Vijesti
KORONA SE ŠIRI KAO DIM CIGARETE: Detaljna analiza pokazala kako se ljudi zaraze u kafiću, školi ili na nekom druženju

Bez ventilacije, aerosoli ostaju suspendirani u zraku te s vremenom postaju sve gušći
Na početku pandemije koronavirusa mislilo se da se virus samo prenosi kapljicama, no stručnjaci su brzo došli do zaključka da se širi i zrakom. I to posebno u zatvorenim prostorima. Premda korona nije tako zarazna poput primjerice ospica, znanstvenici otvoreno priznaju ulogu prijenosa aerosolom, dakle sićušnim zaraznim česticama koje zaražena osoba izdahne pa one ostaju u zraku zatvorenog prostora.
Kako funkcionira prijenos u različitim prostorima i koje su mjere potrebne za sprječavanje takvog širenja detaljno je objasnio portal El Pais. Znanstvenici prepoznaju tri vrste prijenosa virusa: malim kapljicama od govora ili kašljanja koje mogu završiti u očima, ustima ili nosu ljudi koji se nađu u blizini, kontaminiranim površinama (najmanje vjerojatno, ali ipak moguće je) i aerosolima – udisanjem nevidljivih zaraznih čestica koje izdahne zaražena osoba. Nakon izlaska iz usta te čestice se ponašaju slično kao dim cigarete.
Bez ventilacije, aerosoli ostaju suspendirani u zraku te s vremenom postaju sve gušći.
Na portalu El Pais pokazali su kako se koronavirus širi u kafićima, restoranima i klubovima. Navode da je izbijanje virusa na takvim mjestima vrlo eksplozivno, odnosno da broj zaraza može biti veći. Kažu da svaka pojava virusa u noćnom klubu zarazi prosječno 27 osoba u usporedbi sa samo šest zaraženih na obiteljskim okupljanjima.
To se dogodilo u španjolskom gradu Cordoba na jugu države gdje su 73 osobe bile pozitivne na testiranju poslije noćnog provoda. Znanstvenici su nedavno analizirali i izbijanje virusa u jednom baru u Vijetnamu gdje se 12 zaštitara zarazilo koronom. U svom primjeru El Pais pokazuje kapacitet kafića koji je smanjen na 50 posto. Unutra je 15 gostiju i tri člana osoblja, prozori su zatvoreni i mehanička ventilacija ne postoji.
U najgorem scenariju, ako se mjere poduzmu, 14 gostiju će se nakon četiri sata zaraziti. U slučaju da se koriste maske, rizik od infekcije pada na osam slučajeva. Ako se prostorije provjetravaju, što se može učiniti i kvalitetnim klimatizacijskim uređajima, a vrijeme provedeno u kafiću se skrati, postoji rizik da samo jedna osoba bude zaražena.
U ovom primjeru šest ljudi okuplja se u kući, a jedna od tih osoba je zaražena. Otprilike 31 posto prijenosa koronavirusa zabilježenih u Španjolskoj uzrokovano je ovakvim okupljanjem, uglavnom između obitelji i prijatelja. Neovisno o tome održavaju li se sigurne udaljenosti, ako šestero ljudi provede četiri sata zajedno u glasnom razgovoru, bez nošenja maske za lice u sobi bez ventilacije, pet će ih se zaraziti, prema znanstvenom modelu objašnjenom u metodologiji.
Ako se nose maske za lice, četiri osobe su u opasnosti od zaraze. Samo maske neće spriječiti infekciju ako se izlaganje produlji. Rizik od infekcije svodi se na ispod jednog kada grupa koristi maske za lice, skrati duljinu okupljanja i prozrači prostor koji koristi.
Dinamika prijenosa aerosolima u učionici mijenja se u potpunosti ovisno o tome je li zaražena osoba – ili pacijent nula – učenik ili učitelj. Učitelji razgovaraju mnogo više od učenika i podižu glas kako bi ih se čulo, što umnožava izbacivanje potencijalno zaraznih čestica. Za usporedbu, zaraženi učenik govorit će samo povremeno. Prema smjernicama Španjolskog nacionalnog istraživačkog vijeća (CSIC), španjolska vlada preporučila je da se učionice provjetravaju. To može možda uzrokovati nelagodu za vrijeme hladnijih mjeseci, ali pomaže kao i korištenje ventilacije.
Najopasniji scenarij je učionica bez ventilacije, a učitelj – pacijent 0 – kao zaražena osoba. Ako dva sata provedu u učionici s zaraženim učiteljem, bez poduzimanja bilo kakvih mjera za suzbijanje broja aerosola, postoji rizik da se do 12 učenika može zaraziti. Ako svi nose masku za lice, broj koji bi se mogao zaraziti pada na pet. U stvarnim je zarazam primijećeno da bi se bilo koji učenik mogao zaraziti bez obzira na njihovu blizinu učitelju jer se aerosoli nasumično raspoređuju po neprozračenoj sobi.
Ako se soba tijekom predavanja prozrači svježim zrakom ili mehanički, a nastava se zaustavi nakon sat vremena kako bi se zrak potpuno osvježio, rizik dramatično pada.
Na početku pandemije vjerovalo se da su velike kapljice koje izbacujemo kad kašljemo ili kihnemo glavno sredstvo prijenosa. Ali sada znamo da vikanje i pjevanje u zatvorenim, slabo prozračenim prostorima tijekom duljeg vremenskog razdoblja također povećava rizik od zaraze. To je zato što se glasnim glasom oslobađa 50 puta više čestica opterećenih virusima nego kad uopće ne govorimo.
Ovi aerosoli, ako se ne rasprše kroz ventilaciju, postaju sve koncentriraniji, što povećava rizik od infekcije. Znanstvenici su pokazali da ove čestice, koje također ispuštamo u atmosferu jednostavnim disanjem i koje mogu pobjeći od nepravilno nošenih maski za lice, mogu zaraziti ljude koji provedu više od nekoliko minuta u radijusu od pet metara od zaražene osobe, ovisno o tome duljina vremena i priroda interakcije. U sljedećem primjeru prikazano je koji uvjeti povećavaju rizik od zaraze u ovoj situaciji.
U proljeće se zdravstvene vlasti nisu usredotočile na prijenos aerosola, ali nedavne znanstvene publikacije prisilile su Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) i CDC da to priznaju. Članak u prestižnom magazinu Science otkrio je da postoje„ogromni dokazi da je zračni prijenos glavni put prijenosa za koronavirus, a CDC sada primjećuje da “pod određenim uvjetima izgleda da su zarazili druge koji su bili više udaljena dva metra. Ti su se prijenosi dogodili u zatvorenim prostorima koji nisu imali odgovarajuću ventilaciju. Ponekad je zaražena osoba teško disala, na primjer, dok je pjevala ili vježbala.”
Vijesti
U zadarskom hotelu A’mare održan Wine VIP Event
Zadrani su 19. veljače uživali u vrhunskim vinima, delicijama i edukacijama u sklopu Wine VIP Eventa, događaja koji već devetu godinu okuplja poduzetnike i djelatnike u turizmu i ugostiteljstvu s ciljem promocije kvalitetnih proizvoda i usluga.
Posjetitelji su imali priliku uživati u degustacijskim radionicama s vinima poznatih vinarija Ščurek, Prelac, Iuris i Matić, kao i u gastro prezentaciji chefica Doris Vlah i Antonie Mikac koje su servirale fritule s kremom od pačjih prsa. Degustacijske radionice vodili su uspješni hrvatski mladi sommelieri, Monika Neral i Kristijan Harjač. Monika je jedina hrvatska sommelierka s ASI zlatnom diplomom, a Harjač je dvostruki sommelierski prvak Hrvatske 2023. i 2024. Osim uživanja u vinima, posjetitelji su mogli sudjelovati i na radionicama na temu menadžerskih vještina i marketinga u turizmu, koje su vodile stručnjakinje Amadea Dobovišek, Sanja Krmpotić i Ivana Goa Majdandžić.

“Atmosfera i u Zadru je bila izvrsna, ljudi su uživali i drago mi je da smo stvorili prostor da ljudi probaju neke nove stvari, da se druže i da nešto novo nauče. Ponosni smo što smo i ove godine ostvarili suradnju s Ligom protiv raka Zadar, za njih smo prikupljali donacije na humanitarnoj večeri, ali i na ulazu na sam događaj gdje su ljudi u zamjenu za donaciju dobili čašu koju je omogućio naš partner Alexander Commerce”, izjavio je organizator Dantes Begić.

“Posebno smo ponosni na humanitarnu večeru održanu dan ranije, koja je, zajedno s donacijama prikupljenim tijekom eventa, doprinijela radu Lige protiv raka Zadar. Ovim putem zahvalio bih cijelom timu restorana 2 Ribara bez čijeg truda i nesebičnosti ovo ne bi bilo moguće, kao i svim chefovima koji su sudjelovali: Dragan Radović, Chiara Ožaković, Saša Began, Doris Vlah i Antonia Mikac” ali i samim partnerima koji su donirali proizvode od Marfisha, OPG Orehovec, restoran 2 Ribara, Cannella, Vinari Prelac, Matić, Ščurek, Iuris i Degrassi, dodao je Begić.

Wine VIP Event nije bio samo prilika za kušanje vina, već i za upoznavanje s drugim proizvodima regionalnih tvrtki. Posjetitelji su tako mogli probati rakije i likere Suza TB, Berryshka, uživati u sokovima tvrtke Fresko, probati trogirski pelinkovac Zvirač, a uživalo se i u hrani. Tonkine fritule oduševile su fritulama s pečenom patkom i pelinom, a Saša Began je u suradnji s tvrtkom Marfish pripremao riblji finger food, Doris Vlah Dukatove sireve i kanapee namaze od pačje paštete. Nije nedostajalo ni koktela – barmen Saša Lovrenščak je pripremao izvrsne koktele s likerom od jabuke i cimeta, Cannellom.

Svaki gost je uz donaciju za Ligu protiv raka Zadar dobio vinsku čašu iz koje se degustiralo tijekom cijelog dana, a na kraju dana čašu se moglo zadržati kao uspomenu na događaj. Vinske čaše omogućio je najvažniji partner događaja, tvrtka Alexander Commerce.
Kvalitetu ovog događaja prepoznali su Ministarstvo turizma i sporta te Ministarstvo poljoprivrede, a ključnu potporu pružaju Hrvatska turistička zajednica, Obrtnička komora Zadarske županije, Zadarska županija, TZ Zadarske županije, Grad Zadar i TZG Zadra. Uz institucionalne partnere, događaj podupiru brojni komercijalni i medijski partneri koji zajedno oblikuju priču Wine VIP Eventa kroz umrežavanje, promociju kvalitete te promociju vrhunskih proizvoda, usluga i edukacija.
Wine VIP Event pokazao se kao uspješan spoj vrhunskih vina, edukacije, zabave i humanitarnog rada, a posljednje ovogodišnje izdanje održava se već sutra u petak 21.veljače u Splitu u hotelu Amphora.
Vijesti
Istraživanje: Komarci za pronalaženje ljudi koriste infracrveno detektiranje
“Nešto je na ljudima što komarce jednostavno snažno privlači. Osim mirisa i daha, izložena ljudska koža na njih djeluje kao svojevrstan neonski reklamni natpis na kojemu je istaknuto da je ‘bar s krvlju’ za njih otvoren.
To je stoga što komarci koriste infracrvene senzore smještene u rilcima ili ticalima koji se sastoje od 15 segmenata da bi pronašli plijen, pokazalo je novo istraživanje”, prenosi portal Science Alert.
Znanstvenici više od 100 godina pokušavaju otkriti kako komarcima uspijeva pronaći prikladnog domaćina
U mnogim dijelovima svijeta ubodi komaraca više su od iritacije. Oni šire patogene poput denge, žute groznice i virusa zike. Malarija, koju širi komarac Anopheles gambiae u 2022. godini je prouzročila više od 600.000 smrti, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
Da bi izbjegli težu bolest ili samo izluđujuć svrbež, ljudi žarko žele otkriti na koji način spriječiti ubode ovih napasnih insekata. Znanstvenici već više od stotinu godina pokušavaju otkriti kako im uspijeva pronaći domaćina.
Istraživanje pokazalo da komarci imaju infracrvenu detekciju
Istraživanje koje su proveli znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta Santa Barbara (UCSB) pokazalo je da komarci imaju još jedno čulo – infracrvenu detekciju, uz ostale znakove za čije postojanje znamo otprije, poput nosa za ugljični dioksid u ljudskome dahu i određenih tjelesnih mirisa, a sve da bi pronašli prikladnog domaćina.
“Vrsta komarca koju proučavamo, Aedes aegypti, iznimno je vješta u pronalaženju ljudskog domaćina” čijom će se krvlju hraniti, kazao je molekularni biolog Nicholas Debeaubien s UCSB-a. Dobro je poznato da komarci poput ovoga koriste više tragova da bi pronašli žrtvu na daljinu. “To su ugljični dioksid koji ljudi izdišu, mirisi, vlažnost i toplina njihovih tijela, no sve ima ograničenje jer insekti loše vide, a jak vetar i brzi pokreti mogu poremetiti njihova kemijska čula”, rekao je Debeaubien. Stoga su se znanstvenici zapitali mogu li komarci zamijetiti i nešto pouzdanije kada je posrijedi pronalazak “obroka”, a pokazalo se da je to infracrveno zračenje našeg tijela.
Mužjaci bezopasni, ženkama krv potrebna za razvoj jajašaca
Poznato je da su mužjaci komaraca bezopasni, no ženkama je krv potrebna za razvoj jajašaca.
Proučavajući ženke komaraca istraživači su postavili kaveze i u svaki smjestili 80 ženki starih od jednog do tri tjedna uz razne lažne domaćine koje su predstavljale razne kombinacije termoelektričnih ploča, ugljičnog dioksida iz koncentracije ljudskog daha i mirisi čovjeka, a sve da bi snimili petominutne videozapise i pratili njihovo ponašanje u potrazi za domaćinima.
Opisali su “slijetanje komarca i guranje rilca kroz mrežicu kaveza, što podsjeća na slijetanje ženke na čovjeka te potom traženje mjesta na kojemu svojim rilcem uzimaju uzorak s površine kože.”
Neki od komaraca bili su izloženi termoelektričnoj ploči prosječne temperature ljudske kože od 34 stupnja Celzijusa, koja je također služila kao izvor infracrvenog zračenja. Drugi su bili izloženi temperaturi okoline od 29,5 °C, za koju se zna da komarcima odgovara, ali ne emitira infracrveno zračenje.
Želja komarca za krvlju udvostručila se kad je mamcu s CO2 i mirisom dodan i infracrveni faktor
Svaki mamac zasebno – CO2, miris ili infracrveno zračenje – nije uspio pobuditi zanimanje komaraca. Znači da bilo koji pojedinačni mamac sam po sebi ne stimulira u komaraca aktivnost potrage za domaćinom. No očigledna žudnja ovog insekta za krvlju udvostručila se kad je mamcu s CO2 i mirisom dodan i infracrveni faktor.
Na udaljenosti od 10 centimetara ovi insekti mogu detektirati temperaturu naše kože i izravno je osjetiti kada slete na površinu kože. No mogu je osjetiti i na većoj udaljenosti jer se ona pretvara u elektromagnetske valove, uglavnom u infracrvenom spektru. Primjerice, životinje poput otrovnica mogu osjetiti infracrveno zračenje svojega plijena, pa su se znanstvenici zapitali mogu li i komarci.
Ticala sadrže infracrvene senzore s proteinom osjetljivim na temperaturu
Tim istraživača je ustvrdio da se u njihovim ticalima nalaze infracrveni senzori u kojima je protein osjetljiv na temperaturu – TRPA1. Kad je tim uklonio gen za ovaj protein komarci nisu uspijevali detektirati infracrveno zračenje.
Rezultati istraživanja pomažu pojasniti zašto, čini se, komarce posebno privlači izložena ljudska koža i zašto je široka odjeća – kroz koju se raspršuje infracrveno zračenje – tako učinkovit nevidljivi plašt protiv njih.
Saznanje koje bi moglo rezultirati učinkovitijom obranom od komaraca
I to bi saznanje moglo rezultirati nešto učinkovitijom obranom od komaraca, poput mogućnosti za stvaranje zamki koje bi kao mamac koristile toplinsko zračenje temperature kože. Mergulhe na magia de ganesha gold , a mais nova sensação em slots no nosso cassino online! Inspirada no deus hindu da sabedoria, esta aventura promete muitas emoções e grandes prêmios. Viva a experiência única dos gráficos deslumbrantes e trilhas sonoras cativantes enquanto testa sua sorte. Não perca tempo e venha descobrir o poder de Ganesha Gold agora mesmo!
“Premda su tako sićušni komarci su odgovorni za više ljudskih smrti od bilo koje druge životinje”, kazao je DeBeaubien. “Naše je istraživanje poboljšalo razumijevanje načina na koji komarci napadaju ljude i ponudilo nove mogućnosti kontrole prijenosa bolesti koje ovi insekti prenose.”
Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature.
Svijet
Svijet se priprema na odgovor Izraela: “Na rubu litice smo”
Pozivi na suzdržanost dolaze sa svih strana svijeta unatoč tome što je Izrael obećao odgovoriti na napad Irana.
Načelnik glavnog stožera izraelske vojske Herzi Halevi rekao je: “Ovo lansiranje tolikog broja projektila, krstarećih projektila i dronova, na izraelski teritorij imat će odgovor.”
Iranski napad projektilima i dronovima koji se dogodio tijekom vikenda, bio je odmazda na smrtonosni izraelski napad na iranski konzulat u Damasku, Siriji, 1. travnja.
Izraelski ratni kabinet raspravljao je o nizu opcija na sastanku u ponedjeljak, s namjerom da se odgovori Iranu, ali bez izazivanja globalnog rata, izvijestio je jučer izraelski kanal 12.
“Na rubu smo litice i moramo se maknuti”, rekao je visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell za španjolski radio Onda Cero te dodao: “Moramo stati na kočnicu i ubaciti u rikverc.”
Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i britanski ministar vanjskih poslova Lord Cameron uputili su slične apele. Washington i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres također su pozvali na suzdržanost.
Rusija se suzdržala od javnog kritiziranja svog saveznika Irana, ali je također pozvala na suzdržanost u odgovoru, piše Sky News.
Kina je izjavila kako vjeruje da bi Iran mogao “dobro podnijeti situaciju i poštedjeti regiju daljnjih previranja”, istovremeno čuvajući svoj suverenitet.
Italija, koja trenutno predsjeda G7, rekla je da je otvorena za nove sankcije Iranu i sugerirala da će sve nove mjere biti usmjerene na pojedince.
Podsjetimo, Iran će odgovoriti na bilo kakve postupke protiv njegovih interesa, rekao je predsjednik Ebrahim Raisi, a prenosi agencija ISNA, dan nakon što je Izrael upozorio da će odgovoriti na napad koji je Teheran izveo prošlog vikenda bespilotnim letjelicama i projektilima.
Izrael poziva na jače sankcije protiv Irana
Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je u utorak kako poziva zemlje da uvedu sankcije na iranski raketni program i proglase njegovu Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom nakon prvog izravnog napada Irana na Izrael.
“Uz vojni odgovor na ispaljivanje projektila i bespilotnih letjelica, vodim diplomatski napad na Iran”, rekao je Katz u objavi na društvenim mrežama.
Katz je dodao da je poslao pisma u 32 zemlje i razgovarao s mnogim kolegama, pozivajući ih da “uvedu sankcije na iranski raketni projekt i proglase Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom, kao način da zaustave i oslabe Iran”.
“Moramo zaustaviti Iran sada, prije nego što postane prekasno”, kaže Katz.
Izrael je rekao da će odgovoriti na iranski napad projektilima i dronovima koji se dogodio tijekom vikenda, unatoč pozivima saveznika na suzdržanost kako bi se izbjegla eskalacija sukoba na Bliskom istoku.
Skupina sedam industrijski najrazvijenijih zemalja G7 već radi na paketu koordiniranih mjera protiv Irana, objavio je britanski premijer Rishi Sunak.
-
magazin4 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
magazin5 dana prije(VIDEO) “OD BOŽIĆA DO NOVE GODINE ” / Grupa Forum ima novu božićnu pjesmu! Poslušajte…
-
Sport5 dana prijePK JADERA / Mate molnar juniorski i seniorski regionalni prvak! Doplivao do 5 medalja na regionalnom PH







