Kit umro nakon što je pojeo 80 plastičnih vrećica

Objavljeno: 03.6.2018. u 12:51
Autor: , e-mail: desk@znet.hr

Nakon što je pojeo 80 plastičnih vrećica, kit je preminuo na obalama južnog Tajlanda, izvijestile su tamošnji mornarički dužnosnici.

Kit je uspio povratiti pet vrećica u pokušaju stručnjaka da ga spase jedva živog u kanalu u provinciji Songkhla. Nađen je u ponedjeljak u blizini granice s Malezijom, javlja The Independent.

Vrećice, koje su težile nekih osam kilograma, kako se pokazalo u posmrtnoj analizi, onemogućile su kitu da jede hranu, kako je rekao morski biolog Thon Thamrongnawasawat za France-Presse “Ako imaš 80 vrećica u želucu, umrijet ćeš”, rekao je.

Plastične vrećice su izuzetno opasne po morske životinje

Nedavna istraživanja upozorila su kako će se količina plastike u moru utrostručiti u deset godina ako se smeće ne smanji. A Tajland je vodeći potrošač plastičnih vrećica te se smatra da godišnje uzrokuju smrt stotina morskih životinja.

Prošle godine američka organizacija za zaštitu okoliša Ocean Conservancy je objavila kako se Tajland, uz Kinu, Indoneziju, Filipine i Vijetnam, nalazi u pet najvećih zagađivača plastikom. Ove zemlje odgovorne su za više od polovice plastike koja završi u oceanu, a to je između osam i 13 milijuna tona.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocijenite članak!
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Komentirajte ovaj članak

mojtv.hr - kompletan tv program