Connect with us

Magazin

Šest okidača astme za koje se ne biste nadali

Objavljeno

-

Ako bolujete od astme, vjerojatno znate da okidače vaših simptoma nije uvijek lako predvidjeti. Mogu se mijenjati tijekom vremena ili čak ovisno o godišnjem dobu.Hladan zrak može otežati disanje tijekom zime, a isti učinak ima pelud u toplije vrijeme. Osim toga, vjerojatno ste čuli za druge uobičajene okidače kao što su grinje, dlake kućnih ljubimaca, onečišćenje i dim cigareta.

Međutim, možda niste znali da hrana poput kobasica, hormonalne promjene, emocije poput stresa ili ljutnje, pa čak i okruženje u kojem radite mogu potaknuti napadaj astme koji je potencijalno opasan za život, piše Klix.ba.

Hrana u kojoj se nalaze sulfiti i histamini

Ako imate astmu, možete biti osjetljivi na sulfite i histamine, koji mogu biti prisutni u određenoj hrani i alkoholu. Njihovo konzumiranje može izazvati simptome kao što su kašalj, teško disanje i nedostatak zraka.

Sulfiti se koriste u nekim prerađenim mesnim proizvodima poput kobasica i hamburgera, u ukiseljenoj hrani i octu, sušenom voću te džemovima od povrća i voća.

Gazirana pića, koncentrati voćnih sokova, sokovi od povrća, također, mogu sadržavati sulfite. Kako biste provjerili sadrži li vaša hrana ili piće sulfite, obratite pažnju na E brojeve od E221 do E228 na etiketama.

Plivanje

Za neke astmatičare plivanje u bazenu moglo bi biti rizično, jer oni sadrže kemikalije poput klora za uklanjanje bakterija i drugih klica i održavanje vode čistom.

Klor, kao i dezinficijensi poput izbjeljivača, mogu izazvati napadaj astme. Ako primijetite da vas steže u grudima dok se sunčate uz bazen, to bi moglo značiti da ste osjetljivi na ove kemikalije.

Vaše radno okruženje

Puno vremena provodimo na poslu, pa boravak u okruženju koje izaziva simptome astme može biti problematično.

Profesionalna astma je vrsta astme uzrokovana udisanjem tvari na poslu, poput prašine, para, kemikalija ili čak životinjskog krzna.

Možda nećete odmah osjetiti simptome astme na radnom mjestu jer je potrebno neko vrijeme da imunološki sistem postane osjetljiv na ove okidače.

Ali kad jednom postanete osjetljivi na neku tvar, mogli biste osjetiti simptome astme sljedeći put kada dođete u kontakt s njom.

Strah, ljutnja i uzbuđenje

Snažne emocije kao što su strah, ljutnja, stres, uzbuđenje, pa čak i smijeh ili plač mogu izazvati simptome astme. To je zato što odgovor vašeg tijela na različite emocije mijenja način na koji dišete.

Na primjer, možete početi hiperventilirati kada ste uzrujani, brzo i duboko dišete, što može dovesti do simptoma astme kao što su kašalj, nedostatak zraka ili stezanje u prsima.

Hormonalne promjene

Hormonalne promjene uzrokovane mjesečnicom, trudnoćom ili menopauzom mogu biti okidači astme, iako još nije jasno zašto. Jedna je teorija da bi hormonalne promjene mogle povećati upalu u dišnim putovima.

Dok se kod nekih žena simptomi pogoršavaju tijekom trudnoće, druge primjećuju poboljšanje, a neke, pak, ne primjećuju nikakvu promjenu.

Tokom perimenopauze neke žene s astmom primjećuju da su im se simptomi pogoršali. Neke, čak, mogu dobiti astmu prvi put nakon menopauze.

Mirisne svijeće i štapići

Paljenje mirisne svijeće može se činiti umirujuće, ali ona prilikom gorenja ispušta čestice i druge zagađivače koji, kada se udahnu, mogu iritirati dišne ​​puteve.

Paljenje samo jedne svijeće u sobi može znatno povećati koncentraciju čestica u zraku.

Mirisni štapići mogu biti još gori za astmu, pošto ispuštaju preko 100 puta više čestica nego svijeće. Postoje čak i dokazi da se mirisni štapići povezuju s plućnim bolestima, pa ih treba izbjegavati.

Mirisne svijeće, također, sadrže kemikaliju koja se zove formaldehid, ali ako ih koristite samo povremeno, malo je vjerojatno da će predstavljati veliki zdravstveni rizik.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Šest vrsta voća koje pridonose zdravlju bubrega, prema dijetetičarima

Objavljeno

-

Bubrezi svakodnevno naporno rade filtrirajući otpadne tvari i održavajući ravnotežu tekućina i ključnih nutrijenata u tijelu. Prema riječima dijetetičarke Jen Hernandez, prehrana može snažno utjecati na njihovo zdravlje, a istraživanja pokazuju da je češća konzumacija voća povezana sa šest do osam posto manjim rizikom od razvoja bubrežne bolesti. Stručnjaci naglašavaju da određene vrste voća imaju posebno pozitivan učinak na bubrege.

Crveno grožđe
Crveno grožđe sadrži resveratrol, biljni spoj snažnog antioksidativnog djelovanja koji, prema dijetetičarki Erin Hetrick, podržava zdravlje bubrega i smanjuje upalu u tijelu. S obzirom na nizak udio kalija, preporučuje se osobama koje paze na unos kalija, a može se jesti svježe, smrznuto ili dodati salatama, piše EatingWell.

Jabuke
Jabuke imaju protuupalna svojstva i topiva vlakna koja mogu pomoći u snižavanju kolesterola i razine glukoze, navodi Hetrick. Nefrologinja Raeeda Gheewala ističe da su ti učinci važni jer su visoki tlak i dijabetes dva najčešća uzroka bubrežne bolesti. Jabuke dodatno podupiru probavu i dulje pružaju osjećaj sitosti.

Borovnice
Borovnice su bogate antocijanima i vitaminom C te imaju snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje, navodi Gheewala. Hernandez navodi da su osobe koje su više konzumirale voće poput borovnica i jabuka imale 16 posto manji rizik od razvoja kronične bubrežne bolesti zahvaljujući flavonoidima iz ovog voća. Mogu se dodati u žitarice, jogurt ili smoothie.

Limun
Limuni pružaju citrat, tvar koja može smanjiti stvaranje bubrežnih kamenaca i poboljšati hidrataciju, tvrdi Gheewala. Citrat može spriječiti nastanak kalcijevo-oksalatnih kamenaca, a vitamin C dodatno pruža antioksidativnu zaštitu. Dodavanje limuna vodi olakšava održavanje hidracije, jednog od najvažnijih čimbenika za zdrave bubrege.

Ananas
Ananas je, prema Hernandez, bogat vitaminom C, manganom, vlaknima i antioksidativnim fitokemikalijama koje doprinose zdravlju bubrega. Sadrži i bromelain, enzim s protuupalnim učinkom opisan u studiji objavljenoj u časopisu Foods 2021. godine. Ananas je također prirodno niži u kaliju i prikladan za lagane slatke obroke.

Maline
Maline su jedno od voća s najvišim udjelom vlakana – sadrže oko osam grama vlakana na 120 grama – što je, prema dijetetičarki Alex Evink, važno za regulaciju šećera u krvi i urednu probavu. Stabilna razina glukoze posebno je važna za osobe s dijabetesom, jednim od glavnih rizičnih čimbenika za bubrežne bolesti. Maline dodatno pružaju vitamin C, mangan i antioksidanse koji pomažu u smanjenju upale.

     
    Nastavi čitati

    Magazin

    Viralni trend otkriva je li veza osuđena na propast prema jednoj reakciji partnera

    Objavljeno

    -

    Viralni “bird test” posljednjih je mjeseci postao popularan način procjene hoće li veza potrajati – barem ako je suditi prema trendovima na društvenim mrežama. Ljudi naglašavaju da je svaka veza jedinstvena i da ne postoji univerzalno pravilo za njezino trajanje. Prema savjetnicima za upoznavanje s platforme Love to Know, veze u ranim dvadesetima često traju između dvije i četiri godine, dok je Washington Post izvijestio da se vjerojatnost prekida znatno smanjuje nakon prve godine.

    Međutim, stručnjaci upozoravaju da se ti podaci, kao i sve studije o dugovječnosti veza, trebaju uzeti sa zrnom soli. U tom kontekstu pojavio se “bird test”, koji je dodatno populariziran nakon viralnog videa Roberta Irwina iz “Dancing With the Stars”.

    Test funkcionira tako da partneru napomenemo kako smo upravo vidjeli pticu ili neku drugu, naizgled nebitnu sitnicu, a cilj je vidjeti hoće li se uključiti u naš komentar. Tiktokerica Alyssa Caribardi, čiji je video o bird testu prikupio milijune pregleda, tvrdi da se na temelju te reakcije može procijeniti uspješnost odnosa. Ipak, postavlja se pitanje postoji li uopće znanstveno uporište za takav postupak. Prema istraživačici i psihologinji dr. Julie Gottman, bird test je zapravo oblik “bida za povezivanje”, pojma koji opisuje sitne pokušaje da od partnera dobijemo pažnju ili emocionalni odgovor. Terapeuti iz Therapy Group of DC navode da ti “bidovi” mogu uključivati sve – od osmijeha i dodira do uzvika poput “o moj bože!” nakon što pročitamo nešto zanimljivo, piše Unilad.

    Dr. John Gottman, američki psiholog, profesor emeritus Sveučilišta Washington i suprug dr. Julie Gottman, podsjeća da su takvi pokušaji povezivanja “temeljna jedinica emocionalne komunikacije”.

    No, što ako partner ne reagira, odnosno “padne na testu”? Prema dr. Johnu Gottmanu, dugotrajno ignoriranje bidova za povezivanje može ozbiljno naštetiti vezi. Njihova istraživanja pokazuju da se zbog toga s vremenom nakupljaju zamjeranje i emocionalna udaljenost, što može dovesti do prekida. Caribardi je za Guardian izjavila: “Ako vas ignoriraju, to je jako loš znak.” Ako smo mi ti koji povremeno zanemarujemo partnerove pokušaje povezivanja, dio toga može se popraviti. Prema stručnjacima iz The Therapy Huba, potrebno je priznati propušteni trenutak, preuzeti odgovornost i svjesno se ponovno povezati. John i Julie ističu da su pažnja, namjera, interes i znatiželja ključni za povratak na pravi put. Kako je naglasio John: “Ako vam je stalo, taj trud čini razliku.” Osim toga, ako partner ne “prođe” bird test prvi put, to ne mora biti alarm za uzbunu – možda mu samo treba malo više usmjerenosti i vježbe u prepoznavanju sitnih pokušaja povezivanja.

     
    Nastavi čitati

    Magazin

    Liječnik otkriva 4 ključne navike za zdravu jetru bez obzira pijete li alkohol ili ne

    Objavljeno

    -

    Bolesti jetre mogu nastati zbog virusa (poput hepatitisa), toksina poput alkohola ili lijekova, genetike ili načina života. Kada jetra postane oštećena i razvije ožiljke, stanje se naziva ciroza, a česti simptomi uključuju umor, slabost, gubitak apetita, mučninu i smanjeni libido. Iako se alkohol smatra jednim od glavnih uzroka oštećenja jetre, stručnjaci naglašavaju da se velik dio problema može spriječiti pravodobnom brigom o zdravlju jetre i usvajanjem zdravih životnih navika.

    Gastroenterolog dr. Angad Dhillon za Stylist je istaknuo koliko je jetra važan i opterećen organ, rekavši: “Vjerojatno je to najotporniji organ u tijelu, ali o njemu zaista ne razmišljamo dok nešto ne pođe po zlu.” Dodao je: “Jetra neprestano radi na obradi svega što unosite, proizvodnji ključnih proteina i održavanju metabolizma pod kontrolom.” Kako bi jetra radila optimalno, slijedi nekoliko njegovih ključnih navika koje bismo, prema njegovim riječima, svi trebali prakticirati.

    Kretanje svaki dan
    Dr. Dhillon naglašava važnost svakodnevne aktivnosti. “Kretanje je neizostavan dio mog dana”, podijelio je, upozoravajući da dugotrajno sjedenje može doprinijeti problemima s jetrom. Zato tijekom dana postavlja podsjetnike da ustane ili kratko prošeće, vozi bicikl kad može i uvijek uključuje neki oblik organizirane tjelovježbe kako bi održao jetru i cijelo tijelo u dobrom stanju.

    Početak dana kavom
    Prema dostupnim istraživanjima, umjerena konzumacija kave može imati zaštitni učinak na jetru. Dr. Dhillon tvrdi: “Neke studije sugeriraju da umjerena konzumacija kave može biti povezana sa smanjenim rizikom od upale jetre i ciroze.” Objašnjava da bi antioksidansi mogli igrati važnu ulogu te dodaje: “Volim svoju jutarnju šalicu kave, ne samo zbog kofeina, nego i kao dio moje strategije zaštite jetre.”

    Izbjegavanje konzumacije alkohola dva dana zaredom
    Ako odluči piti alkohol, dr. Dhillon pridržava se jasnog pravila: “Ako odlučim piti alkohol – čak i ako je manje od preporučenog tjednog unosa – nikada to ne činim dva dana zaredom.” Smatra da povremeni izlazak nije problem, ali naglašava da česta pretjerivanja mogu biti rizična i da je jetri potreban odmor između dana konzumacije alkohola.

    1. Izbjegavanje visoko prerađene hrane
      Visoko prerađena hrana povezuje se s povećanim rizikom od pretilosti, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. Dr. Dhillon stoga preporučuje ograničavanje takvih namirnica i kaže: “Pokušavam izbjegavati visoko prerađenu hranu što je više moguće.”

    “Moje zlatno pravilo je fokus na cjelovite namirnice – puno lisnatog povrća, nemasni proteini i namirnice bogate omega-3, poput lososa i oraha”, zaključio je gastroenterolog.

     
    Nastavi čitati
    Oglasi
    Oglasi
    Oglasi
    Oglasi
    Oglasi
    Oglasi

    U trendu