Connect with us

Hrvatska

Zadar: Dvostruko više nestalih osoba nego lani

Objavljeno

-

Policija (Foto: Žeminea Čotrić)
Od početka 2009. godine do danas na zadarskom području prijavljen je nestanak 65 osoba. S time da je ove godine broj nestalih dvostruko veći nego tijekom čitave 2009.
Procedura traganja za svakom nestalom osobom je individualna, s obzirom na okolnosti pod kojima je osoba nestala. PU zadarska ima dobar postotak rješavanja slučajeva nestalih osoba. Tako je prošle godine od ukupnog broja nestalih njih šestero pronađeno mrtvo, dok ih je ove godine pronađeno petero. Svi ostali pronađeni su – živi.
Nije rijetkost da se u potragu za nestalim osoba, osim policije uključuju i druge slube, poput HGSS-a, pa čak i medija. Prije dvije godine slučaj koji je popunjavao medijske stupce bio je nestanak 21-godišnjeg Frane Čirjaka, koji je proglašen nestalim 16. svibnja 2008, a potraga je traja sve dok njegove kosti nisu pronađene u Rašteviću, nedaleko od Zadra, nakon par mjeseci. U njegov slučaj bio je uključen i HGSS, ali i svi mediji sa zadarskog područja.
Od svih prijavljenih nestanaka 70-75 posto su muškarci, odnosno 25-30 posto su žene. Najviše je prijavljeno nestanaka maloljetnika, čak 55 posto, dok nestanaka djece ima u prosjeku manje od 1 posto.
Na MUP-ovoj listi nestalih osoba jedina koja je iz Zadra je Ljubica Sorić-Filipović, koja se smatra nestalom od 19. prosinca prošle godine. Ona je psihička bolesnica, a nestala pod nepoznatim okolnostima. S bozirom da obitelji uglavnom ne žele da se zna za nestanak nekog člana, vrlo malo je nestanaka javno objavljeno. Posljednji prijavak nestale osobe prijavljen je 22. rujna ove godine, a nestalom se smatrala 43-godišnjakinja. Obitelj ju je pronašla nekoliko dana kasnije, a s obzirom da je psihička bolesnica obitelj je odbila suradnju s medijima.
No, iako se nestanci rješavaju u razumnom roku, ipak ima 31 nerazriješen nestanak još od 1986. Riječ je o zadarskom pomorcu Klaudiju Begonji koji je posljednji put viđen u proljeće 1986. godine, nakon što se s broda koji je pristao u grčku luku Solun, uputio u razgledavanje. Otada mu se, unatoč angažiranosti Interpola, gubi svaki trag. Većina nestanaka koje su starije od petnaestak godina uglavnom su vezane uz ratne okolnosti na području Zadra i županije.

Potraga za 200 Hrvata
Na području cijele Hrvatske, traga se za oko 200-tinjak osoba, s time da ih je na MUP-ovoj listi tek 74. Razlog tome je taj što obitelji uglavnom ne žele da se zna za nestanak, što policiji otežava potragu. Taj popis ne odnosi se na osobe nestale u domovinskom ratu jer Hrvatska još uvijek traga za 1.024 osobe nestale tijekom Domovinskog rata te još 835 osoba koje su nestale tijekom akcija Bljesak i Oluja.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Hrvatska postaje sve popularnija destinacija za ove turiste…

Objavljeno

-

By

Na najvećem turističkom sajmu u Mađarskoj, budimpeštanskom Utazasu ovog se tjedna uz mnoge zemlje svijeta predstavlja i Hrvatska, za koju rastu interes i potražnja mađarskih turista kojih je do sada ove godine došlo 20 posto više nego lani, izvijestio je u petak HTZ.

Na sajmu u Budimpešti od 22. do 25. veljače hrvatsku ponudu predstavlja predstavništvo HTZ-a (Hrvatske turističke zajednice) u Mađarskoj, čija je direktorica Ivana Herceg poručila da je to idealna prilika za daljnje jačanje prepoznatljivosti Hrvatske kao turističke destinacije na tom tržištu.

Veliko zanimanje mađarskih turista

“Već prvog dana sajma održali smo brojne sastanke s različitim partnerima, a i mnogi predstavnici medija iskazali su veliki interes za studijska putovanja u Hrvatsku. Takve informacije dokazuju da zanimanje za hrvatskim destinacijama i dalje jača”, dodala je Herceg.

Veliko zanimanje mađarskih turista za putovanja u Hrvatsku uz ostalo dokazuju i rezultati do sada ove godine, prema kojima ih je došlo više od sedam tisuća ili 20 posto više nego u isto vrijeme 2023., a još viši porast, od čak 64 posto – ostvarili su s gotovo 30 tisuća noćenja.

“Tijekom sajma Utazas moći ćemo dodatno procijeniti stanje na tržištu Mađarske koje se tradicionalno nalazi među najvažnijima za hrvatski turizam. Vesele dosadašnji trendovi i pokazatelji po kojima Hrvatska postaje sve popularnija destinacija Mađara i za putovanja izvan glavne ljetne sezone”, ocijenila je Herceg.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Cijena ovog povrća nezaustavljivo raste: Kilogram čak 12,5 eura!

Objavljeno

-

By

Unatoč usporavanju inflacije, cijena jedne važne prehrambene namirnice u Hrvatskoj i dalje raste.

Protekli tjedan cijena češnjaka na tržnicama u prosjeku je iznosila 7,36 eura za kilogram, što je 1,5 posto više nego prethodni tjedan. Na tržnici u Požegi češnjak se prodavao za čak 12,5 eura!

Na tržnicama u Zagrebu prosječna je cijena prošli tjedan bila 7 eura, Bjelovaru 6,5 eura, Koprivnici 7,5 eura, Čakovcu 8 eura, a Varaždinu 10 eura za kilogram, piše Danica.hr.

Cijena češnjaka već godinama kontinuirano raste, i to zbog drastičnog pada domaće proizvodnje. U odnosu na isti tjedan lani kilogram češnjaka na tržnicama u prosjeku je skuplji za 17 posto, a u odnosu na predlani za 24 posto.

Najviše češnjaka dolazi iz Kine

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, tijekom 2008. godine – zadnje prije ulaska u EU – Hrvatska je proizvela oko 36.000 tona češnjaka, a predlani manje od 17.000 tona. Riječ je o padu od nevjerojatnih 53 posto.

Najviše češnjaka, očekivano, na naše tržište dolazi iz Kine koja je uvjerljivo najjači svjetski proizvođač tog povrća. Prema posljednjim podacima, Kina drži čak 70 posto svjetske proizvodnje luka i češnjaka.

Uvozni je češnjak u dućanima jeftiniji od domaćeg na tržnicama. Kilogram češnjaka iz Kine u Konzumu se danas, primjerice, prodaje za 5,99 eura. To je oko 20 posto jeftinije od prosječne cijene na tržnicama prošli tjedan.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Privremeno se povlači nekoliko serija poznatog lijeka, HALMED poslao upozorenje

Objavljeno

-

By

HALMED je objavio kako se privremeno povlači iz prodaje nekoliko serija poznatog lijeka koji je dostupan u hrvatskim ljekarnama.

“Tvrtka Bayer d.o.o., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Iberogast oralne kapi, tekućina (9 biljnih pripravaka), na zahtjev Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi postupak privremene obustave primjene i distribucije serija DR08202, DR08606 i DR08250 predmetnog lijeka”, javljaju iz HALMED-a.

“Predmetni postupak provodi se temeljem prijave sumnje u neispravnost u kakvoći lijeka koja se odnosi na rezultat izvan granice specifikacije tijekom ispitivanja stabilnosti. Obustava će biti na snazi do završetka provjere, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena. Nisu zaprimljene sumnje na nuspojave povezane s predmetnim serijama lijeka.

Na tržištu Republike Hrvatske u prometu su dostupne druge serije ovog lijeka koje nisu zahvaćene obustavom, kao i drugi lijekovi iz iste terapijske skupine. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije”, nastavlja se u priopćenju.

“Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije”, podsjeća HALMED.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu