KONTROVERZNI PROJEKT ŠOKIRAO SVIJET: Stvoren je embrij čovjeka-majmuna, hibrid digao znanstvenike na noge

Objavljeno: 04.8.2019. u 20:22
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Znanstvenici se nadaju se da će u konačnici njihov ‘izum’ stvoriti beskonačnu opskrbu ljudskih organa za transplantaciju

Znanstvenici tvrde da su stvorili prvi svjetski hibrid čovjeka i majmuna pomoću revolucionarnih znanstvenih tehnika, javlja Mirror. Embrion čovjeka-majmuna u koji su dodane ljudske stanice i majmunski embrij stvorili su znanstvenici u Kini. Nadaju se da će u konačnici njihov “izum” stvoriti beskonačnu opskrbu ljudskih organa za transplantaciju.

Naravno, odmah su se kritičari digli na noge i upozorili da će se zbog ovoga stvoriti vrlo uznemirujuće dileme oko etike hibrida čovjeka i životinja. Projekt je vodio španjolski znanstvenik Juan Carlos Izpisua u laboratoriju u Kini, rekla je za El Pais suradnica projekta Estrella Nunez. Znanstveni tim činili su članovi Instituta Salk u Kaliforniji, SAD te Katoličko sveučilište Murcia (UCAM) u Španjolskoj.

Drugi znanstvenici se plaše da bi matične stanice u životinji razvile ljudski središnji sustav

Nunez, biologinja i potpredsjednica istraživačkog tima na UCAM-u kazao je da su rezultati vrlo obećavajući. “Od UCAM-a i Salk instituta sada pokušavamo ne samo krenuti naprijed i nastaviti eksperimentirati s ljudskim stanicama i stanicama glodavaca i svinja, nego i s primatima koji nisu ljudi”, kazao je Izpisua.

Tim je navodno stvorio mehanizam “tako da ako ljudske stanice pređu u mozak, one će se samouništiti”. No, eksperiment postavlja etička pitanja jer se drugi znanstvenici boje da bi matične stanice mogle razviti ljudski središnji živčani sustav u životinji. Doktor Angel Raya, ravnatelj Barceloninog centra za regenerativnu medicinu postavio je pitanje u El Paisu: “Što se događa ako matične stanice pobjegnu i formiraju ljudske neurone u mozgu životinje? Bi li ona onda imala svijest? A što će se dogoditi ako se te matične stanice pretvore u spermu stanice?”.

Podsjetimo, Izpisua je znanstvenik koji je 2017. radio na stvaranju hibrida između svinje i čovjeka. Eksperiment je propao.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
KONTROVERZNI PROJEKT ŠOKIRAO SVIJET: Stvoren je embrij čovjeka-majmuna, hibrid digao znanstvenike na noge, 1.0 out of 5 based on 1 rating

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program