Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SUPERBRZI INTERNET / Autocesta budućnosti – zajednički projekt četiri općine

Objavljeno

-

Općina Sukošan je nositelj ovog mega projekta, a izvođači radova su Konektor d.o.o. Sukošan i GVO d.o.o. Slovenija

Velika i nadasve značajna godina za općine Sv. Filip i Jakov, Galovac, Škabrnja i Sukošan. U tijeku su završni radovi na projektu građenja svjetlovodne, širokopojasne mreže do svih kućanstava, poslovnih i javnih objekata u navedenim JLS-ima, do čak 10.000 korisnika.

– Riječ je o znatno kvalitetnijem i pouzdanijem surfanju internetom s turbo brzinom do 100 megabajta s mogućnošću do jednog gigabajta po sekundi, kazao je Filip Dražić iz Debeljaka, direktor poduzeća Kotar net d.o.o., zajedničke tvrtke četiriju lokalnih jedinica koja će upravljati optičkom mrežom.

Općina Sukošan je nositelj ovog mega projekta, a izvođači radova su Konektor d.o.o. Sukošan i GVO d.o.o. Slovenija.

Prvi uopće projekt u Hrvatskoj

– Riječ je o izgradnji širokopojasne mreže slijedeće generacije koja se financira iz Europskih fondova i javnog proračuna, bez participacije privatnih operaterta, rekao je Dražić, dodavši kako je to prvi uopće ovakav projekt u Hrvatskoj čiji su nositelji jedinice lokalne samouprave.

Ukupna vrijednost projekta je 51,3 milijuna kuna(6,8 milijuna eura) i sufinancira se sa 75 posto sredstava iz EU fondova (35,8 milijuna kuna), dok preostali iznos zajednički osiguravaju iz svojih proračuna sve četiri jedinice lokalne samouprave u projektu.

– Za cijeli projekt na 15 godina s počekom od dvije godine uzet je kredit putem HBOR-a koji će se vratiti putem EU fonda i RH, objavio je Dražić, istaknuvši kako je završetak projekta do kraja 2023. godine.

Općinama zarada, korisnicima jeftiniji internet

Svjetlovodna mreža koja će otvoriti novu dionicu u razvoju društva i gospodarstva, dodaje Dražić, ostat će u trajnom vlasništvu općina Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Škabrnja i Galovac, s kojom će upravljati po tzv. veleprodajnom poslovnom modelu.

– Mi ćemo biti vlasnici mreže, a ne telekomunikacijski operateri, što će lokalnim jedinicama u navedenom projektu dugoročno osiguravati značajne prihode. U tijeku su razgovori za koncesiju sa svim operaterima, s HT, A1 i Telemach, reći će Dražić.

Maksimalno se koristi postojeća infrastruktura, a telekomunikacijskim operaterima će se na jednak način omogućiti pristup mreži, a potrošaći zaštitili tako da im se pruža najkvalitetnija usluga za najmanju naknadu.

Dostupan svim generacijama

Cilj je da svi imaju brži, kvalitetniji i jeftiniji pristup internetu. Bit će dostupna svim generacijama, a izrazito je važna i za ostanak mladih na našem području, objašnjava Dražić.

Sinergijom četiri dobrosusjedske općine projekt podrazumijeva izgradnju svjetlovodne, širokopojasne telekomunikacijske mreže temeljene na tehnologijama kojima će se osigurati brzi i ultrabrzi pristup svim korisnicima unutar obuhvata projekta.

Kroz projekt će do kraja 2023. godine biti izgrađena svjetlovodna (optička) pristupna mreža do svih korisnika. Riječ je o oko 1.000 kilometara svjetlovodne, optičke mreže, zaključio je Filip Dražić, posljednji zamjenik načelnika u Općini Sukošan.

Ultra brzi internet za 12.000 stanovnika

Na području obuhvata projekta, prema rezultatima Popisa stanovništva 2021., živi ukupno 12.064 stanovnika (Galovac 1.267, Sukošan 4.667, Sv. Filip i Jakov 4.456, Škabrnja 1.674) u 4.023 kućanstava (Galovac 387, Sukošan 1.581, Sv. Filip i Jakov 1.562, Škabrnja 493), uz prosječnu gustoću naseljenosti od 91,9 stanovnika na kilometar četvorni. Navedeni JLS-ovi zajedno imaju površinu od 132,8 kilometara četvornih.

Time će za preko 10 tisuća korisnika biti omogućen pristup internetu s ultra brzinom.

(Izvor: Zadarski tjednik)

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) SRIJEDOM U SRIDU / Mlikota: Knjiga o poslijeratnoj obnovi Zadra i danas izaziva puno emocija

Objavljeno

-

By

Na tradicionalnom predstavljanju znanstvenika „Srijedom u sridu“ sinoć je gostovala izv. prof. dr. sc. Antonija Mlikota, povjesničarka umjetnosti i autorica nagrađivane knjige „Zadar – obnova i izgradnja nakon razaranja u Drugome svjetskom ratu“. Mlikota je otkrila kako je od školovanja u rodnom Metkoviću došla do studija u Zadru, zašto je napustila posao na HRT-u i odabrala znanstvenu karijeru te na kraju izabrala temu poslijeratne obnove Zadra za svoj predmet proučavanja. Razgovor je moderirala voditeljica Kabineta rektora Ivan Zrilić.

– Odrasla sam u Metkoviću, malom gradu s puno uspješnih ljudi, nogometaša, rukometaša, misica, ali i stručnjaka. Uvijek se govorilo da nema institucije u Europi u kojoj nema nekoga povezanog s Metkovićem.  Puno se ulagalo u obrazovanje, imali smo izvrsnu školu, u ono vrijeme informatičku učionicu s Apple računalima, odjel za kemiju, slušalice na satovima jezika… Moja prva želja bila je studij biologije, čak sam u srednjoj školi napravila projekt o utjecaju pesticida na ljudsko zdravlje. Na kraju sam odustala od prijemnog ispita koji je bio u Zagrebu, u Splitu su na povijesti umjetnosti tražili crtanje, što nije moja jača strana i tako sam upisala studij povijesti umjetnosti i sociologije u Zadru, rekla je Mlikota.

U novom gradu brzo je „pohvatala konce“, stekla puno prijatelja, počela raditi u novinarstvu i dobila zaposlenje na HRT-u. Tada joj je profesor Vinko Srhoj ponudio mjesto asistenta i iako joj je njezin tadašnji urednik rekao „nitko ne odlazi od nas“, ona je ipak odabrala znanstvenu karijeru.

– Puno je sličnosti u ta dva posla, koje su mi kasnije pomogle, a najveća razlika intelektualna sloboda koju mi je ovaj odabir donio. Planirala sam na doktoratu raditi video umjetnost, ali kako je to bilo u začecima i bilo je dosta tehničkih problema oko prikupljanja građe, odlučila sam se za poslijeratnu obnovu Zadra. I profesor Ivo Petricioli složio se kako je to dobra tema za doktorat pa se rodilo sve ovo o čemu danas pričamo.

Najveći izazov u pisanju knjige, za koju je dobila brojne nagrade, bio je rad u pandemiji. Bez izravnog kontakta u radu na knjizi s preko 1.300 ilustracija često je trebalo raditi popravke, ali na kraju se trud isplatio.

– Knjiga je izazvala puno emocija, prilazili su mi ljudi, tražili da popijemo kavu, govorili mi da su prepoznali sebe ili svoje bližnje na fotografijama za koje nisu znali da postoje. Sretni su što je netko ispričao njihovu priču o životu u poslijeratnom Zadru, neki su se i rasplakali, a duhovit osvrt u svom članku imao je Mario Padelin, koji je komentirao kako je knjiga preteška za čitanje i kako njom možeš svladati razbojnika ako te napadne. Pomogao mi je puno u njezinom pisanju prof. Pavuša Vežić, bez njega i shvaćanja što se događalo u pojedinim dijelovima grada, čega nije bilo u literaturi, ne bih mogla razumjeti poslijeratnu matricu. Naravno, zahvalna sam i djelatnicima Državnog arhiva u Zadru i Znanstvene knjižnice, ta građa i ljudi koji tamo rade nama znanstvenicima daju mir i omogućuju posvećenost radu, rekla je Mlikota.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA S VELEBITA / Planinarski put svjetla mladih Zadarske nadbiskupije

Objavljeno

-

By

Foto: Sudionici Planinarskog puta svjetla

U pobožnosti Planinarski put svjetla mladih Zadarske nadbiskupije u subotu, 11. svibnja, sudjelovala je grupa od 53 mladića i djevojaka iz Zadarske nadbiskupije hodeći 30 km obroncima planine Velebit.

Sudionici su se zaustavili na 14 postaja, razmišljajući o radosti Kristovog uskrsnuća, uz tekstove iz Evanđelja i prigodna razmatranja čiji je autor mons. Ivan Šaško. Mnogi sudionici nisu se međusobno poznavali, pa su putem sklopljena nova poznanstva. Tri iskusna vodiča brinula su o sigurnosti sudionika, a u pripremama je sudjelovao i HGSS.

Planinarski put svjetla počeo je ranim okupljanjem sudionika na Autobusnom kolodvoru u Zadru. Vozač Jere iz zadarskog poduzeća ‘Liburnija’ prevezao je autobus hodočasnika do tunela na prijevoju Prezid-Gračac. Grupa je već u 6,30 sati ujutro, unatoč jakoj buri i hladnom vremenu, krenula pješice od prijevoja prema Tulovim Gredama. Cijela 30-kilometarska staza kroz Velebit pružila je izvanredno iskustvo, zahvaljujući idealnim vremenskim uvjetima od ugodnih 20 Celzijevih stupnjeva, uz laganu naoblaku i buru.

Duhovni sadržaj tijekom pješačenja bio je jednostavan, ali bogat. Uz molitvu i razmatranja na 14 postaja Puta svjetla, sudionici su imali priliku hodati u šutnji, okrijepiti se sakramentima, razgovarati sa svećenikom i osobno se moliti. Osobito su bile dirljive postaje i molitve kod mnogih spomenika za pale branitelje iz Domovinskog rata koji su svoj život položili upravo u obrani Domovine na Velebitu.

Program je zaključen uobičajenim planinarskim obrokom, grahom s kobasicama, zahvaljujući radnicima Caritasa Zadarske nadbiskupije. Nakon zajedničke fotografije kod kapelice podno Tulovih Greda, na mjestu pogibije hrvatskog branitelja Damira Tomljenovića Gavrana, sudionici su se zaputili prema Zadru. Nakon 21 sat, sudionici su se razišli, fizički iscrpljeni, ali duhovno osvježeni i ohrabreni razmatranjem Uskrsloga na 14 postaja Puta svjetla. Taj duhovni hod kroz Velebit ostavio je duboki dojam na sve sudionike, pružio je ljepotu zajedništva i snagu vjere u prirodnom okruženju. Izražena je radost budućim sličnim susretima i pobožnostima koje okupljaju mlade i jačaju njihovu vjeru.

Susret je organiziralo Povjerenstvo za pastoral mladih Zadarske nadbiskupije čiji je predstojnik don Ivan Šibalić.

Ivan Šibalić

Foto: Sudionici Planinarskog puta svjetla

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NAJAVA / U subotu u katedrali Duhovsko bdijenje

Objavljeno

-

By

Duhovsko bdijenje u katedrali sv. Stošije u Zadru u subotu, 18. svibnja, počinje u 20 sati.

Predstavnici zajednice Kursiljo će govoriti o darovima Duha Svetoga.

Nakon toga razmatranja i nagovora, svečano misno slavlje u 21 sat predvodi zadarski nadbiskup Milan  Zgrablić.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu