Connect with us

Nekategorizirano

Vaši prsti otkrivaju kakvi ste

Objavljeno

-


Poznato je vjerovanje da je iz dlana moguće pročitati budućnost, no sada znanstvenici tvrde da se iz dužine prstiju može vidjeti je li netko plodan, otkriti rak prostate te saznati koja žena je lezbijka.
Časopis British Journal of Cancer objavio je rezultate studije gdje su znanstvenici istraživanje proveli na 4500 muškaraca u razdoblju od 1994. do 2009. godine, od kojih je 1500 imalo rak prostate, dok je 3000 muškaraca bilo potpuno zdravo. Znanstvenici time tvrde da muškarci čiji je prstenjak duži od kažiprsta imaju veće šanse za razvoj raka prostate od onih čiji su prsti jednake duljine. Njihov rizik da obole od ove zloćudne bolesti je čak za trećinu niži, a kod mlađih muškaraca još manji.
Muškarci s duljim prstima imaju veće šanse da će se obogatiti te su znatno agresivniji i spremniji na rizik od muškaraca s kratkim prstima. Uobičajeno je da muškarci imaju duže prstenjake od kažiprsta dok je kod žena situacija drukčija, njima su ti prsti uglavnom podjednake dužine. Znanstvenici vjeruju da muškarci s dugačkim prstenjacima su plodniji, a za žene vrijedi obrnuto.
Pregledali su prste čak 720 muškaraca i žena tvrde da lezbijke uglavnom imaju mišićave prste te dug prstenjak, a manji kažiprst. Smatra se i da lošiji vozači imaju kratki kažiprst.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Nekategorizirano

KUD Zadarski tanac i KUD Hruševec Kupljenski u petak na Narodnom trgu 

Objavljeno

-

By

U petak, dana 26.7. na Narodnom trgu KUD Zadarski tanac i KUD Hruševec Kupljenski održati će zajednički koncert gdje će pjesmom, plesom i glazbom prikazati tradicijsku baštinu jadranske i kontinentalne Hrvatske, a pridružit će im se i muška klapa Ponistra

KUD Zadarski tanac zadnjih deset godina vrlo aktivno, požrtvovno i s ljubavlju čuva i promiče tradicijsku baštinu osobito jadranskog kraja, a u okviru svog umjetničkog programa izvodi pjesme te izvorne i koreografirane plesove zadarskog, ugljanskog, silbenskog, trogirskog i splitskog kraja, ali i Međimurja i Hrvatskog zagorja. Može se pohvaliti bogatim fundusom narodnih nošnji iz tih krajeva, ali i nizom uspješnih nastupa i koncerata diljem Lijepe naše i inozemstva. Predsjednik KUD-a je Boris Dizdar, a voditelji Matea Sikirić i Miroslav Cindori.

 KUD Hruševec Kupljenski djeluje u sklopu Grada Zaprešića od 1998. godine, okuplja 50 aktivnih članova koji rade u odrasloj i dječjoj folklornoj, tamburaškoj i izvornoj pjevačkoj sekciji, a izvode običaje, pjesme i plesove zaprešičkog kraja kao i iz cijele Hrvatske. Također se mogu pohvaliti nastupima na smotrama diljem Lijepe naše kao i na niz međunarodnih folklornih festivala, organizacijom niza manifestacija, od kojih je najveća i najpoznatija Smotra folklora puhačkih orkestara, pjevačkih zborova i dječjeg folklora tradicionalno krajem svibnja. Predsjednik KUD-a je Stjepan Đurinski, voditelj folklora i koreograf Dalibor Blažević i voditelj tamburaške sekcije Dražen Varga.

Ulaz je besplatan, a koncert počinje u 21 sat.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

IZDRŽITE JOŠ “MALO”! / Od nedjelje pad temperature. Idući tjedan ispod 30°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće. U unutrašnjosti su uz umjeren i jak razvoj oblaka u drugom dijelu dana vjerojatni lokalni pljuskovi s grmljavinom, moguće i jače izraženi, posebice na istoku zemlje. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu većinom umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, uz obalu prijepodne pa ponovno krajem dana i bura, podno Velebita i jaka. Najviša dnevna temperatura zraka od 32 do 37 °C, u Dalmaciji mjestimice malo viša.

U četvrtak pretežno sunčano. U unutrašnjosti ponegdje jači razvoj oblaka, moguće i lokalni pljuskovi s grmljavinom, posebno na istoku. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu slaba do umjerena bura, podno Velebita i jaka s olujnim udarima, sredinom dana i popodne ponegdje sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 17 do 22, na Jadranu između 23 i 28 °C. Najviša dnevna temperatura od 30 do 35 °C, u Dalmaciji malo viša.

IZGLEDI VREMENA:

Većinom sunčano te vruće, uglavnom u Dalmaciji i vrlo vruće. Može biti lokalnih pljuskova s grmljavinom, a mjestimice i grmljavinskog nevremena, ponajprije u unutrašnjosti, u subotu i na Jadranu. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu slaba i umjerena bura, podno Velebita mjestimice i jaka, a sredinom dana i poslijepodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

 
Nastavi čitati

Nekategorizirano

Četiri znaka roditeljskog izgaranja kod majki, prema terapeutkinji

Objavljeno

-

Roditeljstvo može biti zahtjevno. Stoga nije neobično vidjeti umorne roditelje koji smatraju da se više ne mogu nositi s roditeljskim izazovima. Prema neurologinji, dr. Puji Aggarwal, roditeljsko izgaranje ili takozvani burnout je “fizička, mentalna i emocionalna iscrpljenost koju roditelji osjećaju zbog kroničnog stresa odgoja i roditeljstva”.

S obzirom na moderan, brz način života koji roditelje tjera da obave više zadataka u manje vremena, izgaranje može biti očekivano. Međutim, kako bi roditelji potražili potrebnu pomoć, prvo je važno prepoznati simptome roditeljskog izgaranja. Terapeutkinja Abby Thomason nedavno je u objavi na Instagramu otkrila četiri najčešća znakova ovog sindroma kod majki.

  1. Proživljavanje emocija, ali bez osjećaja prisutnosti u trenutku.
  2. Zaboravljivost.
  3. Temperamentnost.
  4. Somatski simptomi, poput glavobolja ili bolova u trbuhu.

Neki znakovi mogu vam pomoći razlikovati burnout (sindrom sagorijevanja) od uobičajenih izazova roditeljstva. Sindrom sagorijevanja može izgledati ovako: stalno imate osjećaj da ne uspijevate kao roditelj, iscrpljeni ste do te mjere da ne možete spavati ili, čak i kada spavate, i dalje se osjećate iscrpljeno, često gubite živce s djecom ili partnerom, ne osjećate se povezano s njima i ne znate kako to obuzdati ili kako na to utjecati”, istaknula je terapeutkinja u objavi.

Roditeljsko izgaranje je problem koji ne bi trebalo ignorirati. Male promjene, poput brige o sebi, odmora i razgovora s voljenima, mogu značajno olakšati ove izazove.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu