Connect with us

Hrvatska

Hoće li biti bijelog Božića? Dugoročna prognoza pokazuje kakva nas jesen i zima očekuju

Objavljeno

-

Nakon ne samo iznadprosječnog toplog rujna, nego ponegdje čak i rekordno toplog, prognoze za listopad govore da nas toplije vrijeme čeka i prema zimi, a ni u studenom vjerojatno neće biti velike studeni.

Analiza srednje temperature zraka na meteorološkim postajama DHMZ-a od 1. siječnja do 30. rujna također upućuje na zaključak kako živimo u još jednoj u nizu iznadprosječno toplih godina, piše HRT.

Dosadašnji dio godine ponegdje nije samo specifičan po temperaturi zraka. Na postaji DHMZ-a Zagreb Maksimir, primjerice, ukupna količina oborine je 2. najveća od 1949. godine, od kada postoje mjerenja na toj postaji.

Kratkoročne i srednjoročne prognoze za početak listopada upućuju na nastavak “rujanskog” vremena i sljedećih tjedan dana. A prema dugoročnijoj prognozi za sljedeća 4 tjedna – prilično je mala vjerojatnost da će neki od tjedana biti hladniji od prosječnoga, drugim riječima, mala je vjerojatnost dugotrajnije hladnoće ili duljeg razdoblja temperature zraka niže od uobičajene za listopad.

Također je u prva 2 listopadska tjedna mala vjerojatnost znatnije količine oborine ili drugim riječima – do sredine listopada kiša će vjerojatno i dalje biti razmjerno rijetka i ne obilna ili će čak mjestimice i izostati – velika je vjerojatnost nastavka razmjerno suhog razdoblja. U drugom dijelu listopada povećava se vjerojatnost za ukupne tjedne količine oborine oko prosječnih pa i veće, osobito na Jadranu i područjima uz njega.

Pouzdanost dugoročnih prognoza za studeni je manja nego za listopad, ali je možda nekima ipak zanimljivo spomenuti kako su prognoze postojane te i dalje upućuju na povećanu vjerojatnost još jednog iznadprosječno toplog mjeseca, što znači da ni u studenom ne bi trebalo biti velike studeni, odnosno dugotrajnog razdoblja hladnoće neuobičajene za posljednji jesenski mjesec.

Pritom će ukupna količina oborine u studenome, ostvare li se trenutačno najvjerojatnije, ali ne i odviše pouzdane prognoze – u većini Hrvatske biti oko prosjeka pa i veća?!

Prognoze za zimu, odnosno razdoblje prosinac – siječanj – veljača – daju povećanu vjerojatnost za srednju sezonsku temperaturu zraka oko prosječne, većinom i malu višu. Drugim riječima, zima će vjerojatno biti primjerenija prosječnoj zimi, nego što će jesen biti oko prosječne jeseni. Pritom je povećana vjerojatnost ukupne sezonske količine oborine u većini Hrvatske barem malo veće od prosječne.

Ako se to ostvari – temperatura oko prosječne i višak oborine – povećava se “nada” mnogih i za snijeg. I to manje u prosincu, a više u veljači i posebice siječnju.

Naravno, ne treba zaboraviti kako je riječ o dugoročnim prognozama koje imaju i još dugo će imati puno nedostataka.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Državni inspektorat s tržišta povukao još jedan proizvod, u njemu pronađena bakterija

Objavljeno

-

By

Unsplash

Zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes, Državni inspektorat je s tržišta opozvao proizvod “Pečenica naresci 90 g” koje proizvodi Žito d.o.o., izvijestila je u subotu Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Riječ je isključivo o proizvodu s oznakom “Pečenica naresci, 90g, LOT 24-00807, s rokom trajanja 3.8.2024.”.

Proizvod nije u skladu s europskom uredbom o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Maloprodaja je kod DECENTIE d.o.o., Novaljska ulica 1, Zagreb, SPARA Hrvatska d.o.o., Slavonska avenija 50, Zagreb te KAUFLANDA Hrvatska k.d., Donje Svetice 14, Zagreb, navodi se u priopćenju.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Od utorka nove cijene goriva, za dio vozača stižu dobre vijesti

Objavljeno

-

By

Vozače će od utorka na benzinskim postajama dočekati nove cijene goriva.

Benzinsko gorivo će se prodavati po cijeni od 1,47 eura po litri, što je smanjenje za 0,02 posto, dok će cijene Eurodizela (1,38 eura) i Plavog eurodizela (0,84) ostati nepromijenjene, doznaje Dnevnik Nove TV.

Podsjetimo, riječ je o redovitom dvotjednom utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Zaključen popis birača: Na europskim izborima odlučuje 100 tisuća Hrvata manje nego prije pet godina

Objavljeno

-

By

Pravo biranja 12 hrvatskih zastupnika u Europski parlament u nedjelju 9. lipnja ima 3.731.860 birača, što je gotovo sto tisuća birača manje u odnosu na iste izbore prije pet godina, pokazuje u petak zaključeni popis birača.

Popis birača za europske izbore zaključen je rješenjem ministra pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damira Habijana.

U tom je popisu 31. svibnja ukupno upisano 3.731.860 birača i to 3.515.100 birača s prebivalištem u Hrvatskoj od čega je 3.567 prethodno registriranih, dakle onih koji će glasovati u inozemstvu i 31 birač državljanin druge države članice Europske unije.

Privremeno upisanih, dakle birača s prebivalištem u Hrvatskoj koji će glasovati izvan mjesta prebivališta je 9.652.

Birača bez prebivališta u Hrvatskoj, aktivno registriranih je 216.760.

Za 12 mjesta u Europskom parlamentu natječe se 25 lista, 23 stranačke i dvije nezavisne, na kojima je 300 kandidata.

Hrvatska će 9. lipnja četvrti put glasovati na europskim izborima. Prvi put je to radila 14. travnja 2013. godine, prije službenog ulaska u EU-u, 1. srpnja te godine. Tada je birano 12 zastupnika, a mandat im je trajao samo godinu jer su se iduće, 2014. godine održavali redovni europski izbori. Posljednji europski izbori održani su u svibnju 2019.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu