Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

BIVŠI VODITELJ CZ USRED KAFKIJANSKOG PROCESA Policajci “nestali” i “ne sjećaju se”, a Lukić poručuje: “Nanesene su mi politička i moralna šteta!”

Objavljeno

-

Na Općinskom sudu u Zadru jučer je započeo prekršajni postupak protiv bivšeg voditelja postrojbe Civilne zaštite u Zadru, Mate Lukića, prijavljenog za nenošenje maske 2. lipnja prošle godine, izvijestio je Zadarski list. Iako je Lukić sve ovo vrijeme govorio kako u noćnom klubu “Amnezija” nije niti bio, već se zatekao ispred njega provjeravajući uzrok galame ispred kluba, protiv njega je podnijet prekršajni nalog zbog nenošenja maske, nakon čega je Lukić principijelno podnio ostavku.

Međutim, jučer je na Općinskom sudu došlo do obrata, piše Zadarski – policajci koji su trebali posvjedočiti da je Lukić bio u klubu bez maske nisu se pojavili na sudu, a policajac koji mu je uručio prekršajni nalog ne sjeća se tko ga je napisao!

– Ne mogu se sjetiti tko je napravio zapisnik na osnovu kojeg sam izdao prekršaj, a ja nisam neposredno utvrdio taj prekršaj, pročitala je sudska savjetnica Iva Grabić iskaz jednog od policajaca.

Bio u obilasku noćnih patrola

Također je utvrđeno da je policajcima Marku Buterinu i Jakovu Bakariću “dostava poziva uredno iskazana”, međutim nisu se pojavili, a niti obrazložili svoj izostanak. Stoga će biti pozvani na davanje iskaza na idućem ročištu u listopadu.

Mate Lukić, inače predsjednik županijskog HSP-a, detaljno je iznio obranu, navodeći kako ima i svjedoke da u klubu nije niti bio, te mu nije jasno zašto ga se tereti za djelo koje nije počinio, a koje mu je nanijelo veliku moralnu štetu s obzirom da je bio voditelj postrojbe Civilne zaštite od koje su mnogi gradovi u pandemiji preuzimali model rada.

– U vrijeme kada je navodno počinjen ovaj prekršaj bio sam voditelj Stožera Civilne zaštite te u suradnji s Policijskom upravom zadarskom odradio na tisuće intervencija radi nadzora građana u pridržavanju protuepidemijskih mjera radi zaštite pučanstva Hrvatske od bolesti Covida-19. Smatram da sam dobro odrađivao taj posao, za što sam primio i pohvale Ministarstva. Te večeri bio sam u obilasku noćnih patrola i došavši kući oko dva sata čuo sam nekakvu buku iz smjera prostora za iznajmljivanje “Amnezija”, koji u to vrijeme nije imao dozvolu za rad jer mu je upravo Stožer Civilne zaštite izrekao novčanu kaznu. Krenuo sam vidjeti što se događa kada sam primijetio čovjeka koji je parkirao svoj automobil na trotoar uz kolnik i na taj način onemogućio prolaz pješacima. Kada je gospodin izašao iz automobila rekao sam mu da pomakne automobil, prepričao je Lukić događaj toga dana kada je prijavljen za nenošenje maske.

Vozač tog automobila izvadio je značku i zatražio njegove dokumente, iz čega je Lukić shvatio kako je riječ o policajcu. Tada im je prišao još jedan policajac s kojim je Lukić prethodno bio na intervenciji:

– On je ovom policijskom službeniku pokušao objasniti da je riječ nesporazumu i da sam ja voditelj Stožera Civilne zaštite te da nisam dio posjetitelja “Amnezije”, budući da je ispred bila veća skupina ljudi okupljenih povodom nekakve proslave. U tom trenutku ni na tren nisam pomislio da sam napravio nešto krivo i da ću biti sankcioniran na bilo koji način što sam se zatekao na otvorenom prostoru, u blizini svoje kuće. No, to jutro, par sati kasnije, zaprimio sam poziv ministra Beroša koji je od mene tražio da se demantiram u vezi nekih događaja između nas koji su se dogodili neposredno prije, a što sam ja odbio, nakon čega je na jednom zadarskom portalu objavljena vijest da voditelj Stožera Civilne zaštite u narodnom klubu “Amnezija” nije nosio zaštitnu masku, kazao je Lukić.

Napomenuo je da je u to vrijeme bio jedna od najeksponiranijih medijskih osoba te da ovom prijavom započinje medijski linč protiv njega. Istoga je dana stoga podnio ostavku na mjesto voditelja Stožera Civilne zaštite, o čemu je prethodno obavijestio osobe u MUP-u s kojima je surađivao na zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Rekao im je da će podnijeti ostavku jer je u javnosti već bio osuđen za ovaj prekršaj iako je protiv njega bio izdan samo obavezi prekršajni nalog, kazao je Lukić sudskoj savjetnici.

– Zbog neistinite objave na zadarskom portalu nanesene su mi politička i moralna šteta jer sam nedužan, a ta je objava bacila mrak na sve pozitivno što sam učinio za grad Zadar i njegove građane, kao i građane Gline pogođene potresom. Gospodin kojeg sam nazvao rekao mi je da mu je žao, da su ga policijski službenici pitali što će učiniti s imenima koje su zapisali te večeri, a on im je odgovorio da svima izdaju prekršajne naloge zbog nenošenja zaštitnih maski, kazao je Lukić u sudu, a na poseban upit savjetnice Grabić odgovorio kako ni u kojem trenutku te večeri nije bio u klubu “Amnezija” već samo jednom u životu, i to četiri dana ranije obavljajući posao nadzora mjera protiv korone.

Na idućem ročištu saslušat će se policajci Marko Buterin i Jakov Bakarić kada će javnost konačno saznati tko je sastavio zapisnik na osnovu kojeg je protiv voditelja Stožera CZ-a pokrenut prekršajni postupak s obzirom da se svjedoci jučer nisu pojavili, a da se onaj tko je izdao prekršajni nalog “ne može sjetiti tko je napravio zapisnik”, a niti je “neposredno utvrdio prekršaj”. Upravo tako je, naime, jedan od pozvanih policajaca svjedoka izjavio na izvanraspravnom saslušanju 26. svibnja ove godine.

Izvor: Zadarski list

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Đir po gradu sa Sašom Čukom

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: U četvrtak bez vode cijeli Novi Bokanjac!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu dana 01.12.2022. godine (četvrtak), u vremenu od 08:00h do 12:00h biti će privremeno obustavljena isporuka vodom potrošačima u Zadru, predio Novi Bokanjac. 

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene u: Ulici Mile Cipre, kod kuć. br. 9 i u Ulici Franje Fanceva, kod kuć. br. 75.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SV. FILIP I JAKOV: Napreduju radovi na izgradnji Poduzetničke zone!

Objavljeno

-

By

Napreduju radovi na izgradnji “Zone zanatskih i servisnih djelatnosti” odnosno poduzetničke zone u Općini Sv. Filip i Jakov!

Osnivanjem ove poduzetničke zone nastojat će se pridonijeti razvoju poduzetničke infrastrukture kako bi se stvorili uvjeti za poticanje stvaranja novih tvrtki te potaknuo početni razvoj i tekuće poslovanje postojećih gospodarskih subjekata.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu