Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

OVE NEDJELJE: Misa, izložba i druženje za prvu godišnjicu Centra za život na Puntamici

Objavljeno

-

Foto: Zadarska nadbiskupija

Prva godišnjica djelovanja Centra za život u Zadru obilježava se u nedjelju, 6. veljače u pastoralnom centru Bezgrešnog začeća BDM na Puntamici u Zadru gdje se i nalazi prostor zadarskog Centra za život, stoji u objavi Zadarske nadbiskupije.

Misna slavlja u 9.30 i u 11,00 sati u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM na Puntamici predvodi don Igor Ikić, župnik Puntamike i povjerenik za obiteljski pastoral Zadarske nadbiskupije. Na proslavi prve godišnjice Centra za život sudjeluje i Marija Šošić, koordinatorica inicijative ’40 dana za život’ za Dalmaciju te volonteri zadarskog Centra s voditeljicom Cecilijom Pedić.

Nakon obje mise je prigoda za darivanje, druženje i izložba ručnih radova te mogućnost zainteresiranih da se upoznaju s radom Centra koji duhovno i materijalno pomaže trudnice, obitelji i djecu od začeća.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: U petak bez vode Stari Bokanjac

Objavljeno

-

By

Zbog radova na elektroenergetskom postrojenju dana 24.05.2024. godine  ( petak), u vremenu od 09:00 pa do 13:00 biti će privremeno obustavljena opskrba vodom u gradu Zadru, predio Stari Bokanjac.  

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena na Trgu Sv. Šime i Tadije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

KVAR NA SUSTAVU / Bez vode dio Zadra, Petrčane i Kožino. U tijeku sanacija

Objavljeno

-

By

Zbog hitne sanacije kvara na  vodoopskrbnom sustavu, do okončanja radova privremeno je obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Zadru u ulicama Fausta Vrančića, Matije Gupca od kućnog broja 59 do 66, Put Nina od kućnog broja 250 do 256, Put Cerodula, te mjestima Petrčane i Kožino.

U gradu Ninu, te mjestima Privlaka i Zaton, moguće su poteškoće u vodoopskrbi.

Normalizacija vodoopskrbe očekuje se u ranim večernjim satima.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene:

U gradu Zadru u Ulici Fausta Vrančića, kod kuć. br. 36 u mjestu Petrčane u Ulici V, kod kuć.br. 26., u mjestu Kožino kod škole.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NARODNI MUZEJ: U Etnološkom odjelu izložba “Zalistavac” 

Objavljeno

-

By

U izložbenom  postavu Etnološkog odjela, Narodnog muzeja Zadar 23. svibnja 2024. u 13. sati otvara se izložba ZALISTAVAC; ukrasni plastron NEKAD I DANAS kao mozaik u modnoj ilustraciji, nakitu i odjeći. Izložba predstavlja muzejske predmete iz Zbirke nošnji EO-NMZ uz radove učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar koji pridružuju izložbi modne ilustracije, odjeću i nakit inspiriran zalistavcem.

Svrha projekta je prezentacija i popularizacija ovog nematerijalnog kulturnog dobra. Etnološki odjel NMZ ovu godinu planira uputiti prijedlog Ministarstvu kulture i medija RH za upis zalistavca  u Registarnematerijalnih dobara Republike Hrvatske i time ga trajno zaštititi.

„Zalistavac, plastron, naprsnica, primetača, peturina, sve su to isti dijelovi svečane tradicijske ženske odjeće na području sjeverne Dalmacije, u priobalju i na otocima. Bila im je svrha ukrasiti poprsje žene. Podloga im je od čvrsto podstavljene vunene tkanine crvene, crne, zelene ili modre boje. Mozaik je složen od raznobojnih komadića tkanine iskrojenih u razne geometrijske oblike. Djelići tkanine najčešće su slagani simetrično i ukrašeni srmom (zlatni i srebreni konac)“ (Marija Vrkić Žuvanić, Zalistavac 2009.Eo- NMZ, ).

Tema izložbe je suodnos tradicije i suvremenih nastavnih procesa kao temelj očuvanja vlastitog  kulturnog identiteta. Učenički radovi nastali su u sklopu više različitih projekata provedenih tijekom par godina od 2015. do 2018. godina te su do sada predstavljeni na više izložbi u organizaciji Eo- NMZ i ŠPUD- a, Zadar.

U sklopu ove izložbe predstavljene su dvije modne kolekcije, prva kolekcija realizirana je povodom Etno dana 2015. godine, dok je druga kolekcija izrađena u okviru 19. državnog natjecanja „Dani odjeće, obuće i kožne galanterije 2016.” pod temom „Zalistavac – ukrasni plastron“, rad učenice Martine Borojević.

Nastavno na temu cilj daljnjeg rada bio je osuvremeniti ideju zalistavca u obliku suvenira te mu dati dodatnu vrijednost suvremenom interpretacijom u formi nakita. Ogrlice su predstavljene dvjema izložbama 2017. i 2018. godine Zalistavac – tekstilni mozaik u nakitu, Kneževa palača i ogranak gradske knjižnice Arbanasi. U navedenim projektima sudjelovali su učenici smjera dizajna odjeće i dizajna tekstila.

Na ovaj način odana je počast svim izuzetnim ženama prošlosti, koje su izradile svoje prve zalistavce, te ih ponosno nosile.

Idejni koncept izložbe, kustosica dr. art. Marija Šarić-Ban

Idejni koncept i mentorstvo za ŠPUD: Kate Prskalo, prof., Ivana Vitlov, prof.,  Sandra Bačić, prof., Vlatka Prtenjača, prof.

Ovim projektom i organizacijom spomenute izložbe u sklopu Etnološkog odjela NMZ i voditeljice odjela, kustosice Marije Šarić Ban ostvarena je još jedna odlična suradnja škole i muzeja.

Izložba se održava u sklopu Etno dana Zadarske županije 2024. u organizaciji Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar.

Izložbu učeničkih radova moguće je pogledati u prostorima Etnološkog odjela NMZ, Gradska straža od 23. svibnja do 11. rujna 2024. godine.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu