Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

BIVŠI VODITELJ CZ USRED KAFKIJANSKOG PROCESA Policajci “nestali” i “ne sjećaju se”, a Lukić poručuje: “Nanesene su mi politička i moralna šteta!”

Objavljeno

-

Na Općinskom sudu u Zadru jučer je započeo prekršajni postupak protiv bivšeg voditelja postrojbe Civilne zaštite u Zadru, Mate Lukića, prijavljenog za nenošenje maske 2. lipnja prošle godine, izvijestio je Zadarski list. Iako je Lukić sve ovo vrijeme govorio kako u noćnom klubu “Amnezija” nije niti bio, već se zatekao ispred njega provjeravajući uzrok galame ispred kluba, protiv njega je podnijet prekršajni nalog zbog nenošenja maske, nakon čega je Lukić principijelno podnio ostavku.

Međutim, jučer je na Općinskom sudu došlo do obrata, piše Zadarski – policajci koji su trebali posvjedočiti da je Lukić bio u klubu bez maske nisu se pojavili na sudu, a policajac koji mu je uručio prekršajni nalog ne sjeća se tko ga je napisao!

– Ne mogu se sjetiti tko je napravio zapisnik na osnovu kojeg sam izdao prekršaj, a ja nisam neposredno utvrdio taj prekršaj, pročitala je sudska savjetnica Iva Grabić iskaz jednog od policajaca.

Bio u obilasku noćnih patrola

Također je utvrđeno da je policajcima Marku Buterinu i Jakovu Bakariću “dostava poziva uredno iskazana”, međutim nisu se pojavili, a niti obrazložili svoj izostanak. Stoga će biti pozvani na davanje iskaza na idućem ročištu u listopadu.

Mate Lukić, inače predsjednik županijskog HSP-a, detaljno je iznio obranu, navodeći kako ima i svjedoke da u klubu nije niti bio, te mu nije jasno zašto ga se tereti za djelo koje nije počinio, a koje mu je nanijelo veliku moralnu štetu s obzirom da je bio voditelj postrojbe Civilne zaštite od koje su mnogi gradovi u pandemiji preuzimali model rada.

– U vrijeme kada je navodno počinjen ovaj prekršaj bio sam voditelj Stožera Civilne zaštite te u suradnji s Policijskom upravom zadarskom odradio na tisuće intervencija radi nadzora građana u pridržavanju protuepidemijskih mjera radi zaštite pučanstva Hrvatske od bolesti Covida-19. Smatram da sam dobro odrađivao taj posao, za što sam primio i pohvale Ministarstva. Te večeri bio sam u obilasku noćnih patrola i došavši kući oko dva sata čuo sam nekakvu buku iz smjera prostora za iznajmljivanje “Amnezija”, koji u to vrijeme nije imao dozvolu za rad jer mu je upravo Stožer Civilne zaštite izrekao novčanu kaznu. Krenuo sam vidjeti što se događa kada sam primijetio čovjeka koji je parkirao svoj automobil na trotoar uz kolnik i na taj način onemogućio prolaz pješacima. Kada je gospodin izašao iz automobila rekao sam mu da pomakne automobil, prepričao je Lukić događaj toga dana kada je prijavljen za nenošenje maske.

Vozač tog automobila izvadio je značku i zatražio njegove dokumente, iz čega je Lukić shvatio kako je riječ o policajcu. Tada im je prišao još jedan policajac s kojim je Lukić prethodno bio na intervenciji:

– On je ovom policijskom službeniku pokušao objasniti da je riječ nesporazumu i da sam ja voditelj Stožera Civilne zaštite te da nisam dio posjetitelja “Amnezije”, budući da je ispred bila veća skupina ljudi okupljenih povodom nekakve proslave. U tom trenutku ni na tren nisam pomislio da sam napravio nešto krivo i da ću biti sankcioniran na bilo koji način što sam se zatekao na otvorenom prostoru, u blizini svoje kuće. No, to jutro, par sati kasnije, zaprimio sam poziv ministra Beroša koji je od mene tražio da se demantiram u vezi nekih događaja između nas koji su se dogodili neposredno prije, a što sam ja odbio, nakon čega je na jednom zadarskom portalu objavljena vijest da voditelj Stožera Civilne zaštite u narodnom klubu “Amnezija” nije nosio zaštitnu masku, kazao je Lukić.

Napomenuo je da je u to vrijeme bio jedna od najeksponiranijih medijskih osoba te da ovom prijavom započinje medijski linč protiv njega. Istoga je dana stoga podnio ostavku na mjesto voditelja Stožera Civilne zaštite, o čemu je prethodno obavijestio osobe u MUP-u s kojima je surađivao na zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Rekao im je da će podnijeti ostavku jer je u javnosti već bio osuđen za ovaj prekršaj iako je protiv njega bio izdan samo obavezi prekršajni nalog, kazao je Lukić sudskoj savjetnici.

– Zbog neistinite objave na zadarskom portalu nanesene su mi politička i moralna šteta jer sam nedužan, a ta je objava bacila mrak na sve pozitivno što sam učinio za grad Zadar i njegove građane, kao i građane Gline pogođene potresom. Gospodin kojeg sam nazvao rekao mi je da mu je žao, da su ga policijski službenici pitali što će učiniti s imenima koje su zapisali te večeri, a on im je odgovorio da svima izdaju prekršajne naloge zbog nenošenja zaštitnih maski, kazao je Lukić u sudu, a na poseban upit savjetnice Grabić odgovorio kako ni u kojem trenutku te večeri nije bio u klubu “Amnezija” već samo jednom u životu, i to četiri dana ranije obavljajući posao nadzora mjera protiv korone.

Na idućem ročištu saslušat će se policajci Marko Buterin i Jakov Bakarić kada će javnost konačno saznati tko je sastavio zapisnik na osnovu kojeg je protiv voditelja Stožera CZ-a pokrenut prekršajni postupak s obzirom da se svjedoci jučer nisu pojavili, a da se onaj tko je izdao prekršajni nalog “ne može sjetiti tko je napravio zapisnik”, a niti je “neposredno utvrdio prekršaj”. Upravo tako je, naime, jedan od pozvanih policajaca svjedoka izjavio na izvanraspravnom saslušanju 26. svibnja ove godine.

Izvor: Zadarski list

 

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVA GASTRO BROŠURA TZ GRADA / Zbirka priča o hrani i prehrambenim navikama u Zadru i njegovom kraju

Objavljeno

-

By

Iz tiska je upravo izašla nova brošura Turističke zajednice grada Zadra koja na specifičan način, kroz seriju priča o namirnicama, kuharskim alatima i tehnikama, jelima, vinima, likerima i maslinovu ulju govori o kulturi prehrane, gastronomiji i gastronomskoj baštini Zadra i njegovog kraja.

Ove gastronomske priče nastale su tijekom 2020. i 2021. godine te su u cjelovitom obliku, s foto galerijama i kratkim filmovima, objavljene i nalaze se na mrežnoj stranici TZ Zadra na adresi https://zadar.travel/hr/novosti?category=gastronomy

Autor svih tekstova je zadarski novinar Mario Vuksan, fotografije su snimili Filip Brala i Bojan Bogdanić, a video materijale su izradili Damir Granić i Marko Kujundžić te Igor Goić. Sve tekstove je za novu brošuru uredio i prilagodio, odnosno skratio novinar Ivica Nevešćanin, dok grafički dizajn potpisuje Mladen Košta iz tvrtke Hoba.

Brošura je zasad tiskana u ediciji od 4.000 primjeraka na hrvatskom i engleskom jeziku te 500 na njemačkom jeziku. Brošure će u sve tri jezične forme već ovaj tjedan biti poslane na adrese 3.500 iznajmljivača turističkih apartmana u gradu Zadru, zajedno s uskršnjom čestitkom Turističke zajednice.

Ideja izdavača i autora nove brošure bila je da se na ponešto drugačiji način od standarda sličnih promidžbenih materijala gostima ovog kraja predstave osnove ovdašnje gastronomije, s naglaskom na karakteristične namirnice: od janjetine, sira i samoniklog bilja preko ribe, rakova i povrća do vrhunskih vina i pića tako da se svaka od tema stavi u neki zemljopisni ili povijesni kontekst. Zato brošura i nema formu zbirke recepata, već eseja o hrani, ali i povijesti i drugim obilježjima ovoga kraja.

Brošure možete pročitati i u online obliku ovdje: https://zadar.travel/hr/korisne-informacije/tiskani-promotivni-materijali/

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

HNK ZADAR / U ponedjeljak predstava “Tri žene”. Ulaznice u prodaji!

Objavljeno

-

By

HNK Zadar ugostit će u ponedjeljak, 3. travnja “Tri žene” u koprodukciji Tigar Teatra, Teatra Fort Forno i Osječkog ljeta kulture, a tekst Vedrane Klepice režirao je Roberta Raponja.

U predstavi igraju Blanka Bart, Tatjana Bertok Zupković i Helena Minić Matanić. Početak predstave je u 20 sati.

Dramski omnibus Tri žene govori o životu i radu vjerojatno tri najvažnije spisateljice različitih generacija ovih prostora s prijelaza 19. na 20. stoljeće:

Dragojle Jarnević (1812.), Ivane Brlić-Mažuranić (1894.) i Marije Jurić-Zagorke (1954.)

Iako su kao književnice sve tri bile drugačijih stilskih odrednica, pa donekle i svjetonazora, ono što ih ipak povezuje je nevjerojatna opstojnost i duhovna smjelost u društvenom i političkom kontekstu.

Riječ je zapravo o tri monodrame u interpretaciji sjajnih glumica različitog “glumačkog rukopisa” koje na sceni pronose oporu i važnu istinu o položaju žena u društvu, o rodnoj (ne)ravnopravnosti i društvenoj nejednakosti, o ženama koje pišu, o ženama koje misle, o ženama uopće, o kulturi, o društvu, o istini nekada, ali (nažalost) i danas.

Ulaznice su od danas u prodaji na blagajni HNK Zadar i online na Eventim.hr.

Cijena ulaznice iznosi 10 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NOĆNJAK 2023. / Ivici Vlatkoviću nagrada za životni doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva!

Objavljeno

-

By

Sutra započinje jubilarna 25. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2023.
U 18:00 sati, nakon sadnje spomen masline, svečanost je otvorenja manifestacije, a tom prigodom bit će uručena posebna godišnja priznanja laureatima zaslužnima za doprinos maslinarstvu i uljarstvu.

Priznanje “Branko Škarica” za životni doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva ide Ivici Vlatkoviću, a evo što o njemu kaže organizator Noćnjaka:

“Ivica Vlatković osebujna je osoba u dalmatinskom maslinarstvu i uljarstvu. Po profesiji je liječnik ginekolog, a po afinitetima maslinar, koji se kroz praksu od amatera uzdigao do vrhunskog agronomskog stručnjaka za maslinarstvo. Svoje znanje i iskustvo prenosi na druge u izravnim kontaktima s maslinarima, a posebno u svojoj kolumni u Časopisu Maslina. Inače, podigao je uzorni maslinik i prateće objekte pored Novigrada koji mnogima mogu biti uzor. Sa svojim uljima visoke kakvoće osvojio je gotovo sve nagrade na prestižnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Bogatim iskustvom spreman je svakome nesebično pomoći, a održao je i veliki broj predavanja iznoseći svoja zapažanja i dajući konkretna rješenja za mnoge probleme koji se javljaju u masliniku.

Na sajmu maslinarstva i uljarstva svoj asortiman proizvoda i usluga predstavit će brojne tvrtke, obrti i OPG-ovi, a na Olio baru sudionici će moći kušati nagrađena vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja, kao i ona s defektima. Sajam, izložba i Olio bar otvoreni su za posjetitelje:

30.3. (čet): 16.00-21.00 | 31.3. (pet): 10.00-21.00 | 1.4. (sub): 16.00-21.00

U 20:00 sati uslijedit će i prva radionica, odnosno Okrugli stol Sveučilišta u Splitu na temu:
Maslina i klimatske promjene.

Tijekom zabavne večeri i druženja prezentirat će se i kušati nagrađena maslinova ulja s Noćnjaka i vina vinara Splitsko dalmatinske županije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu