Connect with us

Zadar

EFIKASNA PREHRANA VAŽAN JE DIO JEDRENJA Šime Fantela: “Miho se zna počastiti burgerom, ali kvalitetnim, iz dobrog restorana”

Objavljeno

-

Hrvatski jedriličari, Šime i Mihovil Fantela dobro znaju koliko je u jedrenju bitno paziti na vlastitu težinu, ali i pobrinuti se da nikad ne ostaneš bez energije…

Jedrenje je bez ikakve sumnje sport izdržljivosti, ali vrlo kompleksan! Naime, ne samo što je bitno osigurati tijelu dovoljnu količinu energije kako bi prebrodilo sve izazove koje nudi cjelodnevna borba s valovima i morskim strujama, već je zbog balansa broda i njegove brzine potrebno i paziti na kilažu te je pokušavati uvijek držati na optimalnoj razini.

Posebno je to izraženo u olimpijskim klasama, samcima i dvojcima, ali braća Fantela u tri godine zajedničkog jedrenja u 49eru već su uspjela pronaći idealni raspored mase na svojoj jedrilici.

“Kilaža je jako bitna jer gleda se da imaš neku univerzalnu, ‘all-round’ kilažu, da budeš po svim uvjetima konkurentan. Ako si prelagan, bit ćeš po jakom vjetru spor, jer nemaš dovoljno težine da izbalansiraš taj vjetar u jedrima. Ako si težak, spor si pri laganom vjetru. Zato je važno imati neku srednju kilažu za klasu i zna se da je za 49er idealna težina dvojca oko 160 kg,” otkriva Šime Fantela koji je u klasi 470 s Igorom Marenićem osvojio sve što se moglo osvojiti, uključujući i olimpijsko zlato u Riju 2016. godine. No, nije mu bilo lako fizički se prilagoditi onome što se od njega tražilo:

Imao sam težak period dok sam vozio u klasi 470, bio sam previsok za svoju poziciju i morao sam neprestano biti na dijetama, tako da imam poseban odnos s hranom. Taj period je prošao, naučio sam puno o prehrani i točno znam kako koja hrana utječe na mene. Znam što će me držati sitim i kad je vrijeme za što jesti, a što ne jesti. Tu sa svojim znanjem i iskustvom pomažem i bratu.

Klasa 49er po pitanju kilaže nije toliko rigorozna kao 470 pa Šime može odahnuti i posvetiti se kvalitetnoj prehrani koja mu donosi snagu i izdržljivost, potrebne za odraditi naporne treninge i još napornija međunarodna natjecanja. Doručak je pritom izuzetno bitan obrok, kao i ručak te bi zajedno trebali činiti više od dvije trećine unesenih dnevnih kalorija.

Sama prehrana je tema za sebe. Bitno je zdravo se hraniti, da imaš dugoročnu energiju, a ne samo kratkoročnu. Nećeš jesti ujutro krafne jer ćeš ostati bez energije već za pola sata. Umjesto toga jest ćeš složene ugljikohidrate, puno voća, riže, kvalitetnog mesa, bijelog i ponekad crvenog. Moraš se hraniti kao top sportaši, maratonci.

Jedrenje traži od natjecatelja veliku potrošnju energije i zato se mora paziti na svaki detalj, ako želiš biti na samom svjetskom vrhu.

“Mi na natjecanjima jedrimo pet do šest dana, po tri ili četiri sata dnevno i zamisli koliko su bitni prehrana i Red Bull. Treba paziti na vitamine, minerale, aminokiseline. Dobro se hranimo, imamo dogovor između sebe o tome, ali ako nam treba pomoć tu je gospođa Mimi Vurdelja iz Hrvatskog olimpijskog odbora i s njom se čujemo oko dodataka prehrani,” kaže Šime koji nema običaj nesputanim uživanjem u hrani proslavljati svoje uspjehe, ali njegov mlađi brat Mihovil se zna ponekad nagraditi:

“Miho se zna počastiti burgerom, ali kvalitetnim, iz dobrog restorana. Važno da je kvalitetan komad mesa i onda ga se poveže sa salatom pa to ispadne dobro.”

Zahvaljujući optimalnoj težini i efikasnoj prehrani, Fantele i u 2020. godini uspješno odrađuju zacrtani program i polako se pripremaju za dosad najveći izazov karijere, Igre u Tokiju koje su na rasporedu sljedećeg ljeta. Potpuno fizički spremni i zdravi, tamo će zasigurno imati veliku priliku već osvojenoj svjetskoj tituli iz Aarhusa pridodati i olimpijsko odličje…

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Zadar

HNK Zadar: Otkazana večerašnja izvedba komedije Puni pansion

Objavljeno

-

By

Večerašnja izvedba komedije “Puni pansion” u HNK Zadar odgađa se zbog bolesti glumice. O novom terminu posjetitelji će biti naknadno obaviješteni.

Povrat za online kupljene ulaznice izvršit će se automatski u narednim danima, a za ulaznice kupljene na prodajnim mjestima potrebno je poslati zahtjev za povrat novca putem  https://www.entrio.hr/refund web forme najkasnije u roku od mjesec dana.

 
Nastavi čitati

Grad

JOŠ PET DANA! / Sedmo izdanje Street Food Festivala: Kulinarski i glazbeni spektakl na Puntamici

Objavljeno

-

By

Zadarski Street Food Festival ponovno oduševljava posjetitelje kombinacijom vrhunske hrane i živih izvedbi domaćih glazbenih zvijezda

Najpoznatiji gastronomski i glazbeni događaj u Zadru – Street Food Festival –  vraća se po sedmi put na omiljeno mjesto okupljanja ljubitelja dobre hrane i glazbe – na Puntamiku! Od 26. travnja do 5. svibnja ova će destinacija postati vaše omiljeno odredište.

Ovaj festival postao je nezaobilazna destinacija za sve posjetitelje, bilo domaće i strane, koji žele uživati u jedinstvenom spoju okusa i ritmova uz predivan pogled na more.

Street Food Festival poznat je po svojoj raznovrsnoj ponudi hrane koja seže od tradicionalnih lokalnih specijaliteta do egzotičnih internacionalnih delicija koju s entuzijazmom spremaju najbolji zadarski ugostitelji. Posjetitelji će u čak deset dana imati priliku kušati sve – od sočnih burgera i tacosa do egzotičnih azijskih jela i slatkih poslastica, dok će se istovremeno zabavljati uz izvrsnu glazbu domaćih izvođača.

Na najljepšu pozornici u Dalmaciji stiže Sandi Cenov, genijalna ekipa iz TBF-a,  Petar Dragojević i energična Indira!

Atmosfera na festivalu bit će nezaboravna, kao i uvijek, uz odlične nastupe koji će posjetitelje držati na nogama do kasno u noć.

Sedmo izdanje Street Food Festivala na Puntamici očekuje se kao najveće do sada, s više izlagača hrane i još raznovrsnijim glazbenim programom

Organizatori pozivaju sve ljubitelje dobre hrane, odlične glazbe i vrhunske zabave da se pridruže ovoj gastronomsko-glazbenoj manifestaciji i stvore nezaboravne uspomene u prekrasnom ambijentu uz more.

Vidimo se od 26. travnja sve do 5. svibnja.

Street food festival otvoren je svakim radim danom od 16 do 24 sata, dok vikendom te 01.05. već možete uživati  u finoj spizi i osvježavajućim pićima od  12 do 24 sata.

Sve informacije potražite na www.zadarfoodfestival.com

 
Nastavi čitati

Grad

”Plavi kaftan” i ”Priscilla” u Kino Zoni

Objavljeno

-

By

Ovog četvrtka u Kino Zoni vas ponovno očekuje dvostruki program i svi oni koji to nisu ranije stigli, imat će tako priliku pogledati na Canneskom festivalu nagradom ovjenčan ”Plavi kaftan”, a zatim je na rasporedu kinoteke i premijera biografske glazbene drame Sofije Coppole ”Priscilla” koja prati ljubavni odnos naslovne protagonistice i kralja R’N’R’-a, Elvisa Presleya!

Halim i Mina vode trgovinu tradicionalnih kaftana u jednoj od najstarijih medina u Maroku. Da bi mogli držati korak sa zahtjevima izbirljivih kupaca, angažiraju Youssefa. Talentirani šegrt pokazuje zavidnu predanost u učenju umijeća vezenja i krojenja kojima ga podučava Halim, a Mina polako uviđa koliko je njezin suprug dirnut mladićevom prisutnošću…

Na svjetskoj premijeri filma održanoj na festivalu u Cannesu gdje je u konačnici osvojio spomenutu nagradu FIPRESCI, film ”Plavi kaftan” nakon projekcije dobio je ovacije publike u trajanju od čak petnaest minuta, a sve što je tom prilikom redateljica Touzani uspjela reći bilo je da je ovo film o ljubavi. Kao i njezin prethodni uradak “Adam” i ”Plavi kaftan” također je humanistička priča u kojoj se glavni likovi nalaze u suprotnosti s okolinom u kojoj žive. Niti jedan od tih filmova nisu tragedije, već su priče o toplini i ljubavi u drugačijoj formi koje će gledatelja ostaviti spremnog za povjerovati u najbolje dijelove ljudske prirode.

U filmu su glavne uloge ostvarili Lubna Azabal, Saleh Bakri te Ayoub Missoui kojemu je ovo ujedno bio i prvi glumački nastup. Sve troje su prema mišljenju kritičara odradili senzacionalan posao uz mirnu, suptilnu i sigurnu redateljsku ruku Maryam Touzani te stvorili nezaboravnu priču koja govori o različitim vrstama ljubavi, a jednu takvu ćete imati priliku pogledati i u biografskoj glazbenoj drami ”Priscilla”. 

Kad tinejdžerica Priscilla Beaulieu upozna Elvisa Presleyja na jednoj zabavi čovjek koji je već u tom trenutku najveća moguća rock’n’roll superzvijezda u privatnim trenucima potpuno neočekivano postaje netko drugi: zaljubljen, saveznik u usamljenosti i ranjiv najbolji prijatelj…

U ovom duboko dirljivom i zanosno detaljnom portretu o ljubavi, fantaziji i slavi scenaristica i redateljica Sofia Coppola nam kroz Priscilline oči predstavlja do danas neviđenu stranu velikog američkog glazbenog mita, odnos Elvisa i Priscille te njihov turbulentan brak, od njemačke vojne baze do Gracelanda, njegovog imanja iz snova.

Naslovnu ulogu impresivno tumači Caillee Spaeny koja je za svoj nastup nagrađena nagradom za najbolju glumicu na festivalu u Veneciji i nominacijom za Zlatni Globus, dok ostatak glumačke ekipe čine još i: Jacob Elordi, Ari Cohen, Dagmara Dominczyk i Tim Post.

”Plavi kaftan” je na rasporedu u četvrtak 18. travnja s početkom od 18 h, dok nas od 20h očekuje ”Priscilla”. Projekcije se održavaju u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade “Kultura nova”, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu