Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) DAN POMORSKOG ODJELA SVEUČILIŠTA U ZADRU Nacrte za Pomorski odjel radili su silbljanski kapetani, kaljski ribari i privlački sabunjari

Objavljeno

-

U okviru proslave Dana Sveučilišta, u Svečanoj dvorani održan je Dan Pomorskog odjela. Riječ je odjelu utemeljenom 2004. godine, na kojemu su se do sada izvodila dva preddiplomska studija – brodostrojarstvo i tehnologija pomorskog prometa te nautika i tehnologija pomorskog prometa. Od sljedeće akademske godine kreće i diplomski studij „Upravljanje u pomorstvu“, čime će zadarsko sveučilište napokon dobiti potpunu vertikalu u obrazovanju pomorskog kadra.

O značaju ovog odjela, ali i pomorstva u zadarskom kraju, govori činjenica da su svečanosti nazočili državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, lučki kapetan Alen Rukavina, v.d. ravnatelja Lučke uprave Zadar Đoni Štambuk, ravnatelj Županijske lučke uprave Davor Škibola, direktor Tankerske plovidbe Mario Pavić, načelnik pomorske policije Romano Landeka, ravnateljica Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu Alana Vukić, dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci Alen Jugović, prodekanica Pomorskog fakulteta u Splitu prof. dr. sc. Merica Slišković, ravnatelj Pomorske škole u Zadru Marin Perinić, predsjednik Županijske skupštine Zoran Šikić, dogradonačelnik Zadra Ante Babić, načelnik Privlake Gašpar Begonja…

– Zadar je zahvaljujući pomorstvu od davnina bio povezan s globalnim trendovima. I suvremena globalizacija nezamisliva je bez pomorstva, koje upućuje na razmjenu roba, ideja, tehnologija. Da bi se Zadar održao kao važno pomorsko središte, bilo je potrebno realizirati ideju o osnivanju Pomorskog odjela, a to je učinjeno prije 18 godina, istaknuo je u pozdravnoj riječi prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić.

– U Hrvatskoj se volimo ponositi pomorstvom, koje nije samo dio kulturne baštine, nego i dio života. Hrvatsku ne možemo zamisliti bez Jadranskog mora, otoka i obale i oni kojih taj prostor nastanjuju. Leuti, bracere, trabakuli, pasare, batele, krasno govore o značaju pomorstva za našu državu. Međutim, moramo se odmaknuti od ideje da je primorska Hrvatska samo ovaj mali dio uz obalu. Na karti svijeta i Zagreb je primorski grad, jer je samo stotinjak kilometara udaljen od mora. Cijelu Hrvatsku moramo promatrati kao pomorsku zemlju, a vjerujem da ćemo sustavnim radom uspjeti promijeniti tu svijest, rekao je Faričić.

Pročelnik doc. dr. sc. Luka Grbić nazvao je Pomorski odjel brodom koji danas navršava 18 godina. Njegove nacrte napravili su davno silbljanski kapetani, pa kaljski ribari, privlački sabunjari, a svako otočno mjesto ima svoju skicu i nacrt za ovaj „brod“ Pomorskog odjela.

– Pomorska povijest daje nam za pravo reći da je u gene naših pomoraca utkan genetski kod za opstanak na moru, za kroćenje njegove sile, za uživanje na moru i život od njega. Hvala svima koji su nas podržali, pomorske fakultete u Rijeci i Splitu, a posebno sve uprave Tankerske plovidbe od osnutka do danas. U godinama koje su pred nama bit ćemo usmjereni na jače povezivanje akademske zajednice s društvom i gospodarstvom u cjelini i usklađenje studijskih programa i tečajeva sa zahtjevima tržišta, rekao je pročelnik Grbić.

Stručni rad Nautičkog odsjeka predstavio je zamjenik pročelnika doc. dr. sc. Mate Barić, Brodostrojarski odsjek doc. dr. sc. Ivica Glavan, a projektne aktivnosti doc. dr. sc. Ana Gundić.

Na kraju svečanosti zahvalnice za suradnju uručene su Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Tankerskoj plovidbi i Pomorskom fakultetu u Splitu. U prigodnom programu nastupila je klapa Leut.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

UTVRDA FORTE / Za rekreativce i zadarske goste – u svibnju ne propustite “Noć tvrđava 2024.”

Objavljeno

-

By


Perivoj Vladimira Nazora / 10.05.2024. – 10.05.2024.

Zadar je grad svjetske baštine, a na UNESCO listi nalazi se upravo zbog fortifikacijske arhitekture koja je dio lokaliteta serijskog dobra “Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. st.: Stato da Terra- zapadni Stato da Mar”. Obrambeni sustav Zadra sastoji se od gradskih zidina te utvrde Forte pred samim gradom. Utvrda Forte, izgrađena u drugoj polovini 16. st. za vrijeme Mletačke uprave, danas je među Zadranima uglavnom percipirana kao javni park – Perivoj Vladimira Nazora. 

Program Noći tvrđava u utvrdi Forte donijet će aktivnosti koje se inače održavaju u ovom parku: rekreativne sportske aktivnosti, ali će biti priređena i događanja kojima će se među Zadranima i njihovim gostima podignuti svijest o tome da se radi o utvrdi 16. stoljeća koja je izgrađena kao ključna točka obrane Zadra u vrijeme Mletačke republike. Ova renesansna utvrda vrhunski je primjer graditeljske baštine, ali i spomenik parkovne arhitekture, odnosno izniman primjer prirodne baštine. 

PROGRAM

8:30 – 10:00 Demonstracija treninga nordijskog hodanja i korektivne vježbe za građane, – aktivnost provodi Ivan Gobin iz Sportske zajednice Grada Zadra.

10:00 – 12:00 Edukativni program za djecu: Zelena dota 1. – aktivnost provodi Morana Bačić iz ustanove Natura Jadera.

10:00 – 12:00 Turnir u društvenim igrama: šah i mlin. – aktivnosti provode Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić iz Muzeja antičkog stakla te Ivan Jakić iz Šahovskog kluba Zadar.

15:00-17:00 Turnir u društvenim igrama: šah i mlin. – aktivnosti provode Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić iz Muzeja antičkog stakla te Ivan Jakić iz Šahovskog kluba Zadar.

17:00 – 18:00 Utrka „Fortius“ kroz utvrdu „Forte“. – aktivnost provodi Edi Stipić iz Atletskog kluba „Fortius“.

18:00 – 19:30 Razgled utvrde „Forte“ i Perivoja „Vladimir Nazor“ – aktivnost provode Mirna Petricioli iz tvrtke Nasadi i Zrinka Brkan Klarin iz Grada Zadra, UO za kulturu i šport.

20:00 – Koncert Oridano Gypsy Jazz Band

 
Nastavi čitati

Grad

JOŠ PET DANA! / Sedmo izdanje Street Food Festivala: Kulinarski i glazbeni spektakl na Puntamici

Objavljeno

-

By

Zadarski Street Food Festival ponovno oduševljava posjetitelje kombinacijom vrhunske hrane i živih izvedbi domaćih glazbenih zvijezda

Najpoznatiji gastronomski i glazbeni događaj u Zadru – Street Food Festival –  vraća se po sedmi put na omiljeno mjesto okupljanja ljubitelja dobre hrane i glazbe – na Puntamiku! Od 26. travnja do 5. svibnja ova će destinacija postati vaše omiljeno odredište.

Ovaj festival postao je nezaobilazna destinacija za sve posjetitelje, bilo domaće i strane, koji žele uživati u jedinstvenom spoju okusa i ritmova uz predivan pogled na more.

Street Food Festival poznat je po svojoj raznovrsnoj ponudi hrane koja seže od tradicionalnih lokalnih specijaliteta do egzotičnih internacionalnih delicija koju s entuzijazmom spremaju najbolji zadarski ugostitelji. Posjetitelji će u čak deset dana imati priliku kušati sve – od sočnih burgera i tacosa do egzotičnih azijskih jela i slatkih poslastica, dok će se istovremeno zabavljati uz izvrsnu glazbu domaćih izvođača.

Na najljepšu pozornici u Dalmaciji stiže Sandi Cenov, genijalna ekipa iz TBF-a,  Petar Dragojević i energična Indira!

Atmosfera na festivalu bit će nezaboravna, kao i uvijek, uz odlične nastupe koji će posjetitelje držati na nogama do kasno u noć.

Sedmo izdanje Street Food Festivala na Puntamici očekuje se kao najveće do sada, s više izlagača hrane i još raznovrsnijim glazbenim programom

Organizatori pozivaju sve ljubitelje dobre hrane, odlične glazbe i vrhunske zabave da se pridruže ovoj gastronomsko-glazbenoj manifestaciji i stvore nezaboravne uspomene u prekrasnom ambijentu uz more.

Vidimo se od 26. travnja sve do 5. svibnja.

Street food festival otvoren je svakim radim danom od 16 do 24 sata, dok vikendom te 01.05. već možete uživati  u finoj spizi i osvježavajućim pićima od  12 do 24 sata.

Sve informacije potražite na www.zadarfoodfestival.com

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MORATE U SPIZU? Evo koje su trgovine i šoping-centri otvoreni ove nedjelje u Zadru…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Skradinska 8 – od 7 do 13

Put Nina 89 – od 7 do 20

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21

Ivana Zadranina 1/A – od 7 do 21

RIBOLA

Put Petrića 51c – od 7 do 21

Vukovarska 6a – od 7 do 20

Andrije Hebranga 10a – od 7 do 20

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu