Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Gradonačelnik Dukić studentima: “Ne budite po strani kad je društveni život Zadra u pitanju”

Objavljeno

-

Sveučilište u Zadru je Svečanom sjednicom obilježio 20. godišnjicu postojanja. Sjednici su uz rektoricu prof. dr. sc. Dijanu Vican i prorektore Sveučilišta u Zadru nazočili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanica premijera i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, apostolski nuncij Giorgio Lingua, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, župan Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, saborska zastupnica Sabina Glasovac, državni tajnici Ivica Šušak i Šime Erlić, v. d. ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje Sandra Bezjak, rektori i prorektori hrvatskih sveučilišta, nekadašnji rektori prof. dr. sc. Dr. hc Ante Uglešić i prof. dr. sc. Damir Magaš te brojni drugi uglednici.

– Svi smo ponosni na Zadar, jedno od ključnih središta hrvatske kulture i umjetnosti, grad bogatog stvaralaštva i tradicije, jednu od kolijevki njegovanja našeg jezika, zahvaljujući Zoraniću i Barakoviću. Zadar je jedan od prepoznatljivih simbola Mediterana a njegovo sveučilište zalog trajnog rasta i budućnosti ovog grada, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Predsjednica Rektorskog zbora prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija uime svih rektora i prorektora pohvalila je napredak Sveučilišta u Zadru, koje se profiliralo kao moderno sveučilište koje ima specifični identitet čuvara humanističkih i društvenih znanosti ali i daleko šire. Župan Božidar Longin podsjetio je kako je u Domu Županije održan sastanak nakon kojega je pokrenuta inicijativa o osnivanju Sveučilišta u Zadru. Sveučilište se postupno razvijalo osnivajući nove odjele, ulažući u prostorne kapacitete i kadar, a suradnja između Županije i Sveučilišta uvijek je bila kvalitetna i puna međusobnog razumijevanja i poštovanja.

Gradonačelnik Branko Dukić pozdravio je posebice studente, od kojih mnogi nakon dolaska na studij postanu Zadrani, zaljube se u grad ili partnera, zaposle se i ostanu.

– Danas vas, ne kao gradonačelnik, nego kao vaš sugrađanin želim zamoliti da ne stojite po strani kad je društveni život Zadra u pitanju. Mnogi od vas sigurno imaju potencijal biti među najboljima. Ako vi ne istupite, onda će doći neki drugi, koji možda nisu vrijedni i sposobni, koji ni svoj posao ne znaju raditi dobro, ali su dovoljno glasni i spremni baviti se onim čemu nisu dorasli. Stvarno želite da takvi sutra vode vaš grad? Vjerujem u vas i nadam se da ćete preuzeti svoju ulogu i u skoroj budućnosti voditi ovaj grad u pravom smjeru, poručio im je gradonačelnik Dukić.

Dvadesetu obljetnicu osnutka sveučilišta svojim je dolaskom uveličao predsjednik RH Zoran Milanović, koji je rekao kako je ovo uvijek bio važan i napredan grad, s posebnom poviješću, u kojem su u 12. stoljeću papu dočekivali s hrvatskim napjevima. Njegovo sveučilište je biser koji treba njegovati i stalno graditi.

– Budite konzervativni, skeptični u onome što stvarno možete. Ovo sveučilište ima svoju posebnost i svoju klasu, ne može i ne mora biti dobro u svemu i ne treba imati preveliku ambiciju. Mi nismo siromašna zemlja, morali bismo više ulagati u visoko obrazovanje, imamo novca za to. U nadi da će ovaj grad i sveučilište dalje napredovati, želim da vas pomaze dobre vijesti, rekao je predsjednik Milanović.

Rektorica Vican osvrnula se ukratko na povijest Sveučilišta i uputila pogled prema njegovoj budućnosti.

– Prije 20 godina oživotvorili smo povijesnu istinu o postojanju visokog učilišta na području Jugoistočne Europe upravo u Zadru i odlukom Sabora RH postali smo obnovljeno sveučilište – Sveučilište u Zadru. Humanističko-društveni korijeni bili su dovoljni za prepoznavanje perspektivnosti našeg Sveučilišta 2002. godine, s novim strateškim ciljevima u novom povijesnom vremenu razvoja Republike Hrvatske. Od tada do danas imamo nove korijene u zdravstvenom području, agronomiji, ekologiji, akvakulturi, geografiji kao interdisciplinarnom području, pomorstvu, teologiji, informatici, rekla je rektorica Vican.

Sveučilišnu zajednicu čini 5.500 studenata i 650 zaposlenika, od kojih je 440 u znanstvenom i/ili nastavnom zvanju.

– Sa svim tradicijskim elementima pridružili smo se Europskom prostoru visokog obrazovanja, dosizanju vrijednosti znanja vjerujući da je obrazovanje jedinstveno područje, jer se dotiče svakog čovjeka. Vrijednost jednog sveučilišta nije samo obrazovanje, nego i znanost, istraživanje, kreiranje novih studijskih programa, povezivanje s lokalnom i regionalnom zajednicom, osmišljavanje novih modela učenja, te osmišljavanje svijeta prilika za mlade u ovom mijenjajućem svijetu, istaknula je rektorica, spominjući velike projekte koje su kroz Ured za znanost, projekte i transfer tehnologija realizirani ili ugovoreni, poput novog studentskog doma s restoranom i obnove stare Tehničke škole, ali i članstvo u alijansi europskih Sveučilišta EU-CONEXUS.

– Za nas je Sveučilište projekt: kritičkog zagovora i kulture tolerancije; projekt istraživačkih putovanja u timovima, koja uključuju studente; projekt rasadništva znanstvenih istina i vjere da se može učiti na malim sveučilištima i od malih sveučilišta. U našem su zagrljaju svi oni koji se pridružuju takvim stremljenjima, zaključila je Vican, zahvaljujući svima koji su tome doprinijeli.

U povodu 20. obljetnice za višegodišnju suradnju priznanja su dodijeljena tvrtki Tankerska plovidba i Športskom centru Višnjik. Nagrade su primili direktori Mario Pavić i Denis Karlović. U glazbenom dijelu programa nastupili su Gudački trio Veljak i sopranistica Nela Šarić.

Izvor: Sveučilište u Zadru

 

ZADAR / ŽUPANIJA

GRADU BIOGRADU 11 MILIJUNA ZA NADOGRADNJU DJEČJEG VRTIĆA Bit će mjesta u vrtiću za svu djecu s područja grada!

Objavljeno

-

By

U okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova, prvi Poziv“, objavljenog od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja koji se provodi u sklopu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti 2021.-2026. godine, Gradu Biogradu na Moru su odobrena bespovratna sredstva u iznosu 11.016.000,00 HRK za projekt „Rekonstrukcija zgrade dječjeg vrtića Biograd“.

Svrha projekta je osigurati infrastrukturne i materijalne kapacitete za povećanje dostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja svoj djeci bez obzira na socioekonomski status.

Projektom će se dograditi i nadograditi postojeći objekt predškolske ustanove DV Biograd na predjelu Kosa u Biogradu na Moru. Provedba projekta rezultirati će povećanjem broja dnevnih boravaka ( 9 dodatnih dnevnih boravaka – 1 za jasličnu i 8 za vrtićke skupine) čime će se povećati kapacitet novih učionica i broj izgrađenih mjesta u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju (172 mjesta). Nakon provedbe projekta ukupan broj mjesta u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju iznositi će 316 te će biti 17 dnevnih boravaka (3 za jaslične i 14 za vrtićke skupine).

Provedba projekta rezultirati će osiguranim mjestima u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju za svu djecu na području Grada Biograda na Moru.

Planirana rekonstrukcija: U prizemlju sa sjeveroistočne strane dograđuju još 2 sobe za boravak djece s pratećim sadržajima, a s jugoistočne strane dograđuje se 1 soba za boravak djece s pratećim sadržajima te novi kuhinjski pogon. Sa sjeveroistočne strane dograđuje se novi ulaz te se dio prizemlja reorganizira u skladu s novim potrebama. Na katu se nadograđuje još ukupno 6 soba za boravak djece s pratećim sadržajima od kojih se dvije mogu razdvojiti prema potrebi (višenamjenski prostor – dvorana za predstave/radionice).

Planiranom rekonstrukcijom proširuje se prostorni kapacitet dječjeg vrtića za 9 soba dnevnog boravka s pripadajućim sanitarnim i garderobnim prostorijama i terasama. Također, zahvatom će se urediti vanjski prostori: prilazni putevi, parkiralište, dvorište, slobodne i zelene površine koji će biti ograđeni i sigurni za djecu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Briševo u četvrtak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu dana 08.12.2022. godine (četvrtak) u vremenu od 09:00do 14:00h bez vode biti će potrošači u mjestu Briševo.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Samostalne satnije Briševo kod k.br.47.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POZIV IZ GRADA: U petak javna tribina o gospodarenju otpadom – svi su pozvani!

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Obavještavaju se građani da Grad Zadar organizira javnu tribinu o gospodarenju otpadom, koja će se održati u petak 9. prosinca 2022.g. u Velikoj vijećnici Grada Zadra, Narodni trg 1 s početkom u 11.00 sati, priopćeno je.

Svrha tribine je educiranje i informiranje građana o gospodarenju otpadom, odgovornom postupanju s komunalnim otpadom uključujući razvrstavanje otpada te upoznavanje sa zakonskim propisima i obvezama.

 Tribina je otvorena za sve zainteresirane, te se ovim putem pozivaju građani da se odazovu na javnu tribinu o aktualnostima iz područja gospodarenja otpadom.

Tribinu će voditi izv.prof.dr.sc. Sanja Kalambura, stručnjakinja u području gospodarenja otpadom s Veleučilišta Velika Gorica.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu