Connect with us

Hrvatska

"Trgovci i ribari su u najtežoj situaciji"

Objavljeno

-

Mladen Malta (Foto: Žeminea Čotrić)
Zadarsko je obrtništvo i dalje u teškom položaju, tvrdi Mladen Malta, ponovno izabrani predsjednik Udruženja obrtnika Zadar. Povećan broj registriranih obrta tijekom ljetnih mjeseci, Malta pripisuje sezonskim poslovima. Krajem ljeta, na području Zadra, Obrovca i Gračaca bilo je registrirano 3.635 obrta.
– Za par mjeseci, bojim se da ćemo se suočiti s realnijim brojkama jer bilo je dosta “sezonskih obrta” koji su poslužili samo tijekom turističke sezone, kaže Malta.
Najteža je situacija danas trgovcima i ribarima.
– Trgovački centri su znatno utjecali na zatvaranje malih trgovina. Sada će se otvoriti Supernova, a na Poluotoku se u isto vrijeme zatvara 6-7 malih dućana. Istina, neki od njih će se preseliti u prostor Supernove, ali naše su informacije da njihovi uvjeti nisu baš idealni.
Malta ističe, da je Udruženje obrtnika upozoravalo još prije pet godina na situaciju koja se upravo događa, a to je umiranje Poluotoka. Kaže da je Grad imao sluha za probleme obrtnika i pokušao pomoći organizacijom nekih manifestacija na Poluotoku tijekom zime, ali to nije dovoljno.
– Trebamo se sami izboriti za sebe. Zato smo izabrali novu Upravu, a obrtnici su izabrali i svoje predstavnike. Udruženje će im uvijek biti na usluzi, kada se bude povlačio novac iz europskih fondova i s pravnim rješenjima. Ribari su već duže vrijeme isto u velikim problemima, ali konstantnim naporima to možemo riješiti, ustvrdio je Malta.

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Udruženja obrtnika, imenovan je novi Upravni odbor. Za predsjednika je, zbog dosadašnjeg pozitivnog zalaganja, ponovno izabran Mladen Malta.
Upravni odbor:
Emilijo Bajlo – pročelnik Sekcije prijevoza osoba i stvari na kopnu i moru
Ada Duka – pročelnica Sekcije trgovine
Damir Gabre – pročelnik Sekcije proizvodnog obrta
Davor Hofman – pročelnik Sekcije uslužnog obrta
Ivana Maršan Jukić – pročelnica Sekcije intelektualnih usluga
Dubravko Milin – pročelnik Sekcije ugostiteljstva i turizma
Ante Vulić – pročelnik Sekcije graditeljstva
Neven Vitlov – pročelnik Sekcije ribarstva, marikulture i poljodjelstva
Vinko Pavlović – potpredsjednik Udruženja
Nadzorni odbor:
Dunja Čupić Šimičević
Marinko Pestić
Viljam Vukić

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Još imate kune? Evo gdje ih možete zamijeniti za eure

Objavljeno

-

By

Mnoštvo građana odlučilo si je sačuvati nekoliko kovanica i novčanica kune za uspomenu, no ako ste među onima koji su ih zametnuli ili ih nisu odnijeli na vrijeme, još imate priliku.

Svoje kune možete osobno donijeti u Hrvatsku narodnu banku na adresi Jurišićeva 17, Zagreb, od ponedjeljka do petka u vremenu od 8.30 do 15.30 sati. Novčanice možete zamijeniti bez vremenskog ograničenja, a kovanice sve do 31. prosinca 2025.

Iznos do 14.999,99 kuna moguće je na vlastitu odgovornost dostaviti i putem poštanskih usluga na adresu Hrvatska narodna banka, Direkcija za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem, Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb, uz informaciju o željenom načinu preuzimanja gotovog novca eura (u Hrvatskoj narodnoj banci ili dostava putem poštanskih usluga na adresu donositelja), ističu na službenim stranicama Banke.

Također, ako imate oštećene eure, možete ih zamijeniti za ispravne novčanice ili kovanice u HNB-u, prenosi 24sata.hr.

Hrvatska narodna banka prima na zamjenu euronovčanice čija površina iznosi 50% ili manje od 50% površine autentične originalne novčanice, euronovčanice obojene elektrokemijskom zaštitom, iznimno oštećene euronovčanice te neprikladne eurokovanice koje su prepoznatljive s lica ili naličja, uz uvjet da su dostavljene uz pripadajući obrazac zahtjeva s potrebnim prilozima, ističu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Otkriven već peti slučaj štetne tvari u povrću iz Makedonije

Objavljeno

-

By

U povrću iz Sjeverne Makedonije već peti je put u proteklih godinu dana otkrivena štetna kemikalija.

Kako javljaju iz europskog sustava za sigurnost hrane, u miješanoj salati utvrđene su nedopuštene razine pesticida klorpirifos zabranjenog u EU. Udjel klorpirifosa u salati iznosio je 0,028 miligrama po kilogramu proizvoda.

Srećom, to je utvrđeno analizom uzorka pošiljke na hrvatskoj granici, pa salata ipak nije dospjela na naše tržište. Cijela je pošiljka nakon toga uništena, prenosi Danica.hr.

Prema broju pošiljki kontaminiranog voća i povrća namijenjenog hrvatskom tržištu, uvjerljivo prednjači Turska. Lani i ove godine štetni su pesticidi otkriveni u 11 navrata: triput u kruškama, dvaput u limunu i suhim smokvama te po jednom u mandarinama, paprikama, rajčicama, grejpu.

Na drugome je mjestu Sjeverna Makedonija s pet pošiljki: triput miješana salata te po jednom svježa mrkva i paprika. Od zabranjenih pesticida pak u najviše slučajeva bilo je riječi o klorpirifosu.

Taj je zabranjeni pesticid analizom otkriven u čak 13 pošiljki voća i povrća: limetama, salati, mrkvi, grejpu, riži, grahu, mandarinama, šljivama, limunu… Klorpirifos je od 2020. zabranjen za uporabu na području EU zbog genotoksičnog potencijala i razvojne neurotoksičnosti kod sisavaca.

Brojne znanstvene studije pokazale su kako izloženost klorpirifosu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Povezuju ga s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije. Problema s klorpirifosom u domaćim proizvodima imali smo i u Hrvatskoj jer je lani pronađen u više pošiljaka mandarina.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

FOTO / PPD upozorava na novi pokušaj prevare na društvenim mrežama, prijavite ove objave

Objavljeno

-

By

Pexels

Prvo plinarsko društvo (PPD) upozorava građane na pokušaj prevare putem objava na društvenim mrežama.

U lažnim objavama, u ime PPD-a, građani se pozivaju da se uključe u investicijski program koji nudi mogućnost ostvarivanja prihoda uz ulaganje od 250 EUR.

PPD

Iz PPD-a naglašavaju kako oni ni na koji način ne traže ulaganja građana niti u zamjenu za ulaganja daje mogućnost ostvarivanja prihoda. Jedini službeni kontakti i informacije kompanije navedeni su na njenoj službenoj stranici www.ppd.hr.

“Upozoravamo građane da se radi o prevari te ih pozivamo da navedene slučajeve prijave Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske”, poručuju iz PPD-a.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu