Connect with us

magazin

FILMSKI STUDENI / Program Kino Zone otvara “Palo lišće” Akija Kaurismäkija

Objavljeno

-

Iz ”Bosanskog lonca” i blagdanskog raspoloženja u petak odlazimo u “zemlju s tisuću jezera” gdje nas očekuje legendarni finski redatelj Aki Kaurismäki sa svojim najnovijim remek-djelom ovjenčanim nagradom žirija u Cannesu, komičnom dramom ”Palo lišće”!

”Palo lišće” priča je o dvoje usamljenih ljudi, Ansi i Holappi, koji se slučajno susreću u helsinškoj noći i pokušavaju pronaći prvu, jedinu i najveću ljubav svojih života. Njihov put prema tom hvalevrijednom cilju otežan je Holappinim alkoholizmom, izgubljenim telefonskim brojevima, time što jedno drugome ne znaju ni imena ni adrese i općom sklonošću života da postavlja prepreke onima koji traže sreću…

Šest godina nakon trijumfalne komične drame ”Druga strane nade” osebujni autor nam se vraća s još jednom malom, toplom i kao uvijek, pomalo uvrnutom pričom o izgubljenim dušama koje pokušavaju pronaći pravu i iskrenu ljubav i pritom izmijeniti sebe same. Stari majstor Kaurismäki još je jednom dokazao kako na jednostavan, a opet poseban način zna očarati publiku i kritiku u što se možemo uvjeriti zahvaljujući priznanjima koje je do sad zavrijedio.

Uz spomenutu nagradu žirija na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, ”Palo lišće” je među ostalima nagrađeno i na respektabilnim festivalima u San Sebastiánu, Chicagu i Munchenu, a također je izabrano i kao finski predstavnik na nadolazećim Oskarima. U glavnim ulogama se pojavljuju Alma Pöysti i Jussi Vatanen dok zapažene epizode bilježe i Alina Tomnikov, Martti Suosalo te Janne Hyytiäinen.

”Palo lišće” je na rasporedu u petak 3. studenog s početkom od 20 h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 4 eura (30, 14 kuna) mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

Drugi tjedan studenog donosi projekciju dokumentarca „Helmut Newton – Perverzija i ljepota“ (08.11.) o majstoru fotografije koji se proslavio istražujući žensku formu, a kultni status nastavio je živjeti dugo nakon njegove tragične smrti. Po završetku filma uslijedit će moderirani razgovor s zadarskom fotografkinjom svjetskog glasa, Marom Milin!

Dva dana kasnije u goste stiže ovogodišnji Zagreb film festival s najnovijim filmom proslavljenog njemačkog redatelja Christiana Petzolda „Crveno nebo“! U središtu radnje je mladi romanopisac Leon planira provesti mirno radno ljeto s prijateljem Felixom u vikendici na Baltičkom moru. No već od početka ništa ne ide prema planu…

Istog dana u ranijem terminu od 18 h prikazujemo iznimno gledani i traženi dokumentarni film „El Shatt – Nacrt za utopiju“ autora Ivana Ramljaka o 28 000 stanovnika Dalmacije evakuiranih u Egipat, gdje su dvije godine živjeli pod šatorima usred pustinje, u svojevrsnom komunističkom model-naselju koje je trebalo pokazati Zapadu kako će izgledati nova Jugoslavija kad završi rat.

Sredina mjeseca rezervirana je za novi film južnokorejskog majstora Hirokazu Koreede, komičnu krimi dramu „Broker“. Radnja filma prati dvojicu ilegalnih preprodavača tek rođene siročadi parovima koji ne mogu imati vlastitu djecu te koji na taj način zaobilaze birokraciju legalnog posvojenja.

Dva dana kasnije pridružujemo se projektu „Providurova Plug-in: Dora“ Koncertnog ureda Zadar besplatnom projekcijom filma „Dora – Bijeg u glazbu“! Riječ je o filmu o ženskoj emancipaciji na početku 20. stoljeća kroz priču o životu jedne od najplodnijih i najpoznatijih hrvatskih skladateljica Dori Pejačević (1885.-1923.), čija su djela još za njezina života izvođena u Dresdenu, Budimpešti, Beču i drugim europskim glazbenim centrima.

U srijedu 22.11. vrijeme je za zadarsku premijeru komedije „Sedmo nebo“, prvijenca poznate novinarke Jasne Nanut, s Krešom Mikićem i Ivom Jerković Oreški u glavnim ulogama. Nino Radman je čovjek s previše žena i premalo vremena, hodajući recept za katastrofu. Pokušavajući priznati ženi da se zaljubio u drugu, traži pomoć „stručnjaka“ čiji ga savjeti vode u još veći kaos.

U subotu 25.11. na rasporedu je dugo najavljivani dokumentarac „Stieg Larsson – Čovjek koji se igrao vatrom“ o slavnom autoru trilogije Millenium predanom novinaru i piscu čiji je fascinantan i dramatičan život sve do sada bio uglavnom nepoznat. Posvetio se borbi protiv desničarskog ekstremizma u svijetu i širenju poruke da je demokracija pravo za koje se treba boriti. U goste nam stižu zadarske istraživačke novinarke Tamara Opačić i Melita Vrsaljko s kojima ćemo porazgovarati o izazovima istraživačkog novinarstva današnjice.

Kraj mjeseca rezerviran je za proslavu dana Mediterana besplatnim projekcijama filmova „Gori more“, jednog od najboljih talijanskih filmova, o izbjegličkoj krizi 2015. na otoku  Lampeduza te filmu „Luzzu“ o životu mladog malteškog ribara rastrganog između očuvanja tradicije i modernog svijeta.

Mjesec zaključujemo svečanom premijerom filma „Samo kad se smijem“ autorice Vanje Juranić s zlatnom arenom ovjenčanom Tihanom Lazović Trifunović u glavnoj ulozi! Tina živi u naizgled idiličnom braku u gradu na jadranskoj obali. Ona je domaćica koja brine o šestogodišnjoj kćerkici, dok njen suprug Frane zarađuje za obitelj. Njihov odnos počinje se mijenjati kada Tina izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće. Unatoč prvotnom pristanku i podršci, Frane počinje pokazivati negodovanje koje se na početku svodi na sitne sabotaže. S vremenom, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije.

Za detaljne informacije o projekcijama, terminima i lokacijama pratite društvene mreže Kino zone i web stranicu!

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

 

Magazin

Rim Tim Tagi Dim je u top 5 Global Spotify‘s Viral 50

Objavljeno

-

Na Spotifyevoj globalnoj ljestvici najviralnijih novih pjesama Lasagna se penje već danima, a čini se da bi uskoro mogao doći i na sam vrh. Trenutno je na petom mjestu. Uspjehom se pohvalio i sam Marko Purišić (aka Baby Lasagna) na svom Instagram profilu.Marko je ostvario povijesni rezultat za Hrvatsku na Eurosongu, završio je na drugom mjestu i imao je samo nekoliko desetaka bodova manje od Švicarske koja je na kraju pobijedila. Da je glasala samo publika, a ne i žiri, Lasagna bi pobijedio.

 
Nastavi čitati

Magazin

Šest simptoma koji ukazuju na to da vam fali željeza

Objavljeno

-

By

Na temelju nekih simptoma moguće je otkriti nedostaje li vam željeza u krvi te koje namirnice mogu pomoći u smanjenju rizika od nedostatka željeza

Nedostatak željeza kao minerala može biti uzrok anemije, a sve to dovodi do umora, slabosti i vrtoglavice, piše b92. Zato je iznimno važno obratiti pozornost na simptome koji ukazuju na to da patite od nedostatka željeza u krvi.

Simptomi koji ukazuju na nedostatak željeza

Umor i iscrpljenost

Osjećaj umora može biti jedan od najčešćih simptoma nedostatka željeza.

Željezo igra ključnu ulogu u stvaranju hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji omogućuje prijenos kisika iz pluća u tkiva.

Kada tijelu nedostaje željeza, crvena krvna zrnca ne mogu dovoljno opskrbljivati ​​tkiva kisikom, što dovodi do umora i iscrpljenosti.

Ipak, stručnjaci savjetuju da provjerite željezo u krvi ako se stalno osjećate umorno, slabo, razdražljivo, ali i ako primijetite da niste koncentrirani na ono što radite.

Trudnoća

Drugo stanje kod žena, odnosno trudnoća, povezano je s činjenicom da je željezo potrebno budućim majkama, kao i bebama.

Zato se provjerava stanje kako bi se na vrijeme reagiralo i po potrebi povećao unos željeza.

To dodatno komplicira činjenica da simptomi povezani s trudnoćom mogu biti isti kao i kod nedostatka željeza, kao što su umor, slabost, problemi s koncentracijom, hladne ruke i stopala…

Nedostatak energije i nesvjestica

U slučaju da vam tjelesne aktivnosti postanu prenaporne ili teške, moguće je da vam nedostaje željeza jer nedostatak smanjuje izdržljivost organizma.

Također, nedostatak željeza može rezultirati smanjenim brojem crvenih krvnih zrnaca ili padom hemoglobina, što otežava tijelu opskrbu mozga dovoljnom količinom kisika.

To može uzrokovati nesvjesticu ili vrtoglavicu, osobito kada brzo ustanete iz sjedećeg ili ležećeg položaja.

Anksioznost bez razloga

Manjak minerala poput željeza može dovesti do osjećaja tjeskobe, a to se događa zbog nedostatka kisika koji pokreće živčani sustav vašeg tijela. Tada srce počne kucati snažno i lako se osjećate kao da ste usred svađe.

Lomljivi nokti i kosa

Crvena krvna zrnca pomažu u opskrbi tkiva kisikom i hranjivim tvarima, uključujući nokte i kosu. Nedostatak željeza može uzrokovati manjak ovih esencijalnih nutrijenata, što rezultira lomljivim noktima i kosom koja je suha, slaba i sklona lomljenju.

Osim toga, gubitak kose može biti povezan s nedostatkom željeza, no nemojte paničariti ako vidite da vam je ispala pokoja vlas. To uvijek možete učiniti tako da provjerite krvnu sliku i posavjetujete se s liječnikom.

Povećana osjetljivost na hladnoću

Nedostatak željeza može utjecati na cirkulaciju krvi, što može dovesti do smanjenog protoka krvi u periferne dijelove tijela, poput ruku i nogu. To može dovesti do osjećaja stalne hladnoće ili povećane osjetljivosti na hladnoću.

 
Nastavi čitati

Magazin

Koje kombinacije alkohola i lijekova su posebno opasne?

Objavljeno

-

By

Vjerojatno ste čuli da uzimanje lijekova i alkohola istovremeno može utjecati na njihovo djelovanje i čak biti vrlo opasno u nekim slučajevima. Smijete li uzimati lijek prije ili nakon konzumiranja alkohola ili ne ovisi o nekoliko čimbenika, a vrsta lijeka, količina alkohola i vremenski razmak između uzimanja lijeka i konzumacije alkohola su samo neke od njih. Na primjer, u nekim slučajevima do neželjene reakcije može doći iako su između uzimanja lijeka i alkoholnog pića prošli sati.

Uz to, ljudi s godinama sve sporije metaboliziraju alkohol, što znači da se on nakon konzumacije dulje zadržava u organizmu i vrijeme u kojem lijekovi mogu doći u doticaj s alkoholom se produžuje.

Stariji također imaju veći potencijal za interakcije zbog velikog broja lijekova koje uzimaju. “Također, rizična skupina su i žene zbog manje količine vode u tijelu i viška masti u odnosu na muškarce”, kaže za Centar Zdravlja Lucija Ana Bićanić, mag. pharm., iz Farmakoterapijskog savjetovališta Doma zdravlja Zagreb – Centar.

Antibiotici i alkohol

Alkohol može pogoršati neke od neugodnih nuspojava antibiotika, lijekova koji se koriste za bakterijske infekcije, i antimikotika, lijekova koji se koriste protiv gljivičnih infekcija.

Nuspojave koje njihova interakcija s alkoholom uzrokuje su brojne: od ubrzanog rada srca i naglih promjena krvnog tlaka do bolova u trbuhu, želučanih tegoba, povraćanja, glavobolje ili crvenila lica.

Miješanje nekih takvih lijekova s alkoholom također može uzrokovati oštećenje jetre.

“Najznačajnija interakcija antibiotika i alkohola je ona s metronidazolom – u toj kombinaciji gotovo sigurno će doći do nuspojava poput mučnine i povraćanja”, navodi Bićanić.

“S obzirom na to da ovi lijekovi često imaju produženo djelovanje, u nekim je slučajevima potrebno pričekati 48 do 72 sata nakon uzimanja zadnje doze kako biste bili sigurni da neće doći do interakcije”, dodala je.

Antidepresivi, antiepileptici i alkohol

Antidepresivi i antiepileptici mogu uzrokovati pospanost i vrtoglavicu, koje se mogu pogoršati u interakciji s alkoholom. To može povećati rizik od padova i prometnih nesreća.

Miješanje nekih vrsta antidepresiva s alkoholom također može povećati osjećaj depresije ili beznađa, oslabiti kontrolu motorike, pojačati učinak alkohola ili izazvati oštećenje jetre ili rada srca.

Lijekovi protiv bolova i alkohol

Kombinacija lijekova za ublažavanje opće boli, bolova u mišićima, groznice i upale s alkoholom može uzrokovati želučane tegobe, krvarenje, čireve na želucu i ubrzan rad srca.

Kada se pomiješaju s alkoholom, aspirin i acetaminofen (paracetamol) mogu uzrokovati oštećenje jetre.

Kombinacija paracetamola i klorfenamina u preparatima za olakšanje simptoma prehlade je opasna u interakciji s alkoholom.

“Klorfenamin je antihistaminik koji u kombinaciji s alkoholom može uzrokovati sedaciju (pospanost), pa može doći do padova i fraktura”, navodi Bićanić.

Lijekovi za spavanje, smirenje i alkohol

U kombinaciji s alkoholom, tablete za spavanje mogu uzrokovati nuspojave koje uključuju umor, pospanost i vrtoglavicu.

Disanje se može usporiti ili postati otežano, a neki također mogu imati problema s motoričkom kontrolom, pamćenjem i ponašanjem. Osim toga, biljni lijekovi za spavanje, poput kamilice, valerijane i lavande, mogu uzrokovati povećanu pospanost kada se pomiješaju s alkoholom.

Lijekovi za dijabetes i razrjeđivanje krvi i alkohol

Varfarin je antikoagulans, to jest, lijek koji se koristi za razrjeđivanje krvi. “U kombinaciji alkohola i varfarina može doći do smanjenja učinka varfarina koji za posljedicu može imati tromboembolijski događaj, poput moždanog udara.

Također, kod većih količina alkohola može doći do krvarenja, pogotovo uslijed padova i ozljeda zbog pretjerane intoksikacije alkoholom”, rekla je Bićanić.

“Kod istovremene primjene alkohola i lijekova za snižavanje glukoze u krvi postoji povećani rizik od laktacidoze, povećane količine laktata u krvi, te varijacije razine glukoze u krvi odnosno hipoglikemije i hiperglikemije.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu