Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Osniva se Zavod za hitnu medicinu

Objavljeno

-


Pred Skupštinu Zadarske županije sutra ide odluka o osnivanju Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, najkasnije u roku tri godine.
U Zavodu će djelovati Upravno vijeće, ravnatelj stručnog vijeća, stručni kolegij, etičko povjerenstvo, povjerenstvo za lijekove i povjerenstvo za kvalitetu.
Upravno vijeće imati će pet članova, a imenovat će ih osnivač, dok će se ravnatelj tražiti preko natječaja.
Sredstva za početak rada u iznosu od 5 tisuća kuna osigurava osnivač, odnosno Zadarska županija.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

MUZEJ ANTIČKOG STAKLA: Izložba uz obilježavanje 15. godišnjice – HELMI REMES i SLATE GROVE “Odjeci priča / Nadahnuće iz Finske”

Objavljeno

-

By

6. 5. – 6. 8. 2024.

Muzej antičkog stakla u Zadru bogatom programu obilježavanja 15. godina od otvorenja dodaje i izložbu Helmi Remes i Slate Grove “Odjeci priča / Nadahnuće iz Finske”. To je izložba dvoje umjetnika iz Finske, Helmi Remes, rođene Finkinje i Slate Grovea, Amerikanca koji živi u Finskoj.

U dosadašnjem radu Muzeja jedna je od zapaženijih međunarodnih suradnji bila organizacija izložbe „Dodir stakla / Izložba suvremenog nordijskog stakla“ 2015. godine. Među autorima radova izloženih u Muzeju te 2015. godine svoj rad je izlagala i Helmi Remes. Kako su uistinu posebne veze svih onih koji osjećaju i vole staklo kao umjetnički medij, a posebno unutar ovako sveobuhvatne i proaktivne institucije kao što je Muzej antičkog stakla u Zadru, Helmi Remes je prepoznata kao umjetnica koja će na izložbi u Zadru sa svojim umjetničkim i životnim partnerom Slateom Groveom prikazati svu ljepotu života u Finskoj, povezanost s prirodom i tradicijom kroz suvremene staklene umjetničke forme.

Helmi Remes i Slate Grove mladi su ljudi, životni partneri, školovani staklopuhači, umjetnici koji žive suvremeni život u skladu s finskim načinom života, povezanosti s prirodom i u privatnom i u umjetničkom smislu. Remes i Grove samostalni su umjetnici, koji po prvi put u Zadru, u Muzeju antičkog stakla predstavljaju svoje radove na zajedničkoj izložbi “Odjeci priča / Nadahnuće iz Finske”. Zajednički koncept izložbe oboje ih veže da kroz individualne radove u staklu prenesu svoju inspiraciju finskim krajolikom, prirodom, čudesnim izmjenama godišnjih doba, koja neizbježno utječu na način života, ali i na životnu filozofiju. Utkanost tradicije u svakodnevni život, otkrivanje finske povijesti, baštine, mitova i legendi, potrage za svjetlom, tako važnim za život, tog balansa između tame u zimskim danima i neprekidnog dana u ljetu, donose čudesne radove u staklu ovo dvoje umjetnika, koji svoj zajednički izlagački koncept po prvi put prikazuju daleko od Finske, na Mediteranu, u Zadru i Muzeju koji baštini antičkog staklo, staklo prepuno priča i tradicije, univerzalni materijal koji ne poznaje granice, posebno granice umjetničke inspiracije.

Izložba se otvara u ponedjeljak 6. 5. 2024. godine u velikoj izložbenoj dvorani Muzeja. Kustosica izložbe i autorica kataloga je Jadranka Belevski, muzejska savjetnica dokumentaristica Muzeja antičkog stakla u Zadru.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Svečano obilježen Dan općine Bibinje

Objavljeno

-

By

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan općine Bibinje, ujedno i 33. obljetnica stradanja hrvatskog redarstvenika Franka Lisice u Domovinskom ratu, kojeg su se Bibinjci i ove godine s ponosom prisjetili.

Svečanoj sjednici, uz mještane Bibinja i domaćine nazočili su brojni uzvanici – Nikolina Baradić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, župan Božidar Longin, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH, Marko Ratković, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, državna tajnica Marija Pletikosa te brojni drugi gosti.

U uvodnim obraćanjima predsjednica Općinskog vijeća Marijana Kandić i načelnik Šime Sekula osvrnuli su se na niz projekata koji se trenutno provode na području općine.

„Naš ključni kapitalni projekt je izgradnja novog modernog dječjeg vrtića s jaslicama. Svako dijete zaslužuje mjesto u vrtiću i iz tog razloga pokrenuli smo dugo očekivani projekt koji će zasigurno doprinijeti zadovoljstvu najmlađih. Još jedan strateški projekt nastavak je izgradnje javne odvodnje i rekonstrukcije vodovodne mreže, koji provodimo u suradnji s Općinom Sukošan. Projekt je vrijedan gotovo 12 milijuna eura, sufinanciran je iz NPOO-a, a u tijeku je javna nabava za odabir izvođača radova“, najavio je načelnik Sekula.

Župan Božidar Longin istaknuo je kako mu je zadovoljstvo doći u Bibinje, gdje lokalna vlast prepoznaje potrebe svojih stanovnika i čini sve da im život učini kvalitetnim i sretnim.

„Rezultat je to vrijednog rada načelnika Sekule i njegovog tima, a Zadarska županija cijeni takav aktivan pristup te, u okviru svojih zakonskih i financijskih mogućnosti pruža podršku svakom kvalitetnom razvojnom projektu. Sinergijom države, županije i jedinica lokalne samouprave sustavno se rješavaju sustavi vodoopskrbe i odvodnje cijelog ovog područja pa i Bibinja. Iz svega navedenog, vidljivo je kako se vaša općina razvija i ima veliki potencijal rasta. Mi se u Zadarskoj županiji, pak, možemo pohvaliti podatkom da smo i službeno među četiri najrazvijenije županije u RH. Vesele nas pozitivni gospodarski pokazatelji – porast izvoza, prosječnih plaća, ali i ono što je posebno važno – značajno povećanje broja radnih mjesta. Veliku ulogu u tome svakako imaju i gospodarske zone, a vaša u Lonićima svakako je jedna od onih s najvećim trendom rasta“, poručio je župan.

Izaslanica predsjednika Sabora Nikolina Baradić čestitala je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u razvoju Bibinja, a time i Hrvatske.

„Moram priznati da mi je zadovoljstvo doći u općinu koja se ima čime pohvaliti. Niz je kvalitetnih projekata koje ste ostvarili, ali puno je i novih ideja koje utječu životni standard stanovnika. Posebno to utječe na mlade obitelji koje ovdje ostaju, a one su osnova opstanka naše domovine. U Bibinjama danas imamo rekordnu zaposlenost i izvrsne demografske podatke koji to pokazuju i zato možete biti primjer svim ostalima kako mladima omogućiti kvalitetan život“, istaknula je Baradić dodavši da su mladi u fokusu Vlade i premijera Plenkovića, o čemu svjedoči niz mjera koje su proveli u proteklom razdoblju.

Vrhunac svečane sjednice bila je dodjela priznanja zaslužnim mještanima. Godišnju nagradu Općine Bibinje zaslužili su: Ivan Šimunić, juniorski prvak Hrvatske u tajlandskom boksu u kategoriji do 54 kg; Nogometni klub veterana Bibinje povodom 25 godina postojanja; Nogometni klub Bibinje za osvojeni naslov prvaka Prve županijske nogometne lige; dok je Grb Općine dodijeljen Ruži Dražini, liječnici obiteljske medicine u znak zahvale za dugogodišnji predan i zapažen rad u zdravstvu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Izložba Mare Milin u Kneževoj palači

Objavljeno

-

By

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu