Connect with us

Nekategorizirano

PULJIĆ NA MISI ZA PRENĐU: "Biskup treba biti dobar pastir, spretan ribar, brižan nadglednik, otac, tješitelj i učitelj!"

Objavljeno

-


Povodom pete obljetnice smrti zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe, misu za dušu blagopokojnog nadbiskupa Prenđu u subotu 24. siječnja u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.
“Zahvalni smo Bogu za dar služenja nadbiskupa Ivana koji je zadarsku Crkvu okupljao oko stola Gospodnjeg, s njom pjevao i molio, slušao i razmatrao. Pamtimo ga kao zauzetog pastira koji je bio pun optimizma i ljubavi za sve što je Božje i crkveno, upravo u duhu svoga biskupskog gesla ‘Ljubiti Crkvu’. Da je poživio, ove bi godine obilježio svoj srebrni biskupski jubilej”, rekao je Puljić, istaknuvši da je nadbiskup Prenđa vjerno lomio kruh nebeski, hranio ljude Riječju i euharistijom koja kao središte crkvenog i liturgijskog života okuplja novo mesijansko pokoljenje.
“Dok počiva u kripti zadarske katedrale, godišnjim spomenom preporučujemo ga toplo u molitve. Slušamo kako nas poziva da se euharistijom hranimo i oko Gospodnjeg stola okupljamo”, rekao je mons. Puljić, zahvalivši Bogu za sva duhovna i materijalna dobra koja je darovao Crkvi po djelovanju nadbiskupa Prenđe u njegovih četrdeset i šest godina svećeništva i dvadeset godina biskupstva.
Prema Biskupskom ceremonijalu, svake godine slavi se obljetnica posljednjeg pokojnog biskupa te se potiče vjernike da se spominju svojih predstojnika i mole za njih.
Govoreći o trinitarnom temelju misijskog poslanja biskupske službe, prema pobudnici o biskupima “Pastiri stada” sv. Ivana Pavla II., mons. Puljić istaknuo je da biskup treba biti dobar pastir, spretan ribar, brižan nadglednik, otac, tješitelj i učitelj, nesalomljiv u načelima, ali dobar i plemenit u ophođenju, brat i prijatelj.
“Te poželjne kvalitete i odlike koje imaju resiti svakog svećenika, osobito biskupa, ne dobivaju se samo rađanjem. Za njih se valja osobno boriti, a povjereno stado to mora od Boga izmoliti. Zbog toga vjerni puk, svećenici i Bogu posvećene osobe mole za svog biskupa u euharistijskom slavlju, Božanskom časoslovu i osobnim dnevnim preporukama”, rekao je Puljić, istaknuvši da je nadbiskup Prenđa bio uzoran pastir ljudskosti i širine srca.
Na kraju mise, nadbiskup Puljić i svećenici uputili su se u pokrajnju lađu katedrale i nad grobnicom zadarskih nadbiskupa izmolili odrješenje.
Nadbiskup Prenđa preminuo je iznenada 25. siječnja 2010. g. u Nadbiskupskom domu u Zagrebu u 71. godini života. Rođen je 31. prosinca 1939. g. u Zemuniku Gornjem. Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju završio je u Zadru. Katolički bogoslovni fakultet pohađao je u Zagrebu gdje 1967. postiže licencijat iz teologije. Zaređen je za svećenika 29. lipnja 1964. g. u Zadru. Bio je župnik u Škabrnji, Nadinu i Smilčiću (1964.-1968.), duhovnik u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević u Zadru (1968.-1970.), ravnatelj tog sjemeništa (1970.-1992.), kateheta mladih u Zadru (1970.-1972.), voditelj odjela za duhovna zvanja u Zadarskoj nadbiskupiji (1970.-1992.), dopisnik Glasa Koncila. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je nadbiskupom koadjutorom 29. ožujka 1990. g. Za biskupa je zaređen 9. lipnja 1990. g. u katedrali Sv. Stošije. Službu zadarskog nadbiskupa preuzeo je 2. veljače 1996. g. Bio je predsjednik Vijeća HBK za kler, član Mješovite komisije HBK, Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica, ravnatelj Hrvatskog caritasa. U Zadarskoj nadbiskupiji u poraću je obnovio sve crkve i crkvena zdanja srušena u Domovinskom ratu. Bio je predavač na Visoko teološko katehetskoj školi u Zadru, promicatelj nove evangelizacije podržavajući djelovanje crkvenih pokreta i udruga te inicijator brojnih drugih pastoralnih, karitativnih, kulturnih i znanstvenih događanja u Zadarskoj nadbiskupiji. Posljednji njegov veliki angažman bio je organizacija SHKM-a u Zadru koji je okupio trideset tisuća mladih iz Hrvatske i inozemstva.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

0 Comments

  1. pero

    26. siječnja 2015. at 6:11

    trba biti dobar……hahahaha……..

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

SA VOLONTERSKE BURZE: Briga o postavu i komunikacija s posjetiteljima u Noći muzeja u Narodnom muzeju Zadar

Objavljeno

-

By

U petak 26. siječnja se na razini Republike Hrvatske odvija XIX. Noć muzeja.

Na prošlogodišnju Noć muzeja Narodni je muzej Zadar bio po broju posjetitelja drugi u RH, odnosno prvi uzmemo li u obzir broj stanovnika odnosno “bazen” posjetitelja.

“Ove godine zbog našeg razrađenog programa ne očekujemo pad interesa, a da bi ta večer prošla u najboljem redu, potrebni su nam volonteri koji će nam pomoći u brizi o postavu (radi se o nekim od najvrednijih djela hrvatske umjetnosti i zadarske povijesti)”, stoji u objavi iz NMZ.

Za prijavu i detaljnije informacije obratite se putem maila na: muzej.nmz@gmail.com do 24. siječnja.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Ambulante pune oboljelih od korone, gripe i hripavca. Liječnici upozoravaju na lijek koji često zaboravljamo

Objavljeno

-

By

U prosjeku na tjedan u Hrvatskoj od korone oboli 4.000 ljudi. Uz to svakog dana prijavljuju se slučajevi oboljenja od gripe i hripavca što dodatno opterećuje zdravstveni sustav.

Od covida svaki tjedan oboli u prosjeku 4.000 ljudi, a 45 ih premine. Prijavljenih slučajeva gripe samo prvog tjedna ove godine bilo je više od 800 prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Dnevnik.hr.

Također još ne jenjava ni epidemija hripavca koji može biti koban pogotovo za manju djecu.

Stoga su čekaonice u ambulantama i bolnicama pune pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog infektivnih i bakterijskih bolesti dišnih puteva. Liječnicima obiteljske medicine posao se ovih dana udvostručio, a slično je i na hitnim prijemima.

“Dosad nam je obim popovećan, mogureći poduplao se u odnosu na ljeto i jesen, kao što znamo zima je i tada su najčešće bolesti respiratornog sustava”, izjavila je liječnica obiteljske medicine Vedrana Tudor Špalj.

Liječnici također upozoravaju kako ne treba zaboraviti na mogućnost cjepljenja koje može biti spasonosno.

“Cjepljenje kao mjera prevencije protiv gripe, docjeplivanje protiv covida, također trudnice, ukućani, tek rođenih beba i dojenčadi koje nisu redovno cjepljeni da se docijepe protiv hripavca”, izjavila je dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Odjela za epidemiologiju NZZJZ PGŽ.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu