Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

STARIGRAD Održana 7. sjednica Općinskog vijeća. Ovo su odluke…

Objavljeno

-

Na 7. sjednici Općinskog vijeća u Starigradu, održanoj 15. lipnja 2022. godine, donesene su slijedeće odluke o kojima izvješćujemo javnost:

1. I. Izmjene i dopune Proračuna Općine Starigrad za 2022. godinu
Na temelju članka 164. Zakona o proračunu („Narodne novine“, broj 144/21) Općinsko vijeće vijeće je donijelo Odluku o I. izmjenama i dopunama Proračuna Općine Starigrad za 2022. godinu. Prva izmjena proračuna Općine Starigrad za 2022. godinu sastavljena je radi usklađivanje prihoda i rashoda Proračuna sa ostvarenjem u tekućoj proračunskoj godini te očekivanim ostvarenjem do kraja godine, usklađenjem planiranih projekata sa postignutnim cijenama temljem Zakona o javnoj nabavi i planiranog ostvarenja do kraja godine, te rasporeda rezultata poslovanja iz 2021. godine. Prvim Izmjenama i dopunama Proračuna Općine Starigrad dolazi do povećanja za 3.361.287,00 kn odnosno za 17,55 % i proračun iznosi 22.517.237,00 kuna.
Ukupni prihodi i primici Proračuna za 2022. godinu ovim izmjenama i dopunama proračuna povećavaju se za 3.361.287,00 kn odnosno za 17,55% i iznose 22.517.237,00 kn, a u tome prihodi poslovanja iznose 18.155.950,00 kn, prihodi od prodaje nefinancijske imovine 1.000.000,00 kn i raspoloživa sredstva iz prethodnih godina 3.361.287,00 kn. Ukupni rashodi i izdaci Proračuna za 2022. godinu ovim izmjenama i dopunama proračuna povećavaju se za 3.361.287,00 kn odnosno za 17,55% i iznose 22.517.237,00 kn i uravnoteženi su sa ukupnim prihodima i primicima, a uključuju rashode poslovanja u visini od 14.023.737,00 kn i rashode za nabavu nefinancijske imovine u visini od 8.493.500,00 kn.

2. I. Izmjene i dopune Programa građenja komunalne infrastrukture na području Općine Starigrad za 2022. godinu; I. Izmjene i dopune Programa održavanja komunalne infrastrukture na području Općine Starigrad za 2022. godinu; I. Izmjene i dopune Programa javnih potreba u kulturi u 2022. godini; I. izmjene i dopune Programa korištenja naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru za 2022. godinu
Izmjene i dopune navedenih Programa propisane su posebnim zakonima: Zakonom o komunalnom gospodarstvu, Zakonom o financiranju javnih potreba u kulturi, Zakonom o tehničkoj kulturi i Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama. Za ostvarivanje Programa građenja komunalne infrastrukture za 2022. godinu ovim izmjenama i dopunama predviđaju se sredstva u ukupnom iznosu od 4.025.000,00 kn. Za ostvarivanje Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2022. godinu ovim izmjenama i dopunama predviđaju se sredstva u ukupnom iznosu od 5.240.000,00 kn.

Ovim I. Izmjenama i dopunama sredstva Programa javnih potreba u kulturi u 2022. godini povećavaju se za iznos od 60.000,00 kn pa iznose 165.000,00 kn.

I. izmjenama i dopunama Programa korištenja naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru ostvareni prihodi od naknada za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru utrošiti će se za dio troškova financiranja poboljšanja infrastrukturno nedovoljno opremljenih naselja, odnosno za sanaciju i asfaltiranje nerazvrstanih cesta na području Općine Starigrad u naseljima Starigrad Paklenica, Seline i Tribanj koje je planirano u posebnom dijelu proračuna Program 0100 Održavanje komunalne infrastrukture, Aktivnost A1000011 Sanacija i asfaltiranje neravrstanih cesta.

3. Etički kodeks nositelja političkih dužnosti u Općini Starigrad
Ovim se Etičkim kodeksom uređuje sprječavanje sukoba interesa između privatnog i javnog interesa u obnašanju dužnosti članova Općinskog vijeća i članova radnih tijela Općinskog vijeća, način praćenja primjene Etičkog kodeksa, tijela koja odlučuju o povredama Etičkog kodeksa te druga pitanja od značaja za sprječavanje sukoba interesa, a donosi se temeljem Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

4. Odluka o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja u projekt„Dječje igralište – Trg Stjepana Radića“
U svrhu prijave na Natječaj za provedbu tipa operacije 2.1.1. Izgradnja i rekonstrukcija javne infrastrukture u svrhu poboljšanja kvalitete života na području LAG-a iz Lokalne razvojne strategije Lokalne akcijske grupe „Bura“ koji je sukladan Tipu operacije 7.4.1. iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. te ostvarivanja bespovratne potpore, a na temelju Točke 3.2. Natječaja, Općinsko vijeće Općine Starigrad ovom Odlukom daje suglasnost za provedbu ulaganja u projekt „Dječje igralište – Trg Stjepana Radića“ na k.č. 5119 k.o. Starigrad.

5. Odluka o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u općoj uporabi (k.č. 2148/1 k.o. Seline); Odluka o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u općoj uporabi (k.č. 2342 k.o. Seline)
Zakon o komunalnom gospodarstvu definirao je što čini komunalnu infrastrukturu, među kojima se navodi i nerazvrstane ceste. Čest. zemlje 2148/1 k.o. Seline je u katastarskom operatu uobličena kao pristupna prometnica za više čestica, te je prostornim planom također predviđena kao prometnica. Ista trasirana te je u jednom dijelu asfaltirana. Ovom Odlukom
upisuje kao javno dobru u općoj uporabi. Čest. zemlje 2342 k.o. Seline je u naravi asfaltirani put, te kao takva predstavlja nerazvrstanu cestu, te se ovom Odlukom upisuje kao javno dobru u općoj uporabi.

6. Odluka o ukidanju statusa javnog dobra
Čest. zemlje 4583/2 i 4615/4 k.o. Starigrad u naravi predstavljaju dvorišta, a ne nerazvrstanu cestu. Predlaže se ukidanje statusa javnog dobra u općoj uporabi. Posebnim postupkom će se urediti pravni status nekretnine u pogledu vlasništva i prava korištenja.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

ZADAR / ŽUPANIJA

LOŠ TAJMING Zbog kiše odgođeno čišćenje plaže na Vitrenjaku i projekcija filma u Kino Zoni

Objavljeno

-

By

Zbog kiše koja pada od ranih jutarnjih sati na zadarskom području, a očekuje se da će padati i tijekom ostatka dana, večerašnja projekcija filma “Kao zvijeri” se nažalost odgađa, priopćeno je iz Kino Zone.

O novom terminu prikazivanja (u zatvorenom prostoru) obavijestit ćemo vas naknadno, dodaju:

“Nadamo se kako će nas zato vrijeme poslužiti u srijedu kad je predviđena posljednja projekcija ovogodišnjeg ljetnog kina – “Ulica noćnih mora”!”

Ujedno, zbog najave lošeg vremena odgođeno je i čišćenje plaže u okviru sutrašnjeg događanja „Turizam kakav želimo“ na Vitrenjaku.

Preostale aktivnosti, uključujući okrugli stol na temu „Turizam kakav želimo“,  na kojem će sudjelovati Tomislav Fain, Mihaela Kadija, Danijel Katičin, Meri Matešić-Sičić i Rebeka Pevec, ostaju prema planiranom rasporedu, od 19 sati, priopćeno je sa Sveučilišta.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZAKLJUČAK STUDIJE: Najbolje rješenje za povezivanje Pašmana i Ugljana s kopnom je most, ali problem su novci

Objavljeno

-

By

Zadarska je županija projekt povezivanja otoka Pašmana s kopnom uvrstila u prostorni plan kao jedan od prioriteta, volja postoji, ali zasad se ne zna kako i od kuda bi se taj projekt financirao, rekli su Hini iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Iz ministarstva ističu kako je za projekt povezivanja otoka Pašmana s kopnom, 2021. godine izrađena studija predizvodljivosti s analizom troškova i koristi za projekt “Most kopno – otok Pašman s pristupnim cestama do mosta”. Studija je na temelju analize potražnje prometnog modela za glavni cilj imala odabir najbolje opcije za povezivanje otoka Pašmana i kopna.

Studijom je, navode iz ministarstva, kao najbolja opcija ocijenjena opcija izgradnje grednog mosta, koji bi se sastojao od dva dijela, prvoga koji bi išao od Pašmana do otočića Ričula, te od Ričula do kopna. Procijenjena vrijednost projekta iznosi gotovo 452 milijuna kuna.

Na kopnenoj strani most bi trebao biti povezan državnom cestom D8 s budućom obilaznicom Zadar – Pakoštane, a na samu obalu Pašmanskog kanala trasa izlazi na poziciji rta Tukljača.

Od kopna trasa ide prema otočiću Ričul udaljenom oko 400 metara od obale te se nastavlja prema Pašmanu prelazeći Pašmanski kanal u duljini od oko 1400 metara. Na samom otoku Pašmanu trasa se dalje, preko čvorišta, nastavlja do državne ceste D110 te se na taj način most spaja s glavnom prometnicom otoka Pašmana i Ugljana.

Gradnja oko 3 godine

Ukupna duljina mosta bila bi 2203 i pol metara, a gradnja bi, prema projekcijama, trajala oko tri godine.

Usporedbe radi, nedavno otvoreni Pelješki most dug je nešto više od 1.400 metara, a ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na 420 milijuna eura, što uključuje izgradnju mosta, pristupnih cesta i obilaznice Stona.

“Činjenica jest da je navedeni projekt Zadarska županija uvrstila u prostorni plan kao jedan od prioriteta i da se krenulo s izradom dokumentacije, međutim, želimo napomenuti kako je navedenu studiju predizvodljivosti potrebno detaljnije razraditi, osobito u pogledu pripreme tehničke dokumentacije, odnosno detaljnije razrade investicijskih i operativnih troškova”, kažu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Ističu i da za odabranu opciju treba utvrditi i budući izvor financiranja, s obzirom da ona nije prihvatljiva za sufinanciranje iz EU-ovih fondova, pa u tom kontekstu u ovom trenutku nisu u mogućnosti nešto više reći.

Inače, most Pašman – kopno, za koji je Općina Pašman dobila potporu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture jedan je od najvažnijih projekata za otok Pašman, ali i Ugljan koji je manjim mostom spojen s Pašmanom.

Studiju predizvodljivosti financiralo je ministarstvo prometa sa 700.000 kuna, a izradila ju je međunarodna tvrtka Ernst & Young Savjetovanje.

Kinezi bili na Pašmanu, neki se boje preizgrađenosti

Zanimljivo je da su predstavnici kineske kompanije China Road and Bridge Corporation, koja je u zadanom roku izgradila Pelješki most, svojevremeno posjetili općinu Pašman kako bi se upoznali s mogućnostima gradnje mosta koji bi povezao Pašman s kopnom.

Predstavnici kineske kompanije rekli su tada kako se most uz stručan i promišljen projekt može završiti relativno brzo.

Male dubine i jeftinija gradnja

Nije nevažno ni to što bi kamenito dno i pogodna dubina od oko 13 metara u prosjeku činile ovaj most znatno jeftinijim od Pelješkog.

Most bi, ako do njegove gradnje dođe, mogao zaustaviti depopulaciju na dva otoka, porasla bi cijena zemljišta, no pojedini se stanovnici boje da se ne dogodi scenarij preizgrađenog Vira, kojemu most nije donio puno toga dobroga u turističkom smislu.

Općina Pašman krenula je u projekt izgradnje mosta Pašman – kopno koji za sve otočane znači povećanje kvalitete životnog standarda kroz bolju povezanost s kopnom i značajnog pozitivnog utjecaja na gospodarstvo cijele općine, istaknuo je svojevremeno načelnik Općine Pašman Krešimir Ćosić, koji vjeruje da će se taj projekt uspješno ostvariti.

Za općinu Pašman to je strateški projekt čija bi realizacija pružila još bolje mogućnosti stanovnicima da ostanu živjeti u svom mjestu.

Most bi omogućio za ostanak stanovništva

Ćosić je nedavno kazao i da jedino otoci koji su spojeni s kopnom imaju prirast stanovništva, te da bi gradnja stalne poveznice dovela do novih zapošljavanja i nižih troškova života na otoku.

Pašmanski most povezao bi, dakle, s kopnom i otok Ugljan budući da su Ugljan i Pašman, koji imaju zajedno oko 8.000 stanovnika, međusobno već povezani spomenutim mostom u Ždrelcu. Postoji čak i detaljan projekt gradnje mosta te kompletna tehnička dokumentacija koja je prije dvadesetak godina napravljena na Građevinskom fakultetu u Zagrebu.

Načelnik općine Kukljica, jednog od turistički najrazvijenijih mjesta na Ugljanu, Marin Boško, ističe da je u njegovom mjestu više ljudi za gradnju mosta nego protiv nje.

“Više je pluseva za tu gradnju nego minusa”, rekao je Boško za Hinu. Ističe kako bi se povisile cijene zemljišta i nekretnina, te da bi se u nekom dugoročnom vremenu vjerojatno zaustavila depopulacija.

Kao glavni problem eventualne gradnje pašmanskog mosta ističe, međutim, infrastrukturu koja ne bi mogla podnijeti značajno više turista na otocima.

“Infrastruktura bi se morala pojačati na oba otoka – i na Pašmanu i na Ugljanu, a pritom mislim na vodnu infrastrukturu, kanalizaciju, bolje pristupne ceste”, kaže Boško, dodavši da bi pašmanski most donio mnogo dobrog i to ne samo turizmu, kojeg bi most dodatno razvio.

“Da imamo most u svakom bismo trenutku mogli do kopna, hitni slučajevi ne bi ovisili o trajektima, više ljudi s otoka mogli bi raditi na kopnu i svakodnevno lakše putovati”, zaključio je Boško.

Izvor: Radio Zadar

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

30 POSTO VIŠE GOSTIJU Uspješna turistička sezona za Biograd

Objavljeno

-

By

Foto: TZ Biograd

U Biogradu su zadovoljni turističkom sezonom i posezonom, piše Radio Zadar.

30 posto više gostiju u kampovima i hotelima, 25 posto u privatnom smještaju, 30-ak posto više u turističkim naseljima u odnosu na prošlu sezonu – ove brojeve zadovoljno ističu u Turističkoj zajednici Biograda na moru. U špici sezone ostvarili su 111 tisuća dolazaka i 780 tisuća noćenja, a u tijeku je i dobra posezona. 

– Trenutačno u Biogradu boravi 4 tisuće 200 gostiju što je za drugu polovicu rujna odlična popunjenost-komentira direktorica Nives Jeličić.

Polovica ovih gostiju je na moru, polovica na kopnu.

Iako je Biograd poznato nautičko odredište, nautika je ostala na gabaritima prošle sezone, dok su ovoga ljeta iskočili drugi sektori analizira Jeličić: 

“Nautika je ostala na gabaritima 2019. jer je 2020.-e i 2021.-e bila najjača , zato što su svi bježali na more, bile su to korona-godine. Zato su u odnosu na prošle godine dosta napredovali hotelski smještaj i kampovi, privatni smještaj je isto u povećanju. U prvih 8 mjeseci ove godine kampovi su 30 posto više od prošle godine, hoteli su imali 30 posto noćenja i 50 posto dolazaka više, turistička naselja su isto 30-40 posto u dolascima povećanje, kao i privatni smještaj 20-25 posto više u odnosu na prošlu godinu. Moramo biti zadovoljni. ” – Nives Jeličić

Pitamo koja područja su uočena kao nedostatak sezone, što treba popraviti u Biogradu ?

“U kolovozu infrastruktura ne prati brojke, naročito na plažama i u parkingu, na tome se može raditi, kao i na podizanju kvalitete i hotela i kampova i privatnog smještaja, uvijek može bolje. Isto tako, moramo rastezati sezonu. Srpanj i kolovoz funkcioniraju ali goste moramo dobiti u svibnju i rujnu, listopadu, s dobrim sadržajima.” – Nives Jeličić

Kako bi i rujan i listopad također završili s dobrim rezultatima TZ Biograda sudjeluje u pripremi dva velika događanja: 30. Rujna iz Biograda kreće 4.etapa CroRace biciklističke utrke s kojom dolaze velika imena ovog sporta, a krajem listopada ovaj gradić postaje središte nautičkog sektora na 24. Biograd Boat Showu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu