ZEMLJINO MAGNETSKO POLJE OTIMA SE KONTROLI: Kreće se brzo i gura Sjeverni pol bliže Sibiru, nitko nije siguran zašto

Objavljeno: 12.1.2019. u 12:44
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Najnovije

Posljednji komentari

Marketing

Čini se kao da se Zemljino magnetsko polje, koje je osnova za globalne navigacijske sustave, otima kontroli, pa gura Sjeverni pol bliže Sibiru

Zemljino magnetsko polje, osnova za suvremene globalne navigacijske sustave, stalno je u nekom stanju promjene. Kako piše RT, čini se kao da se otima kontroli, tako da gura Sjeverni pol bliže Sibiru, a nitko nije siguran zašto se to događa.

Polje se mijenja dok teku rastaljeni metali koji okružuju Zemljinu čvrstu željeznu jezgru, stvarajući električne struje i odgovarajuće magnetsko polje. Kao rezultat toga, magnetski polovi imaju tendenciju laganog pomicanja.

Međutim, znanstvenici ne znaju uzrok brzog pomicanja magnetskog polja.

Ubrzano kretanje magnetskog pola

Sjeverni magnetski pol prošle je godine prošao preko Međunarodne datumske granice brzinom od 55 kilometara godišnje, što je tri puta brže nego što se kretao prije 1990-ih.

Sad kada se nalazi na istočnoj polutki, udaljava se od Kanade i približava se Sibiru.

Znanstvenici misle da bi brzi mlaz tekućeg željeza ispod Kanade mogao biti odgovoran za kretanje pola, slabeći magnetsko polje i dopuštajući Sibiru da privuče pol.

Potrebno ažuriranje Svjetskog magnetskog modela

Općenito, Svjetski magnetski model (WMM) ažurira se u petogodišnjim intervalima kako bi suvremena navigacija pratila promjene u Zemljinom magnetskom polju. Trebao se ažurirati 2020. godine, no do 2018. toliko se poremetio da potrebno hitno ažuriranje.

Istraživači iz British Geological Survey i National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), rade na popravljanju WMM-a koristeći podatke od zadnje tri godine, uključujući i puls iz 2016. godine koji je odbacio točnost njihova zadnjeg modela.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

1 komentar za “ZEMLJINO MAGNETSKO POLJE OTIMA SE KONTROLI: Kreće se brzo i gura Sjeverni pol bliže Sibiru, nitko nije siguran zašto”

  1. Što ćemo sad
    Politička elita neće imati kada potrošiti oteto

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program