Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

BIVŠI VODITELJ CZ USRED KAFKIJANSKOG PROCESA Policajci “nestali” i “ne sjećaju se”, a Lukić poručuje: “Nanesene su mi politička i moralna šteta!”

Objavljeno

-

Na Općinskom sudu u Zadru jučer je započeo prekršajni postupak protiv bivšeg voditelja postrojbe Civilne zaštite u Zadru, Mate Lukića, prijavljenog za nenošenje maske 2. lipnja prošle godine, izvijestio je Zadarski list. Iako je Lukić sve ovo vrijeme govorio kako u noćnom klubu “Amnezija” nije niti bio, već se zatekao ispred njega provjeravajući uzrok galame ispred kluba, protiv njega je podnijet prekršajni nalog zbog nenošenja maske, nakon čega je Lukić principijelno podnio ostavku.

Međutim, jučer je na Općinskom sudu došlo do obrata, piše Zadarski – policajci koji su trebali posvjedočiti da je Lukić bio u klubu bez maske nisu se pojavili na sudu, a policajac koji mu je uručio prekršajni nalog ne sjeća se tko ga je napisao!

– Ne mogu se sjetiti tko je napravio zapisnik na osnovu kojeg sam izdao prekršaj, a ja nisam neposredno utvrdio taj prekršaj, pročitala je sudska savjetnica Iva Grabić iskaz jednog od policajaca.

Bio u obilasku noćnih patrola

Također je utvrđeno da je policajcima Marku Buterinu i Jakovu Bakariću “dostava poziva uredno iskazana”, međutim nisu se pojavili, a niti obrazložili svoj izostanak. Stoga će biti pozvani na davanje iskaza na idućem ročištu u listopadu.

Mate Lukić, inače predsjednik županijskog HSP-a, detaljno je iznio obranu, navodeći kako ima i svjedoke da u klubu nije niti bio, te mu nije jasno zašto ga se tereti za djelo koje nije počinio, a koje mu je nanijelo veliku moralnu štetu s obzirom da je bio voditelj postrojbe Civilne zaštite od koje su mnogi gradovi u pandemiji preuzimali model rada.

– U vrijeme kada je navodno počinjen ovaj prekršaj bio sam voditelj Stožera Civilne zaštite te u suradnji s Policijskom upravom zadarskom odradio na tisuće intervencija radi nadzora građana u pridržavanju protuepidemijskih mjera radi zaštite pučanstva Hrvatske od bolesti Covida-19. Smatram da sam dobro odrađivao taj posao, za što sam primio i pohvale Ministarstva. Te večeri bio sam u obilasku noćnih patrola i došavši kući oko dva sata čuo sam nekakvu buku iz smjera prostora za iznajmljivanje “Amnezija”, koji u to vrijeme nije imao dozvolu za rad jer mu je upravo Stožer Civilne zaštite izrekao novčanu kaznu. Krenuo sam vidjeti što se događa kada sam primijetio čovjeka koji je parkirao svoj automobil na trotoar uz kolnik i na taj način onemogućio prolaz pješacima. Kada je gospodin izašao iz automobila rekao sam mu da pomakne automobil, prepričao je Lukić događaj toga dana kada je prijavljen za nenošenje maske.

Vozač tog automobila izvadio je značku i zatražio njegove dokumente, iz čega je Lukić shvatio kako je riječ o policajcu. Tada im je prišao još jedan policajac s kojim je Lukić prethodno bio na intervenciji:

– On je ovom policijskom službeniku pokušao objasniti da je riječ nesporazumu i da sam ja voditelj Stožera Civilne zaštite te da nisam dio posjetitelja “Amnezije”, budući da je ispred bila veća skupina ljudi okupljenih povodom nekakve proslave. U tom trenutku ni na tren nisam pomislio da sam napravio nešto krivo i da ću biti sankcioniran na bilo koji način što sam se zatekao na otvorenom prostoru, u blizini svoje kuće. No, to jutro, par sati kasnije, zaprimio sam poziv ministra Beroša koji je od mene tražio da se demantiram u vezi nekih događaja između nas koji su se dogodili neposredno prije, a što sam ja odbio, nakon čega je na jednom zadarskom portalu objavljena vijest da voditelj Stožera Civilne zaštite u narodnom klubu “Amnezija” nije nosio zaštitnu masku, kazao je Lukić.

Napomenuo je da je u to vrijeme bio jedna od najeksponiranijih medijskih osoba te da ovom prijavom započinje medijski linč protiv njega. Istoga je dana stoga podnio ostavku na mjesto voditelja Stožera Civilne zaštite, o čemu je prethodno obavijestio osobe u MUP-u s kojima je surađivao na zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Rekao im je da će podnijeti ostavku jer je u javnosti već bio osuđen za ovaj prekršaj iako je protiv njega bio izdan samo obavezi prekršajni nalog, kazao je Lukić sudskoj savjetnici.

– Zbog neistinite objave na zadarskom portalu nanesene su mi politička i moralna šteta jer sam nedužan, a ta je objava bacila mrak na sve pozitivno što sam učinio za grad Zadar i njegove građane, kao i građane Gline pogođene potresom. Gospodin kojeg sam nazvao rekao mi je da mu je žao, da su ga policijski službenici pitali što će učiniti s imenima koje su zapisali te večeri, a on im je odgovorio da svima izdaju prekršajne naloge zbog nenošenja zaštitnih maski, kazao je Lukić u sudu, a na poseban upit savjetnice Grabić odgovorio kako ni u kojem trenutku te večeri nije bio u klubu “Amnezija” već samo jednom u životu, i to četiri dana ranije obavljajući posao nadzora mjera protiv korone.

Na idućem ročištu saslušat će se policajci Marko Buterin i Jakov Bakarić kada će javnost konačno saznati tko je sastavio zapisnik na osnovu kojeg je protiv voditelja Stožera CZ-a pokrenut prekršajni postupak s obzirom da se svjedoci jučer nisu pojavili, a da se onaj tko je izdao prekršajni nalog “ne može sjetiti tko je napravio zapisnik”, a niti je “neposredno utvrdio prekršaj”. Upravo tako je, naime, jedan od pozvanih policajaca svjedoka izjavio na izvanraspravnom saslušanju 26. svibnja ove godine.

Izvor: Zadarski list

 

ZADAR / ŽUPANIJA

#BARABA / Daniel Radeta: Ni očitač brojila ni predsjednik Udruge ni povjesničar ni heraldičar… Evo što je…

Objavljeno

-

Daniel Radeta već tjednima puni stupce domaćih medija u najnovijoj ulozi žrtve navodnih verbalnih, fizičkih i napada go****a, a da ni o prvom ni o drugom ni trećem nema nijednoga valjanog dokaza.

Žrtva nije prvi alter ego šefa SDP-a u Zadru. Dapače. Ovaj se dosad javnosti predstavljao kroz cijeli niz različitih ličnosti:

– bio je očitač brojila u pokušaju za potrebe političko-obavještajnog mecene Antuna Novoselovića;

– predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja;

– ekspert za hrvatsku povijest, umjetnost i heraldiku…

Sve s podjednakom kvalifikacijom i legitimitetom.

Kratak detaljniji pregled svih alter ega Daniela Radete koji donosimo u nastavku mogao bi pobliže odgovoriti na pitanje tko je i što točno prvi socijaldemokrat grada Zadra: povjesničar, očitač brojila, heraldičar ili, moguće, falsifikator…

Prije koju godinu Radeta je glumio očitača brojila na HEP-ovom natječaju. “Lav zaštita”, privatna tvrtka ondašnjeg šefa SDP-a u Zadru, trebala je za slučaj da dobije ugovor o javnim radovima za Elektru Zadar dokazati da će moći angažirati tehničke stručnjake da izvedu radove. U konačnici, Novoselovićeva lista “stručnjaka elektrostruke” izgledala je više kao Klub SDP-a u Gradskom vijeću Grada Zadra. Među nominiranima za očitanja brojila nije se našao samo Radeta, već i njegov brat Kristijan, pa Jure Zubčić, pa predsjednik Savjeta SDP-a za prostorno uređenje i komunalnu djelatnost i njegova supruga… Kako je posložena, priča tako i završava – tragično. Natječaj je pao, a svi skupa završili su na ispitivanju u Policiji.

Wannabe očitač brojila, heraldičar, povjesničar i likovni kritičar Daniel Radeta, ujedno je i osnivač famozne Udruge iznajmljivača Zadar. Stvarnost svjedoči da Udruga već godinama nema ni članova ni Skupštine ni legitimnih tijela, pa ni web stranicu koja je umrla u nastanku. Udruga, drugim riječima, opstaje samo na papiru i to isključivo dobrom voljom nadležnog ureda u Zadarskoj županiji.

O ekspertizi na području heraldike i tumačenja hrvatskog grba valjda je dosad sve rečeno. Radeta je cijelu znanost sveo na sljedeće:

grb koji počinje s bijelim poljem je ustaški, s crvenim hrvatski.

Je li pri tome grb iz 19. ili 21. stoljeća… našem je ekspertu sasvim svejedno.

Jedino iza čega, dakle, Radeta može suvereno i samouvjereno stati jest funkcija na Trgu pet bunara. Tamo je autentičan.

Kao i pred sve minule izbore, predvodi stranku u hrabrom jurišu na sakupljanje neprijatelja i hladi šampanjac za pobjedu za čiji će izostanak, poslovično, biti krivi birači. Mašala.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBJAVLJEN PROGLAS / U subotu započinje hodočasnička sezona Sv. Šimi. Postavljena je mrežna stranica svetišta

Objavljeno

-

By

Don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime u Zadru, objavio je Proglas povodom početka hodočasničke sezone župa Zadarske nadbiskupije u svetište sv. Šime u Zadru koja započinje u subotu, 24. veljače.

Hodočasnička sezona u subotu će započeti slavljem mise s blagoslovom djece u 18 sati koju predvodi don Damir Šehić. Uz organizirana hodočašća župa iz svih dijelova Zadarske nadbiskupije, pozivaju se vjernici da kao pojedinci ili zajednice hodočaste u to drevno svetište grada Zadra te pohodom počaste relikviju proroka Šimuna iz Jeruzalema čije se neraspadnuto tijelo već osam stoljeća čuva u Zadru.

Vrijeme hodočašćenja će trajati do osmine blagdana sv. Šime i završit će misom sa svečanim Tebe Boga hvalimo na kraju 40-satnog klanjanja u srijedu, 16. listopada 2024. godine.

Providonosno je da osmina od blagdana završava na blagdan sv. Hedvige, svetice čiju relikviju od 14. studenoga 2023. također posjeduje svetište sv. Šime, kao dar krakowskog metropolite. Sv. Hedvigu, poljsku kraljicu, Poljaci nazivaju ‘kraljicom majkom’, a ona je po majci hrvatskog podrijetla. Sv. Hedviga je kćer hrvatsko – ugarske kraljice Elizabete Kotromanić koja je u 14. st. kao zavjetni dar dala izraditi Škrinju sv. Šimuna u kojoj se nalazi svečevo tijelo. Na stražnjem dijelu Škrinje u reljefnom prikazu nalazi se prizor kraljice Elizabete i njene tri kćeri kao djevojčice, među kojima je i lik malene Jadvige.

Upućenim Proglasom o početku hodočašća, don Damir poziva pojedince, grupe, zajednice i sve ljude dobre volje da pohode svetište sv. Šime i u njemu mole milost pred relikvijom svetog Šimuna pravednika koji je na svoje ruke primio dijete Isusa za njegovog prikazanja u hramu. Tada je sv. Šimun u djetetu Isusu prepoznao obećanoga Mesiju i rekao za njega da je ‘Svjetlost na prosvjetljenje naroda i slava puka izraelskoga’.

Od ove godine, hodočasnička misa u svetištu sv. Šime će se slaviti svake subote u 10 sati, pred otvorenim sarkofagom sv. Šime u kojem se nalazi svečevo tijelo, iznad glavnog oltara u prezbiteriju svečeve crkve.

„Svetište sv. Šime predstavlja molitvenu i oazu mira za grad Zadar i Zadarsku nadbiskupiju. Ono u svojoj tišini prima vjernike u prisutnost sv. Šime, a kroz stoljeća su, prema vlastitim kazivanjima vjernika, brojna uslišanja vjernika po zagovoru sv. Šime. To je svetište života koje je osobito značajno danas, u vremenu kada prevladava kultura zatvorena rađanju života, što potvrđuje i demografska situacija našeg naroda.

Živimo u izazovnim i zahtjevnim vremenima naročito za odgoj i razvoj mladih te preporučam roditeljima i svima da se sv. Šimi utječu osobito za potrebe djece, mladih, kao i za zaštitu života od začeća do prirodne smrti“, rekao je don Damir. Šehić ističe da je svetište sv. Šime u Zadru nezaobilazno odredište hodočasnicima na putu prema drugim hodočasničkim središtima, npr. prema Međugorju. Osobito tijekom ljeta svetište pohode brojni turisti i budu zadivljeni tim velikim duhovnim, crkvenim i kulturnim blagom koje se nalazi u Zadru.

„Naša dužnost, kao svećenika i vjernika Zadarske nadbiskupije je toga velikog sveca širom otvoriti ljudima i svijetu i prikazati ga, predstaviti vjernicima kako bi ga mogli častiti i po njegovom zagovoru zadobiti milosti zdravlja duše i tijela i zaštitu od nevolja života; da kroz njih prođu duhom i snagom Isusa Krista i sv. Šime“, poručio je don Damir.

Novost iz svetišta sv. Šime je i mrežna stranica toga svetišta čija je poveznica www.svetiste-sv-sime.com na kojoj se nalaze podaci o svetištu i obrazac putem kojega će se zainteresirani moći prijaviti za pohoditi svetište sv. Šime. Ispunjavajući obrazac za prijavu organiziranih hodočašća grupa i zajednica, čuvar svetišta će hodočasnicima omogućiti vodstvo kroz svetište i mogućnost slavlja mise u crkvi sv. Šime. Suvremeni dizajn i sadržaj stranice svetišta sv. Šime tehnički je realizirao i izradio mag. inf. rač. inf. Paško Ivanović iz Kistanja, računalni stručnjak i web dizajner koji je izradio i novu mrežnu stranicu Zadarske nadbiskupije krajem 2023. godine.

„Molimo za mir u svijetu i blagostanje svakog čovjeka. Starce neka utješi i ohrabri, mladima neka ulije nadu i radost, svima neka donese mir i pouzdanje. Molimo da svi koji pohode ovog Božjeg ugodnika, budu uslišani za milosti koje po njegovom zagovoru mole“, poručuje čuvar svetišta don Damir u Proglasu povodom početka hodočasničke sezone u svetište sv. Šime.

Ines Grbić

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

UDRUŽENJE OBRTNIKA I COIN: Poziv na prezentaciju paketa mjera aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti HZZ-a

Objavljeno

-

By

Udruženje obrtnika Zadar i COIN coworking, u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom Zadar, organiziraju prezentaciju paketa mjera aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti HZZ-a, na kojoj će biti prezentirani uvjeti i načini korištenja sredstava za provođenje mjera u 2024. godini.

Prezentacija će se održati u utorak 5. ožujka u prostorijama COIN coworking-a, na adresi Put Murvice 16/II, s početkom u 10 sati.

Na prezentaciji će polaznici imati prilike od predstavnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Zadar saznati informacije o novom paketu mjera HZZ-a za 2024. godinu, kao i aktivno sudjelovati i postavljati konkretna pitanja o temama koje će biti prezentirane:  

Potpore za zapošljavanje

Potpore za samozapošljavanje

Stalni sezonac

Osposobljavanje na radnom mjestu

Potpore za očuvanje radnih mjesta – skraćivanje radnog vremena

Potpore za pripravništvo

Potpore za usavršavanje

Obrazovanje nezaposlenih osoba i ostalih tražitelja zaposlenja

Aktivacijski program

Pozivaju se svi zainteresirane za sudjelovanje na ovoj edukaciji, da potvrde svoj dolazak do srijede, 28. veljače 2024. godine na sljedeće kontakte COIN coworkinga:

e-mail: info@coinzadar.hr,

tel. 023/627-777.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu