Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Mons. Zgrablić uoči susreta s mladima: „Računam na suradnju s mladima, na njihovu živu vjeru i da se otvaraju Kristu“

Objavljeno

-

Mons. Milan Zgrablić, imenovani zadarski nadbiskup koadjutor, obratio se mladima pozivajući ih na Susret mladih Zadarske nadbiskupije koji se održava u četvrtak, 23. lipnja u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 20 sati.

Taj je susret završni dio nadbiskupijske duhovne priprave ususret biskupskom ređenju na kojem će se mladima prigodno obratiti i mons. Zgrablić.

Sve generacije mladih, srednjoškolce, studente i radničku mladež, na susret u katedrali pozivaju i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predmolitelj toga bdjenja molitve za pastire i Crkvu i zadarski studentski kapelan don Ivan Šibalić.

Ljepoti susreta će doprinijeti i pjevanje koje će animirati iskusni i angažirani zbor mladih u Nadbiskupiji, Zbor mladih iz župe Uznesenja BDM na zadarskoj Belafuži pod vodstvom Luke Kotlara.

„Radujem se ideji i organizaciji nadbiskupa Želimira Puljića koji je želio da neposredno prije biskupskog ređenja bude susret mladih u zadarskoj katedrali. Moj život je puno vezan uz rad s mladima jer sam gotovo 20 godina bio vrlo aktivan u radu s mladima. Nosim najljepša iskustva u susretu s mladima, u organizaciji različitih događaja kao što su liturgijska slavlja, duhovne vježbe, duhovni susreti, tribine, predavanja.

U svemu tome nastale su izvanredne ideje i suradnje, kao što je bilo osnivanje Katoličke udruge mladih Istre (KUMI) koja je bila jedna od prvih organiziranih susreta i rada s mladima u Hrvatskoj. Radujem se tom susretu i pozivam mlade da dođu na susret u katedralu sv. Stošije“ poručio je mons. Zgrablić.

Jako mu je drago da se susret odvija u posebnom duhu, u molitvenom duhu.

„Dolazim u Zadarsku nadbiskupiju kao biskup, kao onaj koji želi živjeti s ovim narodom, živjeti s ovim mladima. Sv. Benedikt je govorio da Duh Sveti govori preko mladih. Prema tome, itekako su nam važni mladi i da oni dolaze na taj susret. Molim mlade pomoć u mom radu, u mom poslanju, u onome što Bog želi od nas“ potaknuo je mlade mons. Zgrablić.

Uz prigodne nagovore, bitan dio susreta će biti i euharistijsko klanjanje pred Presvetim.

„Najveća suradnja i najveća pomoć je naš duhovni život, naša molitva, da se Bogu otvaramo, da Boga slušamo. Stoga mi je jako drago što je susret s mladima zamišljen baš u tom duhu u katedrali, neposredno prije ređenja, da to bude molitveni trenutak stajanja pred Presvetim. Jer svi smo pozvani najprije slušati ono što Bog govori u susretu s nama, što Bog nama komunicira. Ono što Bog nama želi darovati. Božji govor je uvijek velik. Bog je najveće dobro od kojega veće ne možemo niti poželjeti. Prema tome, ako dolazimo na susret u molitvi s Bogom, dolazimo na ono najveće od čega veće ne možemo niti poželjeti. Dakle, nije to samo molitva za mene, za Zadarsku nadbiskupiju, nego kada dodirujemo to najveće dobro, sve
to bogatstvo mi zajednički dijelimo. Pa srdačno pozivam mlade da dođu na susret u katedralu. Preporučujem se toplo u molitve.

Računam na mlade, na suradnju zajedno s njima, na dobru volju mladih, na njihovu živu vjeru – da otkrivaju Krista, da prepoznaju Krista, da se otvaraju Kristu, da to najveće Dobro bude i njima velika radost u njihovom životu“ poručio je mons. Zgrablić.

Biskupsko geslo mons. Zgrablića je ‘I rod donosite’, a geslo Nacionalnog susreta hrvatske katoličke mladeži održanog u Zadru 2010. bilo je „Da vaša radost bude potpuna“. Uvodni tekst iz himne toga susreta je bio ‘Ja sam trs, vi sta loze“.

Zajedničko geslu i himni zadarskog SHKM-a 2010. koji je okupio 30 000 mladih, najviše dotada na tim susretima i geslu mons. Zgrablića je isto, upravo Ivanovo evanđelje koje je osobito važno mons. Zgrabliću u njegovom svećeništvu, a to Evanđelje bilo je navješteno i na susretu s mladima 2010.: prispodoba o vinogradaru, trsu i lozi koja opisuje potrebu ukorijenjenosti loze (čovjeka) na trs (Krista), da bi se donijelo plod. Vinogradar (dobri Otac) lozu obrađuje obrezivanjem neplodnih grana radi veće plodnosti i potpune radosti, da naša radost bude potpuna. 

Veza mons. Zgrablića s mladima, posredno, već je bila zasijana na nacionalnom susretu mladih 2010. i po tome geslu iz Ivanovog evanđelja; 12 godina poslije, u Zadarsku nadbiskupiju dolazi biskup kojemu je to ‘credo’ svećeničkog i osobnog duhovnog života.

„U lijepom mozaiku cijelog događanja biskupskog ređenja i to se tako lijepo uklapa. Meni je osobito Ivanovo evanđelje, 15. poglavlje. I sve ono što Isus govori na Posljednjoj večeri meni je osobito, jako me dira. To ispunja moj život, daje smisao mom životu i u tome na neki način otkrivam sebe.

Jer poznavati Sveto Pismo, poznavati Boga, znači poznavati sebe i otkrivati sebe, otkrivati Božji plan, otkrivati Božju volju. A to je nama u našoj naravi. Kada mi vršimo Božju volju, mi se ne odričemo nečega. Nego, budući da smo mi opterećeni našim slabostima, našim grijesima, našom naravi koja je ranjena, kada mi dolazimo do Božje volje, mi dolazimo do istine, do onoga što Bog istinski od nas očekuje, traži, onakve kakve nas je Bog stvorio.

Onaj koji ulazi u duboku suradnju s Bogom, u duhovni odnos s Bogom, kako je to lijepo rekla sv. Terezija Avilska, velika mističarka, mi do toga ne možemo tek tako lako doći, ali možemo biti na tom putu. Naime, sv. Terezija Avilska kaže: „Kada mi vršimo Božju volju i kad čovjek tako duhovno živi, zapravo uvijek vrši Božju volju. I Bog ga uvijek uslišava“. Jer čovjek čini samo Božju volju, jer ljudska volja i Božja volja se ujedinjuju. A to je onda vrhunac našega ostvarenja, vrhunac našega spasenja. Evo, taj cilj gledamo pred sobom. Želio bih da to bude rod života, da taj rod promatramo, da od toga roda živimo; da nas taj rod privlači, da nas privlače njegovi mirisi i da ih već sada osjećamo u svom životu“ poručio je mons. Milan Zgrablić dan uoči susreta s mladima u zadarskoj katedrali u četvrtak 23. lipnja, s početkom u 20 sati.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Galerije

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZNANSTVENA U ponedjeljak otvaranje Izložbe knjiga Tomislava Marijana Bilosnića

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak 3. listopada 2022. godine s početkom u 18 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar, otvara se Izložba knjiga Tomislava Marijana Bilosnića.

Izložba je upriličena uz Bilosnićev jubilej – 75. godišnjicu života i 55. godišnjicu umjetničkog rada.

Tomislav Marijan Bilosnić (Zemunik Donji, 18. siječnja 1947.), hrvatski književnik, slikar, fotograf, publicist i novinar. Autor je više od 160 knjiga proze, poezije, kritika, feljtona i putopisa. Priredio je više od 100 izložbi umjetničke fotografije i slika u različitim tehnikama u domovini i inozemstvu.

Njegova su djela prevedena na tridesetak svjetskih jezika te su postigla znatna priznanja. Samo njegova zbirka pjesama „Tigar“ prevedena je na četrnaest jezika. Zastupljen je u mnogim glasilima, zbornicima, leksikonima, antologijama i školskim udžbenicima. Uređivao je više novina, časopisa, zbornika i biblioteka.

Član je brojnih relevantnih književnih i likovnih, hrvatskih i inozemnih društava (Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih haiku pjesnika, HDLU Zadar, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Društva albanskih umjetnika i književnika u Elbasanu, Kluba pisaca ”Kostandin Kristoforidhi” u Albaniji.) Nagrađen je s najprestižnijim pjesničkim nagradama „Tin Ujević“ i „Antun Branko Šimić“, a dobitnik je i prvih nagrada za duhovnu književnost „Stjepan Kranjčić“, nagrade za prozu „Dubravko Horvatić“, nagrade „Pasionska baština“, više godina za redom prve nagrade za hrvatski književni putopis, te međunarodnih književnih nagrada „Crvena ruža Elbasana“, „Ilinden“, „Vlado Puljić“ i „Fra Martin Nedić“.

Uvršten je u više svjetskih haiku antologija, a japanska državna televizija snimila je o njemu film „Stazama hrvatskog haiku“. Osim toga Bilosniću je dodijeljena međunarodna Zlatna plaketa za slikarstvo i fotografiju. Za umjetničku i društvenu djelatnost dobio jer Grb Grada Zadra, Nagradu Grada Zadra, Nagradu Zadarske županije u dva navrata, Nagradu Zadarske županije za životno djelo i Nagradu za Životno djelo općine Zemunik. Živi i radi u Zadru i Zemuniku.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru je održana Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije. Na njihovom uspjehu u dosadašnjem školovanju čestitali su im pročelnica doc. dr.sc. Nataša Skitarelić, zamjenica pročelnice  prof. dr. sc. Marijana Matek Sarić, promotorica doc. dr.sc. Marija Ljubičić i prof. dr. sc. Boris Dželalija.

– Ponosni smo što se odabrali naše sveučilište. Odabrali ste bremenit i težak poziv, nema težeg od rada s bolesnima i nemoćnima, ali trebate imati na umu da nećete uvijek dobivati pohvale, nego će nekada biti i nepristojnosti i nezahvalnosti. Sve je to dio života, tko to ne može podnijeti nije za ovaj poziv. Niti jedan studij ne može vas do kraja pripremiti za vašu profesiju, krećete na daljnji put učenja i stjecanja obrazovanja, želim vam da na njemu ne klonite duhom, poručila ime je pročelnica Skitarelić.

Promotorica je pozvala prvostupnike da se hrabro suoče s izazovima koji su pred njima.

– Uvjerena sam da ćete biti visoko stručne, empatične medicinske sestre i tehničari, koji žele raditi i kojima će pacijent uvijek biti na prvom mjestu. Neka dobrobit za pacijenta bude uvijek u središtu vašeg djelovanja, rekla je promotorica Ljubičić.

Promovirani su: Laura Begović, Nikolina Bezhi, Ana Burić, Borna Cvečić, Ivana Čulina, Vanesa Desnica, Lorena Došen, Katarina Eškinja, Karmen Gabrilo, Domagoj Grdović, Martina Grginović, Erika Kalac, Josipa Karaban, Tomislav Katić, Lucija Kekez, Anamarija Kekez, Marija Knežević, Josipa Marić, Nikola Marinović, Sandra Matak, Dajana Mezak, Paula Mihatov, Maja Mlakić, Lucija Modrić, Nikolina Odžaković, Kristina Pehar, Ivona Maria Pijaca, Emily Rak, Mate Rukavina, Luka Smokrović, Barbara Staničić, Pino Šale, Anđela Šipić, Mihaela Šnaubert, Martina Tokić, Paula Tomičić, Laura Trojić, Ana Umiljenović i Marta Vidas.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu