Connect with us

Hrvatska

Plenković: Možemo biti ponosni što smo na Putinovom popisu

Objavljeno

-

Nakon zajedničke sjednice Predsjedništve i Nacionalnog vijeća HDZ-a Andrej Plenković prvo je komentirao ukrajinsku krizu.

Rekao je da je s današnjim danom iz Ukrajine izbjeglo 1,8 milijuna ljudi.

“Naše temeljne zadaće bit će osiguravanje oprskrbe energenata, sigurnost i nastojat ćemo što više smanjiti udar na građane. “, kazao je Plenković.

“Iz godine u godinu, svaki put dolazi nova potreba za intervencijom države”, dodao je.

Novi ministar graditeljstva

“Predstavili smo našeg kandidata za ministra graditeljstva Ivana Paladina, sutra ćemo o tome razgovarati s koalicijskim partnerima, sastanak je u 9 ujutro. Ako ga oni podrže, idemo s tim prijedlogom dalje u Sabor”, rekao je.

Upitan kako to da novi ministar graditeljstva i državne imovine nije član HDZ-a, odgovara:

“Paladina je u krugu onih koji podržavaju HDZ, iako nije formalno član. Mlad je, ali ima iskustva”.

Komentirao je i to što je izgledni novi ministrar graditeljstva Paladina imao veze s ruskim investicijama.

“Meni je krivo što je ta informacija izašla u javnost. To što je čovjek u svojoj poslovnoj karijeri, imao doticaja s ruskim investicijama, ne znači da je Rus. A i da je Rus, nije ni to neki problem… Radio je u nizu kompanija. Ne vidim nikakav problem”, kazao je Plenković koji je protiv lijepljenja etiketa.

“Moja gesta da ojačam liberalni blok nije prošla, uz svu moju dobru namjeru. Oni su rekli da će podržati bilo koga predloži HDZ, odnosno ja. Hoće li tu biti nekih promjena, ne znam. Nije ni prošli put trebalo biti onako”, dodao je.

Skidanje imuniteta Josipu Aladroviću

Na pitanje je li Josip Aladrović i dalje ministar kaže:

“Pa je, kako nije. Molim vas da obratite pozornost na moje izlaganje danas na tu temu”.

Najavio je i izmjenu Zakona o Vladi, da bi se ukinuo, kako je rekao, relikt o imunitetu ministara.

“Za slučaj da se u sudskom postupku ne dokaže da je neki od članova Vlade kriv, onda je to ogroman problem. Ne za reputaciju Vlade, nego sistemski problem”, kazao je premijer.

Komentirao je i činjenicu da se Hrvatska, zajedno s drugim zemljama koje su uvele sankcije Rusiji, našla na popisu ruskog predsjednika Putina.

“Ako ste na tom popisu, znači da ste dobru politiku vodili. Možemo biti ponosni na to”, rekao je Plenković.

 
Nastavi čitati
4 komentara

4 Comments

 1. Plenki&Pupi

  7. ožujka 2022. at 18:47

  Ovo je luđak!

   
 2. Štef

  8. ožujka 2022. at 14:46

  Slava Ukrajini!

   
 3. Marko

  20. ožujka 2022. at 12:20

  SLAVA UKRAJINI!

   
 4. Plenki&Pupi

  21. ožujka 2022. at 15:10

  Živile budale!

   

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Oprez: Povlačenje salame iz Konzuma!

Objavljeno

-

By

Državni inspektorat Republike Hrvatske povukao je proizvod K Plus pileća/pureća posebna 500g zbog moguće prisutnosti stranog tijela u proizvodu (komadići najlona ili plastike).

Riječ je o proizvodu pod oznakama LOT broj: 02214475, rok trajanja: 08.07.2023.

Proizvod nije u skladu s europskom uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane, a obavijest o povlačenju odnosi se isključivo na spomenuti proizvod.

Proizvođač je talijanska tvrtka Aia Agriocola Italiana Alimentare Sp, a na hrvatsko tržište proizvod stavlja Konzum plus d.o.o.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Počela potražnja za sezonskim radnicima. Ovo su najtraženija zanimanja

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

OVI indeks za siječanj 2023. pokazuje da je potražnja za radom bila 10,1 posto veća no u siječnju lani, pri čemu je broj oglasa zabilježio povećanje u svim regijama, a najviše na sjevernom Jadranu, što upućuje na raniji početak potražnje za sezonskim radom, objavio je EIZ u utorak.

Kako je navedeno u objavi na internetskoj stranici Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ), prema desezoniranim podacima, OVI indeks je u siječnju zabilježio povećanje od 5,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je poboljšanje u odnosu na prosinac kada je indeks pao za 2,5 posto na mjesečnoj razini.

Rast je još izraženiji na godišnjoj razini jer je 10,1 posto ostvarenih u odnosu na siječanj prošle godine, značajno veća stopa rasta od one zabilježene u posljednjem mjesecu prošle godine kada je iznosila tri posto.

“Nakon što je u posljednjem tromjesečju prošle godine indeks porastao za 4,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, sudeći prema desezoniranim podacima za siječanj ove godine, rast na kvartalnoj razini izvjestan je u prvom tromjesečju ove godine iako bi za veću razinu pouzdanosti trebalo pričekati barem još podatke za veljaču”, napomenuli su iz EIZ-a.

Najtraženija zanimanja prodavač, kuhar i knjigovođa

Prodavač, kuhar i knjigovođa su najtraženija zanimanja, dok su konobari ovoga puta pali na četvrto mjesto, a skladištar je zauzeo petu poziciju.

Najveće apsolutno smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini u siječnju zabilježeno je za zanimanja programer i građevinski radnik, dok je najveće povećanje opaženo kod prodavača, knjigovođa i medicinskih sestara, istaknuli su iz EIZ-a.

U odnosu na siječanj 2022. godine, značajnije se povećao udio oglasa u kojima se tražila srednja stručna sprema, s 31,4 na 35,2 posto, kao i niskokvalificirani rad, čiji je udio porastao sa 6,8 na 9,6 posto.

U skladu s trenutnim uvjetima na hrvatskom tržištu rada, udio oglasa u kojima se nudi ugovor na neodređeno porastao je s 45,3 na 46 posto, dok se udio oglasa u kojima se nudio ugovor na određeno u godinu dana također blago povećao, s 46,3 na 46,8 posto.

Što se geografske raspodjele poslova tiče, broj oglasa zabilježio je povećanje u svim hrvatskim regijama, najviše na sjevernom Jadranu, i to za čak 44,2 posto, što najvjerojatnije upućuje na to da je ove godine potražnja za sezonskim radom započela nešto ranije nego inače, zamijetili su EIZ-ovi analitičari.

I kontinentalni dio zabilježio povećanje broja oglasa

Kontinentalni dio Hrvatske zabilježio je povećanje broja oglasa, pri čemu je iznenađujuće prednjačila istočna Hrvatska s godišnjom stopom rasta od 17,4 posto. Najveći pozitivan doprinos rastu broja oglasa u istočnoj Hrvatskoj dali su oglasi za kuhare, prodavače i konobare, navedeno je u EIZ-ovoj objavi.

OVI – Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Koje su maksimalne magnitude potresa koje se mogu očekivati u Hrvatskoj?

Objavljeno

-

By

izvor: N1

Ines Ivančić, rukovoditeljica seizmološke službe RH, u Dnevniku N1 televizije komentirala je razorni potres koji je pogodio Tursku.

Potvrdila je da je seizmička aktivnost na tom području trenutno još uvijek vrlo intenzivna te da će sasvim sigurno trajati još dosta dugo.

“Ovako jak potres zabilježen je zasigurno na svim seizmološkim postajama na Zemlji”, rekla je Ivančić objašnjavajući da energija oslobođena ovim potresom 125 puta veća od one nakon petrinjskog potresa.

“Osim toga, kada imate potres magnitude 7.8, tada se rasjedna ploha aktivira u duljini većoj od 200 km. To je veliko područje koje je pogođeno ovim potresom, zato su i posljedice tako velike”, dodala je.

Podsjetila je da su posljedice plitkih potresa puno veće na površini.

“Seizmo-tektonsko područje Turske je jedno specifično područje. Tamo postoji ta Anatolijska ploča koju gura Arapska ploča. S južne strane se nalazi Istočno-Anatolijski rasjed koji se upravo sada i aktivirao. On je dug 570 km. Rasjedi u Hrvatskoj su sasvim drugačijih karakteristika. Imamo tektonski sustav niza manjih ploha koji ne mogu izazvati tako velike potrese”, objasnila je Ivančić.

Upitana koja je maksimalna magnituda potresa koja se može očekivati na našim područjima, Ivančić je kazala:

“U sjeverozapadnoj Hrvatskoj se procjenjuje da je maksimalna magnituda potresa 6.5, dok je na obalnom području prema jugu maksimalna magnituda oko 7 ili nešto malo više – oko 7.2, 7.3.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu