Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA NA SVEUČILIŠTU U ZADRU Najveći izazov je kako istovremeno sačuvati otoke i otočanima omogućiti dostojanstven život na njima

Objavljeno

-

Na Sveučilištu u Zadru danas je otvorena međunarodna znanstvena konferencija 18th “Islands of the World” Conference – „Islands: Nature and Culture“, koja se organizira u okviru međunarodnog udruženja International Small Islands Studies Association (ISISA) za proučavanje malih otoka.

Hrvatska je država s preko 1.200 otoka, od kojih je oko 50 stalno naseljeno. Malim otocima, po većini svjetskih klasifikacija, pripadaju i svi hrvatski otoci, koji su bogati kulturnom baštinom i raznolikim arheološkim nalazištima. Ta su područja prirodno-geografski fenomeni koji imaju važnu ulogu u suvremenom društveno-gospodarskom razvoju, pri čemu prevladava razvoj turizma.

– Program konferencije je, nema dvojbe, iznimno bogat. Vidljivo je da ćete malim otocima znanstveno “prošetati” s različitih gledišta, da ćete tu složenu temu razmotriti kroz dioptriju različitih disciplina, da ćete sebi i nama svojim znanstveno-kritičkim pogledima olakšati razumijevanje, a kreativnim idejama pomoći u otvaranju vidika kako sačuvati i kako oživjeti te morske ukrase diljem svijeta, rekla je rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske, premijeru Andreju Plenkoviću i njegovom izaslaniku, državnom tajniku Šimi Erliću, na tome što su problematiku malih otoka, koji su specifičnost Hrvatske, ocijenili vrijednom pokroviteljstva.

Predsjednica organizacijskog odbora izv. prof. dr. sc. Anica Čuka rekla je kako je organizacija skupa bila izazovna, budući da se prije šest mjeseci nije moglo znati hoće li uopće biti održana uživo, dok neki na kraju nisu ni došli zbog ratnih zbivanja u Ukrajini. Predsjednik ISISA-e Godfrey Baldacchino rekao je kako nema boljeg mjesta za znanstvenu konferenciju o otocima od ovoga, iz kojega puca pogled na otoke. Sudionici neće samo izlagati o njima, već će se terenskim radom i odlascima na Pag i Dugi otok upoznati s njihovom povezanosti s kopnom.

– Studije o otocima su uvijek studije mobilnosti – zbog odvojenosti od kopna život na otocima je izazovniji i skuplji. Zanimljiva je i činjenica da je gradsko središte Zadra nekada bilo otok, a tek kasnije povezan s kopnom, rekao je Baldacchino, nakon čega je u zanimljivom eksperimentu, čitajući slova abecede i tražeći sudionike s otoka i iz zemalja koji počinju određenim slovom, doznao da među sudionicima ima otočana iz mnogih kontinenata i krajeva, od Kanade, SAD-a, Newfoundlanda, Južne Amerike, Italije, Velike Britanije, Danske, Ujedinjenih Arapskih Emirata… do Tajvana, Japana, Australije i Polinezije.

Posljednjih desetljeća hrvatski otoci zahvaćeni su brojnim negativnim procesima, kao što su depopulacija, starenje stanovništva i gospodarska transformacija, koji su ugrozili njihov održivi razvoj, ali i mnoge važne tradicijske kulturne krajolike.

Državni tajnik Šime Erlić, koji je konferenciju otvorio uime premijera Andreja Plenkovića, rekao je kako su otoci ovoj vladi područje od posebnog interesa, no to ne znači da se svi otočni problemi mogu jednostavno riješiti.

– Iako u posljednjih 10 godina imamo rast broja stanovnika na našim naseljenim otocima, zbog krize s pandemijom i energentima došli smo do trenutka u kojemu život na otoku postaje nepodnošljivo težak. Najveći izazov je kako na jednu stranu očuvati prirodnu baštinu i ekosustav, a na drugu omogućiti ljudima dostojanstven život, što znači ulaganja i privlačenje investitora. Je li uopće moguće privući mlade obitelji da žive na otocima? Sve su to pitanja koja traže nimalo lagane odgovore, nadam se da ćete dio njih pronaći na ovoj konferenciji, rekao je Erlić.

Europarlamentarac Tonino Picula rekao je kako Europska unija dugo nije htjela razmatrati posebni status otoka, no stvari su se pomakle s mrtve točke, posebice nakon usvajanja Deklaracije o pametnim otocima. Otočani, poručio je Picula, najbolje znaju što otocima treba.

Na konferenciji o svjetskim otocima s izlaganjima sudjelovat će 120 znanstvenika i drugih sudionika iz Hrvatske i gotovo svih kontinenata. Terenski dio konferencije s pratećim predavanjima održat će se na otocima Pagu, Ugljanu i Dugom otoku. Pokrovitelj znanstvenog skupa je Vlada Republike Hrvatske, a financijsku potporu dala je Zadarska županija.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

CIJELI TJEDAN PREVRTLJIVO VRIJEME Kiša moguća u utorak, te pred vikend. Temperatura oko 30°C

Objavljeno

-

By

U većini krajeva danas pretežno sunčano. Od sredine dana na zapadu porast naoblake te uglavnom u gorju i na sjevernom Jadranu uz mogućnost za lokalne pljuskove i grmljavinu. Vjetar većinom slab, ponegdje umjeren jugozapadni, na Jadranu i južni te jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32 °C.

U utorak djelomice sunčano, ali nestabilno. Uz mjestimice umjeren i jak razvoj oblaka vrlo su vjerojatni pljuskovi praćeni grmljavinom koji ponajprije na sjevernome Jadranu i u gorju u prvom dijelu dana mogu lokalno biti i izraženiji. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na istoku zemlje i zapadni te sjeverozapadni, a na Jadranu jugo i južni. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 19, na Jadranu između 19 i 23. Najviša dnevna uglavnom od 27 do 31 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U utorak djelomice sunčano, ali nestabilno. Mjestimice uz jači razvoj oblaka vjerojatni su pljuskovi praćeni grmljavinom koji lokalno mogu biti i izraženiji, osobito na sjevernome Jadranu i u gorju. Potom stabilnije i većinom sunčano te vruće. U srijedu ujutro mjestimice u unutrašnjosti može biti magle, a prema kraju četvrtka sa zapada dolazi novo naoblačenje. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu i jugo te južni. Temperatura zraka u osjetnom porastu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

BLAGDAN VELIKE GOSPE Posebno svečano u Svetištu Gospe Maslinske, na Velikom Rujnu i u Pagu. Donosimo raspored događanja…

Objavljeno

-

By

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predslavit će misu u 19 sati na svetkovinu Velike Gospe u Svetištu Gospe Maslinske u Zadru. Misu u 10:30 predvodit će duhovnik zadarskog komicija Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije mons. Šime Perić. Toga dana mise će biti također u 6, 7, 8 i 9 sati.

Mogućnost za slavlje sakramenta ispovijedi na svetkovinu bit će od 6 do 12 te od 17 do 20 sati.

Zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić predslavit će središnju euharistiju u 19 sati na svetkovinu Velike Gospe u zbornoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pagu. Misi će prethoditi procesija iz Starog Grada.

Toga dana mise će biti i u 6 i 8 sati u Starom Gradu, u 8 sati u samostanu sestara benediktinki sv. Margarite te u 9 i u 10:30 u zbornoj crkvi.

Svetkovina Velike Gospe svečano će biti proslavljena i u svetištu na Velikom Rujnu na Velebitu u Župi sv. Jurja mučenika u Starigradu – Paklenici. Svečanu euharistiju u 10.30 sati predvodit će zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

BLAGDAN VELIKE GOSPE Evo kako danas rade trgovački lanci u Zadru…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru danas, na blagdan Velike Gospe:

BAUHAUS:

Zatvoreno

KAUFLAND:

od 7 do 23

KONZUM:

Posebno radno vrijeme. Provjerite ga ovdje.

LIDL:

od 7 do 23

INTERSPAR

City Galleria – od 7 do 18

A. Starčevića od 7 do 22

Bleiburških žrtava od 7 do 22

Supernova od 8 do 22

Bibinje od 7 do 22

PLODINE

Radno vrijeme razlikuje se po lokacijama, a za onu koja vam treba možete provjeriti OVDJE.

SUPERNOVA:

Od 9 do 22

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu