Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA NA SVEUČILIŠTU U ZADRU Najveći izazov je kako istovremeno sačuvati otoke i otočanima omogućiti dostojanstven život na njima

Objavljeno

-

Na Sveučilištu u Zadru danas je otvorena međunarodna znanstvena konferencija 18th “Islands of the World” Conference – „Islands: Nature and Culture“, koja se organizira u okviru međunarodnog udruženja International Small Islands Studies Association (ISISA) za proučavanje malih otoka.

Hrvatska je država s preko 1.200 otoka, od kojih je oko 50 stalno naseljeno. Malim otocima, po većini svjetskih klasifikacija, pripadaju i svi hrvatski otoci, koji su bogati kulturnom baštinom i raznolikim arheološkim nalazištima. Ta su područja prirodno-geografski fenomeni koji imaju važnu ulogu u suvremenom društveno-gospodarskom razvoju, pri čemu prevladava razvoj turizma.

– Program konferencije je, nema dvojbe, iznimno bogat. Vidljivo je da ćete malim otocima znanstveno “prošetati” s različitih gledišta, da ćete tu složenu temu razmotriti kroz dioptriju različitih disciplina, da ćete sebi i nama svojim znanstveno-kritičkim pogledima olakšati razumijevanje, a kreativnim idejama pomoći u otvaranju vidika kako sačuvati i kako oživjeti te morske ukrase diljem svijeta, rekla je rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske, premijeru Andreju Plenkoviću i njegovom izaslaniku, državnom tajniku Šimi Erliću, na tome što su problematiku malih otoka, koji su specifičnost Hrvatske, ocijenili vrijednom pokroviteljstva.

Predsjednica organizacijskog odbora izv. prof. dr. sc. Anica Čuka rekla je kako je organizacija skupa bila izazovna, budući da se prije šest mjeseci nije moglo znati hoće li uopće biti održana uživo, dok neki na kraju nisu ni došli zbog ratnih zbivanja u Ukrajini. Predsjednik ISISA-e Godfrey Baldacchino rekao je kako nema boljeg mjesta za znanstvenu konferenciju o otocima od ovoga, iz kojega puca pogled na otoke. Sudionici neće samo izlagati o njima, već će se terenskim radom i odlascima na Pag i Dugi otok upoznati s njihovom povezanosti s kopnom.

– Studije o otocima su uvijek studije mobilnosti – zbog odvojenosti od kopna život na otocima je izazovniji i skuplji. Zanimljiva je i činjenica da je gradsko središte Zadra nekada bilo otok, a tek kasnije povezan s kopnom, rekao je Baldacchino, nakon čega je u zanimljivom eksperimentu, čitajući slova abecede i tražeći sudionike s otoka i iz zemalja koji počinju određenim slovom, doznao da među sudionicima ima otočana iz mnogih kontinenata i krajeva, od Kanade, SAD-a, Newfoundlanda, Južne Amerike, Italije, Velike Britanije, Danske, Ujedinjenih Arapskih Emirata… do Tajvana, Japana, Australije i Polinezije.

Posljednjih desetljeća hrvatski otoci zahvaćeni su brojnim negativnim procesima, kao što su depopulacija, starenje stanovništva i gospodarska transformacija, koji su ugrozili njihov održivi razvoj, ali i mnoge važne tradicijske kulturne krajolike.

Državni tajnik Šime Erlić, koji je konferenciju otvorio uime premijera Andreja Plenkovića, rekao je kako su otoci ovoj vladi područje od posebnog interesa, no to ne znači da se svi otočni problemi mogu jednostavno riješiti.

– Iako u posljednjih 10 godina imamo rast broja stanovnika na našim naseljenim otocima, zbog krize s pandemijom i energentima došli smo do trenutka u kojemu život na otoku postaje nepodnošljivo težak. Najveći izazov je kako na jednu stranu očuvati prirodnu baštinu i ekosustav, a na drugu omogućiti ljudima dostojanstven život, što znači ulaganja i privlačenje investitora. Je li uopće moguće privući mlade obitelji da žive na otocima? Sve su to pitanja koja traže nimalo lagane odgovore, nadam se da ćete dio njih pronaći na ovoj konferenciji, rekao je Erlić.

Europarlamentarac Tonino Picula rekao je kako Europska unija dugo nije htjela razmatrati posebni status otoka, no stvari su se pomakle s mrtve točke, posebice nakon usvajanja Deklaracije o pametnim otocima. Otočani, poručio je Picula, najbolje znaju što otocima treba.

Na konferenciji o svjetskim otocima s izlaganjima sudjelovat će 120 znanstvenika i drugih sudionika iz Hrvatske i gotovo svih kontinenata. Terenski dio konferencije s pratećim predavanjima održat će se na otocima Pagu, Ugljanu i Dugom otoku. Pokrovitelj znanstvenog skupa je Vlada Republike Hrvatske, a financijsku potporu dala je Zadarska županija.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

ČESTITKA / Gradonačelnik Dukić: “Kristovo uskrsnuće pruža nam vjeru da na kraju uvijek pobijedi ispravno i dobro”

Objavljeno

-

By

U nastavku donosimo Uskršnju čestitku gradonačelnika Branka Dukića:

“Drage Zadranke i Zadrani,

najveći kršćanski blagdan je pred  nama. Uskrs je simbol nade, dan kada slavimo Kristovo uskrsnuće koje nam pruža vjeru da na kraju uvijek pobijedi ispravno i dobro.

Svima želim zdravlje, mir i blagostanje, uz puno ljubavi i veselja u vašim domovima i s vašim najdražima.  

U ime cijele gradske uprave i svoje osobno, sretan i blagoslovljen Uskrs!”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: U četvrtak Dan karijera Pomorskog odjela 

Objavljeno

-

By

U četvrtak, 4. travnja 2024. godine održat će se Dan karijera Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru.

Cilj održavanja Dana karijera je omogućiti studentima da se izravno informiraju o zahtjevima tržišta rada, upoznaju potencijalne poslodavce te da se omogući tvrtkama i institucijama iz područja pomorstva da se predstave studentima.

U sklopu manifestacije bit će organizirana panel rasprava s istaknutim stručnjacima iz gospodarstva na temu Izazovi u obrazovanju i zapošljavanju u pomorskoj industriji.

Otvorenje manifestacije i panel rasprava će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, a predstavljanje tvrtki i institucija iz područja pomorskog gospodarstva u prostorijama Pomorskog odjela.

Početak manifestacije zakazan je za 11:00.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Vikend suh i sunčan, uz olujno jugo. Temperatura ide i do 27°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, povremeno uz promjenljivu naoblaku s kojom uglavnom u Gorskome kotaru i na širem riječkom području može pasti malo kiše. Puhat će umjeren, poslijepodne prolazno i jak jugozapadnjak, a na Jadranu ponegdje jako i vrlo jako jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 18 do 23 °C, na istoku unutrašnjosti do 26.

U subotu pretežno ili djelomice sunčano, iznadprosječno toplo te na Jadranu i dalje vrlo vjetrovito. Uz povremeno više oblaka lokalno u Istri i na Kvarneru može pasti vrlo malo kiše. Puhat će slab do umjeren, u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije i jak južni i jugoistočni vjetar, a na Jadranu jako i olujno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 12 i 15 °C. Najviša dnevna većinom od 21 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Iznadprosječno toplo te i dalje vjetrovito, osobito na Jadranu. Za vikend prevladavajuće suho i sunčano, a u ponedjeljak promjenljivo s mjestimičnom kišom, lokalno i grmljavinom. Puhat će slab i umjeren, u ponedjeljak i vrlo jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu jako i vrlo jako, mjestimice i olujno jugo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu