Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SVJETSKA PJESNIČKA ANTOLOGIJA / Tomislav Marijan Bilosnić u World Anthology 24

Objavljeno

-

U Iaşi, u Rumunjskoj, u Biblioteci Universalis contemporary literary horizon collections, tijekom travnja ove godine objavljena je svjetska pjesnička antologija  Anthologie mondiale 24 / World Anthology 24 /  Antologie Mnodiala 24, u kojoj su se našle i pjesme hrvatskog pjesnika Tomislava Marijana Bilosnića. 

Bilosnić je u ovoj svjetskoj antologiji zastupljen s dvanaest pjesama iz ciklusa Tigar u Salamanci, knjige koja je početkom godine tiskana u hrvatskom izdanju, a uskoro se očekuje i njezino objavljivanje  u Rumunjskoj.

Na punih devet stranica antologije objavljene su Bilosnićeve pjesme na rumunjskom, francuskom, engleskom i španjolskom jeziku, preveli su ih poznati rumunjski pjesnik, urednik biblioteke koja je objavila antologiju Daniel Dragomirescu, francuska pjesnikinja, urednica svjetske antologije Noëlle Arnoult, iz Diona u Francuskoj, te Pablo Bilosnić i Željka Lovrenčić, koji potpisuju engleski i španjolski prijevod.

U Anthologie mondiale 24 / World Anthology 24 /  Antologie Mnodiala 24, zastupljena su dvadeset i četiri pjesnika iz Europe, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike, među kojima se našao i hrvatski pjesnik Tomislav Marijan Bilosnić. Kao što je rečeno, urednici ovog izdanja su rumunjski književnik Daniel Dragomirescu i francuska pjesnikinja Noëlle Arnoult, a Bilosnić je višekratno do sada zastupljen u ovim izborima i izdanjima.  

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) Ministri Erlić i Piletić sa županom i gradonačelnikom obišli zgradu nekadašnjeg Doma za odgoj djece i mladeži i novu stambenu jedinicu za djecu i mladež bez adekvatne roditeljske skrbi

Objavljeno

-

By

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić obišao je zgradu nekadašnjeg Doma za odgoj djece i mladeži koja je dio projekta „Unapređivanje infrastrukture Centra za socijalnu skrb Zadar i Doma za odrasle osobe Sv. Frane Zadar za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije“.
Ministar Piletić je naveo kako će za sve radnike Centra za socijalni rad koji su u Zadru djelovali na tri lokacije sada biti omogućeni kvalitetniji prostor za rad :
„Jedinstveni prostor za cijeli tim u Zadru i bolje uvjete rada djelatnicima Obiteljskog centra, a isto tako i za pružanje izvaninstitucionalnih usluga bit će izgrađena i stavljena u pogon kuhinja Doma Sv Frane kako bi za korisnike koji ne koriste uslugu smještaja omogućili pripravu i dostavu obroka.”-rekao je ministar Piletić koji je danas boravio u radnom posjetu Zadarskoj županiji.
Zgradu su obišli i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić, župan Božidar Longin, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, državna tajnica Marija Pletikosa te djelatnici Centra za socijalnu skrb i Doma za odrasle osobe sv. Frane.
„Kroz projekte deinstitucionalizacije i europska ulaganja realizirana su 74 projekta kojima se modernizira i unaprjeđuje sustav socijalne skrbi i usklađuje s europskim normama i standardima. Novim ulaganjima sve će ustanove i institucije biti prilagođene modernim standardima“, rekao  je ministar Šime Erlić.
Župan Božidar  Longin zahvalio je Vladi RH koja zajedno sa Županijom i Gradom skrbi o našem području te istaknuo sinergiju između lokalne i regionalne samouprave sa ministarstvima.
Naglasio je kako je Zadarska županija socijalno osjetljiva te podsjetio da je naša županija prva u Hrvatskoj krenula sa sufinanciranjem smještaja u privatnim  domovima za stare i nemoćne te da trenutačno imamo 400 korisnika te subvencije.  
Ukupna vrijednost projekta „Unapređivanje infrastrukture Centra za socijalnu skrb Zadar i Doma za odrasle osobe Sv. Frane Zadar za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije“ je oko tri milijuna eura, a financirana je EU sredstvima.
U novoj zgradi na Voštarnici bit će smješten Županijski zavod  za socijalni rad Zadar, Obiteljski centar, te kuhinja Doma Sv. Frane kako bi za korisnike koji ne koriste uslugu smještaja omogućili pripravu i dostavu obroka.
U nastavku posjeta, ministri Piletić i Erlić u pratnji župana Longina, zamjenika župana Šime Vickovića i gradonačelnika Dukića sudjelovali su na svečanosti otvaranja novoizgrađene kuće za potrebe programa zajedničkog stanovanja korisnika Centra za pružanje usluga u zajednici Zadar. Kuća je vrijedna 630 tisuća eura, a namijenjena je djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djeci s problemima u ponašanju, a njezina izgradnja financirana je bespovratnim sredstvima kroz projekt „Bolje sutra za sretnija jutra“.
Naime, kao pravni sljedbenik Doma za odgoj djece i mladeži Zadar, Centar za pružanje usluga u zajednici Zadar od 1. srpnja 2021. godine samostalno je krenuo u proces deinstitucionalizacije potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Za bolje sutra, za sretnija jutra”, koji je za cilj imao transformaciju Doma širenjem socijalnih usluga prvenstveno usmjerenih na pružanje socijalnih usluga organiziranog stanovanja uz povremenu i sveobuhvatnu podršku i širenje ostalih socijalnih usluga.
 
„U tijeku je i rekonstrukcija stana na Relji namijenjenog djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a provodimo i uslugu poludnevnog boravka u šest gradskih škola. Teren na kojem danas stoji moderna katnica dobili smo od Grada Zadra još 2019. godine“, podsjetila je ravnateljica Liana Brkić.  
Projekt ima za cilj pružanje sigurnog okruženja, po uzoru na obiteljsko okruženje i produktivniju integraciju u društvo.  Centar za pružanje usluga u zajednici Zadar trenutačno ima 160 korisnika kroz usluge organiziranog stanovanja u 5 stambenih jedinica.
U novoj stambenoj jedinici u Crnom smještena su dva stana za 12 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili djece s problemima u ponašanju.  
Gradonačelnik Zadra Branko Dukić naglasio je kako je izgradnja ove kuće primjer dobre suradnje između nadležnog ministarstva i korisnika na terenu u Zadru.
„Na području mjesnog odbora Crno nismo osigurali samo smještaj za djecu korisnike usluga Centra, već i zemljišta na kojem će se graditi stambene jedinice za mlade obitelji. Do kraja će se mjeseca raspisati natječaj za prodaju 25 čestica“, najavio je Dukić dodajući kako je  Grad Zadar zajedno sa Županijom i resornim ministarstvom već napravio puno posla po pitanju poboljšanja socijalnih usluga. „Početak je to zamaha započet izgradnjom i otvorenjem Centra Mocire, a nastavljen izgradnjom jedinica za organizirano stanovanje, i uređenjem zgrade bivšeg Doma za odgoj mladeži“, zaključio je gradonačelnik.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZVANREDNA OBAVIJEST IZ VODOVODA: Strabag oštetio cijev, bez vode zapadni dio županije. Evo kad će normalizacija vodoopskrbe…

Objavljeno

-

By

Tijekom izvođenja građevinskih radova tvrtka Strabag d.o.o., je dana 10.06.2024. godine (ponedjeljak), oštetila vodovodnu  cijev, što je uzrokovalo privremenu obustavu vodoopskrbe  potrošačima u gradu Ninu, te mjestima Privlaka, Zaton, Petrčane, Ninski stanovi, Žerava, Poljaci, te  Kožino.

Normalizacija vodoopskrbe očekuje se u večernjim satima dana 10.06.2024. godine.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene:

u gradu Ninu na Trgu Braće Radića  kod kućnog broja 3,

u mjestu Petrčane u Ulici V kod kućnog broja 26,

u mjestu Privlaka u Ulici Ivana Pavla II kod kućnog broja 96,

u mjestu Kožino kod osnovne škole,

u mjestu Ninski stanovi u Ulici Domovinskog rata kod kućnog broja 32B,

u mjestu Žerava u Ulici Žerava kod kućnog broja 42,

u mjestu Poljaci u ulici Poljaci kod kućnog broja 22,

u mjestu Zaton u Ulici zatonskih pomoraca kod kućnog broja 1.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

UOČI SV. ANTE: Slika Uskrsnuće u Crkvi sv. Frane

Objavljeno

-

By

U sklopu projekta „Hrvatskog svjetskog križnog puta“, u crkvu sv. Frane u Zadru uoči blagdana Sv. Ante, 12. lipnja, bit će postavljena slika koja predočava 15. postaju križnog puta – Uskrsnuće. Slika, ulje na platnu, rad je dubrovačke akademske slikarice Ivane Jovanović Trostmann. Nastala je po ideji gospodina Slavka Lukača i udruge  „Djelo ljubavi“, koji su organizirali hrvatske slikare kako bi slike pojedinih postaja (od njih petnaest) postavili po različitim krajevima svijeta. Po izjavi gosp. Lukača: „Križni put se postavlja na slavu i hvalu Gospodina Našega Isusa Krista, kao i za sve Hrvate koji su tijekom povijesti odlazili u svijet i sačuvali katoličku vjeru. Križni put se postavlja od istoka do zapada, odnosno od sjevera do juga svijeta, kao što je univerzalna i Katolička Crkva.“ Kako odaje gosp. Lukač, druge postaje križnog puta već su postavljene, ili se njihovo postavljanje predviđa, u državama: Novi Zeland, Australija, Japan, Indija, Poljska, Njemačka, Rim, Sveta Zemlja, Egipat, Tanzanija, Brazil, Čile, Mexico i Sjedinjene Američke Države.

Hrvata ima po svim kontinentima i gotovo po svim državama svijeta. Išli su „trbuhom za kruhom“, a sa sobom su nosili običaje koje su ljubomorno čuvali, kao i svoju vjeru. Ovim nadahnutim, i s mnogim ljudima koordiniranim, vjerskim i umjetničkim projektom gospodin Lukač uspio je djela hrvatskih umjetnika na temu Muke Gospodinove postaviti u važnije krajeve kugle zemaljske gdje su Hrvati boravili ili borave. U Crkvi Svetog Frane, poslije svete mise koja, uoči blagdana svetog Ante počinje u 20 sati, bit će kratko predstavljena ideja ovog neobičnog križnog puta o kojoj će u ime udruge govoriti i sam inicijator gosp. Slavko Lukač.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu