Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Mons. Zgrablić uoči susreta s mladima: „Računam na suradnju s mladima, na njihovu živu vjeru i da se otvaraju Kristu“

Objavljeno

-

Mons. Milan Zgrablić, imenovani zadarski nadbiskup koadjutor, obratio se mladima pozivajući ih na Susret mladih Zadarske nadbiskupije koji se održava u četvrtak, 23. lipnja u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 20 sati.

Taj je susret završni dio nadbiskupijske duhovne priprave ususret biskupskom ređenju na kojem će se mladima prigodno obratiti i mons. Zgrablić.

Sve generacije mladih, srednjoškolce, studente i radničku mladež, na susret u katedrali pozivaju i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predmolitelj toga bdjenja molitve za pastire i Crkvu i zadarski studentski kapelan don Ivan Šibalić.

Ljepoti susreta će doprinijeti i pjevanje koje će animirati iskusni i angažirani zbor mladih u Nadbiskupiji, Zbor mladih iz župe Uznesenja BDM na zadarskoj Belafuži pod vodstvom Luke Kotlara.

„Radujem se ideji i organizaciji nadbiskupa Želimira Puljića koji je želio da neposredno prije biskupskog ređenja bude susret mladih u zadarskoj katedrali. Moj život je puno vezan uz rad s mladima jer sam gotovo 20 godina bio vrlo aktivan u radu s mladima. Nosim najljepša iskustva u susretu s mladima, u organizaciji različitih događaja kao što su liturgijska slavlja, duhovne vježbe, duhovni susreti, tribine, predavanja.

U svemu tome nastale su izvanredne ideje i suradnje, kao što je bilo osnivanje Katoličke udruge mladih Istre (KUMI) koja je bila jedna od prvih organiziranih susreta i rada s mladima u Hrvatskoj. Radujem se tom susretu i pozivam mlade da dođu na susret u katedralu sv. Stošije“ poručio je mons. Zgrablić.

Jako mu je drago da se susret odvija u posebnom duhu, u molitvenom duhu.

„Dolazim u Zadarsku nadbiskupiju kao biskup, kao onaj koji želi živjeti s ovim narodom, živjeti s ovim mladima. Sv. Benedikt je govorio da Duh Sveti govori preko mladih. Prema tome, itekako su nam važni mladi i da oni dolaze na taj susret. Molim mlade pomoć u mom radu, u mom poslanju, u onome što Bog želi od nas“ potaknuo je mlade mons. Zgrablić.

Uz prigodne nagovore, bitan dio susreta će biti i euharistijsko klanjanje pred Presvetim.

„Najveća suradnja i najveća pomoć je naš duhovni život, naša molitva, da se Bogu otvaramo, da Boga slušamo. Stoga mi je jako drago što je susret s mladima zamišljen baš u tom duhu u katedrali, neposredno prije ređenja, da to bude molitveni trenutak stajanja pred Presvetim. Jer svi smo pozvani najprije slušati ono što Bog govori u susretu s nama, što Bog nama komunicira. Ono što Bog nama želi darovati. Božji govor je uvijek velik. Bog je najveće dobro od kojega veće ne možemo niti poželjeti. Prema tome, ako dolazimo na susret u molitvi s Bogom, dolazimo na ono najveće od čega veće ne možemo niti poželjeti. Dakle, nije to samo molitva za mene, za Zadarsku nadbiskupiju, nego kada dodirujemo to najveće dobro, sve
to bogatstvo mi zajednički dijelimo. Pa srdačno pozivam mlade da dođu na susret u katedralu. Preporučujem se toplo u molitve.

Računam na mlade, na suradnju zajedno s njima, na dobru volju mladih, na njihovu živu vjeru – da otkrivaju Krista, da prepoznaju Krista, da se otvaraju Kristu, da to najveće Dobro bude i njima velika radost u njihovom životu“ poručio je mons. Zgrablić.

Biskupsko geslo mons. Zgrablića je ‘I rod donosite’, a geslo Nacionalnog susreta hrvatske katoličke mladeži održanog u Zadru 2010. bilo je „Da vaša radost bude potpuna“. Uvodni tekst iz himne toga susreta je bio ‘Ja sam trs, vi sta loze“.

Zajedničko geslu i himni zadarskog SHKM-a 2010. koji je okupio 30 000 mladih, najviše dotada na tim susretima i geslu mons. Zgrablića je isto, upravo Ivanovo evanđelje koje je osobito važno mons. Zgrabliću u njegovom svećeništvu, a to Evanđelje bilo je navješteno i na susretu s mladima 2010.: prispodoba o vinogradaru, trsu i lozi koja opisuje potrebu ukorijenjenosti loze (čovjeka) na trs (Krista), da bi se donijelo plod. Vinogradar (dobri Otac) lozu obrađuje obrezivanjem neplodnih grana radi veće plodnosti i potpune radosti, da naša radost bude potpuna. 

Veza mons. Zgrablića s mladima, posredno, već je bila zasijana na nacionalnom susretu mladih 2010. i po tome geslu iz Ivanovog evanđelja; 12 godina poslije, u Zadarsku nadbiskupiju dolazi biskup kojemu je to ‘credo’ svećeničkog i osobnog duhovnog života.

„U lijepom mozaiku cijelog događanja biskupskog ređenja i to se tako lijepo uklapa. Meni je osobito Ivanovo evanđelje, 15. poglavlje. I sve ono što Isus govori na Posljednjoj večeri meni je osobito, jako me dira. To ispunja moj život, daje smisao mom životu i u tome na neki način otkrivam sebe.

Jer poznavati Sveto Pismo, poznavati Boga, znači poznavati sebe i otkrivati sebe, otkrivati Božji plan, otkrivati Božju volju. A to je nama u našoj naravi. Kada mi vršimo Božju volju, mi se ne odričemo nečega. Nego, budući da smo mi opterećeni našim slabostima, našim grijesima, našom naravi koja je ranjena, kada mi dolazimo do Božje volje, mi dolazimo do istine, do onoga što Bog istinski od nas očekuje, traži, onakve kakve nas je Bog stvorio.

Onaj koji ulazi u duboku suradnju s Bogom, u duhovni odnos s Bogom, kako je to lijepo rekla sv. Terezija Avilska, velika mističarka, mi do toga ne možemo tek tako lako doći, ali možemo biti na tom putu. Naime, sv. Terezija Avilska kaže: „Kada mi vršimo Božju volju i kad čovjek tako duhovno živi, zapravo uvijek vrši Božju volju. I Bog ga uvijek uslišava“. Jer čovjek čini samo Božju volju, jer ljudska volja i Božja volja se ujedinjuju. A to je onda vrhunac našega ostvarenja, vrhunac našega spasenja. Evo, taj cilj gledamo pred sobom. Želio bih da to bude rod života, da taj rod promatramo, da od toga roda živimo; da nas taj rod privlači, da nas privlače njegovi mirisi i da ih već sada osjećamo u svom životu“ poručio je mons. Milan Zgrablić dan uoči susreta s mladima u zadarskoj katedrali u četvrtak 23. lipnja, s početkom u 20 sati.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

BLAGDAN TIJELOVA I DAN DRŽAVNOSTI / Provjerite gdje ćete u četvrtak moći u kupovinu…

Objavljeno

-

By

Veći marketi i supermarketi, odnosno trgovački lanci u Zadru u četvrtak, na blagdan Tijelova i Dan državnosti RH neće raditi. Na vrijeme se pobrinite za sve što vam treba…

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

EUROSPIN:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

zatvoreno

KONZUM:

zatvoreno

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

zatvoreno

RIBOLA

zatvoreno

PEVEX

zatvoreno

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OTVORENE PRIJAVE / Pridružite se radionicama izrade jezerske ogrlice u Gradskoj straži

Objavljeno

-

By

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar poziva sve zainteresirane na radionice izrade jezerske ogrlice

Radionice se održavaju u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, Gradska straža, Narodni trg, Zadar. 

Radionice su namijenjene građanstvu, termini će se odredi prema najavi. Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

Vez jezerske ogrice je kulturno dobro o čijoj važnosti kao kulturnog dobra postoji vrlo visoka svijest i u suvremenom hrvatskom društvu, a posebno u jezerima na otoku Murteru. Ovo kulturno dobro je vrlo dobro čuvano ne samo u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar već i u Jezerima. U Jezerima način uresa perlicama naziva se vez staklenim perlicama.

Ogrice su bile karakteristične za otok Murter,a u ostalom dijelu sjeverne Dalmacije sačuvan je samo jedan primjerak iz Novigrada kod Zadra. Jedino je u jezerima to umijeće sačuvano kao živa i kontinuirana tradicija od samog pojavljivanja do današnjeg dana. Već preko 50 godina u KUD- u Koledišće u Jezerima postoji i radionica izrade ogrica koja prenosi znanje na mlađe generacije prema originalnim sačuvanim primjerima ili po sjećanju. To je posebno u svojoj sredini osvijestio Nenad Milin koji je i glavni voditelj ove radionice. Djelujući kao voditelj KUD- a Koledišće preko pedeset godina svoga djelovanja poticao je sve oblike tradicijskog stvaralaštva karakterističnog za Jezera te su neki , kao npr. I vezenje ogrica, postali sastavni dio suvremene svakodnevnice.

Proljetna radionice  traju ukupno petnaest sati u periodu od 27. 05. do 30.06.2024.

Radionice su namijenjene građanstvu: djeca od 10 godina na dalje, srednjoškolci, studenti, penzioneri.

Radionice su besplatne za sudionike i ograničene brojem do 10 polaznika.

Koordinacija: voditeljica EO-NMZ, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban 0922916995

Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail: etnoloski.nmz@gmail.com ili na broj telefona 023/211-198 u vremenu od 9 – 15 sati. Prilikom prijave navesti ime i prezime, broj telefona i e- mail adresu da bi Vas mogli obavijestiti o prvom terminu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

LOŠE VIJESTI / Produženi vikend u znaku jakog vjetra, kiše i pljuskova s grmljavinom

Objavljeno

-

By

Danas u prvom dijelu dana promjenljiva naoblaka, lokalno i kiša. Zatim sunčanije, ali uz jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi s grmljavinom uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu jugozapadni i zapadni, do sredine dana na sjevernom dijelu umjerena i jaka bura. Najviša dnevna temperatura između 20 i 25 °C.

U četvrtak promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja, mjestimice s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom koji bi osobito na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj mogli biti izraženi i obilni. Najmanja vjerojatnost za njihovu pojavu je duž dalmatinske obale. Vjetar većinom slab, duž obale većinom umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15, na Jadranu od 15 do 19 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

I dalje nestabilno te uobičajeno toplo. Uz promjenljivu naoblaku povremeno će biti kiše i pljuskova praćenih grmljavinom. Pritom će lokalno biti izraženi i obilni, osobito u petak. Vjetar na kopnu slab, u subotu umjeren jugozapadni. Na Jadranu umjereno do jako jugo, u subotu južni vjetar. Temperatura zraka bez znatnije promjene.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu