Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

BENKOVAC / Brojna događanja u Božićnom ugođaju

Objavljeno

-

U subotu i nedjelju Benkovac je bio grad bogat raznim događanjima, a sve u prekrasnom Božićnom ugođaju.

Naime, u sklopu Adventa u Benkovcu u organizaciji Udruge studenata BIK, Turističke zajednice Ravnih kotara, Grada Benkovca  23.12. od ranih jutarnjih sati održavao se Božićni sajam koji je okupio brojne izlagače, okupili su se na Božićnom sajmu mnogi lokalni OPG-i, obrti, udruge.

Mogao je na sajmu svatko pronaći ponešto za sebe kao i prigodne poklone za svoje najdraže. 

Izloženi su na sajmu razni proizvodi lokalnih proizvođača poput meda, pčelinjih proizvoda, prisnaca, kolača, likera, biljnih pripravaka, suhih smokava, maslinovog ulja, kozmetike, raznih ručnih radova poput torbi, nakita, raznih dekorativnih predmeta, prigodnih božićnih ukrasa koje su vrijedno i s radošću izradili članovi udruga i raznih kreativnih radionica održavanih u Benkovcu.

Zamirisao je glavni Benkovački trg po omiljenoj božićnoj slastici, frituli jer se održala i tradicionalna božićna fritulijada.

Prodefilirali su Trgom Domovinske zahvalnosti brojni posjetitelji kako domaći tako i strani, bilo je lijepo vidjeti kako je na Božićni sajam pristigla i grupa od 25 gostiju koji su stigli čak  iz Sjedinjenih Američkih Država, a koje je oduševila ponuda i blagdansko ozračje grada Benkovca.

Zabava se nastavila i u večernjim satima kada se na Trgu Domovinske zahvalnosti s početkom u 21:00 sat održao koncert popularnog glazbenika Grše koji je privukao brojnu publiku i potpuno ispunio glavni Benkovački trg. Odlična zabava je potrajala do ranih jutarnjih sati.

Na Badnjak 24.12. također se održao Božićni sajam te tradicionalna podjela bakalara, a one najmlađe je razveselio dolazak Moto mrazova koji su im podijelili prigodne poklone.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: U ponedjeljak bez vode jedna ulica u Zadru

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadrudana 13.05.2024. godine  (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h do 10:00h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u ulici Matije Gupca.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Matije Gupca, kod kućnog broja 1.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

BABY LASAGNA GROZNICA / U Narodnom muzeju izložba heklanih tabletića. Svi su pozvani na sudjelovanje…

Objavljeno

-

By

Kako je nakon nastupa predstavnika Hrvatske, Marka Purišića, Baby Lasagna, na Euroviziji i njegove pobjede na Dori, nastala sveopća „euforija“ vezana uz heklanje i heklane tabletiće, iz Narodnog muzeja pozivaju da istražite s njima važnost i značenje tog dijela tradicije. Evo najave:

“Pozivamo sve zainteresirane, mlade i starije generacije da zavire u ormare i pronađu svoje heklane tabletiće (tablete, milje, ukrase, kako god ih zvali).

Pronađite ih u ormaru bake, prabake, mame ili vlastitom i pošaljite nam ih na adresu: Narodni muzej Zadar, Poljana pape Aleksandra III 2, 23000 Zadar, a mi ćemo ih prikazati u digitalnom obliku, dok će odabrani između pristiglih biti dio izložbe u prostoru Narodnog muzeja Zadar.

Uz poslane heklane tabletiće napišite nam otkud je i kakve uspomene Vas vežu uz njega.

Heklani tabletići su dio naše ne tako davne svakodnevnice, koju smo pospremili u kut ormara. Vrijeme je da ih pokažemo i da time na jednom mjestu damo podršku našem predstavniku za kojeg se svi nadamo da će nam donijeti Euroviziju u Lijepu našu. Pokažimo i kako cijenimo trud i umijeće naših mama, nona, baka…. Narodno rukotvorstvo dio je i misije muzeja pa Vas na ovaj način pozivamo da nam se pridružite u misiji čuvanja i poštivanja tradicije..

Heklane tabletiće možete slati do petka, 17. svibnja, 2024. godine ili ih donijeti osobno na gore navedenu adresu.

Osim u fizičkom obliku, možete nam poslati i fotografiju Vaših heklanih tabletića te uz nju napišite Vašu uspomenu koja Vas veže uz taj jedinstveni primjerak tradicije. Fotografije šaljite na e-mail adresu pedagog@nmz.hr (kontakt osoba Lucija Sekula, viša kustosica pedagoginja) do petka 17. svibnja, 2024. godine.

Pristigle heklane tabletiće, nakon završetka izložbe, vraćamo vlasnicima.”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: “Hrvatska je dokazani partner SAD-a”

Objavljeno

-

By

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Nathalie Rayes koja je na novu dužnost stupila u siječnju ove godine. U Domu Županije ugostio ju je župan Božidar Longin sa suradnicima.

U vrlo srdačnom razgovoru župan je veleposlanici predstavio Zadarsku županiju kao centar hrvatske jadranske obale s dobrom prometnom povezanošću, vrijednim prirodnim okolišem te bogatom kulturnom baštinom. Istaknuo je kako je Zadarska županija vodeća na Jadranu u ribarstvu i marikulturi te naglasio važnost poticanja stranih investicija i ostvarivanja projekata na našem području kao važnog impulsa dodatnom razvoju Zadarske županije koja je, prema novoj indeksaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ušla među pet najrazvijenijih županija u Hrvatskoj.

Veleposlanicu i njezine suradnike župan Longin je upoznao s gospodarskim podacima u sektorima poljoprivrede, turizma, energetike i prerađivačke industrije i sa županijskim strateškim projektima, stavivši naglasak na potencijale luke Gaženica te planove modernizacije i proširenja Zračne luke Zadar i revitalizacije željezničke pruge, s ciljem pozicioniranja zadarske regije kao važnog prometnog čvorišta ovog dijela Europe.

Župan je veleposlanici zaželio uspjeh u zastupanju interesa svoje velike države u Hrvatskoj koja je dokazani prijatelj SAD-a i pouzdani partner u NATO savezu.

Veleposlanica Rayes je, uz zahvalu na prijamu, izrazila zadovoljstvo predstavljenim informacijama o Zadarskoj županiji. Veleposlanstvo SAD-a će nastaviti poticati razvoj poduzetništva u Hrvatskoj jer su zainteresirani za stvaranje snažnog poslovnog partnera SAD-u. Zadarska županija ima veliki razvojni potencijal, a Republika Hrvatska je kao država sa stabilnim kreditnim rejtingom sve poželjnija za strane ulagače.

Župan Longin i veleposlanica Rayes razgovarali su o mogućnostima razvoja gospodarske suradnje, a nakon radnog sastanka zajednički su posjetili luku Gaženica gdje je Nj. E. razvojne planove predstavio ravnatelj Lučke uprave Zadar Željko Knežević.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu