Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Gradonačelnik Dukić studentima: “Ne budite po strani kad je društveni život Zadra u pitanju”

Objavljeno

-

Sveučilište u Zadru je Svečanom sjednicom obilježio 20. godišnjicu postojanja. Sjednici su uz rektoricu prof. dr. sc. Dijanu Vican i prorektore Sveučilišta u Zadru nazočili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanica premijera i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, apostolski nuncij Giorgio Lingua, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, župan Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, saborska zastupnica Sabina Glasovac, državni tajnici Ivica Šušak i Šime Erlić, v. d. ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje Sandra Bezjak, rektori i prorektori hrvatskih sveučilišta, nekadašnji rektori prof. dr. sc. Dr. hc Ante Uglešić i prof. dr. sc. Damir Magaš te brojni drugi uglednici.

– Svi smo ponosni na Zadar, jedno od ključnih središta hrvatske kulture i umjetnosti, grad bogatog stvaralaštva i tradicije, jednu od kolijevki njegovanja našeg jezika, zahvaljujući Zoraniću i Barakoviću. Zadar je jedan od prepoznatljivih simbola Mediterana a njegovo sveučilište zalog trajnog rasta i budućnosti ovog grada, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Predsjednica Rektorskog zbora prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija uime svih rektora i prorektora pohvalila je napredak Sveučilišta u Zadru, koje se profiliralo kao moderno sveučilište koje ima specifični identitet čuvara humanističkih i društvenih znanosti ali i daleko šire. Župan Božidar Longin podsjetio je kako je u Domu Županije održan sastanak nakon kojega je pokrenuta inicijativa o osnivanju Sveučilišta u Zadru. Sveučilište se postupno razvijalo osnivajući nove odjele, ulažući u prostorne kapacitete i kadar, a suradnja između Županije i Sveučilišta uvijek je bila kvalitetna i puna međusobnog razumijevanja i poštovanja.

Gradonačelnik Branko Dukić pozdravio je posebice studente, od kojih mnogi nakon dolaska na studij postanu Zadrani, zaljube se u grad ili partnera, zaposle se i ostanu.

– Danas vas, ne kao gradonačelnik, nego kao vaš sugrađanin želim zamoliti da ne stojite po strani kad je društveni život Zadra u pitanju. Mnogi od vas sigurno imaju potencijal biti među najboljima. Ako vi ne istupite, onda će doći neki drugi, koji možda nisu vrijedni i sposobni, koji ni svoj posao ne znaju raditi dobro, ali su dovoljno glasni i spremni baviti se onim čemu nisu dorasli. Stvarno želite da takvi sutra vode vaš grad? Vjerujem u vas i nadam se da ćete preuzeti svoju ulogu i u skoroj budućnosti voditi ovaj grad u pravom smjeru, poručio im je gradonačelnik Dukić.

Dvadesetu obljetnicu osnutka sveučilišta svojim je dolaskom uveličao predsjednik RH Zoran Milanović, koji je rekao kako je ovo uvijek bio važan i napredan grad, s posebnom poviješću, u kojem su u 12. stoljeću papu dočekivali s hrvatskim napjevima. Njegovo sveučilište je biser koji treba njegovati i stalno graditi.

– Budite konzervativni, skeptični u onome što stvarno možete. Ovo sveučilište ima svoju posebnost i svoju klasu, ne može i ne mora biti dobro u svemu i ne treba imati preveliku ambiciju. Mi nismo siromašna zemlja, morali bismo više ulagati u visoko obrazovanje, imamo novca za to. U nadi da će ovaj grad i sveučilište dalje napredovati, želim da vas pomaze dobre vijesti, rekao je predsjednik Milanović.

Rektorica Vican osvrnula se ukratko na povijest Sveučilišta i uputila pogled prema njegovoj budućnosti.

– Prije 20 godina oživotvorili smo povijesnu istinu o postojanju visokog učilišta na području Jugoistočne Europe upravo u Zadru i odlukom Sabora RH postali smo obnovljeno sveučilište – Sveučilište u Zadru. Humanističko-društveni korijeni bili su dovoljni za prepoznavanje perspektivnosti našeg Sveučilišta 2002. godine, s novim strateškim ciljevima u novom povijesnom vremenu razvoja Republike Hrvatske. Od tada do danas imamo nove korijene u zdravstvenom području, agronomiji, ekologiji, akvakulturi, geografiji kao interdisciplinarnom području, pomorstvu, teologiji, informatici, rekla je rektorica Vican.

Sveučilišnu zajednicu čini 5.500 studenata i 650 zaposlenika, od kojih je 440 u znanstvenom i/ili nastavnom zvanju.

– Sa svim tradicijskim elementima pridružili smo se Europskom prostoru visokog obrazovanja, dosizanju vrijednosti znanja vjerujući da je obrazovanje jedinstveno područje, jer se dotiče svakog čovjeka. Vrijednost jednog sveučilišta nije samo obrazovanje, nego i znanost, istraživanje, kreiranje novih studijskih programa, povezivanje s lokalnom i regionalnom zajednicom, osmišljavanje novih modela učenja, te osmišljavanje svijeta prilika za mlade u ovom mijenjajućem svijetu, istaknula je rektorica, spominjući velike projekte koje su kroz Ured za znanost, projekte i transfer tehnologija realizirani ili ugovoreni, poput novog studentskog doma s restoranom i obnove stare Tehničke škole, ali i članstvo u alijansi europskih Sveučilišta EU-CONEXUS.

– Za nas je Sveučilište projekt: kritičkog zagovora i kulture tolerancije; projekt istraživačkih putovanja u timovima, koja uključuju studente; projekt rasadništva znanstvenih istina i vjere da se može učiti na malim sveučilištima i od malih sveučilišta. U našem su zagrljaju svi oni koji se pridružuju takvim stremljenjima, zaključila je Vican, zahvaljujući svima koji su tome doprinijeli.

U povodu 20. obljetnice za višegodišnju suradnju priznanja su dodijeljena tvrtki Tankerska plovidba i Športskom centru Višnjik. Nagrade su primili direktori Mario Pavić i Denis Karlović. U glazbenom dijelu programa nastupili su Gudački trio Veljak i sopranistica Nela Šarić.

Izvor: Sveučilište u Zadru

 

ZADAR / ŽUPANIJA

DOBRO JE ZNATI… / Ove nedjelje u Zadru rade sljedeće trgovine…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Put Stanova 46 – od 7 do 21

Put Nina 89 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Zrinsko – Frankopanska ulica 1 – 07:00-21:00

Ante Starčevića 15 – 07:00-21:00

Put Vrela 2 – od 07:00-21:00

Ulica Stjepana Radića 1 – od 07:00-21:00

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

KALENDAR / Donosimo raspored hodočašća župa, Zavjetnih dana i duhovne obnove u svetištu sv. Šime u Zadru…

Objavljeno

-

By

foto: Ines Grbić/Zadarska nadbiskupija

Organizirana hodočašća vjernika iz župa Zadarske nadbiskupije u svetište sv. Šime u Zadru započinju u subotu, 24. veljače. Tim povodom, don Damir Šehić, čuvar svetišta sv. Šime, objavio je kalendar s rasporedom svih hodočašća, zavjetnih dana i duhovnih obnova za 2024. godinu.

Sa župnicima u Zadarskoj nadbiskupiji, don Damir je dogovorio termine za pohod 72 župe iz Zadarske nadbiskupije, čija će se hodočašća svake subote od 2. ožujka do 3. studenog održavati u svetištu sv. Šime.

Dosada su u svetište sv. Šime organizirano, s unaprijed određenim datumom pohoda hodočastile 23 zadarske župe. Stoga ovo unaprijed utvrđeno sudjelovanje 72 župe predstavlja novo duhovno gibanje i stvarnost u Zadarskoj nadbiskupiji. Uz župe, dogovorena su i hodočašća crkvenih pokreta i zajednica iz Zadarske nadbiskupije. Za vrijeme hodočašća vjernici će sudjelovati u pobožnosti sv. Šimi, misnom slavlju, počastiti svečevu relikviju pojedinačnim pohodom ispred škrinje sv. Šime  i upoznati se s poviješću svetišta.

„U organizaciji župa, svećenici su rado prihvatili dovesti svoje vjernike u svetište sv. Šime, znajući što sv. Šime predstavlja Zadranima i puku cijele Nadbiskupije kao drevno svetište i mjesto čašćenja sv. Šime već osam stoljeća. Prihvaćajući poziv na hodočašće, svećenici su podržali poticaj da se organiziranim i sustavno određenim dolascima hodočasnika iz svih zadarskih župa obnovi kult štovanja sv. Šime“, rekao je don Damir.

Uz hodočašća župljana iz svih krajeva Zadarske nadbiskupije subotom, u svetištu sv. Šime svakog 8.-og u mjesecu će se slaviti Zavjetni dan, s osobitom molitvenom nakanom za bolesne i razne potrebne. I dosada se svakog 8.-og u mjesecu u crkvi sv. Šime služila misa s nakanom za bolesne, utječući se u dan čiji je datum svečev blagdan (8. listopada) zagovoru sv. Šime.

Novost najavljenih Zavjetnih dana svakog 8.-og u mjesecu, od ožujka do rujna 2024. je u tome što će misna slavlja toga dana u svetištu sv. Šime predvoditi svećenici iz hrvatskih nad/biskupija te voditelji hrvatskih svetišta. Od ožujka, redom po mjesecima, zadarsko svetište će pohoditi i u njemu misu 8.-og predslaviti: Josip Šimatović (Svetište Hrvatskih mučenika na Udbini), Ivan Vučak (Krašić), Stipan Šurlin (Vepric), Kristijan Zeba (Viškovo), Krešimir Mateša (Katedrala sv. Jakova u Šibeniku), Tomislav Hačko, vicepostulator kauze bl. Alojzija Stepinca i Josip Ivanović (svetište sv. Nikole Tavelića, Šibenik).

Treća novost u duhovnoj ponudi svetišta sv. Šime su mjesečne jednodnevne duhovne obnove subotom koje će se održavati od ožujka do kolovoza, a predvoditelji su: fra Ivan Marija Đuzel, p. Ike Mandurić, p. Stjepan Ivan Horvat, don Josip Mužić, fra Ante Vučković i don Damir Stojić.

„Svećenici iz drugih biskupija rado su prihvatili dolazak te predvođenje zavjetnih dana i duhovnih obnova. Neki su već bili u svetištu sv. Šime, a neki će ga prvi put pohoditi. Zahvaljujem svima za odaziv i podršku. Svaki mjesec će se održati duhovna obnova kao duhovna okrepa i susret duhovnog zajedništva u prisutnosti sv. Šime. Želja nam je otvoriti vrata svetišta sv. Šime i ponuditi svim vjernicima Zadarske nadbiskupije, ali i drugih nad/biskupija susret s relikvijom, tijelom sv. Šimuna, da mu ljudi prinesu svoje molitve i potrebe. Uz unaprijed utvrđeni raspored hodočašća, svetište je otvoreno za svaku dodatno izraženu želju da se pojedinačno ili u grupama pohodi sv. Šime, i drugih dana u tjednu, prema dogovoru, kako bi se organiziralo vodstvo kroz crkvu i misa u svetištu koje nazivamo ‘svetište života’. Potičem na osobitu molitvu za djecu, mlade i obitelji“, rekao je don Damir. Šehić tijek hodočasničke sezone promatra i kao doprinos u Godini molitve koju je odredio papa Franjo ususret proslavi Jubileja 2025. godine.

„U Godini molitve, Sveta Stolica je osobito istaknula značaj svetišta i pohoda vjernika svetištima, nazivajući svetišta ‘kućom molitve’. Crkva pred vjernika stavlja svetište kao osobiti molitveni i duhovni ambijent u kojem ljudi dodatnim predanjem i s posebnom nakanom pronalaze mir i nadu“, rekao je don Damir, pozivajući sve vjernike iz Zadarske nadbiskupije i iz drugih hrvatskih biskupija te sve ljude dobre volje da hodočaste u svetište sv. Šime.

Don Damir podsjeća na susret pape Franje s rektorima i djelatnicima u svetištima koji je održan u Vatikanu u studenom 2023., kao 2. Međunarodni susret rektora svetišta. „U svetišta se odlazi moliti, stjecati pouzdanje u budućnost i pronaći utjehu zbog tereta, boli i briga koje opterećuju tijelo i duh. Neka stoga ta sveta mjesta obiluju utjehom i milosrđem. To znači također razlučivati o izboru svećenika za ispovijed, kako se ne bi dogodilo da oni koji dolaze u ispovjedaonicu naiđu na zapreke u življenju potpunog pomirenja“, rekao je tom prigodom papa Franjo, govoreći o svetištima kao  povlaštenim mjestima molitve.

„Važno je i da svetišta posebnu pozornost posvete klanjanju, jer okolina i ozračje naših crkvi ne pozivaju uvijek na sabranost i klanjanje. Pomalo smo izgubili osjećaj za klanjanje. Trebamo ga ponovno steći“, potaknuo je rektore svetišta papa Franjo, izražavajući želju da se kod hodočasnika potiče iskustvo kontemplativne šutnje i klanjanja u tišini. To znači pomoći im da usmjere pogled na bitne stvari vjere.

„Klanjanje ne znači udaljavanje od života; to je prostor u kojem dajemo smisao svemu, kako bismo primili dar Božje ljubavi. Drugi dar je dar utjehe, otajstvo utjehe. U svetišta odlazimo kako bismo bili utješeni. Koliko ljudi odlazi tamo jer u svojem duhu i tijelu nose teret, bol, brigu. Bolest voljene osobe, gubitak člana obitelji, brojne situacije u životu često su uzrok samoće i žalosti, koje se polaže na oltar i čeka odgovor. Utjeha nije neka apstraktna ideja i ne čine je prije svega riječi, nego suosjećajna i nježna blizina koja obuhvaća bol i patnju. Suosjećajna i nježna blizina – to je Božji stil. On je blizak, suosjećajan i nježan“, istaknuo je papa Franjo, rekavši da „utješiti znači učiniti Božje milosrđe opipljivim“. Stoga u svetištima ne smije nedostajati „službe utjehe“.

„Neka utjeha i milosrđe obiluju u našim svetištima. Nada je potrebna svakom hodočasniku jer u svetište se ide da bi se budućnost gledala s većim pouzdanjem. To pokazuje sâma gesta hodočašća: tko kreće na put, u potrazi je za sigurnim odredištem. Svojom molitvom traži nadu, jer zna da jednostavna i ponizna vjera može zadobiti milost koja mu je potrebna. Stoga je važno da se po povratku kući osjeća uslišan i ispunjen mirom“, rekao je Papa. Papa je potaknuo i da se u svetištima velika pažnja posvećuje prihvatu hodočasnika, da ih se lijepo primi. „Pastoralnu brigu valja posvetiti i kada hodočasnici napuštaju svetište kako bi se vratili svom uobičajenom životu. Neka prime riječi i znakove nade, kako bi završeno hodočašće dobilo svoj puni smisao“, poručio je papa Franjo govoreći o duhu svetišta i poticajima što bi trebalo ponuditi hodočasnicima i tragateljima osobite Božje pomoći i zagovora svetaca u životu ljudi koji pohode svetišta.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VELIKI SKUP U ZADRU / Hrvatski Lionsi o djeci s malignim bolestima

Objavljeno

-

By

Maligne bolesti kod djece, tema je  velikog skupa hrvatskih Lionsa, najavljenog za subotu, 02. ožujka u Zadru. Ta je tema  jedan od glavnih fokusa u djelovanju svih Lionsa u svijetu. Svojim aktivnostima žele pripomoći rješavanju problema koji prate oboljelu djecu i njihove roditelje, kako u praktičnim pitanjima, tako i u  zakonskim okvirima.

Sjednica će se održati u Kazalištu lutaka Zadar s početkom u 10,30 sati kad je,  na rasporedu predstava „Ja vidim“, Teatra Forno iz Osijeka, predstava koja problematizira tu, svima bolnu i osjetljivu temu.  Predviđeno je  i jedno takvo svjedočenje, a u nastavku će se predstaviti  „Krijesnice“ , udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima. Stručno će predavanje  održati pedijatrica doc.dr.sc.prim. Branka Polić, predstojnica Klinike za dječje bolesti u Splitu.

Namjera je Lionsa da nakon skupa, u suradnji s udrugama djece s malignim bolestima  te stručnjacima iz te  zdravstvene domene,  na više načina pomognu bolesnoj djeci i njihovim obiteljima. Uz prikupljanje sredstava kojima bi im se olakšao odlazak i  boravak u jednom od četiri centra u Hrvatskoj te pomoglo udrugama koje u tim gradovima imaju stanove u najmu,  u planu je izraditi i provesti anketu u vezi potreba djece onkoloških bolesnika i tako prikupiti relevantne podatke koji bi se izložili saborskom Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku. Lionsi, tako, žele  aktivno sudjelovati u traženju izmjena zakonske regulative  i uvođenju obveznih prava na razini cijele države. Uključit će se, uz to, u sustavno praćenje djece koja su se izliječila od te opake bolesti, a prijete im ozbiljne dugotrajne posljedice te  potaknuti nabavu aparata za protonsko zračenje kakvoga za sada u nas nema,  a mogao bi značajno unaprijediti liječenje.  Jer, statistika je porazna – u Hrvatskoj  godišnje od malignih bolesti obolijeva 158 djece i mladih do 19 godina i umire njih  48,  u Zadarskoj županiji ih godišnje obolijeva 7 a umire dvoje.

Lionsi su, poznato je, najveća humanitarna udruga u svijetu i u svom se djelovanju, između ostalog fokusiraju na sljepoću i slabovidnost, dijabetes, karcinom kod djece, ekologiju i borbu protiv gladi. Hrvatski su Lionsi, pod vodstvom svog najvišeg dužnosnika, guvernera Milorada Stanića  u posljednjih nekoliko mjeseci održali tematske sjednice o slijepima i slabovidnima te o dijabetesu i sad je u Zadru na redu treća – Lionsi i maligne bolesti kod djece.  Kako svako njihovo okupljanje prati i humanitarna akcija, ovom će se prigodom pomoći dvojici dječaka, onkoloških pacijenata sa zadarskog područja. Jednome će se donirati laptop te, uz to,  prikupljati sredstva kojima bi se njima i njihovim roditeljima olakšala nabava skupih pripravaka i putovanja, odnosno dugotrajan boravak u nekom od centara, kakvog u Zadru nema.

Dio sredstava prikupit će se i na  obilježavanju 25 godina postojanja i djelovanja Lions kluba Zadar. Svečanost će se održati istog dana kad i sjednica, dakle, 2. ožujka u večernjim satima u hotelu A´ Mare. Zadarski će Lionsi tom prigodom predstaviti dio svojih humanitarnih aktivnosti u protekla dva i pol desetljeća.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu