Connect with us

Hrvatska

Rekonstrukcija opasnog križanja i nadogradnja vrtića na Bokanjcu

Objavljeno

-

Kolegij gradonačelnika (foto: Žeminea Čotrić)
Zona “Farma krava” u Zadru bit će preuređena u agroturističku zonu, sukladno Prostornom planu uređenja grada Zadra, odlučio je gradonačelnik Zvonimir Vrančić na današnjem kolegiju sa svojim suradnicima. Financiranje toga plana osigurat će investitor i podnositelj zahtjeva, tvrtka Vigens iz Kožina.
Napokon se ide u rekonstrukciju opasnog prometnog križanja ulica Nikole Tesle, Domovinskog rata, B. Benkovića i Put Bokanjca. Na natječaj za izvođača radova prijavilo se osam poduzeća.
– Procijenjena je vrijednost radova sedam milijuna kuna bez PDV-a, a najpovoljniji je ponuditelj splitska tvrtka Asfaltna cesta, koja će izvesti radove po cijeni 4,3 milijuna kuna, rekao je Matko Segarić, pročelnik za graditeljstvo i zaštitu okoliša.
Gradonačelnik Vrančić je napomenuo da se usporedno s tim radi na izgradnji kolektora, za koji su natječaj raspisale Hrvatske vode. Grad Zadar će paralelno raditi rekonstrukciju kompletne infrastrukture na tom području.
Odabran je izvođač radova na dogradnji dječjeg vrtića Radost, područnog objekta na Bokanjcu. Nakon ponovljenog nadmetanja, odabran je Ploter, koji je ponudio da će radove izvesti za 2,9 milijuna kuna.
Franto će izvoditi radove infrastrukture za zonu DPU-a Crvene kuće, po cijeni 7,7 milijuna kuna. Pri tome valja napomenuti da je bilo 14 ponuda na natječaju.
Gradonačelnik je na kolegiju odlučio osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa za partnersko uređenje Trga Petra Zoranića i Poljane Šime Budinića, te za nadogradnju stare škole na Kožinu.
Primljeno je na znanje izvješće o kakvoći mora u Zadru, prema kojemu čak 96 posto ispitanih uzoraka pokazuje da je zadarsko more izvrsne kvalitete.
Dodijeljena su dva poslovna prostora nakon provedenih natječaja. Vesni Banović je dodijeljen poslovni prostor u Ulici F. Grisogona površine 39 četvornih metara, na dvije godine po cijeni od 8,50 eura mjesečno po četvornom metru.
Društvu Stillmark Zagreb dodijeljen je prostor na Narodnom trgu površine 70 metara četvornih na dvije godine po cijeni 76,20 eura po četvornom metru mjesečno.

Gradski djelatnici će ipak dobiti poklone za djecu
– Odlučili smo da će djelatnici gradske uprave i institucija dobiti naknade za poklone za djecu, i to 300 kuna po djetetu. Predložit ću i gradskim poduzećima da, u skladu sa svojim mogućnostima, također daju naknadu za poklone, ali ona može iznositi maksimalno 300 kuna, rekao je Vrančić.

 

Hrvatska

Loše vijesti za vozače: Od utorka ponovno poskupljuje gorivo

Objavljeno

-

By

Pexels

Od utorka ponovno poskupljuje gorivo, i benzin i dizel.

Prema službenoj Vladinoj formuli, cijena eurosupera 95 trebala bi porasti za čak 4 centa pa će litra stajati 1,49 eura.

Istu će cijenu imati i eurodizel, koji će biti skuplji za cent po litri.

Dva centa poskupjet će plavi dizel i za litru će trebati izdvojiti 96 centi. Cijene goriva već tjednima rastu.

U manje od mjesec dana prosječan spremnik dizela ili benzina od 50 litara poskupio je za 5 i pol eura, prenosi HRT.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

NOVI CROBAROMETAR: HDZ i dalje prvi, podržava ga 28,7 posto ispitanika. SDP ima 13,9 posto podrške

Objavljeno

-

By

Novi Crobarometar otkriva: promjena ima, ali ne i tektonskih. Istraživanje je provedeno između 1. i 17. veljače na uzorku od 989 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske.

Uspije li, međutim, oporba zadržati ovakav trend, u izbornu bi utrku mogla ući s bitno boljih startnih pozicija nego što je i sama vjerovala prije samo nekoliko mjeseci.

HDZ je i dalje prvi, podržava ga 28,7 posto ispitanika, što je neznatno manje nego prošli mjesec. Na drugom mjestu je SDP sa 13,9 posto podrške, što je i dalje znatno manje od HDZ-a, ali je veljača bila i četvrti mjesec zaredom u kojem je SDP-u rejting bio u porastu.

Raste i platforma Možemo! i ovog je mjeseca na trećem mjestu sa 7,6 posto podrške. Na četvrtom je mjestu i ravno sedam posto podrške za Most – i oni uz pozitivan trend – a na petom je Domovinski pokret sa 6,9 posto podrške i negativnim trendom. Male su to ipak razlike, bitka za treće mjesto i dalje je neizvjesna.

Od svih ostalih stranaka u Hrvatskoj, niti jedna nema podršku veću od 1,5 posto a zanimljivo je da se malo smanjio i postotak neodlučnih, kojih je u veljači bilo neznatno više od 18 posto.

Inače, da se ovih dana održavaju izbori, na njih bi vjerojatno ili sigurno izašlo 69 posto ispitanica i ispitanika; 28 posto sigurno ili vjerojatno ne bi, a tri posto – ne zna.

No, možda i najzanimljiviji podatak iz ovomjesečnog istraživanja tiče se smjera u kojem ide Hrvatska: postotak građana koji vjeruju da država ide u pogrešnom smjeru je naglo porastao – gotovo tri četvrtine građana, odnosno 74 posto ispitanih, je uvjereno u to – a to je čak pet postotnih bodova više nego u prošlom mjesecu. Na ovoj razini nezadovoljstvo je prošli put bilo početkom ljeta, kada je pravosuđe bilo u štrajku, a HEP prodavao plin za cent.

Još jedna mala podudarnost: iako najgore ocijenjen od svih institucija, i rejting Sabora je u veljači bio na razini iz tog vremena – malo bolje od dovoljan – pa možda građani ipak vide kakav takav smisao u parlamentarnim okršajima kad se afere razotkrivaju.

Istraživanje je provedeno između 1. i 17. veljače na uzorku od 989 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske, a objavio ga je Dnevnik Nove T.

Pojedinačna popularnost političara i ovaj mjesec bez pretjerano značajnih promjena. Zoran Milanović je i dalje najpopularniji političar u Hrvatskoj, na njega pozitivno reagira 50 posto ispitanih. Drugi je Božo Petrov na kojeg od svih ispitanih pozitivno reagira 40 posto. Tomislav Tomašević i Ivan Penava jedan su blizu drugog, jedan je pozitivac za 36, a drugi za 34 posto ispitanih. Peto mjesto najpopularnijih dijele Karolina Vidović Krišto i Dalija Orešković, 32 posto ispitanika ih doživljava kao pozitivke.

Najveći negativac i dalje je uporno Milorad Pupovac, gotovo tri četvrtine ispitanih ga tako doživljava. Loše stoji i Andrej Plenković, za 62 posto ispitanih on je ovog mjeseca bio negativac. Treći je Gordan Jandroković s 58 posto lošeg dojma, četvrti je šef oporbe Peđa Grbin, a peti Hrvoje Zekanović – jedan s 55 posto negativnog dojma, drugi s 52 posto.

Kad govorimo o neto dojmu – onome što ostaje kada od pozitivnog dojma oduzmemo negativni – u plusu je samo Zoran Milanović, i to za 6 posto. Božo Petrov je drugi, ali već je i on u laganom minusu od dva posto, baš kao i Karolina Vidović Krišto. Slijedi Davorko Vidović s -5, te Ivana Kekin sa – 7 posto neto omjera.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska postaje sve popularnija destinacija za ove turiste…

Objavljeno

-

By

Na najvećem turističkom sajmu u Mađarskoj, budimpeštanskom Utazasu ovog se tjedna uz mnoge zemlje svijeta predstavlja i Hrvatska, za koju rastu interes i potražnja mađarskih turista kojih je do sada ove godine došlo 20 posto više nego lani, izvijestio je u petak HTZ.

Na sajmu u Budimpešti od 22. do 25. veljače hrvatsku ponudu predstavlja predstavništvo HTZ-a (Hrvatske turističke zajednice) u Mađarskoj, čija je direktorica Ivana Herceg poručila da je to idealna prilika za daljnje jačanje prepoznatljivosti Hrvatske kao turističke destinacije na tom tržištu.

Veliko zanimanje mađarskih turista

“Već prvog dana sajma održali smo brojne sastanke s različitim partnerima, a i mnogi predstavnici medija iskazali su veliki interes za studijska putovanja u Hrvatsku. Takve informacije dokazuju da zanimanje za hrvatskim destinacijama i dalje jača”, dodala je Herceg.

Veliko zanimanje mađarskih turista za putovanja u Hrvatsku uz ostalo dokazuju i rezultati do sada ove godine, prema kojima ih je došlo više od sedam tisuća ili 20 posto više nego u isto vrijeme 2023., a još viši porast, od čak 64 posto – ostvarili su s gotovo 30 tisuća noćenja.

“Tijekom sajma Utazas moći ćemo dodatno procijeniti stanje na tržištu Mađarske koje se tradicionalno nalazi među najvažnijima za hrvatski turizam. Vesele dosadašnji trendovi i pokazatelji po kojima Hrvatska postaje sve popularnija destinacija Mađara i za putovanja izvan glavne ljetne sezone”, ocijenila je Herceg.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu