Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) KOMEMORACIJA ZA PROF. DR. SC. STJEPANA JAGIĆA Bio je čovjek natprosječne inteligencije, široke kulture i velikog znanja koje je nesebično dijelio

Objavljeno

-

Na Sveučilištu u Zadru danas je održana komemoracija za sveučilišnog profesora pedagogije dr. sc. Stjepana Jagića, koji je preminuo početkom ove godine u 71. godini života.

Prof. Stjepan Jagić rođen je 5. prosinca 1951. godine u Štuparju (Krapina). Osnovnu i srednju školu završio je u Bjelovaru, a pedagogiju i sociologiju diplomirao 1980. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon završetka studija svoje radno iskustvo započinje u osnovnoj školi u Zagrebu. Godine 1981. postaje asistent na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zadru. Doktorat znanosti iz područja pedagogije stekao je 2002. godine obranom rada na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2008. godine bio je voditelj znanstveno-istraživačkog projekta „Interkulturalne promjene pod utjecajem turizma u Hrvatskoj“.

Stjepanov i moj profesionalni i privatni život ispreplitali desetljećima – još od 1987. godine.
Otkad nas je napustio svi prosijavamo sjećanje na njega u sličicama koje zabliješte i
nepomirljivo nas suočavaju sa životnom onostranošću, rekla je na komemoraciji rektorica
Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, ističući kako je Jagić svoj cijeli radni vijek proveo
u ovoj instituciji, nekadašnjem Filozofskom fakultetu i današnjem Sveučilištu u Zadru.

Danas ga se prisjećamo i s iskrom radosti jer se svojom osobnošću utkao u naše živote;
utkao se u generacije i generacije studenata osobito nastavnim radom i posebnom
posvećenošću njihovom profesionalnom stasanju. Štef je bio odan prijatelj, čovjek kojemu je
prijateljstvo značilo koliko i obitelj. Bio je nesebičan u svakoj pomoći kad god je nešto
zatrebalo – postolar, ribar, liječnik, pravnik, knjiga, skripta. Naš Stjepan je našao svoj mir kao
čovjek posebno velikog i posebno dobrog srca, istaknula je rektorica Vican.
Pročelnica Odjela za pedagogiju izv. prof. dr. sc. Matilda Karamatić Brčić rekla je kako je
profesor Jagić bio je čovjek natprosječne inteligencije, široke kulture i velikog znanja kojega
je nesebično dijelio.

– Napustio nas je profesor u čijem srcu je bilo mjesta za sve. Čovjek koji je u našim različitostima pokazivao dobrodošlicu, širinu i otvorenost. Imao je razumijevanja za svakog studenta, svakog kolegu, svakog čovjeka s jasnom porukom o potrebi promišljanja misli prije nego je pretočimo u riječ. Skromnost je bila njegova temeljna vrlina, a znanje temeljno sredstvo u procesu prijenosa znanja i iskustava, rekla je Karamatić Brčić.

Kao nekadašnja asistentica koja je svakodnevno surađivala s prof. Jagićem prigodne riječi uputila je doc. dr. sc. Marija Buterin Mičić:

– Posebno bih istaknula njegovu vještinu preispitivanja problema iz različitih perspektiva, kritičko-analitički pristup i poticanje profesionalne autonomije, djelujući prema odgojnom načelu „pomozi mi da to učinim sam“. Njegovi brojni interesi iz različitih područja znanosti i kulture djelovali su inspirativno za šire i kreativno sagledavanje odgojno-obrazovnih fenomena. Uz sve to, imala sam priliku učiti i o životnim vrijednostima kojima je profesor Jagić pristupao kao znanstvenik ali i kao iznimna osoba koja je te vrijednosti nesebično promicala i živjela, rekla je Buterin Mičić.

Od prof. Jagića se oprostila i njegova kći Ana, koja je rekla da je on osim što je bio veliki stručnjak bio veliki otac i prijatelj kojemu se uvijek mogla obratiti.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PREVRTLJIVO VRIJEME Za vikend pretežno sunčano i hladno. U nedjelju bura u slabljenju. Evo što donosi novi tjedan…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

U većini krajeva unutrašnjosti danas oblačno, mjestimice uz malo snijega. Na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije pretežno sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, ponegdje s olujnim udarima, osobito podno Velebita gdje može biti i orkanskih. Najviša temperatura zraka većinom od -1 do 3, a na Jadranu od 6 do 11 °C.

U nedjelju na Jadranu i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije pretežno sunčano. U ostalim krajevima pretežno oblačno, s malo snijega uglavnom u gorju. Popodne sa sjevera razvedravanje. Vjetar slab do umjeren sjeverni, na istoku sjeverozapadni, a na moru umjerena i jaka bura, popodne u slabljenju. Minimalna temperatura zraka od -4 do 1, a na Jadranu uglavnom između 2 i 6 °C. Najviša dnevna u gorju oko 0, drugdje u unutrašnjosti od 2 do 5, a na obali i otocima između 7 i 12 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano. Na kopnu još u nedjelju oblačnije, moguće i malo snijega. U ponedjeljak ujutro hladnije, osobito na kopnu, a mjestimice i magla. Vjetar slab ili umjeren sjeverni i sjeverozapadni, u utorak u gorju jugozapadni. Na moru umjerena, u nedjelju ujutro na sjeveru i jaka bura, u utorak slab sjeverozapadni, u Istri i jugozapadni vjetar. Jutra hladna, dnevna temperatura u blagom porastu, osjetnijem na kopnu u utorak.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Odana počast poginulima na Ražovljevoj glavici – Denisu Špiki i Draganu Gulanu

Objavljeno

-

By

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca obilježena je 30. obljetnica pogibije dvojice hrvatskih branitelja u akciji Maslenica. Na mjestima pogibije na Ražovljevoj glavici iznad Škabrnje, odana je počast pripadniku Otočkog bataljuna Denisu Špiki i vojniku 7. domobranske pukovnije Draganu Gulanu.

Nakon akcije Maslenica i oslobađanja Škabrnje, hrvatske snage oslobodile su i brdo Ražovljeva Glavica koje su do akcije držale neprijateljske srpske snage. Prema riječima zapovjednika Otočnog bataljuna Joška Pulje Otočki bataljun je dao veliki obol akciji Maslenica. Nažalost, imali su tri mrtva i 27 ranjenih vojnika. Denis Špika bio je zapovjednik 2. satnije i na današnji dan je herojski poginuo braneći Ražovljevu glavicu. Dragan Gulan se nakon akcije vodio kao nestali. Njegovo tijelo pronađeno je tek šest godina kasnije u podnožju Ražovljeve Glavice.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima odale su obitelji poginulih te njihovi suborci, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik u hrvatskom Saboru Rade Šimičević, izaslanik predsjednika Vlade RH predstojnik njegova ureda Zvonimir Frka Petešić, župan Zadarske županije Božidar Longin u čijoj su pratnji bili i zamjenik župana Šime Vicković te pročelnici Josip Vidov, Ivan Šimunić, Krešimir Laštro i Ante Sjauš, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić s izaslanstvom, umirovljeni brigadir Danijel Kotlar, predstavnici hrvatske vojske i policije te udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Na obilježavanju godišnjice bila su nazočna i djeca iz škola Zadarske županije, a himnu su izveli  učenici OŠ Šimuna Kožičića Benje.

Obraćajući se nazočnima župan Božidar Longin je rekao kako je VRO Maslenica  u sam početak 1993. godine, ponajprije nama, žiteljima Zadarske županije, ali i čitavom hrvatskom narodu, ulila sigurnost u skoru slobodu i mir.

„Pokazala je da hrvatske vojno-redarstvene snage izrastaju u respektabilnu silu i nagovijestila daljnje vojne pobjede, sve do konačne slobode u Oluji.

Ljudska je povijest, nažalost, povijest ratovanja. Domovinski rat najteži je dio novije hrvatske povijesti. A povijest je, kaže izreka, učiteljica života. Iz nje moramo učiti kako se nikada više ne bi ponovile one teške godine. No povijest ne smijemo zaboraviti, osobito oni koji su ju pisali, a hrvatski branitelji jedni su od njih.“, istaknuo je župan dodajući kako upravo njima zahvaljujemo što smo danas ovdje, što nam je pružena prilika živjeti u svojoj zemlji, govoriti svojim jezikom i svojoj djeci stvarati priliku za sretan i miran život.

Zajedništvo je tih dana bila najvažnija snaga kojom je trebalo pobijediti neprijatelja pa su tako i naši Boduli ostavili svoje školje i stvorili postrojbu u koju su ušli i oni koji nisu otočani.“ Dodao je još župan u prigodnom obraćanju.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U LICI SNIJEG, UZ MORE BURA Sv. Rok i Maslenica otvoreni samo za osobna vozila

Objavljeno

-

By

Za sve skupine vozila, javlja HAK, otvoreni su:

  • stara cesta kroz Gorski kotar (DC3);
  • Most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku i
  • Paški most.

Zbog vjetra, samo za osobna vozila otvorene su:

  • autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za sve ostale skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca i Obrovca, DC50-DC27);
  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb na dionici Delnice-Kikovica (obilazak za sve ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3);
  • državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54) i
  • Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8).

Na autocesti A7 Draga-Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće (DC99), lokalnoj cesti između Kraljevice i Križišća te na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom).

Jak vjetar puše i na riječkoj obilaznici (A7) na mostu Rječina te se vozi uz ograničenje brzine.

Kolnici su vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Moguća je poledica. U unutrašnjosti, Lici i Gorskom kotaru povremeno i mjestimice pada snijeg. U priobalju puše jaka, na udare i olujna bura. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i na put ne kreću bez zimske opreme, poruka je iz HAK-a.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu