zbog atmosfere. Viđati iste ljude svaki dan za ručkom i večerom stvara poseban osjećaj zajedništva, kao da sam na ekskurziji!“

U kategoriji „Amateurs Men“, hrvatski tim Husquvarna Team se također našao na prvom mjestu, Ivica Mesaric i Roko Fržop pobjedu su zaslužili s odličnim ukupnim vremenom 12:04:27.

„Zadovoljni smo! Unatoč izazovima na početku utrke, uspjeli smo završiti s odličnim rezultatom i ukupnom pobjedom! Kolega Ivica je imao nekoliko problema tijekom prologa, pa smo bili malo nesigurni u sebe, ali nakon prve etape vratili smo vjeru u svoje mogućnosti. Mislim da smo zasluženo pobijedili jer nismo imali tehničkih problema, što je već pola pobjede!“ – rekao je Roko Fržop i dodao: „Ovo je bio prvi put da smo vozili zajedno kao par i ispalo je sjajno. Partner je stariji od mene 24 godine i bio mi je svojevrsni učitelj. Uz njegovu podršku i iskustvo, uspjeli smo se sjajno kombinirati u mojoj kategoriji i unatoč razlici u godinama, savršeno smo se nadopunjavali tijekom utrke. Ova utrka jedna je od najjačih u Europi, a ujedno domaća, što je čini posebnom svaki put kad se natječemo ovdje.“

Još jedan hrvatski tim odnio je ukupnu pobjedu ovogodišnjeg izdanja utrke, u kategoriji „Grand Masters  Men“ , Team VISIT KVARNER, Marin Deković i Peter Vesel sve četiri staze odvozili su za 11:32:55 sati.

“Ne znam što reći… Ovo je valjda šesti put da sudjelujem na ovoj utrci i konačno sam je uspio osvojiti! Morao sam napuniti 50 godina da ostvarim ovaj uspjeh. Sve je bilo sjajno, staza na Rabu je bila izvrsna, stvarno nemam riječi. Za mene nema odmora, tek smo krenuli, tek sam zakoračio u 50. godinu života! Planiramo se sigurno vratiti, a nadam se i nastupu u Andori ove godine.” – rekao je Marin Deković

4Islands MTB stage race, koji se razvio u pravi dragulj brdskog biciklizma, predstavlja Ironman grupa kao dio svojih Epic serija uz ostalih sedam utrka. Riječ je o petodnevnoj etapnoj brdskoj biciklističkoj utrci čiji je osnovni cilj promocija brdskog biciklizma kao rekreacije, hobija, sporta i stila života. Zahvaljujući izvanrednoj inicijativi domaćina, njihovom srdačnom gostoprimstvu, predanom radu organizacijskog tima te izvrsnoj suradnji s partnerima, ostvaruje se sinergija između sporta i izvansezonskog turizma, što doživljava svoj vrhunac u Hrvatskoj. Natjecatelji koji se vraćaju već nekoliko godina su to i prepoznali.

 
Nastavi čitati

Sport

DALMATINSKA LIGA / Deset odličja AK Alojzije Stepinac u Makarskoj, istaknule se Marasović i Dominiković

Objavljeno

-

By

U 1. kolu Dalmatinske atletske lige održanom u Makarskoj atletičari AK Alojzije Stepinac su osvojili 10 odličja. Dominirale su kadetkinje koje su u Zadar donijele četiri odličja. Najzapaženiji rezultat ostvarila je Petra Marasović koja je u skoku u vis bila srebrna. Preskočila je 150 cm koliko i pobjednica Cvita Klarić iz ASK Zadar, ali iz većeg broja pokušaja. 

U bacanju kugle Rahela Miolović je osvojila srebrno, a Iva Dražović brončano odličje. Broncu je uzela i Zara Šilić u utrci na 100 metara s preponama. Kod kadeta Mihael Dražević je bio drugi u skoku u vis. Štafeta mlađih kadetkinja bila je četvrta, a Franka Gvardiol u skoku u dalj peta.

Limačica Ita Halić (2013. godište) bila je druga u utrci na 300 metara te peta na 60 metara. Ines Barančić je među limačicama rođenim 2014. godine  na 60 metara bila brončana, a Matija Antišin u godinu dana mlađoj konkurenciji peta.

U seniorskoj konkurenciji Mary Šilić je osvojila srebrnu medalju u bacanju koplja. Mlađa juniorka Paula Dominiković je bila zlatna na 800 te srebrna na  200 metara.

 
Nastavi čitati

Sport

SPORTSKI VIKEND / Na Višnjiku košarka, mažoretkinje, vaterpolo…

Objavljeno

-

By

Petak, 19. travnja 2024.
KOŠARKA – ABA liga, doigravanje: Zadar – Budućnost, Dvorana Krešimira Ćosića u 19 sati.
ODBOJKA – Hrvatsko prvenstvo u maloj i u mini odbojci, pomoćne dvorane 1 i 4 od 10 sati.

Subota, 20. travnja 2024.
MAŽORET – 42. državni turnir, Dvorana Krešimira Ćosića od 9 sati.
NOGOMET – Mlađi pioniri i pioniri: Arbanasi – Neretva u 13, 30 i u 14, 45; pionirke i kadetkinje: Donat – Međimurje u 16 i u 17, 30 sati.
VATERPOLO – Prvenstvo ml. juniora: Zadar 1952 – Jug u 18 sati.
Napomena: U vremenu održavanja utakmice bazen neće biti dostupan građanima.
ODBOJKA – Hrvatsko prvenstvo u maloj i u mini odbojci, pomoćne dvorane 1 i 4 od 10 sati.
KOŠARKA – Prva ženska liga: Zadar – Vodice, pom. dvorana 3 u 15 sati.

Nedjelja, 21. travnja 2024.
NOGOMET – Mlađi pioniri: Zara – Zadar II u 8; pioniri: Zara III – Abeceda u 9, 15; papaline: Zara II – Sv. Mihovil u 10, 40; kadeti i juniori: Arbanasi – Velebit u 11, 45 i u 13, 45; papaline: Zadarnova – Arbanasi u 16; seniori: Abeceda – Zlatna luka u 17 sati.
VATERPOLO – Prvenstvo ml. juniora: Zadar 1952 – Jadran u 11 sati.
Napomena: U vremenu održavanja utakmice bazen neće biti dostupan građanima.
ODBOJKA – Hrvatsko prvenstvo u maloj i u mini odbojci, pomoćne dvorane 1 i 4 od 10 sati.
KOŠARKA – LIKAR: Veterani Puntamike – Jadera u 11 i Voštarnica – Sabunjar u 12, 30; U 17: Diadora – Alkar u 14 sati, sve u pom. dvorani 3.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu