Connect with us

Nekategorizirano

Obećavajući TV projekti, ali ne i za Hrvatsku

Objavljeno

-


Što se televizijskih serija tiče 2011. mogla bi biti zanimljiva jer već na početku godine pojavili su se brojni piloti obećavajućih TV projekata čije vrijeme tek dolazi. U ponudi je uglavnom cijeli niz humorističnih tema. Naravno, većinu toga nećemo vidjeti na domaćim malim ekranima još neko vrijeme, ali to ne znači da ne možemo baciti pogled na ono što se sprema.
U Episodes (Showtime), Matt LeBlanc, poznatiji kao Joey iz popularnih “Prijatelja” napokon se vratio sa serijom koja je vrijedna spomena. Polusatni sitcom prati uspješni bračni par i njihova nastojanja da britansku hit seriju pretvore u američku hit seriju i pritom zadrže umjetnički integritet. No, od samog početka njihov se plan izjalovljuje jer uloga starog ravnatelja i erudita spletom okolnosti pripada Mattu LeBlancu, inače najpoznatijem po ulozi dežurnog tupavca.
Prve dvije epizode pokazuju potencijal, Stephen Mangan i Tamsin Greig savršeni su u ulozi zbunjenih producenata u izvještačenom Hollywoodu , a LeBlanc je hrabro prihvatio šale na vlastiti račun. Jedino pitanje je hoće li i američka publika prihvatiti seriju koja ne spada u kategoriju tipičnog sitcoma.
Priče o boksačima u filmskom svijetu do sad su izrodile niz odličnih filmova, od “Razjarenog bika”, preko “Rockyja”, pa sve do “Djevojke od milijun dolara” i najnovijeg “The Fightera”. Dok su se televizijske serije malo kada bavile ovom temom. Ali eto serije koja će iz tjedna u tjedan donositi kadrove iz ringa i ako stvari sjednu na svoje mjesto, moglo bi se raditi o novom TV hitu.                         Priča djeluje obećavajuće iako nije najorginalnija. Patrick “Lights Out” Leary (Holt McCallany) je bivši prvak u teškoj kategoriji, otac troje djece i čovjek u teškoj financijskoj situaciji. Uspješan povratak u ring za njega bi značio bijeg od daleko nepopularnije alternative, utjerivanja dugova.

Bob’s Burgers (Fox) nova je animirana serija. Otkad je sredinom prošle godine ukinut “King of the Hill”, Fox je u potrazi za adekvatnom animiranom zamjenom koja bi popunila nastalu prazninu, a Loren Bouchard (“Lucy, The Daughter of the Devil”, “Home Movies”) mogao bi biti čovjek iza novog crtanog hita u nastavcima. Uspjehu će svakako pridonijeti i odličan termin jer 9. siječnja, “Bob’s Burgers” kreće s emitiranjem odmah nakon uvijek gledanih “Simpsona”.                                                                                                             Radnja ove animirane serije vrti se oko obitelji koja drži pečenjarnicu, a za glasove će se pobrinuti neki od trenutno najpoznatijih alternativnih komičara u Americi (Kristen Schall, Henry Jon Benjamin, Eugene Mirman itd.).
William H. Macy napokon je dobio vlastitu seriju, radi se o Shameless (Showtime) i čini se da bi ova mogla biti baš po njegovoj mjeri. Riječ je o remakeu istoimene britanske serije koja je u sedam sezona pokupila gomilu nagrada, a u isto vrijeme i seriji koja će se savršeno uklopiti u sada već klasični Showtimeov pristup disfunkcionalnoj obiteljskoj drami, odnosno, komediji (Nurse Jackie, Weeds, The United States of Tara, Californication).
Frank Gallagher je alkoholičar i samohrani otac šestero djece (postoji opravdana sumnja da jedno nije njegovo) i dok on dane provodi opijajući se u lokalnim barovima, njegova se najstarija kćer Fiona (odlična Emmy Rossum) brine da obitelj ne bude obezglavljena.
Being Human (Syfy), radi se o još jednoj seriji s britanskim korijenima, a riječ je o prilično popularnom motivu. Pokušajte kombinirati “Prijatelje”, “Sumrak”, “Mladog vukodlaka” i “Duha” i otprilike bi mogli pretpostaviti o kakvom se džumbusu radi. Naime, riječ je o dramskoj seriji koja prati (polu)živote dvadesetineštogodišnjaka koji se pokušavaju nositi sa svakodnevnim problemima iako su redom vampir, vukodlak i duh.
I baš kao što možete pretpostaviti, ideja koja je toliko sumanuta da bi mogla biti savršena, u Britaniji traje već dvije sezone (treća je u pripremi), kritike su više nego odlične, a s oduševljenjem će ju vjerojatno prihvatiti i u mlade sablasti zaljubljena Amerika.
U seriju Mr. Sunshine (ABC) nakon odlične i prerano ukinute “Studio 60 on the Sunset Strip” i bezuspješnog pokušaja holivudske karijere, vraća se još jedan “prijatelj”. Matt Perry vratio se u ulozi četrdesetogodišnjaka koji preispituje svoj život nakon što stane na čelo drugorazredne sportske arene u San Diegu.
Perry je ujedno i kreator ove humoristične serije, a zaista je teško predvidjeti kako će se cijela situacija razvijati jer u ovih šest godina Matthew Perry se još uvijek nije uspio othrvati prokletstvu Chandlera Binga. Hoće li ovo za Perrya biti ono što je Californication za Duchovnya, pokazat će vrijeme.
Portlandia (IFC), posljednja serija na listi čudnovati je projekt SNL-ovca Freda Armisena i Carrie Brownstein-
Neki seriju opisuju kao komični Twin Peaks, a oni koji su imali prilike pogledati njihove prijašnje radove u sklopu “Thunderanta” znaju o kakvom je tipu humora riječ. Sve u svemu, Lorne Michaels kao izvršni producent, gomila poznatih gostiju (Selma Blair, Steve Buscemi, Gus Van Sant), odličan tim scenarista (SNL, The Colbert Report) i ideja koja će zabaviti prvenstveno ljubitelje “čudnog” humora, što god to značilo.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

VIŠNJIK: Obavijesti za posjetitelje koncerta Tragom Olivera

Objavljeno

-

By

Organizator koncerta Tragom Olivera, koji će se održati u subotu, 2. prosinca 2023. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, informira sve posjetitelje o sljedećem:

– Početak koncerta bit će u 20 sati.
– Ulazak publike u dvoranu bit će od 19 sati.
– Ulazak u Parter – sjeverni ulaz prizemlje lijevo i desno između ulaza A i D.
– Ulazak na Tribine, Prsten i Teleskopske tribine – ulazi B i D na katu.
– Molba svim posjetiteljima: Dođite na vrijeme da biste izbjegli možebitne gužve i zastoje na parkiralištima ili komunikacijama prema dvorani!

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

DALMATINSKI CIKLUS NA SVEUČILIŠTU / U srijedu Dubrovački simfonijski orkestar, Lovro Merčep i hrvatski skladatelji

Objavljeno

-

By

Koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra u srijedu, 8. 11. u Svečanoj dvorani Sveučilišta u 20 sati nastavlja se Dalmatinski ciklus, zajednički projekt Koncertnog ureda Zadar, Koncertne dvorane Hrvatski dom Split i Dubrovačkog simfonijskog orkestra realiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija RH kojim se kreira novi program i razmjena gostovanja ansambala i glazbenika koji djeluju u navedenim gradovima.  

Program je sastavljen od djela hrvatskih skladatelja – uz Zaboravljene muzike Dubravka Detonija i Pintarichiane, suite za gudače Borisa Papandopula, na programu su i dva koncerta za saksofon i gudače – Pavla Dešpalja te mladoga dubrovačkog skladatelja Ivana Končića, u kojima kao solist nastupa Lovro Merčep, laureat brojnih državnih i međunarodnih natjecanja koji se školovao u Zagrebu, Amsterdamu, Lyonu i Versaillesu. Dubrovački simfonijski orkestar 2023. godine obilježava 98. obljetnicu aktivnog rada. Popis odsviranih koncerata iznimno je opširan i uključuje turneje po Europi, SAD-u i Indoneziji. Od prosinca 2020. godine na mjestu šefa dirigenta je maestro Ivan Hut.  

Ulaznice se prodaju putem interneta na adresi kuzd.mojekarte.hr kao i na info-pultu Providurove palače, u ponedjeljak, utorak i srijedu, od 11-13 i 18-20 sati, s time da sat vremena uoči koncerta blagajna seli u koncertni prostor. 

Sve informacije možete pronaći i na web stranici www.kuzd.hr. S nestrpljenjem vas očekujemo na svim programima!

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

IMATE JOŠ KUNA? HNB podsjeća da ih u bankama, Pošti i Fini možete mijenjati samo do kraja godine

Objavljeno

-

By

Hrvatska narodna banka (HNB) u četvrtak je podsjetila da rok za zamjenu kuna u eure poslovnicama banaka, Hrvatske pošte i Fine ističe 1. siječnja 2024., a od sljedeće godine zamjena će biti moguća samo u HNB-u.

HNB će trajno mijenjati novčanice kune, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno najkasnije do 31. prosinca 2025.godine, ističu iz središnje banke.

Iz HNB-a ističu i da se nakon povlačenja kovanice kune čuvaju u objektu u vojarni Croatia do proteka roka zamjene od tri godine.

Novčanice kune, pak, paralelno s povlačenjem iz optjecaja pohranjuju se u trezore HNB-a te se sukcesivno uništavaju na sustavima za obradu novčanica koji imaju mogućnost njihovog uništavanja i koji broje svaki izrezani primjerak.

Na dan 31. listopada ove godine od 500.000.000 komada novčanica koje su bile u optjecaju javnost, građani i poslovni subjekti vratili su njih 436.200.000, odnosno 87 posto, ali od 3 milijarde kovanica u optjecaju vratilo se tek 742.000.000, odnosno 25 posto.

Na dan 30. listopada ove godine u optjecaju je bilo 4,85 milijarde kuna, što znači da je to preostala količina gotovog novca kune koju još naši građani trebaju zamijeniti.

Iz HNB-a navode da ako se taj podatak usporedi s podatkom s kraja prošle godine, kada je u optjecaju bilo 14,7 milijardi kuna, riječ je o smanjenju od oko 67 posto.

Napominju i da, unatoč tome što se količina gotovog novca smanjuje dosadašnja iskustva zemalja koje su uvele euro pokazuju da se nikada ne zamijeni cjelokupan gotov novac bivše valute.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu