Vijesti
Capak: Razmatramo uvođenje pojedinih segmenata lockdowna

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” na konferenciji zagrebačkih ugostitelja osvrnuli su se na epidemiološku situaciju kao i na utjecaj na ugostiteljski sektor.
Capak je naglasio da Hrvatska zasad ima dovoljno kapaciteta u bolnicama i što se tiče respiratora i naveo je da će Hrvatska među prvima osigurati cijepljenje protiv covida-19. Istaknuo je da je Hrvatska trenutno u stagnaciji s brojem novozaraženih. Osvrnuo se i na lockdown te na policijski sat.
“Nikad nisam rekao da je lockdown neučinkovit, ali policijski sat je jer loše utječe na mentalno zdravlje ljudi. Lockdown je sad nemoguće provesti, no pojedine segmente lockdowna iz dana u dan razmatramo da uvedemo, vidjet ćemo kako će situacija ići dalje. Ovo što sad govorim nije optimistično, ali mi smo do danas imali tjedni porast zaraženih od 4 posto, što znači da imamo stagnaciju. Prije toga smo imali porast od 80 posto, tako da je to sad stagnacija iako i dalje imamo veliki broj novozaraženih, zaprimljenih u bolnicama i na respiratorima”, rekao je Capak na konferenciji za medije.
Kazao je kako u svim zemljama brojke rastu pa tako i kod nas.
“Činjenica je da nam je rast usporen s obzirom na prije dva, tri tjedna, a rast novooboljelih nam generira i osobe s težim oblikom bolesti čime se opterećuje zdravstveni sustav. Usprkos svim naporima neki nažalost umru, to nas najviše opterećuje. Trebamo nastojati da nam što manje ljudi umre”, kazao je.
Govorio je i o turističkoj sezoni.
“Što se tiče nas, imali smo najbolju turističku sezonu na Mediteranu, prije ljeta smo sveli brojke gotovo na 0, puno ljudi nam je s povjerenjem došlo, krajem ljeta nam se situacija počela pogoršavati i mnogi su to iskoristili da vrate svoje ljude, naprasno nam je prekinuta uspješna turistička sezona. Po mišljenju vlade, to je bila uspješna turistička sezona. Nismo imali nijedan hotel u kojem je proglašena karantena, za razliku od drugih zemalja, a ugostitelji su se kod nas držali mjera”, rekao je Capak.
“Zahvaljujem im se što su otpočetka otvaranja nakon lockdowna imali vrlo dobru suradnju s nama. Dogovarali smo epidemiološki okvir novog normalnog koji svima ide na živce, no eto tako ga zovemo, napravili smo nove mjere koje su im omogućile da funkcioniraju tijekom ljeta. Kad je krenuo jesenski val opet smo napravili nove mjere, usuglasili smo se s ugostiteljima. Moja ocjena je da imamo dobar epidemiološki okvir koji je omogućio ugostiteljima da koliko-toliko funkcioniraju”, rekao je Capak.
Istaknuo je kako su za razliku od mnogih zapadnoeuropskih zemalja, kod nas ugostiteljski objekti otvoreni. Zahvalio je svima koji se pridržavaju epidemioloških mjera, jer time doprinose boljoj situaciji.
“Kad se usporedimo s našim susjedima koji nisu u EU i nekim zemljama koje jesu u EU, naša situacija je ipak dobra. Ne mogu isključiti da će se neke buduće mjere odnositi i na ugostitelje, ali evo sad sve funkcionira kako funkcionira”, kazao je.
Naveo je i kako nije uredu da se horizontalnim mjerama obuhvate oni koji imaju dobru situaciju te da je zato najbolje da lokalni stožeri donose mjere.
“Varaždinska županija je donijela strože mjere, a koje mi podržimo kad vidimo da su opravdane. Nadamo se da nam je ovo vrhunac pandemije, nadali smo se da nećemo prijeći brojku od 3000, ali eto jesmo. To je zabrinjavajuće, raspravljamo što bi dodatno mogli. Sad je najvažnije zaštititi zdravstveni sektor od prepunjavanja, sad imamo dovoljne rezerve, pratimo situaciju iz sata u sat, imamo softver u koji bolnice dnevno upisuju koliko je ljudi na respiratoru, koliko imaju slobodnih kreveta i sve se prati u Ministarstvu zdravstva i reagira se. Imamo sve dovoljne rezerve za sve”, rekao je Capak.
Osvrnuo se i na cjepivo navodeći kako će Hrvatska među prvima dobiti cjepivo, rekao je da su se dogovorili s veledrogerijama o skladištenju te odbacio navode da će ih skladištiti neki trgovački lanci. Rekao je i da Imunološki zavod nema kapacitete za skladištenje jer su njihovi kapaciteti ugašeni.
Osim Capaka o epidemiološkoj situaciji govorio je i Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.
“Mi u Zagrebu imamo sreću da imamo stabilnu situaciju, još nemamo skok, koji ćemo imati kad krenemo s brzim testovima. No, situacija s našim zagrebačkim ugostiteljima je stabilna. Ovo je godina preživljavanja ugostitelja i čuvanja radnim mjesta, puno ljudi živi od ugostiteljstva. Ako se ovako nastavi, prihod će biti na razini 30 posto prošlogodišnjeg. Oni neće zaraditi, bit će čudo ako prežive ovu situaciju, teško je naći balans između zdravlja i gospodarstva. Kad moramo sačuvati radna mjesta, ja ću citirati gradonačelnika: “Ako već moram umrijeti, radije ću umrijeti od covida, nego od gladi”, moramo paziti da ljudi ne budu gladni, no moramo sačuvati i zdravlje koji je apsolutni prioritet”, rekao je Šostar.
Istaknuo je kako će sutra dogovoriti nove mjere.
“Sad imamo stagnaciju, no kod nas u Zavodu je još uvijek više od 35 testiranih pozitivno, no nadam se da ćemo naći balans između zaštite zdravlja. Što se tiče novih mjera, ima par prijedloga, koje će proći – vidjet ćemo. Bit će povezane sa zdravljem, no neću reći koje će to biti, što je sad najprimjerenije. Nastojat ćemo da ne budemo Grinčevi i da upropastimo ljudima Božić, grad će biti lijepo ukrašen, a dalje ćemo vidjeti što i kako dalje”, ustvrdio je Šostar.
“Da bi suzbili epidemiju detekcija kontakata pozitivnih osoba, od ponedjeljka smo još zaposlili 7 novih liječnika. Velika zahvala obiteljskim liječnicima koji su se sad zaista jako uključili. U Zagrebu je 705 novozaraženih, brojke su opet visoke, liječnici rade jako dobar probir, vidjet ćemo sad što dalje i da što ranije detektiramo pozitivne. Danas je gotova validacija novih testova, idući tjedan ćemo krenuti s brzim testovima, tad će biti i više pozitivnih”, rekao je Šostar.
Vijesti
U zadarskom hotelu A’mare održan Wine VIP Event
Zadrani su 19. veljače uživali u vrhunskim vinima, delicijama i edukacijama u sklopu Wine VIP Eventa, događaja koji već devetu godinu okuplja poduzetnike i djelatnike u turizmu i ugostiteljstvu s ciljem promocije kvalitetnih proizvoda i usluga.
Posjetitelji su imali priliku uživati u degustacijskim radionicama s vinima poznatih vinarija Ščurek, Prelac, Iuris i Matić, kao i u gastro prezentaciji chefica Doris Vlah i Antonie Mikac koje su servirale fritule s kremom od pačjih prsa. Degustacijske radionice vodili su uspješni hrvatski mladi sommelieri, Monika Neral i Kristijan Harjač. Monika je jedina hrvatska sommelierka s ASI zlatnom diplomom, a Harjač je dvostruki sommelierski prvak Hrvatske 2023. i 2024. Osim uživanja u vinima, posjetitelji su mogli sudjelovati i na radionicama na temu menadžerskih vještina i marketinga u turizmu, koje su vodile stručnjakinje Amadea Dobovišek, Sanja Krmpotić i Ivana Goa Majdandžić.

“Atmosfera i u Zadru je bila izvrsna, ljudi su uživali i drago mi je da smo stvorili prostor da ljudi probaju neke nove stvari, da se druže i da nešto novo nauče. Ponosni smo što smo i ove godine ostvarili suradnju s Ligom protiv raka Zadar, za njih smo prikupljali donacije na humanitarnoj večeri, ali i na ulazu na sam događaj gdje su ljudi u zamjenu za donaciju dobili čašu koju je omogućio naš partner Alexander Commerce”, izjavio je organizator Dantes Begić.

“Posebno smo ponosni na humanitarnu večeru održanu dan ranije, koja je, zajedno s donacijama prikupljenim tijekom eventa, doprinijela radu Lige protiv raka Zadar. Ovim putem zahvalio bih cijelom timu restorana 2 Ribara bez čijeg truda i nesebičnosti ovo ne bi bilo moguće, kao i svim chefovima koji su sudjelovali: Dragan Radović, Chiara Ožaković, Saša Began, Doris Vlah i Antonia Mikac” ali i samim partnerima koji su donirali proizvode od Marfisha, OPG Orehovec, restoran 2 Ribara, Cannella, Vinari Prelac, Matić, Ščurek, Iuris i Degrassi, dodao je Begić.

Wine VIP Event nije bio samo prilika za kušanje vina, već i za upoznavanje s drugim proizvodima regionalnih tvrtki. Posjetitelji su tako mogli probati rakije i likere Suza TB, Berryshka, uživati u sokovima tvrtke Fresko, probati trogirski pelinkovac Zvirač, a uživalo se i u hrani. Tonkine fritule oduševile su fritulama s pečenom patkom i pelinom, a Saša Began je u suradnji s tvrtkom Marfish pripremao riblji finger food, Doris Vlah Dukatove sireve i kanapee namaze od pačje paštete. Nije nedostajalo ni koktela – barmen Saša Lovrenščak je pripremao izvrsne koktele s likerom od jabuke i cimeta, Cannellom.

Svaki gost je uz donaciju za Ligu protiv raka Zadar dobio vinsku čašu iz koje se degustiralo tijekom cijelog dana, a na kraju dana čašu se moglo zadržati kao uspomenu na događaj. Vinske čaše omogućio je najvažniji partner događaja, tvrtka Alexander Commerce.
Kvalitetu ovog događaja prepoznali su Ministarstvo turizma i sporta te Ministarstvo poljoprivrede, a ključnu potporu pružaju Hrvatska turistička zajednica, Obrtnička komora Zadarske županije, Zadarska županija, TZ Zadarske županije, Grad Zadar i TZG Zadra. Uz institucionalne partnere, događaj podupiru brojni komercijalni i medijski partneri koji zajedno oblikuju priču Wine VIP Eventa kroz umrežavanje, promociju kvalitete te promociju vrhunskih proizvoda, usluga i edukacija.
Wine VIP Event pokazao se kao uspješan spoj vrhunskih vina, edukacije, zabave i humanitarnog rada, a posljednje ovogodišnje izdanje održava se već sutra u petak 21.veljače u Splitu u hotelu Amphora.
Vijesti
Istraživanje: Komarci za pronalaženje ljudi koriste infracrveno detektiranje
“Nešto je na ljudima što komarce jednostavno snažno privlači. Osim mirisa i daha, izložena ljudska koža na njih djeluje kao svojevrstan neonski reklamni natpis na kojemu je istaknuto da je ‘bar s krvlju’ za njih otvoren.
To je stoga što komarci koriste infracrvene senzore smještene u rilcima ili ticalima koji se sastoje od 15 segmenata da bi pronašli plijen, pokazalo je novo istraživanje”, prenosi portal Science Alert.
Znanstvenici više od 100 godina pokušavaju otkriti kako komarcima uspijeva pronaći prikladnog domaćina
U mnogim dijelovima svijeta ubodi komaraca više su od iritacije. Oni šire patogene poput denge, žute groznice i virusa zike. Malarija, koju širi komarac Anopheles gambiae u 2022. godini je prouzročila više od 600.000 smrti, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
Da bi izbjegli težu bolest ili samo izluđujuć svrbež, ljudi žarko žele otkriti na koji način spriječiti ubode ovih napasnih insekata. Znanstvenici već više od stotinu godina pokušavaju otkriti kako im uspijeva pronaći domaćina.
Istraživanje pokazalo da komarci imaju infracrvenu detekciju
Istraživanje koje su proveli znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta Santa Barbara (UCSB) pokazalo je da komarci imaju još jedno čulo – infracrvenu detekciju, uz ostale znakove za čije postojanje znamo otprije, poput nosa za ugljični dioksid u ljudskome dahu i određenih tjelesnih mirisa, a sve da bi pronašli prikladnog domaćina.
“Vrsta komarca koju proučavamo, Aedes aegypti, iznimno je vješta u pronalaženju ljudskog domaćina” čijom će se krvlju hraniti, kazao je molekularni biolog Nicholas Debeaubien s UCSB-a. Dobro je poznato da komarci poput ovoga koriste više tragova da bi pronašli žrtvu na daljinu. “To su ugljični dioksid koji ljudi izdišu, mirisi, vlažnost i toplina njihovih tijela, no sve ima ograničenje jer insekti loše vide, a jak vetar i brzi pokreti mogu poremetiti njihova kemijska čula”, rekao je Debeaubien. Stoga su se znanstvenici zapitali mogu li komarci zamijetiti i nešto pouzdanije kada je posrijedi pronalazak “obroka”, a pokazalo se da je to infracrveno zračenje našeg tijela.
Mužjaci bezopasni, ženkama krv potrebna za razvoj jajašaca
Poznato je da su mužjaci komaraca bezopasni, no ženkama je krv potrebna za razvoj jajašaca.
Proučavajući ženke komaraca istraživači su postavili kaveze i u svaki smjestili 80 ženki starih od jednog do tri tjedna uz razne lažne domaćine koje su predstavljale razne kombinacije termoelektričnih ploča, ugljičnog dioksida iz koncentracije ljudskog daha i mirisi čovjeka, a sve da bi snimili petominutne videozapise i pratili njihovo ponašanje u potrazi za domaćinima.
Opisali su “slijetanje komarca i guranje rilca kroz mrežicu kaveza, što podsjeća na slijetanje ženke na čovjeka te potom traženje mjesta na kojemu svojim rilcem uzimaju uzorak s površine kože.”
Neki od komaraca bili su izloženi termoelektričnoj ploči prosječne temperature ljudske kože od 34 stupnja Celzijusa, koja je također služila kao izvor infracrvenog zračenja. Drugi su bili izloženi temperaturi okoline od 29,5 °C, za koju se zna da komarcima odgovara, ali ne emitira infracrveno zračenje.
Želja komarca za krvlju udvostručila se kad je mamcu s CO2 i mirisom dodan i infracrveni faktor
Svaki mamac zasebno – CO2, miris ili infracrveno zračenje – nije uspio pobuditi zanimanje komaraca. Znači da bilo koji pojedinačni mamac sam po sebi ne stimulira u komaraca aktivnost potrage za domaćinom. No očigledna žudnja ovog insekta za krvlju udvostručila se kad je mamcu s CO2 i mirisom dodan i infracrveni faktor.
Na udaljenosti od 10 centimetara ovi insekti mogu detektirati temperaturu naše kože i izravno je osjetiti kada slete na površinu kože. No mogu je osjetiti i na većoj udaljenosti jer se ona pretvara u elektromagnetske valove, uglavnom u infracrvenom spektru. Primjerice, životinje poput otrovnica mogu osjetiti infracrveno zračenje svojega plijena, pa su se znanstvenici zapitali mogu li i komarci.
Ticala sadrže infracrvene senzore s proteinom osjetljivim na temperaturu
Tim istraživača je ustvrdio da se u njihovim ticalima nalaze infracrveni senzori u kojima je protein osjetljiv na temperaturu – TRPA1. Kad je tim uklonio gen za ovaj protein komarci nisu uspijevali detektirati infracrveno zračenje.
Rezultati istraživanja pomažu pojasniti zašto, čini se, komarce posebno privlači izložena ljudska koža i zašto je široka odjeća – kroz koju se raspršuje infracrveno zračenje – tako učinkovit nevidljivi plašt protiv njih.
Saznanje koje bi moglo rezultirati učinkovitijom obranom od komaraca
I to bi saznanje moglo rezultirati nešto učinkovitijom obranom od komaraca, poput mogućnosti za stvaranje zamki koje bi kao mamac koristile toplinsko zračenje temperature kože. Mergulhe na magia de ganesha gold , a mais nova sensação em slots no nosso cassino online! Inspirada no deus hindu da sabedoria, esta aventura promete muitas emoções e grandes prêmios. Viva a experiência única dos gráficos deslumbrantes e trilhas sonoras cativantes enquanto testa sua sorte. Não perca tempo e venha descobrir o poder de Ganesha Gold agora mesmo!
“Premda su tako sićušni komarci su odgovorni za više ljudskih smrti od bilo koje druge životinje”, kazao je DeBeaubien. “Naše je istraživanje poboljšalo razumijevanje načina na koji komarci napadaju ljude i ponudilo nove mogućnosti kontrole prijenosa bolesti koje ovi insekti prenose.”
Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature.
Svijet
Svijet se priprema na odgovor Izraela: “Na rubu litice smo”
Pozivi na suzdržanost dolaze sa svih strana svijeta unatoč tome što je Izrael obećao odgovoriti na napad Irana.
Načelnik glavnog stožera izraelske vojske Herzi Halevi rekao je: “Ovo lansiranje tolikog broja projektila, krstarećih projektila i dronova, na izraelski teritorij imat će odgovor.”
Iranski napad projektilima i dronovima koji se dogodio tijekom vikenda, bio je odmazda na smrtonosni izraelski napad na iranski konzulat u Damasku, Siriji, 1. travnja.
Izraelski ratni kabinet raspravljao je o nizu opcija na sastanku u ponedjeljak, s namjerom da se odgovori Iranu, ali bez izazivanja globalnog rata, izvijestio je jučer izraelski kanal 12.
“Na rubu smo litice i moramo se maknuti”, rekao je visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell za španjolski radio Onda Cero te dodao: “Moramo stati na kočnicu i ubaciti u rikverc.”
Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i britanski ministar vanjskih poslova Lord Cameron uputili su slične apele. Washington i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres također su pozvali na suzdržanost.
Rusija se suzdržala od javnog kritiziranja svog saveznika Irana, ali je također pozvala na suzdržanost u odgovoru, piše Sky News.
Kina je izjavila kako vjeruje da bi Iran mogao “dobro podnijeti situaciju i poštedjeti regiju daljnjih previranja”, istovremeno čuvajući svoj suverenitet.
Italija, koja trenutno predsjeda G7, rekla je da je otvorena za nove sankcije Iranu i sugerirala da će sve nove mjere biti usmjerene na pojedince.
Podsjetimo, Iran će odgovoriti na bilo kakve postupke protiv njegovih interesa, rekao je predsjednik Ebrahim Raisi, a prenosi agencija ISNA, dan nakon što je Izrael upozorio da će odgovoriti na napad koji je Teheran izveo prošlog vikenda bespilotnim letjelicama i projektilima.
Izrael poziva na jače sankcije protiv Irana
Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je u utorak kako poziva zemlje da uvedu sankcije na iranski raketni program i proglase njegovu Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom nakon prvog izravnog napada Irana na Izrael.
“Uz vojni odgovor na ispaljivanje projektila i bespilotnih letjelica, vodim diplomatski napad na Iran”, rekao je Katz u objavi na društvenim mrežama.
Katz je dodao da je poslao pisma u 32 zemlje i razgovarao s mnogim kolegama, pozivajući ih da “uvedu sankcije na iranski raketni projekt i proglase Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom, kao način da zaustave i oslabe Iran”.
“Moramo zaustaviti Iran sada, prije nego što postane prekasno”, kaže Katz.
Izrael je rekao da će odgovoriti na iranski napad projektilima i dronovima koji se dogodio tijekom vikenda, unatoč pozivima saveznika na suzdržanost kako bi se izbjegla eskalacija sukoba na Bliskom istoku.
Skupina sedam industrijski najrazvijenijih zemalja G7 već radi na paketu koordiniranih mjera protiv Irana, objavio je britanski premijer Rishi Sunak.
-
magazin4 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
magazin5 dana prije(VIDEO) “OD BOŽIĆA DO NOVE GODINE ” / Grupa Forum ima novu božićnu pjesmu! Poslušajte…
-
Sport5 dana prijePK JADERA / Mate molnar juniorski i seniorski regionalni prvak! Doplivao do 5 medalja na regionalnom PH







