Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Milanović na svečanoj sjednici Skupštine Zadarske županije: “Vidi se da se u Zadru radi, da se napreduje, da se otvaraju poslovi i da ljudi imaju posla.”

Objavljeno

-

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas na svečanoj sjednici Skupštine Zadarske županije povodom obilježavanja Dana Zadarske županije.

U svom obraćanju predsjednik Milanović osvrnuo se na ulaganja u projekte u Zadarskoj županiji i korištenje sredstava iz Europskih fondova.

„Kada govorimo o svim ovim projektima, ono što mene jedino zanima je koliko je bilo na stolu, koliko se nudilo i koliko smo uzeli. Zanima me samo koliko je iz Europe ponuđeno, koliko je na stolu i koliko smo ostvarili. Ako je ponuđeno 100 i ako smo uzeli 100, vrijedni smo, ali to nitko nije nikad. Ako smo uzeli 50, slabi smo i ustvari ne opravdavamo svoje članstvo u Europskoj uniji. Sami po sebi nismo u Europskoj uniji da bi se mogli pohvaliti nego zato da bismo svojoj zemlji, svojoj djeci, onima koji dolaze nakon nas, za koje živimo, radimo i stvaramo osigurali sigurnost, mir, stabilnost, predvidljivost, pun džep, debeli novčanik napunjen novcem jer bez toga nema ničega, nema slobode, nema neovisnosti, nema naoružanja. To smo mi vidjeli najbolje“, rekao je predsjednik Milanović.

Rekao je kako vidi da se u Zadru radi, da se napreduje, da se otvaraju poslovi i da ljudi imaju posla. U svom govoru predsjednik Milanović je komentirao i poziciju Hrvatske u Europi.

“Ne možemo se praviti da svi u Europi danas razmišljaju isto i da postoji jedinstven, linearni sustav vrijednosti jer bi to bila greška. Europa je različita unutar sebe. Na nama je da mislimo na sebe. To ne znači da drugom spremaš zlo, da mu kopaš jamu, to znači da si orijentiran na sebe i da si orijentiran na novce iz Europske unije koji su jedino duboko opravdanje i smisao našeg boravka u toj zajednici. Dakle, hrvatski zadatak je da svaki taj euro koji iz EU dobivamo – koristimo, da bude što manje neiskorištenih sredstava. Mi smo mala nacija od 4 milijuna ljudi kao srebrna prašina rasprostrijeta u ovom dijelu jugoistočne i Srednje Europe nekim geo-političkim čudom”, rekao je između ostalog predsjednik Milanović i zaključio kako Hrvatskoj ne trebaju podjele, “ali isto tako ne možemo tretirati društvo kao monolit u kojem svatko misli isto jer, kad bi svi mislili isto, to bi značilo da jedan misli za sve, a to nije dobro“.

Osim predsjednika Milanovića, Dan Zadarske županije u prigodnim obraćanjima čestitali su predsjednik Županijske skupštine Zadarske županije Zoran Šikić, župan Zadarske županije Božidar Longin, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU i izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske Šime Erlić i zastupnica u Hrvatskom saboru i izaslanica Hrvatskog sabora Grozdana Perić. Tom prigodom su dodijeljene nagrade i priznanja ovogodišnjim laureatima.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu