Connect with us

Hrvatska

Egipat: Mubarak naredio napade na novinare

Objavljeno

-


Egipatski predsjednik Hosni Mubarak pokrenuo je sustavne napade na novinare svjetskih medija i u četvrtak su njegove pristaše napadale novinare na ulicama Kaira, dok su snage sigurnosti počele opstrukciju i zadržavanje novinara koji prate nemire što prijete rušnjem njegovog 30-godišnjeg režima, upozorio je Odbor za zaštitu novinara (CPJ).
– Ovo je mračan dan za Egipat i mračan dan za novinarstvo, rekao je Joel Simon, izvršni direktor CPJ, nevladine udruge sa sjedištem u New Yorku.
– Sustavni i stalni napadi koje je dokumentirao CPJ ne ostavljaju nikakvu sumnju da se radi o orkestriranom naporu vlade čiji su cilj mediji i potiskivanje vijesti. Uz takav razvoj događaja, Egipat nastoji stvoriti informacijski vakuum, što ga stavlja u društvo najgorih tlačitelja u svijetu, zemalja kao što su Mianmar, Iran i Kuba, rekao je Simon u priopćenju.
– Smatramo predsjednika Mubaraka osobno odgovornim za ovu akciju bez presedana i pozivamo egipatsku vladu da odmah načini zaokret, dodao je čelnik CPJ-a.
Samo u protekla 24 sata, CPJ je zabilježio 30 zatvaranja, 26 napada na novinare i osam slučajeva oduzimanja opreme. Pored toga, agenti u civilu i odorama snaga sigurnosti navodno su ušli u najmanje dva hotela u Kairu koje koriste strani novinari kako bi im zaplijenili opremu. U srijedu je CPJ također dokumentirao brojne napade, zatvaranja i oduzimanja opreme. Mubarakove snage sigurnosti napale su novinare iz zemlje i svijeta, njihove mete su egipatski i drugi arapski novinari, ruski i američki novinari, Europljani i predstavnici medija iz Južne Amerike, ističe CPJ.
Mohamed Abdel Dayem, koorinator CPJ-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku, izrazio je zabrinutost za sigurnost novinara i zbog spriječavanja njihovog svjedočenja o ključnim trenucima egipatske povijesti.
Vladini dužnosnici, provladini novinari i komentatori lojalni Mubaraku u posljednja su dva dana angažirani u sustavnoj kampanji u kojoj se novinari, posebno strani, predstavljaju kao “izraelski špijuni” i strani provokatori, kojima je cilj destabilizirati Egipat.
Među novinarima pritvorenim u četvrtak su voditeljica dopisništva The Washington Posta u Kairu Leila Fadel i fotografkinja lista Linda Davidson. Corban Costa i Gilvan Rocha s brazilske radio-televizije su zatvoreni i oduzeta im je oprema. Petočlana ekipa poljske nacionalne televizije TVP također je pritvorena a jedna kamera im je razbijena.
The New York Times je izvijestio da su dva njegova reportera pritovrena na tijekom noći u Kairu.
Novinarka kanadskog lista Globe and Mail, Sonia Verma, je tri sata bila u zatočeništvu vojske.
Video novinara CNN-IBN Rajesha Bharadwajma vojne snage odvele su s trga Tahrir i njegova je sudbina zasada nepoznata, navodi CPJ. Belgijski novinar Maurice Sarfatti, u četvrtak je dva puta uhićen. Tri novinara rumunjske televizije Antena 3 uhićena su u Kairu.
Američki Fox News je izvijestio da su njegov dopisnik Greg Palkot i producent Olaf Wiig hospitalizirani nakon što su ih pretukli prorežimski prosvjednici u Kairu. Švedska televizija SVT izvijestila je da se njezin dopisnik Bert Sundström, oporavlja od ubodnih rana u bolnici u Kairu. Dopisnik grčkog dnevnog lista Kathimerini u Kairu, Petros Papaconstantino, hospitaliziran je s ubodnom ranom nakon napada Mubarakovih pristaša na trgu Tahrir.
U nemirima u Kairu napadnuti su i novinari CBS-a, arapskih TV mreža Al-Arabiya i Al-Jazeera, fotografi agencija SIPA Press, a oprema je oduzeta novinarima AP-a, BBC-a, američkog PBS-a, španjolske televizije TV3, te novinarima iz više turskih redakcija, ističe CPJ.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Britanci objavili dramatično upozorenje: Ovo je početak kraja ljetovanja na Mediteranu

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Ugledni britanski portal The Telegraph navodi da svi znakovi upućuju na to da će do kraja ovog stoljeća popularnost Mediterana kao privlačnog odredišta za ljetni odmor pasti.

Kao glavni razlog za to The Telegraph navodi ekstremne vrućine i toplinske valove koji postaju standard u ovom dijelu Europe, a mogli bi dovesti do toga da klima postane neugodna za ugodan odmor.

To se već događa. Grčka je sada doživjela najraniji toplinski val. U Kataloniji se već u vrijeme oko Uskrsa upozoravalo da se racionalno troši voda zbog rekordne suše. Sicilija je još 2021. bilježila temperature više od 48 stupnjeva, a sada je jedan sicilijanski objekt odbijao goste zbog nestašice vode.

Neki ljudi tvrde da je Europa uvijek doživljavala ovakve sezonske toplinske valove, što je istina. No, ranije nisi bili ni toliko vrući niti toliko česti. Copernicus Climate Change Service navodi da je deset najtoplijih godina zabilježeno od 2000. godine na ovamo.

Pixabay/ilustracija

Čekaju nas novi temperaturni rekordi

Klimatske promjene su, naravno, globalni problem, za koji se znanstvena zajednica slaže da je pogoršan ljudskim pretjeranim zagađivanjem od industrijske revolucije. Po svemu sudeći, stvari bi se mogle dodatno zahuktati.

Peter Stott, bivši voditelj Met Officea, još 2021. je prognozirao da bi temperature na Mediteranu uskoro mogle prijeći 50 stupnjeva.

“Čini se da bi ovo ljeto moglo pružiti još rekordnih temperatura”, rekao je za The Telegraph Rosie Mammatt, doktorand i stručnjak za meteorologiju na Sveučilištu Reading.

Porast temperatura prvo će pogoditi one u južnoj Europi. Stopa smrtnosti povezana s vrućinom u Europi porasla je 30 posto od razdoblja 2003.-12. do 2013.-22., prema izvješću Lanceta.

Dulja, toplija i suša ljeta također uzrokuju suše, koje zauzvrat utječu na poljoprivredu i proizvodnju hrane, oštećuju infrastrukturu i uništavaju staništa. Sredozemno more se zagrijava brže od globalnog prosjeka, a predviđa se da će do 2100. porasti i do jednog metra.

Ovisnost o turizmu

Britanski portal piše da, uzimajući sve ove čimbenike u obzir, nije trivijalno već sada razmišljati gdje ćete na odmor 2043. godine. Turizam je iznimno važan mediteranskim zemljama – čini 18 posto BDP-a u Grčkoj, 12 posto u Španjolskoj, 10,5 posto u Italiji. Vlade ovih zemalja već razmišljaju o tome što će klimatske promjene značiti za njihova gospodarstva.

I dok se Mediteran zagrijava, odmarališta diljem Alpa imala su manje količine snijega posljednjih zima, pa se su mnoga odnjih počela okretati prema modelu ljetnog turizma. To znači više wellness opcija, više turizma za promatranje zvijezda, više kulturnih festivala i tako dalje.

Još jedna posljedica bit će i produženje sezone, a uskršnji odmor te sredina svibnja i listopada postat će sve popularnija razdoblja za odmor, zbog čega neke tvrtke već prilagođavaju svoje kalendare.

“Više ne organiziramo planinarska putovanja u Španjolskoj i Portugalu tijekom najtoplijih mjeseci srpnja i kolovoza, a dodali smo više izleta izvan sezone u travnju i listopadu kako bismo ljudima olakšali izbjegavanje ekstremnih temperatura. Također smo dodali zimska putovanja u mjesta poput Grčke i Hrvatske”, Radek Nowak iz Intrepid Travela.

Trenutno je Mediteran jedna od najpoželjnijih ljetnih destinacija, no zbog sve većih temperatura, evakuacija zbog požara i drugih posljedica zagrijavanja, turisti će neizbježno početi gledati drugdje.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

OPREZ! / Voda proizvedena u Hrvatskoj povučena s tržišta! Provjerite jeste li je kupili

Objavljeno

-

By

Pixabay

S tržišta se povlači izvorska voda proizvedena u Hrvatskoj, izvijestili su u petak iz europskog sustava za brzo uzbunjivanje.

Riječ je o izvorskoj vodi Studena od 1,5 litre, i to tri šarže: rok valjanosti 07/2024, serija 7B01000091, signatura na bočici XXL206YY7B; rok valjanosti 08/2024, serija 7B01000092, signatura na bočici XXL213YY7B; rok valjanosti 08/2024, serija 7B01000093, signatura na bočici XXL222YY7B.

Uprava za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja Slovenije priopćila je kako je riječ o vodi distriburanoj iz Hrvatske u Sloveniju. Proizvođač je Studenac iz Lipika, a distributer Radenska, prenosi Danica.hr.

Konzumiranje vode predstavlja potencijalan rizik za potrošače jer je uočeno “vizualno senzorno odstupanje”. Dakle, voda baš i ne izgleda najbolje. Povučena je iz Slovenije, a tamošnjim potrošačima se savjetuje da je ne piju, već vrate na mjesto kupnje.

Nije poznato je li koja od tih serija izvorske vode Studene od 1,5 litre završila i na tržištu Hrvatske. Zato se kupcima preporučuje oprez i da dobro pogledaju oznake i rok trajanja ako su je već kupili.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

SVEČANO OBILJEŽAVANJE U ŠUMI BREZOVICA Hrvatska obilježava Dan antifašističke borbe

Objavljeno

-

By

Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja kao državni blagdan u znak sjećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. godine, prve antifašističke postrojbe u ovom dijelu Europe koja simbolizira početak organiziranog otpora protiv fašizma i nacizma.

U spomen-parku Brezovica kraj Siska, u subotu će se održati središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe u spomen na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica osnovan Prvi sisački partizanski odred.

Osnivanje odreda, šiji su zapovjednici bili Vlado Janić-Capo i Marijan Cvetković, simbolizira početak organiziranog otpora u Hrvatskoj protiv fašizma i nacizma u Drugom svjetskom ratu.

Među 77 boraca našli su se i Mika Špiljak te Nada Dimić. Osnivanje odreda uslijedilo je nakon napada Njemačke na Sovjetski Savez, čime je započela intenzivna antifašistička borba na ovim prostorima.

Antifašistički ustanak, koji je započeo u Sisku, postupno se širio cijelom Hrvatskom.

Više od 500.000 hrvatskih građana aktivno je sudjelovalo u narodnooslobodilačkoj borbi, dajući svoj doprinos pobjedi nad fašizmom.

U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju formirane su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

Središnjim obilježavanjem, na kojemu će prisustvovati državni vrh i predstavnici antifašističkih i drugih udruga, odat će se počast hrvatskim antifašistima koji su tijekom Drugog svjetskog rata svoje živote položili za slobodu, omogućivši Hrvatskoj da se svrstava među pobjednike Drugog svjetskog rata u borbi protiv nacizma i fašizma.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu