Connect with us

Hrvatska

Studenti uništili policijski kombi i zapalili autobusnu postaju

Objavljeno

-


Nasilje je eruptiralo na današnjem studentskom prosvjedu u Londonu. Tisuće prosvjednika našlo se u policijskom okruženju u ulici Whitehall i nisu mogli proći dalje jer im policija nije dozvolila da dođu do sjedišta Stranke liberalnih demokrata. Zato su studenti zauzeli jedan policijski kombi i uništili ga. Zatim su razbili nekoliko izloga i zapalili konstrukciju autobusnog stajališta.
Dva su policajca teško ozlijeđena, a ozljede je pretrpjelo i 15 prosvjednika. Policija je dosad uhitila 38 prosvjednika.
Osim u Londonu, studentski su se prosvjedi danas održali i u drugim britanskim gradovima: Bristolu, Manchesteru, Birminghamu, Glasgowu, Cambridgeu i Brightonu. Studenti se žale zbog povećanih školarina, smanjenih stipendija i rezova na sveučilištima. To su nepopularne mjere koje je britanska vlada morala donijeti zbog recesije, tako se barem opravdavaju tamošnji političari na vlasti. Studenti su ljuti jer su liberalni demokrati, računajući na potporu mladih glasača, prije izbora najavljivali kako će se protiviti smanjivanju studentskih potpora. Međutim, ušli su u Vladu i nisu se usprotivili nepopularnim mjerama.
Michael Gove, britanski tajnik Ministarstva edukacije osudio je nasilje na prosvjedima.
– Mogu odgovoriti na argumente, ali ne mogu odgovoriti na nasilje, rekao je Gove.
James Mills, organizator studentskih prosvjeda u Londonu osudio je postupanje policije.
– Ova taktika kojom se oni služe pri osiguravanju reda na mirnom prosvjedu osuđena je u cijelom demokratskom svijetu. Zatvorili su nas sa svih strana, ljudi su iz panike počeli razbijati, tvrdi Mills.
Kada je riječ o rezanju studentskog budžeta, Mills kaže da recesija nije nikakvo opravdanje.
– Ako naša vlada može naći sedam milijardi funti za spas Irske, onda može naći i pola milijarde za spas najugroženijeg britanskog sloja – studenata, rekao je Mills za Sky News.

 

Hrvatska

PRONAĐENI KOMADIĆI PLASTIKE! Povlači se jedna vrsta soli, provjerite zalihe…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) objavila je da se povlači jedna vrsta soli zbog prisustva komadića plastike.

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda Nadalina mlinac morske soli 100g, EAN: 3858881586147, bar koda: 3858881586147, najbolje upotrijebiti do 4.10.2006., zbog prisustva stranog tijela – komadića plastike.

Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

Podaci o proizvodu:

Proizvođač: Luxor d.o.o., Put Majdana 43A, 21210 Solin, Hrvatska

Dobavljač: JOMA Kunststofftechnik GmbH, Wolfholzgasse 14-16, 2845 Brunn amGebirge, Austrija

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa gore navedenim podacima, navode iz HAPIH-a.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

S tržišta se povlači Donat Mg zbog promjena organoleptičkih svojstava

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

S tržišta se iz predostrožnosti povlači prirodna mineralna voda Donat Mg, 1L koju proizvodi slovenski Atlantic Droga Kolinska, zbog promjena organoleptičkih svojstava okusa i mirisa, izvijestio je u petak Državni inspektorat RH.

Riječ je o mineralnoj vodi Donat Mg, 1 L, s oznakom 14. 11. 24 (s rokom uporabe najmanje do 14. 11. 2024.) i Donat Mg, 1 L, s oznakom 15. 11. 24 (s rokom uporabe najmanje do 15. 11. 2024.,). Distributer je zagrebački Atlantic trade.

Proizvođač ističe da proizvod nije štetan za zdravlje,  ali su preventivno odlučili povući cijelu seriju proizvoda s tržišta.

Potrošači koji su kupili proizvod mogu ga vratiti na prodajno mjesto, gdje će dobiti povrat novca ili dogovoriti zamjenu proizvoda, navodi se u priopćenju Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Najveća prosječna hrvatska plaća je u Zagrebu, a evo gdje je najmanja

Objavljeno

-

By

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Požeško-slavonskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, za po 17,1 posto, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 12,3 posto.

Državni zavod za statistiku objavio je da je najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1 380 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 1043 eura, prenosi Novi list.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, za 18,5 posto, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 13,5 posto.

Najviša prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. bila je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1982 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 1383 eura.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu