Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

MOĆ MUZEJA / MEĐUNARODNI DAN MUZEJA Narodni muzej Zadar pripremio je bogat program za srijedu. Pogledajte…

Objavljeno

-

Narodni muzej Zadar u srijedu, 18. svibnja 2022. godine na Međunarodni dan muzeja, priprema bogat program koji se sastoji od izložbi, stručnih vodstava i radionica raznolikih tema, organizatora i suorganizatora kao i lokacija čime na najbolji način pokazuje smisao teme ovogodišnje manifestacije – Moć muzeja. Evo najave:

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA, 18. svibnja 2022.

Tema: Moć muzeja (The Power of Museums)

Narodni muzej Zadar priprema bogat program koji se sastoji od izložbi, stručnih vodstava i radionica raznolikih tema, organizatora i suorganizatora kao i lokacija čime na najbolji način pokazujemo smisao teme ovogodišnje manifestacije – Moć muzeja. Posjet izložbama je uz naplatu ulaznice, osim za izložbe u Gradskoj loži i Gradskoj straži. Sva stručna vodstva i radionice su besplatne.

Radno vrijeme na MDM, 18. svibnja 2022.:
Prirodoslovni odjel NMZ: od 12 – 18 sati
Etnološki odjel NMZ: od 9 – 14 sati
II Palače: od 10 – 20 sati
Izložbeni paviljon NMZ Gradska loža: od 9 – 14 sati

PROGRAM:

IZLOŽBE
Prirodoslovni odjel

 • Izložba „MAHOVINE“, Prirodoslovni odjel, Medulićeva 2, Zadar, srijeda 18. 5. 2022., od 12 – 18 sati
  Nakon više od tri godine tijekom kojih je izložbeni prostor Prirodoslovnog odjela u Medulićevoj 2 bio zatvoren, u istom prostoru otvara se 21. ožujka 2022. izložba „Mahovine“. Ova je izložba postavljena kao dio obilježavanja 190-te obljetnice osnutka Narodnog muzeja Zadar, čiji je Prirodoslovni odjel dio od samog početka. Mahovine su vrlo neobične biljke. Njihova životna strategija drugačija je nego kod ostalih, viših biljaka, ali se pokazuje jako uspješnom jer su se uspjele raširiti po svim kontinentima i to na različitim staništima. Kako su građene i koliko raznolike, gdje žive i kako preživljavaju ekstremne uvjete prikazat ćemo vam kroz veliki broj živih vrsta mahovina, mahovinama iz fundusa skupljenim pred gotovo dvjesto godina koje se čuvaju u herbariju Domenica Pappafave, fotografija i mini diorama njihovih staništa. Sve ovo ne bi se moglo ostvariti bez svesrdne pomoći volontera koji pomažu u ostvarenju izložbe: profesorica i učenika Gimnazije Vladimir Nazor, Prirodoslovno grafičke škole Zadar, Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar te profesora s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Osim rada s profesoricama i učenicima za vrijeme postavljanja izložbe, nakon izložbe biti će niz radionica prilagođenih različitim uzrasnim skupinama od osnovne škole do odraslih na kojima će se učiti o mahovinama i njihovom uzgoju u vlastitom domu.

Etnološki odjel – Gradska straža

 • Izložba „ETNOLOŠKE OSOBITOSTI SJEVETNE DALMACIJE “, Narodni trg, Zadar, prizemlje, srijeda, 18. 5. 2022., od 9 – 14 sati
  Karakteristike jadranske i dinarske kulture kroz fotografije i eksponate iz fundusa odjela.
 • Izložba „SAN RANJENOG KRISTA “, Narodni trg, Zadar, 1. kat, srijeda, 18. 5. 2022., od 9 – 14 sati
  Izložbom tapiserija San ranjenog Krista iz donacije supružnika Anite i Ivana Tomljanovića predstavljamo treću tematsku cjelinu, izborom od 9 tapiserija inspiriranih sakralnim temama s naglaskom na život i smrt Kristovu. Cjelina kršćanske tematike nastala je u periodu od 1993. do 2012. godine.

II Palače

 • Izložba „RATKO PETRIĆ: BACITI ISTINU U LICE“, Providurova palača – izložbene dvorane, srijeda, 18. 5. 2022., od 10 – 20 sati. Suorganizatori: Muzej suvremene umjetnosti Zagreb i Galerija umjetnina NMZ.
  Ratko Petrić jedan je od najintrigantnijih hrvatskih suvremenih umjetnika, koji je u gotovo 50 godina umjetničkog djelovanja ostvario velik, raznorodan i osebujan opus. Retrospektivnom izložbom Baciti istinu u lice! javnosti predstavljamo prvi integralni kritički presjek cjelokupnog opusa, od kojih se mnogi radovi izlažu prvi put.
  Središnja je tema njegova umjetničkog opusa čovjek i njegova sudbina. U formalnom i sadržajnom smislu stvorio je novi oblik figuracije u hrvatskom kiparstvu 2. polovine 20. stoljeća. Ironijom, sarkazmom i groteskom, na izrazito svjež i lucidan način, propitivao je društveno-političke, kulturne i umjetničke pojave svojega doba. Bio je žestoki kritičar anomalija društvenih sustava i pojava kojima se obezvređuju univerzalne ljudske vrijednosti i slobode. Društveni angažman smatrao je nezaobilaznim dijelom umjetničkog rada. U radu ga je pokretao humanizam, svojevrsna etika antiestetike i načelo – što izravnije to snažnije! Retrospektivom predstavljamo vitalnost, suvremenost i aktualnost njegove umjetničke poruke kritičkim odabirom najvažnijih radova iz brojnih ciklusa (Pečat, Orator, Gozba, Abortus, Svevid, Bog Eros, Američki kipopis, Leterman, Crno jaje, Životinjska farma, Hrvatska kuća, Kipleraj, Izložba itd.).
 • Izložba „MODERNO – POSTMODERNO“, Kneževa palača- izložbene dvorane, srijeda, 18. 5. 2022., od 10 – 20 sati. Organizator: Galerija Umjetnina NMZ.
  Izložbom koja se vodi tezom sučeljavanja modernog i postmodernog u umjetnosti 20. stoljeća pratimo razvoj zbirke kao i samu ideju moderne koja je težila za raskidom s akademizmom, ali zadržala visoke ideale izjednačavanja umjetnika i njegova djela kao i težnje za originalnom individualnošću, te postmoderne koja se odlikuje odustajanjem od jednog viđenja stvarnosti te propagira ideju da je sve moguće, sve se odvija istovremeno, a izražava kroz eklekticizam, citatnost i aproprijaciju na sadržajnom polju slike. Izložba donosi radove u rasponu od ranog modernizma Vidovića, Miše, Babića, Šulentića, Hegedušića, do poslijeratnog modernizma Glihe, Šimunovića, Dulčića, Kulmera, Murtića, Stančića. Djela nacionalnog modernizma najbrojnije su zastupljena u fundusu, a potom slijede djela iz razdoblja postmoderne od kraja sedamdesetih godina prošloga stoljeća do danas, preko radova Tutte, Ercegović, Čeranića, do zadarskih postmodernista Zelića, Rončevića, Čerine, Švaljeka i drugih. Kao izdvojena cjelina predstavljaju se crteži Ivana Palčića te će se tako obilježiti 130. godišnjica njegovog rođenja. Izložbom se, makar u suženom opsegu, prezentiraju djela u mediju umjetničke fotografije i skulpture.
  Izložbom Moderno-postmoderno u prostoru Kneževe palače predstavljamo reducirani izbor umjetnina kojim se tek djelomično prezentiraju zbirke Galerije umjetnina pohranjene u čuvaonici.
 • Izložba „IGOR PEDIŠIĆ: USPUT – FOTOGRAFIJE S GRADILIŠTA“, Providurova palača, Kafeterija roh bau, srijeda, 18. 5. 2022., od 10 – 20 sati. Suorganizatori: Galerija umjetnina NMZ i Igor Pedišić.
  Glavni projektant kompleksa Dvije Palače, Igor Pedišić predstavlja se zanimljivim fotografijama s gradilišta obnove Providurove palače uvećanim na format 120 x 120 cm. Fotografije nisu nastale ciljano s namjerom da se izlože. Naime, projektant Pedišić snimio ih je osobnim mobitelom za redovitih obilazaka gradilišta. Uočavajući nesvakidašnje detalje i motive koji na „prvo gledanje“ nisu fotogenični, Pedišić ih vidi i snima u zanimljivim perspektivama i rakursima dajući novi pogled na Palaču. Tijekom priprema za svečano otvorenje kompleksa pokazalo se da bi bilo vrijedno izložiti ih javnosti kao osobni dokumentarno-umjetnički osvrt na obnovu.
 • Izložba „OBITELJ DEŠPALJ U OBJEKTIVU ANTE BRKANA“, srijeda, 18. 5. 2022., od 10 – 20 sati.
  Suorganizatori: Koncertni ured Zadar i Galerija umjetnina NMZ.

Izložba je fotografski hommage najpoznatijoj zadarskoj glazbeničkoj obitelji koja je ostavila izniman trag u povijesti zadarske glazbe tijekom 2. polovice 20 st. Izložbom se prikazuju skupni i pojedinačni portreti oca Šime i njegove djece Pavla, Maje i Valtera Dešpalja nastali kamerom zadarskog doajena fotografije Ante Brkana. Na fotografijama uočavamo tipičan Brkanov princip po kojem on ne režira prizor, već u maniri nezainteresiranog promatrača stoji po strani i bilježi događaje. Brkan ističe njihovu predanost svijetu glazbe i punu zaokupljenost kreativnim činom muziciranja. Posebno je istaknuta i osobnost svakoga od glazbenika i njihova međusobna povezanost u toj kolektivnoj obiteljskoj simfoniji.

 • Izložba „GRAFIČKA IGRA“, Kneževa palača – edukativna dvorana, srijeda, 18. 5. 2022., od 10 – 20 sati, organizacija Škola primjenjene umjetnosti i dizajna Zadar.
  Izložba koja okuplja učeničke grafike svih srednjih umjetničkih škola u Hrvatskoj omogućuje učenicima i mentorima priliku za javnu prezentaciju recentnih likovnih ostvarenja, no istovremeno pruža i izvrstan uvid u razlike u načinima rada i specifičnostima pojedinih škola. Projekt je prilika za povezivanje stručnjaka – i nastavnika i učenika, koje dobiva sasvim novo značenje nakon dvogodišnje pandemije virusom COVID-19, dugotrajnih razdoblja izoliranosti i održavanja nastave putem virtualnih platformi.

Izložbeni paviljon Gradska loža

 • Izložba Ivice Propadala„KRISTAL TOTAL ART“ , Narodni trg, srijeda, 18. 5. 2022., od 9 – 14 sati. Organizatori: Liga protiv raka Zadar, Narodni muzej Zadar.
  Ovom izložbom humanitarnog karaktera nastavlja se izvrsna suradnja Lige protiv raka Zadar i Narodnog muzeja Zadar koja traje već dugi niz godina.
  Nakon skoro 30 godina: Porin, Dora, Večernjakova ruža i mnoge druge kristalne statuete slikara, scenografa, dizajnera i glazbenika Ivice Propadala su prvi puta izložene i predstavljene sarajevskoj publici u Galeriji Likovne akademije i zagrebačkoj publici u Muzeju Mimara.
  Zadarska publika te radove može razgledati u Gradskoj loži.

Znanstvena knjižnica Zadar

 • Izložba „POVIJEST MUZEJSKOG DJELOVANJA U ZADRU KROZ IZBOR IZ FONDA ZNANSTVENE KNJIŽNICE ZADAR“, Znanstvena knjižnica Zadar, Ante Kuzmanića 3, Zadar , srijeda, 18. 5. 2022, 7 – 21 sati. Suorganizatori: Znanstvena knjižnica Zadar, Arheološki muzej Zadar, Muzej antičkog stakla Zadar, Narodni muzej Zadar.
  Ususret Međunarodnom danu muzeja, 18. svibnja i svečanim otvaranjem Muzeja dvije palače koje se održalo 20. travnja 2022. u Zadru. Znanstvena knjižnica organizira izbor iz fonda s kojim želi javnosti približiti povijest muzejskog djelovanja u Zadru kroz knjige i članke koje čuva u svom fondu. U suradnji sa zadarskim muzejima izložili smo osim knjižnične građe iz fonda Knjižnice i muzejske suvenire da se približi rad muzeja javnosti. Na izložbi je predstavljena isključivo građa koja se tiče službeno osnovanih muzeja, a ne muzejskih zbirki i stalnih izložbi koje nemaju status muzeja. Nastanak prvih muzejskih zbirki veže se u zadarske crkvene riznice i privatne zbirke lokalnih uglednika. Povijest zadarskih muzeja izuzetno je zanimljiva. Prvi službeni muzeja nacionalnog tima za pokrajinu Dalmaciju osnovan je 30. studenog 1832. godine pod nazivom Museo Nazionale. Radi se o prvom muzeju takvog tipa osnovanog na području današnje Republike Hrvatske iz kojeg su se formirali današnji Narodni muzej Zadar te Arheološki muzej Zadar, a iz jedne zbirke antičkog stakla Arheološkog muzeja nastao je Muzej antičkog stakla Zadar. Zanimljivost vezana za početak rada prvog zadarskog muzeja odnosno Musea Nazionale je da je bio smješten u jednoj sobi Providurove palače u kojoj je upravo ovih dana otvoren novi izložbeni prostor kompleksa Dvije palače.

STRUČNA VODSTVA
Organizator: Prirodoslovni odjel

 • Besplatno stručno vodstvo kustosice Snježane Vujčić-Karlo uz izložbu „MAHOVINE“, Prirodoslovni odjel, Medulićeva 2, Zadar, srijeda, 18. 5. 2022., od 12 – 13 sati

Organizator: Galerija umjetnina

 • Besplatno stručno vodstvo i druženje „KOD PETRIĆA NA BELAFUŽU!“, privatni park skulptura u atelijeru i kući Ratka Petrića na Belafuži, Grgura ninskog 6, Zadar, srijeda, 18. 5. 2022., od 17 – 20 sati
  Izložbom „RATKO PETRIĆ – BACITI ISTINU U LICE!“ koja se održava u Providurovoj palači predstavljamo integralni kritički presjek cjelokupnog opusa – oko 200 radova skulptura, maketa, plakata i tiskovina, radova na papiru – jednog od najintrigantnijih hrvatskih suvremenih umjetnika. Ratko Petrić tijesno je bio povezan sa Zadrom. Tu je rođen, proveo djetinjstvo, pohađao je gimnaziju, a tijekom života je za javne površine Zadra i okolice ostvario pet spomenika i 29 skulptura. Za života je postavio jedanaest skulptura u privatnom parku uz obiteljsku kuću i atelijer u zadarskom predjelu Belafuža. Obitelj Ratka Petrića pokrenula je inicijativu s Gradom Zadrom za otvaranje parka skulptura kao kulturno-turističkog sadržaja, kako je Ratko Petrić zamislio za života. Stoga, za Međunarodni dan muzeja, po prvi puta javnosti otvaramo vrata ovog privatnog parka nekonvencionalne skulpture, uz vodstvo i druženje od 17 do 20h.

Organizator: Muzej grada Zadra

 • Vodstvo kustosice Ivane Dražić (na engleskom jeziku) „PALAČE KROZ POVIJEST-KNEŽEVA I PROVIDUROVA PALAČA“, II Palače, srijeda, 18. 5. 2022., od 11 – 12 sati
  Besplatno stručno vodstvo uz šetnju kroz dvije palače i priču koju donose. Organizira se na engleskom jeziku kako bi taj dan priliku upoznavanja kulturne baštine u Kneževoj i Providurovoj palači imali strani posjetitelji.

RADIONICE
Organizator: Pedagoška služba NMZ

 • Završni performans radionice „ ZAGRLI PLES“ , Providurova palača – atrij, srijeda, 18. 5. 2022. od 10 sati
  Završni performans radionice „ ZAGRLI PLES“ koja se održava u sklopu 27. EMA-e na temu Ples. Sudionici radionica će pokazati što su naučili. Ples će izvesti djeca iz DV Radost PO Jadran predškolci. Svrha radionica je potaknuti djecu na komunikaciju s muzejskim prostorom kao mjestom koje inspirira i potiče na pokret. Voditeljica radionica je Ivona Kovačević, organizator radionica: Pedagoška služba NMZ-a (Lucija Sekula, muzejska pedagoginja)
 • Radionica „TAJNE PROVIDUROVE I KNEŽEVE PALAČE“, II Palače, srijeda, 18. 5. 2022. od 10.15 – 11.30 sati
  Sudionike se poziva da zaigraju igru otkrivanja tajni dviju palača. Pripremljene su zagonetke koje ih vode kroz prošlost velebnih zdanja smještenih u centru grada Zadra. Radionica je namijenjena djeci u dječjim vrtićima i učenicima u osnovnim i srednjim školama. Vodstvo: Lucija Sekula, muzejska pedagoginja NMZ
  Sudionici: dječji vrtić Školjkica i more
 • Radionica „AGENT NMZ“, Etnološki odjel – Gradska straža, srijeda, 18. 5. 2022. od 10.15 – 11.30 sati
  Sudionici nakon posjeta Etnološkom odjelu uz pomoć pripremljenih zagonetki istražuju prostor, a pritom i nauče nešto više o samim izloženim predmetima. Sudionici: dječji vrtić Školjkica i more
 

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / I dalje pretežno sunčano, a temperatura do 28°C. Za vikend moguć poneki pljusak

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Na Jadranu danas pretežno, a u unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Ujutro ponegdje kratkotrajna magla. Od sredine dana mjestimice jači razvoj oblaka te pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti gdje lokalno mogu biti i jače izraženi. Vjetar slab, na Jadranu umjeren sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 23 do 28 °C.

U petak u unutrašnjosti djelomice sunčano i nestabilno, uz jači razvoj oblaka ponajprije od sredine dana uz mjestimične pljuskove i grmljavinu, lokalno i jače izražene. Na Jadranu će prevladavati sunčano, a poneki pljusak može se spustiti i do obale sjevernog dijela. Vjetar uglavnom slab te će ujutro ponegdje biti magle, osobito po kotlinama i uz rijeke. Na Jadranu poslijepodne umjeren jugozapadnjak i zapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 16, na Jadranu između 17 i 21, a najviša dnevna većinom od 23 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

I dalje promjenljivo te danju i vrlo toplo, ponegdje i sparno. Prijepodne sunčanije, a od sredine dana uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice će biti pljuskova i grmljavine, osobito u unutrašnjosti lokalno moguće i izraženijih. Poneki pljusak može se spustiti i do obale, ponajprije u dane vikenda. Vjetar na kopnu uglavnom slab, pa će ujutro ponegdje biti magle, a u nedjelju će povremeno puhati i umjeren sjeveroistočnjak. Na Jadranu umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak, u nedjelju podno Velebita prolazno i bura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

TIJELOVO Nadbiskup Zgrablić predvodi misu u katedrali i procesiju središtem grada

Objavljeno

-

By

Foto: Zadarska nadbiskupija

Na svetkovinu Tijelova, u četvrtak, 8. lipnja, svečano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 19,00 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon mise u katedrali, nadbiskup Zgrablić predvodi tijelovsku procesiju središtem Zadra, od katedrale, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, u kojoj će vjernicima podijeliti blagoslov s Presvetim oltarskim sakramentom kojega će nositi za vrijeme procesije.

U proslavi svetkovine Tijelova u katedrali tradicionalno sudjeluju svećenici i puk iz zadarskih gradskih župa.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PREVENCIJA, SIGURNOST, SAMOZAŠTITA… Održana 10. sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije

Objavljeno

-

By

U utorak, 6. lipnja 2023. godine, u Zadru je održana je 10. sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije, na kojoj je usvojen Plan aktivnosti Vijeća u 2023. godini.

Spomenuti plan sadrži nacionalne i lokalne preventivne projekte vezane za problematiku prevencije ovisnosti, nasilja, trgovanja ljudima, imovinskih delikata, posebno tijekom turističke sezone, problematiku prijevara na štetu osoba treće životne dobi, kao i problematiku opasnosti od zaostalog oružja i minsko eksplozivnih sredstava te prevenciju drugih nedopuštenih ponašanja.

Načelnik Policijske uprave zadarske,  Anton Dražina u svom je izlaganju naveo podatke o stanju sigurnosti na području policijske uprave, istaknuvši značaj pripreme za turističku sezonu, a njegovi suradnici voditelj Odjela za javni red i sigurnost Marijo Tokić, voditeljica grupe za mladež u Odjelu općeg kriminaliteta Službe kriminalističke policije Ljiljana Gašperov-Dujmović te službenica za prevenciju mr. sc. Ivana Marić uključili su se u raspravu izlažući podatke iz svojih područja.

Županijski pročelnici Josip Vidov, Ante Sjauš i Krešimir Laštro te doc. dr. sc. Tomislav Klarin sa Sveučilišta u Zadru predstavili su aktivnosti u projektima „Sigurnost osoba treće životne dobi“ i „Sigurnost u turizmu Zadarske županije“, a voditeljica istoimene radne skupine Renata Vuksan u projektu „Sigurno ponašanje djece na internetu“.

Na sjednici je osnovana, a na inicijativu Policijske uprave zadarske, Radna skupina za problematiku zaštite okoliša, razloge čijeg osnivanja je obrazložio pročelnik Olivio Meštrović, a također je ukazano na važnost provođenja nacionalnog projekta „Zaštita žrtava kaznenih djela“.

Uz sve navedene, na sjednici su aktivno sudjelovali i vijećnici Županijske skupštine Vedrana Mišković i Joso Nekić, a zaključena je dogovorom zajedničkih aktivnosti svih sudionika tijekom godine s naglaskom na značaj samozaštitnog ponašanja i sigurnosti svakog pojedinca u lokalnoj zajednici, osobito tijekom turističke sezone.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu