Connect with us

magazin

22. KOLOVOZA, SV. FILIP I JAKOV: Premijera plesne predstave “Kap na dlanu”

Objavljeno

-

Umjetnička organizacija Irida poziva na premijeru plesne predstave Kap na dlanu koja će se održati u utorak 22. kolovoza s početkom u 20:30 sati u DKC-u Kino u Sv. Filipu i Jakovu.

Kap na dlanu je cjelovečernja predstava suvremenog plesa koja se originalno izvodi u poluotvorenoj špilji Izvor Pećina kraj mjesta Vrana, a adaptirana je i za izvedbe u kazališnim i galerijskim prostorima.

Predstava interpretira mitološke priče i narodne običaje vezane uz vodu, s vrlo jasnom porukom: očuvanje vode kao elementa života koji je dragocjen, a nekima nažalost ograničen ili potpuno nedostupan. Plesačice utjelovljuju esencije nimfi, čuvarica vode prekrivene velom pod kojim se ocrtavaju skulpture njihovih tijela na prijelazu između mističnog i ovozemaljskog svijeta. Na izvoru čije plavetnilo prožima onoga koji mu se približi, započinje ritual nad vodom koji pročišćava, mijenja, slama i ponovno objedinjuje. Iz vrela mrmori, tek šapat se nazire. Prporuše, štrige i rusalke šuškaju pod velom prošlosti i tek krhotine otkrivaju o tajnama vode.

Dodir s vodom simbolizira pročišćavanje, novo rađanje, ali i promjenjivost i nestabilnost uzrokovanu prirodnom silom vode, ali i nestajanje koje je nažalost često rezultat nesmotrenog ponašanja čovjeka. Ako neodgovorno narušimo ravnotežu sustava u kojem živimo izazvat ćemo nedaće koje će nas ugušiti kao silovita poplava ili osušiti kao usahnulo stablo. Tada nam preostaje obratiti se prirodi i slušati njen dah kako bi nas pročistila i osvijestila kako nismo sami, već da smo tu zajedno i živimo u neizbježnoj simbiozi.

Djelo je inspirirano izvorom, onog koji nosimo duboko u sebi a stariji je od nas samih. Voda je ta koja nas spaja, kruži u nama i oko nas od pamtivijeka, utkana u kretanje, ponašanje i izraz tijela. Mjesto je susreta, oaza ovozemaljskim i mitološkim bićima, kruži u čovjeku, prolazi zemljom, povezuje, obnavlja, pokreće, iscjeljuje, rađa novi život, provlači se kroz priče i pjesme, teče, preokreće i stvara pokret. Voda je spona između čovjeka i života, prostor sjećanja i stvaranja. U njoj nastaje život i uz nju raste, izvorište je našeg nasljeđa u prošlom, sadašnjem i budućem vremenu.

Autorska glazba u predstavi je izričito suvremena, ali sadržava i fragmente melosa tradicijske pjesme koja je inspiracija za apstrahiranje staroslavenskog narodnog običaja zvan Dodolica ili Prporuša, a koji služi za prizivanje kiše koja će zaustaviti sušu, obnoviti polja, obogatiti vodene izvore i omogućiti život.

Produkcija: Umjetnička organizacija Irida 2023.

Izvedba i koreografija: Anđela Bugarija, Kristina Lisica, Lucija Mikas

Glazba: Ivar Roban Križić

Dramaturška podrška i scenski pokret: Isolte Avila

Tehničar za svijetlo i zvuk: Leon Barčić

Svjetlosna instalacija: Zoran Maksan

Autorica i ko-autorica projekta: Lucija Mikas i Anđela Bugarija

Premijera: 22.8.2023., DKC KINO Sv. Filip i Jakov; Trajanje: 40 min.

O PROJEKTU

Kap na dlanu (2021. – 2023.) je trogodišnji interdisciplinarni projekt Umjetničke organizacije Irida na temu vode. Kroz sintezu glazbene, vizualne i suvremene plesne umjetnosti interpretira i promovira lokalnu kulturnu i prirodnu baštinu s područja Zadarske županije.

U 2021. godini provedeno je istraživanje u suradnji sa stručnim suradnicama doc. dr. sc. Lidijom Bajuk i dr. sc. Katarinom Batur s područja etnologije, mitologije i arheologije. Rezultati i umjetničke interpretacije se prikazuju na multimedijalnoj izložbi Kap na dlanu. U 2022. godini producirana je suvremena plesna predstave na lokaciji izvor Pećina u Vrani, te su provedene etnoglazbene radionice doc. dr. sc. Lidije Bajuk u Vrani, Bibinjama i Sv. Filipu i Jakovu uz gostovanja izložbe. U 2023. godini plesna predstava je adaptirana za gostovanja u kazalištima i galerijskim prostorima uz instalaciju izložbe.

Autorice i umjetničke voditeljice Lucija Mikas i Anđela Bugarija projektom žele ukazati na važnost vode, neizostavnog dijela ljudskog postojanja i svakodnevice, s pozivom da je čuvamo kao kap na dlanu.

MULTIMEDIJALNA IZLOŽBA Kap na dlanu prikazuje vrela, bunare, hidrogeološke i povijesne karte s područja biogradsko-zadarskog priobalja i Ravnih kotara, informativne table o lokalnoj kulturnoj baštini i arheološkim nalazištima te četiri video projekcije sa plesnim filmovima koji interpretiraju pojavu vode, oživljavajući zanimljive lokalitete, tradicijske običaje i glazbu, stare mitske i narodne priče.

Zahvaljujemo pokroviteljima projekta: Općina Sv. Filip i Jakov, Zadarska županija, Turistička zajednica Općine Sv. Filip i Jakov i Udruga Napredak.

Ulaz je slobodan.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

KAZALIŠTE LUTAKA ZADAR: Predstava “Čarobnjak iz Oza” by Jurica Milin

Objavljeno

-

By

Udruga mladih Ahimsa, uz financijsku podršku Košarkaškog kluba „Diadora“, organizira kazališnu predstavu pod nazivom „Čarobnjak iz Oza“. Autor predstave je Jurica Milin, mladi Zadranin s Down sindromom koji je još jednom pokazao svoju kreativnost i dokazao da za njega i njegov talent, granice ne postoje. Jurica s volonterima i članovima Udruge već nekoliko mjeseci ulaže mnogo vremena, truda i energije kako bi se na kazališne daske postavila njegova vlastita interpretacija romana Čarobnjak iz Oza (1900.), autora L. Franka Bauma. Jurica je veliki ljubitelj istoimenog filma kojeg gleda gotovo svakog vikenda, a upravo iz želje da jednog dana postane glumac i ljubavi prema filmu, proizašla je ideja za ovu kazališnu predstavu.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i uživaju u predstavi te na taj način uveličaju ovaj veliki dan za našega Juru koji će utjeloviti lik Strašila, njegovog najdražeg junaka iz romana. Ostale uloge je dodijelio svojim najdražim prijateljima i rodbini prije više od tri godine. Lik Vještice utjelovit će Juričina majka, Klaudija Milin, Dobru Vilu prikazat će Josipa Ćurić, Toni Lovrović transformirat će se u likove Henrija i Lava, a Tomislav Babić u farmera i Limenog. Mira Treursić preuzima ulogu Doroti, Vida Treursić ulogu tete Eme, a Petra Baković, osim što je zadužena za scenografiju, utjelovit će i Stablo jabuke. Glas liku Čarobnjaka posudio je Tomislav Kabić, a naratoru Donat Kalito Pavić.

Predstava će se održati u subotu, 25. svibnja 2024., u Kazalištu lutaka Zadar, u sljedećim terminima: 17h i 19h.

Rezervacije se vrše putem e-mail adrese: carobnjakizahimse@gmail.com. U slučaju nemogućnosti dolaska, molimo Vas da nas o tome informirate najkasnije dva dana prije održavanja predstave putem iste e-mail adrese.

Mjesta su ograničena, a ulaznice za predstavu su besplatne. Svi oni koji žele poduprijeti budući rad i aktivnosti Udruge to mogu učiniti putem QR koda, koji se može skenirati s mobilnom aplikacijom banke za jednostavniju uplatu, ili uplatom na račun:

Udruga mladih Ahimsa

IBAN: HR9623400091111042030

Model plaćanja: 00

Šifra namjene: Dobrotvorno plaćanje

Opis plaćanja: Donacija za rad Udruge

QR kod za uplatu:

Na dan predstave na ulazu će biti postavljena i kutija za donacije.

Više informacija možete pronaći na našim društvenim mrežama: Udruga mladih Ahimsa (Facebook) i udruga_mladih_ahimsa (Instagram) ili na našoj web stranici: udruga-ahimsa.hr

 
Nastavi čitati

magazin

VIDEO / Nova pjesma i spot zadarskog glazbenika. Glavna glumica u spotu – Ava Karabatić! 

Objavljeno

-

By

Zadranin Mario Tomas, kojeg pamtimo kao natjecatelja Masterchef Hrvatska i večere za 5 predstavio je svoju novu pjesmu “Bella”.

Mario je ovog puta prešao na drugačiji žanr, odnosno trap. Istaknuo je da podržava  Gršu i njegov stil pjesama.

U spotu su se našla i poznata imena, tako je za glavnu ulogu angažirao Avu Karabatić i Victoriu Memić, kao i reality zvijezdu Marijanu Zonjić.

Za kraj je poručio čitateljima da pjesma ne smije imati ograničenja i zabrane, jer ljubav spaja sve.

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Đir po gradu sa Sašom Čukom

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu