Whatsapp špijunira korisnike?

Objavljeno: 15.6.2019. u 18:47
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Ispod radara javnosti prošao je novi skandal u kojim je ugrožena milijarda i pol korisnika mobilnih aplikacija. Naime, Amnesty International je zatražio od Izraela da pokrene postupak protiv kompanije koja je instalirala štetni program u popularni Whatsapp. Facebook kao vlasnik aplikacije upozorio je da se zbog sigurnosnog propusta dogodilo špijuniranje korisnika.

WhatsApp je izvrsna aplikacija za razgovor s prijateljima i obitelji diljem svijeta, no kako se čini – također je dobar alat i za hakere i napadače. Tijekom posljednjeg napada, u opasnosti od prisluškivanja našlo se milijardu i pol korisnika.

- Ne znamo tko je upravljao ovim napadom. Ono što znamo, ili barem ono što smo čuli, je da je taj koji je napravio napad, ponovno koristio softver NSO Pegasus, govori Chen Brill-Egri iz Amnesty Internationala.

Napadači najčešće ciljaju na najpopularnije servise i aplikacije.

- NSO Pegasus softver se koristi za kršenje privatnosti, slobode izražavanja i slobode govora, dodaje Brill-Egri.

Maliciozni softver u mobilne uređaje korisnika ulazio je preko propuštenih poziva na Whatsappu.

- Aktivacijom korisničke kamere, pregledavanjem stvari koje se nalaze na samom telefonu, sustav je bio u stanju prikupiti informacije o krajnjem korisniku, kazao je naš IT stručnjak Tomislav Tipurić.

Iako korisnicima interneta prijete brojne opasnosti, u najpopularnije aplikacije imaju povjerenje. Dovoljan je jedan klik kako bi napadač preuzeo vaše korisničke podatke, brojeve kreditnih kartica i lozinke.

- Kada vas link vodi na neki web sajt, pogledajte adresu. Ako ta adresa sadrži neke čudne znakove, ma kako lijepo izgledala, ma kako podsjećala na stvarni servis – sigurno je fishing, dodaje Tipurić.

Osim redovitog mijenjanja lozinki, svaku se sumnjivu poruku preporučuje provjeriti dvaput. U nedavnom napadu na aplikaciju Whatsapp glavna su meta bili borci za ljudska prava na Bliskom istoku. Cijeli slučaj završio je na sudu u Izraelu.

Pogreška koja je hakerima omogućavala instalaciju špijunskog softvera je uklonjena. Kao i u svakom sustavu, tako i na internetu – apsolutna sigurnost ne postoji, a glavna preporuka je – biti informiran.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

1 komentar za “Whatsapp špijunira korisnike?”

 1. Ugasimo sve mobitele u RH i nema problema
  Živimo na normalan način života a ne na trke
  Eto vam moderan način života
  Mladi ušlagirani,neznaju tko im glave nosi
  Glume glumu po gradu i Hrvatskoj
  Poslodavci će nas glave doći
  Tko je tu lud mi koji želimo asfalt i urbanizam ili stranci koji iznajme kuće za odmor sa bazenom u tišini sela Hrvatske Države koja izumiru zbog toga što mladi žele yahting, žele brz život droga provodi i nerad
  Pa onda krepajmo u urbanim sredinama kao štakori

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 3.0/5 (2 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program