Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ULAZ SLOBODAN / U četvrtak koncert u Providurovoj: Improvizacija i meditacija na furlanski način

Objavljeno

-

Osnovani 1988. godine u talijanskoj regiji Furlaniji, Furclap se od 1996. kao kulturna udruga aktivno bavi istraživanjem narodnih tradicija. Ubrzo se djelovanje Furclapa počelo širiti izvan regionalnih granica, ostvarujući suradnje s drugim kulturnim udrugama i institucijama, istodobno eksperimentirajući s multimedijskim i drugim umjetničkim izričajima. Od 2013. godine Furclap surađuje sa školama kroz različite projekte koji okupljaju glazbenike, glumce, animatore, profesore i studente čime izravno dolaze u doticaj s mladima. Tijekom godina stekli su veliki ugled te se umrežili s brojnim kulturnim udrugama iz različitih zemalja EU, Bliskog istoka i istočne Europe.

Unutar Furclapa djeluje grupa glazbenika pod imenom Strepitz Open Project, a čine je Giovanni Floreani (gajde, vokal, elektronika), Cristina Spadotto (gitara), Gulia Grimaz (naracija) i Clarissa Durizzotto (saksofon). Oni u Zadru predstavljaju svoj novi album “Improvvisazione e Meditazione” (Improvizacija i meditacija). Ovo eksperimentalno glazbeno putovanje u potrazi za samoostvarenjem istražuje različite aspekte života: zaprepaštenje, aroganciju, slobodu, radost, razočaranje, usamljenost i buđenje, u kojemu meditacija naglašava slabosti ljudskih bića koja često improviziraju, ponekad sa spasonosnim, a ponekad tragičnim rezultatom.

Koncert je na rasporedu u četvrtak5. listopada s početkom u 20 sati u Polivalentnoj dvorani Providurove palače.

Ulaz je slobodan.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI! / U ponedjeljak bez vode čak 10 ulica u Zadru! Evo popisa…

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 20.05.2024. godine  ( ponedjeljak), u vremenu od 08:00 pa do 14:00 biti će privremeno obustavljena opskrba vodom u gradu Zadru u ulicama:

Admirala Jakova Šubića od Cezana,

Pere Čingrije,

Vukšićki prilaz,

Viktora Vide,

Privlačka ulica,

Luke Botića,

Poličnička ulica.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Admirala Jakova Šubića od Cezana  kod kućnog broja 15.

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 20.05.2024. godine  (ponedjeljak) u vremenu od 8:00 h pa do 13:00 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Zadru u ulicama : Ulica Galica, Put groblja, te ulica Put bunara.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Galica kod kućnog broja 14.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Pet odličja za zadarske učenike na državnom natjecanju srednjih strukovnih škola

Objavljeno

-

By

Fotografije: World Skills Croatia

Na zagrebačkom velesajmu od 13. do 15. svibnja održano je državno natjecanje srednjih strukovnih škola World Skills Croatia 2024. na kojem su zadarski učenici osvojili čak pet odličja. Na završnici je sudjelovalo 15 učenika iz srednjih škola Zadarske županije, a iz Zagreba se vraćaju s dva prva, dva druga i jednim trećim mjestom. 

Prvo mjesto na državnom natjecanju osvojili su Helena Karić, učenica Obrtničke škole Gojka Matuline u kategoriji Frizerstvo te Luka Špralja iz Strukovne škole Vice Vlatkovića, kategorija Automehatronika.

Drugo mjesto na razini RH zaslužili su Zara Vrlika iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u kategoriji Slastičarstvo te Jure Božić, učenik Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića u kategoriji Veterina. Učenik Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Luka Ožaković osvojio je treće mjesto u kategoriji Kuharstvo.

Sjajan uspjeh na državnim natjecanjima ostvarili su i učenici zadarske Gimnazije Franje Petrića. Marin Mlinarić državni je prvak iz geografije, a Ivan Klarin iz hrvatskoga jezika. Obojica su učenici prvih razreda gimnazije. 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MEĐUNARODNI DAN BIORAZNOLIKOSTI / Izložba „BLAGO JADRANSKOG PODMORJA“ prvi put stiže u Zadar

Objavljeno

-

By

Ujedinjeni narodi su proglasili 22. svibanj Međunarodnim danom boraznolikosti čime su ukazali kako je bioraznolikost globalna vrijednost od neprocjenjivog značaja za sadašnje i buduće generacije.

Taj je datum ujedno i spomen na usvajanje Konvencije o biološkoj raznolikosti koja je potpisana na Konferenciji Ujedinjenih naroda održanoj 1992. u Rio de Janeiru, sa konstatacijom, kako je očuvanje biološke raznolikosti, zajednička briga ljudskog roda.

Istoga dana, Republika Hrvatska obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj, koji je donošenjem Zakona o zaštiti prirode 2003. godine proglasio Sabor Republike Hrvatske.

Tim povodom je kompanija CROMARIS d.d. svim vrtićima, školama te stanovnicima Grada Zadra i njihovim gostima, omogućila da sudjeluju u edukaciji o potrebi zaštite Jadranskog mora te važnosti konzumacije ribe i morskih plodova, kroz jedinstveni i sve popularniji program izložbe „BLAGO JADRANSKOG PODMORJA“ koja prvi put stiže u Zadar.

Ova posebna izložba ljuštura jadranskih školjkaša i puževa, oklopa rakova te skeleta koralja, spužava i bodljikaša, prikazuje 225 eksponata od 65 vrsta, a izloženo je i 6 zakonom strogo zaštićenih organizama. 

Tu će podvodnu avanturu, od 20. do 31. svibnja na južnom parkiralištu ŠC VIŠNJIK razgledati djeca, učenici i posjetitelji, sudjelujući u zanimljivim interaktivnim predavanjima.

 
Nastavi čitati

U trendu