Connect with us

Nekategorizirano

"Američka papisa" u HNK Zadar 26. ožujka

Objavljeno

-

Jasna Ančić (Foto: Ivan Katalinić)
U subotu, 26. ožujka u 20 sati Hrvatsko narodno kazalište Zadar za zadarsku publiku na programu stavlja predstavu “Američka papisa”. Izvodi je Jasna Ančić, a redatelj je Ozren Prohić
Esther Vilar, njemačko-argentinska književnica, rođena je u Buenos Airesu 1935. godine u njemačkoj emigrantskoj obitelji. Pripada grupi provokativnih pisaca i kritičara društva. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja na području književnosti.
“Američku papisu“ napisala je 1982. godine, djelo koje propituje žene u katoličkoj crkvi, njezin odnos prema vjeri, povijesnom poslanju crkve.
Najveći uspjeh postiže knjigom “Dresirani muškarac“ (1971.), nakon koje svoje stavove iznosi u sljedećoj knjizi “Poligamski spol”, da bi s “Krajem dresure”(1977.) okončala svoju trilogiju o položaju muškarca u industrijaliziranom zapadnom društvu.
“Znatiželjom intelektualca, ona propitkuje, problematizira i aktualizira papisinu inauguraciju, ali i iznošenje njenog životnog i vjerskog alibija, progovarajući pri tom iz same suštine ženskog bića, tananosti njenih odluka, slutnji žene koja je u prigodi nakon „stoljeća i stoljeća“ obnašati funkciju za koju su predodređeni odabrani i koja je rezervirana isključivo za muškarca. Američka papisa tako uspijeva ispričati život žene koja je po svemu posebna i koja je vjeri podredila svoju sudbinu” objasnila je Jasna Ančić.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

KUD Zadarski tanac i KUD Hruševec Kupljenski u petak na Narodnom trgu 

Objavljeno

-

By

U petak, dana 26.7. na Narodnom trgu KUD Zadarski tanac i KUD Hruševec Kupljenski održati će zajednički koncert gdje će pjesmom, plesom i glazbom prikazati tradicijsku baštinu jadranske i kontinentalne Hrvatske, a pridružit će im se i muška klapa Ponistra

KUD Zadarski tanac zadnjih deset godina vrlo aktivno, požrtvovno i s ljubavlju čuva i promiče tradicijsku baštinu osobito jadranskog kraja, a u okviru svog umjetničkog programa izvodi pjesme te izvorne i koreografirane plesove zadarskog, ugljanskog, silbenskog, trogirskog i splitskog kraja, ali i Međimurja i Hrvatskog zagorja. Može se pohvaliti bogatim fundusom narodnih nošnji iz tih krajeva, ali i nizom uspješnih nastupa i koncerata diljem Lijepe naše i inozemstva. Predsjednik KUD-a je Boris Dizdar, a voditelji Matea Sikirić i Miroslav Cindori.

 KUD Hruševec Kupljenski djeluje u sklopu Grada Zaprešića od 1998. godine, okuplja 50 aktivnih članova koji rade u odrasloj i dječjoj folklornoj, tamburaškoj i izvornoj pjevačkoj sekciji, a izvode običaje, pjesme i plesove zaprešičkog kraja kao i iz cijele Hrvatske. Također se mogu pohvaliti nastupima na smotrama diljem Lijepe naše kao i na niz međunarodnih folklornih festivala, organizacijom niza manifestacija, od kojih je najveća i najpoznatija Smotra folklora puhačkih orkestara, pjevačkih zborova i dječjeg folklora tradicionalno krajem svibnja. Predsjednik KUD-a je Stjepan Đurinski, voditelj folklora i koreograf Dalibor Blažević i voditelj tamburaške sekcije Dražen Varga.

Ulaz je besplatan, a koncert počinje u 21 sat.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

IZDRŽITE JOŠ “MALO”! / Od nedjelje pad temperature. Idući tjedan ispod 30°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće. U unutrašnjosti su uz umjeren i jak razvoj oblaka u drugom dijelu dana vjerojatni lokalni pljuskovi s grmljavinom, moguće i jače izraženi, posebice na istoku zemlje. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu većinom umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, uz obalu prijepodne pa ponovno krajem dana i bura, podno Velebita i jaka. Najviša dnevna temperatura zraka od 32 do 37 °C, u Dalmaciji mjestimice malo viša.

U četvrtak pretežno sunčano. U unutrašnjosti ponegdje jači razvoj oblaka, moguće i lokalni pljuskovi s grmljavinom, posebno na istoku. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu slaba do umjerena bura, podno Velebita i jaka s olujnim udarima, sredinom dana i popodne ponegdje sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 17 do 22, na Jadranu između 23 i 28 °C. Najviša dnevna temperatura od 30 do 35 °C, u Dalmaciji malo viša.

IZGLEDI VREMENA:

Većinom sunčano te vruće, uglavnom u Dalmaciji i vrlo vruće. Može biti lokalnih pljuskova s grmljavinom, a mjestimice i grmljavinskog nevremena, ponajprije u unutrašnjosti, u subotu i na Jadranu. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu slaba i umjerena bura, podno Velebita mjestimice i jaka, a sredinom dana i poslijepodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Četiri znaka roditeljskog izgaranja kod majki, prema terapeutkinji

Objavljeno

-

Roditeljstvo može biti zahtjevno. Stoga nije neobično vidjeti umorne roditelje koji smatraju da se više ne mogu nositi s roditeljskim izazovima. Prema neurologinji, dr. Puji Aggarwal, roditeljsko izgaranje ili takozvani burnout je “fizička, mentalna i emocionalna iscrpljenost koju roditelji osjećaju zbog kroničnog stresa odgoja i roditeljstva”.

S obzirom na moderan, brz način života koji roditelje tjera da obave više zadataka u manje vremena, izgaranje može biti očekivano. Međutim, kako bi roditelji potražili potrebnu pomoć, prvo je važno prepoznati simptome roditeljskog izgaranja. Terapeutkinja Abby Thomason nedavno je u objavi na Instagramu otkrila četiri najčešća znakova ovog sindroma kod majki.

  1. Proživljavanje emocija, ali bez osjećaja prisutnosti u trenutku.
  2. Zaboravljivost.
  3. Temperamentnost.
  4. Somatski simptomi, poput glavobolja ili bolova u trbuhu.

Neki znakovi mogu vam pomoći razlikovati burnout (sindrom sagorijevanja) od uobičajenih izazova roditeljstva. Sindrom sagorijevanja može izgledati ovako: stalno imate osjećaj da ne uspijevate kao roditelj, iscrpljeni ste do te mjere da ne možete spavati ili, čak i kada spavate, i dalje se osjećate iscrpljeno, često gubite živce s djecom ili partnerom, ne osjećate se povezano s njima i ne znate kako to obuzdati ili kako na to utjecati”, istaknula je terapeutkinja u objavi.

Roditeljsko izgaranje je problem koji ne bi trebalo ignorirati. Male promjene, poput brige o sebi, odmora i razgovora s voljenima, mogu značajno olakšati ove izazove.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu