Connect with us

Hrvatska

PRIJETI LI OPET VELIKI PROBOJ VIRUSA? Porast novozaraženih od čak 73 posto! Imunolog otkrio zašto je sve veći broj oboljelih ženskog spola…

Objavljeno

-

U odnosu na prošli utorak kada je zabilježeno 1007 novozaraženih, ali i utorak prije kada je zabilježeno 1074 novih slučajeva, jučer je zabilježeno 73 posto više zaraženih

U Hrvatskoj je u utorak zabilježen 1741 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva ukupno 9894. Među njima je 947 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 128 pacijenata. Preminula je 21 osoba.

U odnosu na prošli utorak kada je zabilježeno 1007 novozaraženih, ali i utorak prije 14 dana kada je zabilježeno 1074 novih slučajeva, danas je zabilježeno 73 posto više zaraženih, piše Jutarnji list, što je jedan od najvećih porasta zabilježen od samog početka pandemije. Stoga se otvara pitanje dolazi li do novog velikog proboja virusa u populaciji te što nas očekuje u narednom razdoblju.

“S obzirom na to da je najmanje oboljelih među starijima od 50 godina, među kojima ima najviše cijepljenih, jasna je poruka da je ovo rezultat stanja cijepljenosti i utjecaja iznimno virulentnog delta soja”, kazao je imunolog Zlatko Trobonjača s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

“Porast na jesen bio je očekivan: tu je brzošireći delta-soj praćen povratkom djece u školske klupe i odraslih u radne kolektive. Također, dolazak hladnijih dana i boravak u zatvorenom čini idealnu kombinaciju za širenje virusa”, dodao je Trobonjača.

Djeca i mladi najzaraženiji

Upravo djeca i mladi sve češće ulaze u statistike novooboljelih od koronavirusa, a ujedno čine najveću skupinu među onima kojima je danas potvrđena zaraza. Najviše pozitivnih, njih 315, je bilo u skupini od 10 do 19 godina, potom slijedi skupina od 40 do 49 godina, njih 302; od 30 do 39 godina zaraženih je bilo 278, od 20 do 29 pozitivnih je bilo 209, a među najmlađima od rođenja do devet godina pozitivno je bilo 138 djece.

Uspoređujući brojke, vidljivo je da polako padaju novooboljeli od 50 godina nadalje – u dobi od 50 do 59 bilo je 211 pozitivnih, od 60 do 69 njih 153, u dobi od 70 do 79 njih 78, dok je od 80 do 89 bilo 49 pozitivnih. Najstarija skupina od 90 do 99 brojala je 11 pozitivnih.

Više obolijevaju žene

Osim toga, sve je veći broj oboljelih ženskog spola. Usprkos porastu brojeva, Trobonjača smatra da ovaj val neće predugo trajati, a kao razlog navodi činjenicu da je ipak cijepljeno pola stanovništva.

“Što se tiče spolne raspodjele, u prvim valovima bilo je više zaraženih muškaraca. Na tu temu je bilo više zaključaka, a nekako prevladava stav da su se oni više družili. Sada više obolijevaju žene, naprosto je među njima ostalo više prostora, pogotovo kod necijepljenih”, rekao je Trobonjača, zaključivši da je svojevrstan problem i zaraznost dijela cijepljenih, koji u najvećem postotku nemaju simptome, a mogu prenijeti virus.

‘Kad bi se svi pridržavali mjera…’

Voditelj epidemiološke službe HZJZ-a, Bernard Kaić, kazao je da smo još uvijek u četvrtom valu te da za donošenje zaključka o razlozima velikog porasta treba još pričekati. “Ne može se na temelju jednog dana donositi zaključak, trebamo pratiti situaciju još neko vrijeme da možemo dati konkretan odgovor. Naravno, postoji mogućnost da još uvijek nismo dosegnuli vrhunac ovog vala”, poručio je Kaić.

“Ako usred epidemije idete u zatvorene prostore gdje se okuplja veći broj ljudi, jasno je da riskirate zarazu. Kada bi se svi pridržavali mjera koje su trenutno na snazi, a nisu oštre, brojevi bi sigurno bili povoljniji”, zaključio je.

No, prijete li nam nove restrikcije? Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak istaknuo je da će sve ovisiti o brojkama, odnosno da će se mjere donositi sukladno sa situacijom. “U prethodna tri tjedna imali stagnaciju rasta i rano je govoriti o tome imamo li ozbiljan rast koji bi zahtijevao dodatne mjere. Kad vidimo situaciju vidjet ćemo jesu li potrebne nove mjere”, poručio je Capak.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Hrvatska

Epidemiologinja otkrila koji lijekovi pomažu protiv covida: “Ivermektin ne”

Objavljeno

-

By

Izvor : N1

Epidemiologinja iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) Tihana Šlezak u N1 Studiju uživo govorila je o nekim lijekovima koji pomažu protiv covida-19.

Ne liječenju ivermektinom

Komentirala je liječi li ivermektin doista covid, odnosno što dosadašnji podaci pokazuju.

“Prema trenutnim podacima, nema podataka koji bi išle u prilog tome da on ima benefit u smislu prevencije ili liječenja covida. U tijeku su određena klinička ispitivanja koja će možda dati neke bolje informacije, ali na osnovu podataka koje sad imamo, ne može se donijeti preporuka o liječenju, a i EMA je donijela preporuku da se ne ide s tom terapijom za liječenje”, objasnila je Šlezak.

“U nekim laboratorijskim istarživanjima pokazao je neki benefit na staničnoj razini. Međutim, stvar je u tome što se ta laboratorijska istraživanja ne mogu samo tako ekstrapolirati na čovjeka”, dodala je.

Kaže da je benefite potrebno dokazati u velikim kliničkim ispitivanja na većem broju ispitanika, a da za ivermektin to zasad ne postoji.

“Ivermektin trenutno ne”, poručila je Šlezak govoreći o liječenju covida.

Lijekovi za covid

No, epidemiologinja je istaknula da na tržištu doista postoje određeni lijekovi za covid. “Imamo nekoliko lijekova koji trenutno imaju odobrenje za stavljanje u promet na tržište EU, pa tako i Hrvatske. Kod nas na tržištu trenutno su odobrena tri lijeka i još jedan lijek koji ima odobrenje o dodatnoj indikaciji.”

Šlezak je navela i koji su to lijekovi koji pomažu u borbi s koronavirusom.

“To su remdisivir, o njemu smo puno čuli, odobren je još prošle godine. To je antivirusni lijek koji koči virusni enzim i sprječava da se virus u našim stanicama umnaža. On je indiciran za osobe s pneumonijom. Imamo odobrena još dva lijeka koja sadrže monoklonska antitijela. Monoklonska antitijela djeluju tako da se vežu na protein šiljka virusa i sprječavaju da virus uđe u stanicu. Preporučuju se onim ljudima koji su oboljeli od covida, ali još nemaju teški oblik”, rekla je epidemiologinja i dodala:

“Kortikosteroid deksametazon je protuupalni lijek, a dobio je indikaciju za liječenje oboljelih od covida koji imaju teži oblik, odnosno zahtjevaju terapiju kisikom.”

 
Nastavi čitati

Hrvatska

HANFA upozorava na neke oglase ne Fejsu: “To je pranje novca, izlažete se progonu”

Objavljeno

-

HANFA je objavila priopćenje o tome kako su se na društvenim mrežama pojavili oglasi osoba koje se predstavljaju kao agencije i traže financijske kurire.

“Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) skreće pozornost javnosti na to da su se na društvenim mrežama pojavili razni oglasi osoba ili samoprozvanih ‘agencija’ koje su u potrazi za tzv. ‘financijskim kuririma'”, piše HANFA.

“Upozoravamo javnost da se uključivanjem u takve transakcije i financijsko posredovanje vrlo vjerojatno uključuju u potencijalno kazneno djelo pranja novca”, dodaju.

“Na društvenim mrežama, najčešće u rubrikama koje nude razne vrste zapošljavanja, pojavljuju se oglasi osoba koje sebe nazivaju agentima/agencijama, a u potrazi su za posrednicima – tzv. ‘financijskim kuririma’. Osoba koja prihvati posao ‘financijskog kurira’ zaprima moguće nezakonito stečen novac na svoj bankovni račun, zadržava određeni postotak kao osobnu zaradu, a za ostatak po dogovoru kupuje kriptovalute i prosljeđuje ih tzv. ‘agentu/agenciji’ od kojih je i prihvatila posao”, objašnjava HANFA.

Kaže da se građani izlažu kaznenom progonu

“Upozoravamo građane da sudjelovanjem u takvim transakcijama u ulozi posrednika – ‘financijskog kurira’ potencijalno sudjeluju kao posrednici u pranju nezakonitog novca putem kupnje kriptovaluta te se time izlažu potencijalnom kaznenom progonu zbog počinjenja kaznenog djela pranja novca”, dodaju.

“S obzirom na to da se od posrednika ne očekuje da uplaćuje/ulaže vlastiti novac, riječ je o vrsti poziva na koji bi se mogao odazvati određen broj građana smatrajući da ne snose nikakav financijski rizik, a bez spoznaje da se izlažu potencijalnom kaznenom progonu”, dodaje HANFA.

HANFA i ovim putem poziva hrvatske građane da se ne upuštaju u takve transakcije te da ne nasjedaju na razne oglase i pozive putem društvenim mreža, kao ni putem različitih internetskih stranica, nego da svoje financijsko poslovanje obavljaju isključivo putem provjerenih financijskih institucija, dodali su.

“Više informacija o upozorenjima Hanfe dostupno je na njezinoj internetskoj stranici, kao i brojne informacije, edukativni tekstovi i letci”, zaključuju.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Ovo su najsigurnije zemlje u svijetu, evo gdje je Hrvatska…

Objavljeno

-

By

Libija, Afganistan i Somalija najopasnije su zemlje na svijetu dok su Finska, Norveška i Island ocijenjene kao najsigurnije.

Podaci su to sigurnosnih specijalista kompanije International SOS and Control risk koja se brine za medicinsku i sigurnosnu pomoć. Zemlje koje su na njihovoj interaktivnoj mapi označene tamnocrvenom bojom su najlošije ocijenjene, dok su one ocijenjene zelenom najsigurnije.

U našem susjedstvu Slovenija je proglašena najsigurnijom dok je Kosovo najnesigurnije. Slovenija je ocijenjena kao zemlja s neznatnim rizikom, a Kosovo sa srednjim rizikom. Hrvatska je, kao i Mađarska, BiH, Srbija i Crna Gora ocijenjena kao zemlja s niskim rizikom.

Kada je u pitanju medicinski rizik, on je u Hrvatskoj, prema podacima prije pandemije koronavirusa, nizak. Istu oznaku u toj kategoriji, koja označava najsigurnije područje, nosi i cijela Zapadna Europa, prenosi Večernji list.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu