Connect with us

Zadar

KAZALIŠTE LUTAKA I KONCERTNI URED PREDSTAVLJAJU: Plesačica i skladatelj, Marija i Zoran Šćekić u veljači Zadru – rezervirajte mjesto za predstavu, koncert, predavanja…

Objavljeno

-

U organizaciji Kazališta lutaka Zadar i Koncertnog ureda Zadar, zadarska će publika u veljači imati priliku posjetiti niz događaja u odvojenoj izvedbi sestre i brata Šćekić, točnije koreografkinje i plesačice Marije Šćekić te skladatelja i inovatora Zorana Šćekića.

Očekuje nas kazališna predstava, koncert i dva predavanja, a zajednička poveznica je preispitivanje odnosa umjetnosti i znanosti, uma i srca, klasičnog i inovativnog.

Predstava: Human Error 

Predstava Human Error pod autorstvom i izvedbom Marije Šćekić održat će se u četvrtak, 13. veljače s početkom u 20:00 sati u Kazalištu lutaka Zadar uz slobodan ulaz.

Težište radnje usmjereno je ka čovjeku kao jedinom živom biću na planeti Zemlji koje je u konstantnoj potrazi za pravom istinom koja mu je u konačnici nedokučiva. Neurološka mjesta u tijelu zadužena za razumsko razmišljanje, ista su kao i ona zadužena za emocije, osjećaje i za preživljavanje. Ako je filozof Rene Descartes radikalno izjavio “mislim dakle jesam”, a nekoliko stoljeća nakon njega neurolog Antonio Damasio ukoričio naslov “Descartesova greška” tvrdeći kako je razum zapravo samo emocija koja je evoluirala, Šćekić u predstavi “Human Error” vlastitim Tijelom kao misaono-tjelesnim instrumentom postavlja pitanja što je onda naše znanje i koja je stvarna istina naše spoznaje? Je li um ili razum jednako funkcionalan bez osjeta, emocija i osjećaja kao izrazito tjelesnih pojava? I to je ljudska greška, predstava o vječnoj polemici Uma i Srca, relativnosti ljudskog znanja, čovjekova sklonost greškama i učenju iz njih te stalna težnja prema istini i savršenstvu.

Posebnost predstave je u koreografiji čiji je središnji motiv duga vrtnja plesačice na mjestu koja priziva istinu, ljubav, vječnost a simbolički prikazuje derviš, kolo, krug kao zanos religijskih plesova. Predstava je nastala u uskoj suradnji autorice i radiologa dr. sc. Milana Radoša s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga u Zagrebu (Poliklinika Neuron) i tvrtkom Byte Lab IT Embedded Inteligence iz Zagreba koji su za potrebe predstave izradili sustav bežičnih motion capture senzora ušivenih u kostim plesačice.

Koncert: Just Music

U utorak, 18. veljače s početkom u 20:00 sati, u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači, održat će se autorski koncert Zorana Šćekića Just music u izvedbi pijanistice Ane Žgur.

Ulaznice po cijeni od 50 kn potražite u prodaji tri dana prije koncerta ili online na Ulaznice.hr.

https://www.ulaznice.hr/web/event/38/7244

Koncert će predstaviti kompozicije bazirane na netemperiranoj mikrotonalnoj harmoniji klavira ugođenog u prirodnoj intonaciji. Drugim riječima, Just music približava klavir kakvog još nismo čuli, naglašavajući ljepotu njegovih tonova i harmonijskih odnosa na delikatan i čudesan način.

Mikrotonalna glazba nije stilski pravac nego sustav intonacije i ugađanja instrumenta, i podrazumijeva svu glazbu čiji sustav intonacije nije temeljen na jednoliko temperiranoj podjeli oktave na 12 tonova. Po ovakvoj definiciji sva je glazba do unazad stoljeće i pol bila mikrotonalna. Također, sva etno glazba mikrotonalna je ako se izvodi na izvornim instrumentima.

Šćekićeve klavirske minijature podsjetit će nas na Erika Satieja, filmsku glazbu i minimalizam, a za svoj je rad dobio i prestižne međunarodne pohvale. Tako je Grammyjem nagrađeni gitarist John Schneider uvrstio “Just music” među najbolja CD izdanja 2015. godine u prestižnom društvu imena kao što su Harry Partch, Brad Mehldau i Wynton Marsalis, dok je veliki jazz gitarist Pat Martino izjavio kako nam Šćekićeva glazba „pomaže da otključamo vrata i kročimo u šire krajolike“.

Predavanje: Uvod u Panmonizam

Za Zoran Šćekića slobodno se može reći da je jedan od najinovativnijih glazbenika na našoj sceni. Tako će dan nakon koncerta, u srijedu 19. veljače 2020. godine u 18:00 sati, u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači, Šćekić održati besplatno predavanje i predstaviti svoj projekt pod nazivom Panmonizam, a koji obuhvaća mikrotonalnu glazbu, geometriju, mehaniku, grafiku i edukaciju.

Predavanje: Tijelo i mozak – neuroznanost plesnog pokreta

U petak 21. veljače 2020. godine s početkom u 19:00 sati održat će se besplatno predavanje u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači čiji su govornici Marija Šćekić i radiolog dr. sc. Milan Radoš, docent Hrvatskog Instituta za istraživanje mozga i voditelj laboratorija za funkcionalno oslikavanje mozga Poliklinike Neuron iz Zagreba.

Ljudsko tijelo je biološki oscilator (tijelo koje vibrira) s mozgom (složenim sustavom električnih vibracija) i srcem, organom punim električnog napona. Svaki pokušaj odvajanja jednog od drugog pogrešan je koliko i prirodan (tipičan) za čovjeka. Teza neuroznanstvenika Antónija Damásija o vezi između emocija i razuma, u kojoj osjećaji predstavljaju temelj za racionalnu kontemplaciju i normalno društveno ponašanje glavno je uporište predstave Human Error, a predavanje ima cilj pružiti znanstveno pojašnjenje plesne ideje.

Istraživajući polje emocija, razuma i plesnog pokreta uz korištenje magnetske rezonance, Marija Šćekić i dr. sc. Milan Radoš pokušat će odgovoriti na mnoga zanimljiva pitanja, a samo neka od njih su: može li se glazbeni talent objektivno analizirati putem fMRI; što se događa u mozgu plesača kada on/ona zamišlja izvedbu u pokretu; kako umjetnost utječe na biologiju ljudskog mozga; koji su evolucijski korijeni umjetnosti i slično.

____

Marija Šćekić je koreografkinja, plesačica i osnivateljica Umjetničke organizacije Histeria Nova u sklopu koje djeluje kao redateljica i nezavisna producentica. Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta za predstavu Sjena (2006) te posebnog priznanja Europske komisije za inovativni umjetnički izričaj i doprinos razvoju kulturnog poduzetništva u Republici Hrvatskoj (2007).

Suvremeni ples i koreografiju diplomirala na Sveučilištu Concordia u Montrealu gdje je pohađala i predmetnu nastavu iz područja planetarne geologije i elektroakustike što je znatno utjecalo na oblikovanje njene umjetničke vizije. Njenu karijeru krase mnogi autorski projekti i interdisciplinarne suradnje uključujući rad u Ansamblu Lado kao plesni pedagog te kao voditeljica Osnovne škole za balet i suvremeni ples u Šibeniku. Začetnica je vertikalne plesne umjetnosti u našoj zemlji te sunositeljica međunarodnog projekta Vertical Dance Forum. Od 2016. godine živi u Zadru gdje osniva i vodi Školu prirodnog pokreta i nastavlja intenzivnu suradnju s međunarodnom plesnom scenom.

Zoran Šćekić je skladatelj, glazbeni inovator, aranžer i jazz gitarist. Osnivač je Udruge Humus te je autor multimedijskog projekta Panmonizam. Diplomirao na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu, a nakon diplome je nastavio postdiplomski studij kompozicije i aranžmana u Helsinkiju gdje je sudjelovao na Međunarodnom susretu glazbenih akademija kao predstavnik Muzičke akademije Sibelius. Kao skladatelj i gitarist sudjeluje na jazz festivalima, zagrebačkom Muzičkom biennalu i samostalnim koncertima pišući glazbu za big band, komorni orkestar, kao i glazbu za filmove, kazalište, ples itd. Skladao je glazbu za nekoliko projekata organizacije Histeria Nova kao što su Sjena (2004), One (2002) i Mala tragedija (2011). Koautor je reizdanja knjige Muzika i matematika prof. dr. Zvonimira Šikića, te je autor knjige Five Limit Intervals – theory & praxis u kojoj objašnjava glazbeno geometrijski sustav.

 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Grad

Volonterski centar Zadar na poseban način obilježava Svjetski dan izbjeglica

Objavljeno

-

By

Ovog četvrtka, 20. lipnja 2024. od 12 do 14 sati, u Koncertnoj dvorani Kneževe palače, Volonterski centar Zadar organizira konferenciju „Kultura dobrodošlice – uloga zajednice u integraciji izbjeglica“ povodom Svjetskog dana izbjeglica.

„Za svijet u kojem su izbjeglice dobrodošle“ tema je ovogodišnjeg Svjetskog dan izbjeglica koji se svake godine obilježava 20. lipnja te slavi snagu i hrabrost ljudi koji su bili prisiljeni napustiti svoju domovinu kako bi pobjegli od sukoba ili progona.

Svrha susreta je podizanje svijesti o izazovima s kojima se suočavaju izbjeglice širom svijeta, a posebno raseljene osobe iz Ukrajine u hrvatskom društvu. Konferenciju će obogatiti predstavnici različitih organizacija aktivnih u pružanju podrške izbjeglicama u procesu integracije. Izlagači će kroz prezentacije podijeliti svoja iskustva rada s izbjeglicama, informirati širu javnost o njihovim pravima i potrebama, identificirati glavne izazove s kojima se izbjeglice suočavaju u procesu prilagodbe i integracije te razmotriti moguća rješenja kroz primjere dobre prakse i inovativne pristupe. Naglasak će biti i na osvještavanju prisutnih o važnosti podrške i uključivanju izbjeglica u sve aspekte društvenog života.

Konferencija će ujedno biti i prigoda za upoznavanje šire javnosti s projektom „Izgradnja društva dobrodošlice“ koji provodi Udruga „Mi“ – Split uz financijsku podršku UNHCR-a Hrvatska. Projekt je zamišljen kao program s ciljem poticanja veze među relevantnim dionicima, kreiranja novog sadržaja i aktivnosti te lakšeg prikupljanja i širenja relevantnih informacija o integraciji izbjeglica. Volonterski centar Zadar aktivno radi s raseljenim osobama iz Ukrajine gotovo od samog početka njihovog pristizanja u naš grad i županiju. Pritom su, u sklopu programa, organizirane brojne aktivnosti pružanja pomoći i podrške izbjeglicama, kao što su tečajevi hrvatskog i engleskog jezika, razne sportske i kulturne aktivnosti za djecu, izleti, grupa psihosocijalne podrške i mnoge druge.

Ovaj događaj prilika je za osnaživanje zajednice u prepoznavanju i odgovaranju na potrebe izbjeglica s poštovanjem i suosjećanjem. Pridružite nam se na konferenciji i postanite dijelom društva dobrodošlice!

 
Nastavi čitati

Grad

Franjevci rade kip Svetog Frane

Objavljeno

-

By

Prvi životopisac Svetog Franje Asiškog Toma Čelanski zabilježio je kako se Franjo s pratiteljem ukrcao na brod u želji da plovi u Siriju da bi propovijedao kršćansku vjeru i obraćenje Saracenima i drugim nevjernicima. Ali „protivni vjetrovi“ neočekivano su ih odnijeli u hrvatske krajeve, na obalu Sklavonije.

Taj izvor potvrđuje tradicija koja kaže da je Svetac na putu za Svetu Zemlju 1212. posjetio Zadar. Ona čuva i priču o zgodi prema kojoj je on tada ozdravio opaticu benediktinki iz susjednoga samostana Svetog Nikole, pa su benediktinke iz zahvale darovale franjevcima teren na kojem je kasnije izgrađena današnja crkva i samostan Svetog Frane. Riječ je o najstarijoj franjevačkoj crkvi s naše strane Jadrana, koja je već 1280. dobila naslov bazilike. Prostoru ispred franjevačke crkve i bivšeg samostana svetog Nikole grad Zadar dao je ime Trg Svetog Frane, čime je na neki način potvrdio tradiciju kako je Franjo hodao tim trgom. Grad Zadar ishodovao je i dozvolu za uređenje toga trga, na kojem je predviđen kip istoimenog Sveca.

Stoga, u prigodi 800. obljetnice Rana Sv. Franje (koja pada 17. rujna ove godine) franjevci su se obvezali financirati Svečev kip kojeg, po ideji fra Andrije Bilokapića („Blagoslovljeni brat vjetar“), radi renomirani kipar Ilija Skočibušić.

Zbog aktualnih cijena bronce, za ostvarenje ovog projekta franjevcima je potrebna pomoć dobročinitelja.  

 
Nastavi čitati

Grad

INOVAcija-Uspješno proveden program osposobljavanja iz područja multimedijskog dizajna

Objavljeno

-

By

U Ustanovi za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija završeno je  stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa za multimedijskog dizajnera/ multimedijsku dizajnericu. Osposobljavanje je bilo namijenjeno nezaposlenim osobama koje žele steći nove vještine te biti konkurentne na tržištu rada, a sudjelovalo je ukupno 10 osoba. Program je započeo u listopadu prošle godine, a završio 29. travnja 2024. godine.  Tijekom osposobljavanja polaznici su primali novčanu naknadu i refundaciju putnih troškova, a ujedno su stekli vrijedna znanja koja su aktualna i tražena na tržištu rada.

Program se provodio u suvremeno opremljenom Centru za kreativne industrije, a za uspješnu  provedbu programa polaznicima, predavačima i mentoru na raspolaganju su bili svi resursi koje taj Centar nudi -IT dvorana, tonski studio, suvremene kamere i foto oprema, vrhunski opremljena multifunkcionalna dvorana s profesionalnom rasvjetnom opremom, itd. Završetkom programa polaznici su naučili fotografirati s profesionalnom opremom u studiju i na terenu te izraditi fotografije prema različitim potrebama i namjenama, strateški planirati i dizajnirati web stranice, izraditi baze podataka te stvarati aktivne stranice, snimati video materijale u studiju i na terenu, izvesti postprodukciju i obradu materijala do finalnog proizvoda – reklame, prezentirati i prilagoditi finalni proizvod prema zahtjevima klijenata, dizajnirati i pripremiti materijale u tiskanoj formi koristeći prethodno znanje, komunicirati s klijentima i prezentirati uratke te su stekli i druge korisne vještine. Program osposobljavanja provodio se u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, a u okviru mjere aktivne politike zapošljavanja.

O tijeku i rezultatima ovog programa zamolili smo za komentar i ocjenu gospođu Katarinu Colić, ravnateljicu INOVAcije, koja nam je rekla: „Izuzetno smo zadovoljni provedbom ovog programa te cjelopkupnom suradnjom svih uključenih aktera, od odaziva samih polaznika do suradnje s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Najznačajniji rezultat ovog osposobljavanja je taj što su naši polaznici sada stekli znanja koja su aktualna na tržištu rada te što su povećali vlastite izglede za pronalazak posla, a dio njih čak razmišlja o pokretanju vlastitog poslovanja i primjeni stečenih znanja za vlastiti obrt ili tvrtku. I dalje ćemo poticati razvoj i provedbu ovog i njemu sličnih edukacijskih programa s ciljem da Centar za kreativne industrije bude izvor novih znanja i vještina, posebno za kreativni sektor, ali i za poduzetništvo u cjelini“.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu