Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Mons. Zgrablić na Bokanjcu: “Kažemo da smo vjernici, a varamo, krademo, ogovaramo, klevećemo, psujemo, pijemo, ubijamo nerođenu djecu…”

Objavljeno

-

Foto: M. F. Madonia/Zadarska nadbiskupija

Blagdan sv. Petra i Pavla svečano je proslavljen u Novom naselju u zadarskom predjelu Bokanjac u srijedu, 29. lipnja svečanim misnim slavljem koje je u crkvi sv. Pavla predvodio zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić.

Bila je to prva zajednica vjernika u bokanjačkoj župi sv. Šimuna i Jude Tadeja koju je mons. Zgrablić pohodio kao zaređeni nadbiskup koadjutor.

„Petar i Pavao posvetili su svoj život Božjoj volji, do kraja su je prihvatili. Ustrajali su u tome do mučeničke smrti, prolili su svoju krv.

Kroz svoju smrt naizgled su sve izgubili, ali to što su oni učinili u nekoliko godina svoga života, to što su oni živjeli, ostalo je kod Boga tako veliko i blagoslovljeno da se od njihove vjere, njihovog svjedočanstva i njihovog pisma, nadahnjuju tolike generacije. Na njima se nadahnjuju i od toga žive milijuni ljudi tisućama godina jer je Bog bio s njima, jer su Boga duboko prihvatili u svoj život“ rekao je mons. Zgrablić, potaknuvši sve da Boga duboko prihvate u svoj život. 

„Ne trebaš biti Petar i Pavao. Budi to što jesi. Budi otac, majka, djed, baka, ali budi s Kristom, živi Kristovu blizinu i tada ćeš činiti nešto veliko, najveće za sebe, za svoju obitelj, društvo u kojem živiš, za budućnost i sadašnjost“ potaknuo je mons. Zgrablić.

Koadjutor je potaknuo da osvijestimo kako nas je Bog učinio svojim ljubljenim djetetom. Istaknuvši da je „bitno imati povjerenja u njega, Bogu vjerovati, a ne u Boga vjerovati“, poželio je da Bog ne bude stvarnost udaljena od našeg života.   

Upozorio je da ne živimo euharistiju i blagdane kao tradiciju. „Nismo došli čuti neke lijepe riječi, ideje, ma koliko bile slatke srcu. Došli smo biti sa živim, uskrslim Gospodinom. Razlog našeg dolaska na misu treba biti da ulazimo u najveće blago i bogatstvo s kojim se možemo susresti, koje je pred nama kao što je bilo pred Pavlom.

U našem otvaranju Gospodinu možemo doći do toga svjedočanstva, što tvrdi sv. Pavao – da je Krist živ, da je uskrsnuo! Isusovo uskrsnuće je važno za svakoga od nas, da bude najveće blago i bogatstvo života“ naglasio je mons. Zgrablić

Ukoliko vjera u Božju riječ postane sastavni dio našeg života, vidimo da je Isus učinio nešto veliko za svakog od nas. „A to veliko nije u tvojoj moći da ti zaradiš, nije u tvojoj sposobnosti, inteligenciji, u tvom maru, u tvojim rukama. To nije nešto zemaljsko, nego Bog ti je dao nešto vječno, neprolazno, učinio te dionikom njegovog života“ poručio je mons. Zgrablić.

Isus svakoga od nas pita sudbonosno pitanje našeg života: Ne, što drugi misle tko sam ja, nego, Krist pita: ‘Tko sam ja? Što ti kažeš, tko sam ja?’, rekao je propovjednik, potaknuvši da ispovijedamo da je Isus uskrsli Gospodin, u novoj stvarnosti, uskrsnoj.

„Isus je u novom načinu prisutnosti, u otajstvu koje je ostavio. Gospodin je u zajednici na novi, uskrsli način, ali na realni način, s nama prisutan, možemo ga čuti u Božjoj riječi koja se utjelovila“ rekao je predvoditelj slavlja

Naveo je primjer kako je jednom jedan dječak islamske vjeroispovijesti, kad je vidio mons. Zgrablića, rekao: „Evo ide ‘Hvaljen Isus’“.

„Kada nas ljudi vide, jesmo li mi drugačiji? Govore li oni da je to hvaljen Bog, da slave Boga, da se dive Bogu? Da kažu, vidiš kako ovaj vjeruje, kako on ima povjerenja, kako je Božja dobrota prožela njegovo srce.

Mi kažemo da smo vjernici, a varamo bez problema, krademo kao i drugi, ogovaramo, klevećemo, psujemo, nemoralno živimo, pijemo, tučemo se, ubijamo nerođenu djecu. Sve radimo kao pogani, kao da Boga nema, kao da nismo vjernici. Ako smo jednaki ovom svijetu, onda je naša vjera teoretska, a Krist nam nije živi, uskrsli Gospodin“ upozorio je mons. Zgrablić, poručivši: „Mi trebamo živjeti životom kakvim je Isus živio. On je živio beskrajnu ljubav prema Ocu i prema nama.

Kad je bio na križu, njegova ljubav je bila u strašnoj patnji, žrtvi i trpljenju. Ali i u toj muci nije se htio odreći ljubavi prema nama, prema onima koji su ga razapinjali, koji su bili njegovi neprijatelji. Isus za njih moli, ‘Oče, oprosti im jer ne znaju što čine’. Njegove ljubavi prema nama nije manjkalo ni u tom trenutku“ poručio je mons. Zgrablić.

Istaknuvši da križ nije ukras, nego znak da ljubimo poput Krista, bezuvjetno, propovjednik je naveo primjer sv. Male Terezije. Za jednu redovnicu u samostanu koja se prema Tereziji nije lijepo ophodila, rekla je: „Imala sam milost koja mi je u svemu bila teška“.

„Rekli bismo, netko joj je išao na živce svojim riječima, ponašanjem, postupcima, ali, kaže sv. Mala Terezija, „nju sam najviše ljubila. Njoj sam svojom voljom, kad sam shvatila da je volja odluka moga srca, da snažnom voljom moram ljubiti Gospodina, tada sam njoj bila najviše na raspolaganju“. Ako tako ljubimo Gospodina, Krist će biti živ u našem životu“ potaknuo je mons. Zgrablić.

Opisujući sv. Pavla, koadjutor je rekao da su za sv. Pavla bila važna i sudbonosna tri grada za njegov život.

„Rođen je u multikulturalnom gradu Tarz u kojem je bio snažan grčki utjecaj i rimska kultura, ali u židovskom području. Tu se odgojio i primio dvostruko državljanstvo. Bio je Židov i rimski građanin. Bio je intelektualac te je upućen u Jeruzalem. Tamo je bio u elitnoj školi, bio je učenik Gamaliela, glasovitog, mudrog vijećnika. Bio je revni učitelj i zanesenjak, Židov zanesen za Zakon Božji, zauzet za Božje dobro, za religiozno.

Bio je toliko revan da su mu povjerili da ide protjerati kršćane koji su se okupljali u Damasku gdje je doživio nešto što je toliko promijenilo njegov život, da je rekao, „Sve gubitkom smatram, zbog onog najizvrsnijeg. Zbog spoznanja Isusa Krista radi kojega sve izgubih i otpadom smatram“.

Pavao, čovjek tolike kulture i naobrazbe, imao je karijeru pred sobom. Susreo je Isusa Krista i duboko doživio da je Isus istinski, pravi Mesija, da je živ i uskrsnuo. Kad je shvatio da je Isus i njegovo uskrsnuće stvarnost života, da to čovjek može susresti, do toga doći, on je tako duboko u to ušao i rekao da u usporedbi s time sve otpadom smatra“ rekao je mons. Zgrablić.

To veliko blago i bogatstvo susreta s Isusom stavlja se i pred nas.

„Isus je promijenio Pavlov život, snažno ga je obogatio. Sve je bilo ništa, dapače, otpad, u odnosu na ono što je doživio u susretu s Isusom i u odnosu na ono što je ljudskim snagama, svojim marom, nastojanjem, svojom inteligencijom i položajem činio. Toliko je bio velik doživljaj susreta s Isusom“ rekao je mons. Zgrablić, zaključivši:

„Neka nam pomogne zagovor sv. Petra i Pavla koji su u tolikoj ljubavi bili blizu Gospodinu, da i mi Gospodinu budemo blizu; da ga ljubimo, da živimo iskreno našu vjeru i na zemlji postignemo puninu života, a u vječnosti vječno zajedništvo s Petrom, Pavlom i Presvetim Trojstvom“.

Nakon mise, mons. Zgrablić ostao je u druženju sa župljanima koje je osobno pozdravljao a koji su pod vodstvom župnika Rolanda Jelića priredili agape u dobrodošlici i za vjernike koji su došli iz drugih župa počastiti sv. Petra i Pavla u novu velebnu bokanjačku crkvu sv. Pavla u kojoj se nalazi i veliki kip sv. Pavla.

Ines Grbić

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comments

  1. GTJ

    1. srpnja 2022. at 15:01

    Od srca se nadam da će netko i poslušati i živjeti kršćanske vrijednosti o kojima govorite, monsinjore! Dobro nam došli!!

     

Ostavite komentar

Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu