Connect with us

Hrvatska

Studenti uništili policijski kombi i zapalili autobusnu postaju

Objavljeno

-


Nasilje je eruptiralo na današnjem studentskom prosvjedu u Londonu. Tisuće prosvjednika našlo se u policijskom okruženju u ulici Whitehall i nisu mogli proći dalje jer im policija nije dozvolila da dođu do sjedišta Stranke liberalnih demokrata. Zato su studenti zauzeli jedan policijski kombi i uništili ga. Zatim su razbili nekoliko izloga i zapalili konstrukciju autobusnog stajališta.
Dva su policajca teško ozlijeđena, a ozljede je pretrpjelo i 15 prosvjednika. Policija je dosad uhitila 38 prosvjednika.
Osim u Londonu, studentski su se prosvjedi danas održali i u drugim britanskim gradovima: Bristolu, Manchesteru, Birminghamu, Glasgowu, Cambridgeu i Brightonu. Studenti se žale zbog povećanih školarina, smanjenih stipendija i rezova na sveučilištima. To su nepopularne mjere koje je britanska vlada morala donijeti zbog recesije, tako se barem opravdavaju tamošnji političari na vlasti. Studenti su ljuti jer su liberalni demokrati, računajući na potporu mladih glasača, prije izbora najavljivali kako će se protiviti smanjivanju studentskih potpora. Međutim, ušli su u Vladu i nisu se usprotivili nepopularnim mjerama.
Michael Gove, britanski tajnik Ministarstva edukacije osudio je nasilje na prosvjedima.
– Mogu odgovoriti na argumente, ali ne mogu odgovoriti na nasilje, rekao je Gove.
James Mills, organizator studentskih prosvjeda u Londonu osudio je postupanje policije.
– Ova taktika kojom se oni služe pri osiguravanju reda na mirnom prosvjedu osuđena je u cijelom demokratskom svijetu. Zatvorili su nas sa svih strana, ljudi su iz panike počeli razbijati, tvrdi Mills.
Kada je riječ o rezanju studentskog budžeta, Mills kaže da recesija nije nikakvo opravdanje.
– Ako naša vlada može naći sedam milijardi funti za spas Irske, onda može naći i pola milijarde za spas najugroženijeg britanskog sloja – studenata, rekao je Mills za Sky News.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

TIJEKOM OBUKE Srušio se avion HRZ-a MIG-21!

Objavljeno

-

By

ilustracija: MORH

Avion MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti srušio se na područje u Virovitičko-podravskoj županiji

Avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti u utorak 6. prosinca 2022. godine prije 14,00 sati srušio se na području kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji, potvrdio je MORH.

Poduzete su sve mjere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade.

Pravovremeno ćemo izvijestiti javnost o detaljima, stoji u priopćenju MORH-a.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Od 1. siječnja velike promjene vezane za policu dopunskog osiguranja

Objavljeno

-

By

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u utorak je izvijestio da je povisio prihodovni cenzus za ostvarivanje prava na plaćenu premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a u idućoj godini.  

Osiguranicima kojima ove godine, po članu obitelji, mjesečni prihod nije prelazio 2251,71 kunu, imat će 2023. pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje plaćeno iz državnog proračuna.

Ovo pravo ostvarivat će i samci ako im mjesečni prihod ove godine nije bio veći od 2814,64 kune.

Navedeni cenzusi primjenjivat će se od 1. siječnja 2023. godine, navodi HZZO.

U odnosu na ovu godinu, cenzus se za članove obitelji povisuje za 186,11 kuna, a za samce  232,64 kune.

Iz Zavoda su priopćili i da su uskladili cijene lijekova koje se propisuje na liječnički recept te su za 260 pakiranja snizili cijenu. Nove liste lijekova stupaju na snagu petnaestog dana od objave.

Na Osnovnu listu pomagala stavljena su nova istovrsna pomagala iz skupina obloge za ranu i pomagala za urogenitalni sustav. Nove liste pomagala stupaju na snagu 20. prosinca.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Zbog uvođenja eura gase se bankomati: Evo kako možete doći do gotovine

Objavljeno

-

By

Zbog uvođenja eura uskoro će biti dostupno svega 40 posto bankomata. Njih 50-ak ugašeno je u ponedjeljak, a neki su već dočekali i eure.

“Morate obići svaki bankomat, ažurirati ga i nakon toga pripremiti da može prihvatiti novčanice eura. U 4000 bankomata ima preko 40.000 bankomatskih kazeta i svaku pojedinačno moramo prilagoditi za nove dimenzije euro novčanica koje su, naravno, različite dimenzije od novčanica kune”, pojasnio je za RTL izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a Tihomir Mavriček.

Tijekom prosinca neće raditi više od 2700 bankomata – u prijelaznom razdoblju radit će samo oni koji istovremeno mogu isplaćivati i staru i novu valutu. “Ostalih 30-ak posto bankomata, ili 1300 njih, bit će prilagođeno do 15. siječnja 2023. od kada će svi bankomati, oko 4000 njih, biti spremni i isplaćivati isključivo eure”, dodaje Mavriček.

Ogroman posao čeka i zaštitarske službe. “Da prilikom pokušaja bilo kakvog otuđenja novca iz bankomata, novac će se obojiti. Poprimit će zelenkasto-plavu boju, ovisno o kojem se proizvođaču radi i novac je neupotrebljiv”, rekla je za RTL predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara Lidija Stolica.

Masovno gašenje počet će za 10-ak dana. “Manji broj će biti ugašen do 15. prosinca, a od 15. prosinca će Hrvatska udruga banaka (HUB) objaviti interaktivnu kartu svih bankomata u Hrvatskoj koji su aktivni u realnom vremenu, kako bi svi građani u svakom trenutku znali koji bankomat radi i gdje mogu podignuti gotovinu”, govori za RTL Ivan Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka.

Razloga za paniku nema, osim ako na kartici nemate novca jer i u manjim sredinama moći će se do gotovine. “Poseban fokus bio je usmjeren na manje sredine, gdje je manji broj bankomata – banke su na razini HUB-a dogovorile način prilagodbe mreže tako da u svakom trenutku građanima bude na raspolaganju dovoljan broj bankomata u svakom mjestu Hrvatske”, dodaje Maljković.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu